Connect with us

Știri

Proiectul de reabilitare a celor 5,9 km de drum național din Oltenița, compromis din cauza neînțelegerilor

Published

on

Semnat în anul 2022, protocolul asumat între Consiliul Județean și Primăria Municipiului Oltenița, încheiat pentru reabilitarea Drumului Național 4, care traversează întreg municipiul Oltenița, a luat o întorsătură neașteptată. În vreme ce primarul Milescu a dat startul tăierilor mai multor arbori și pomi fructiferi pentru lărgirea drumului prins în reabilitare, pe care ar vrea să-l extindă cu noi benzi pe fiecare sens, Consiliul Județean Călărași spune că această situație nu face parte din protocol, motiv pentru care, finanțarea proiectului ar putea fi suspendată.

Dacă un lucru  trebuie să înceapă cu stângul pentru a avea un final optimist, atunci Drumul Național 4 din municipiul Oltenița, cunoscut și sub numele de “Bulevardul 22 Decembrie”, nu face rabat de la regulă. Drumul ar fi trebuit să fie reabilitat într-o bună parte însă, din cauza unor dispute și a unor tensiuni, proiectul a stagnat o perioadă de timp.

C.J. Călărași a semnat un protocol cu UAT Municipiul Oltenița prin care își asumau, în proporții egale, un proiect de reabilitare a drumului care traversează longitudinal municipiul Oltenița, care se ridică la o valoare de 5.200.000 lei, la care se adaugă T.V.A. Amplasamentul cuprins în proiectul de modernizare este situat între km 61+100 din zona Petrom și km 66+396 zona rampei agabaritice. Municipiul Oltenița are responsabilitatea de a asigura finanțare în cuantum de 250.000 lei la care se adaugă TVA, iar CJ Călărași trebuie să asigure 4.950.000 lei, la care se adaugă T.V.A. Durata estimată de finalizare este de 15 luni.

Primarul Milescu a susținut în spațiul public că administrația județeană încă nu a alocat bani pentru acest proiect, motiv pentru care apar întârzieri. Edilul a găsit această situație o oportunitate să scape de mai mulți arbori de pe marginea unui sens de mers în lungime de câțiva kilometri, lucru care l-a deranjat pe fostul primarul Petre Țone, care nu a ezitat să critice public demersurile pe care Milescu le-ar face fără să anunțe Consiliul Local.

Advertisement

“Folosim decât o bucățică din cei 5,9 km. Nu sunt resurse financiare pentru toată lucrarea, așa mi-a spus domnul președinte (n.r. Vasile Iliuță). Eu mi-am făcut partea mea, am pus resursa financiară să facem diligențe în sensul acesta, mai departe, nu sunt cel mai în măsură să dau răspuns pentru că nu mă ocup eu de treaba asta. Vom face primii 1,8 km.” – a precizat Costinel Milescu, primarul  Municipiului Oltenița.

Tăierea arborilor, sămânță de scandal între Milescu și Țone. De unde a pornit cearta?

“Ce legătură au copacii cu reabilitarea? După părerea mea, acei copaci sunt tăiați abuziv, fără discernământ. Am înțeles că sunt și câțiva nuci. N-are legătură acel protocol, care e benefic pentru Oltenița, cu ce a făcut cu acești pomi.”  Țone Petre, fost primar al Olteniței.

Semnat în toamna anului 2022, protocolul asumat între autorități, a luat o întorsătură neașteptată. În vreme ce primarul Milescu a dat startul tăierilor mai multor arbori și pomi fructiferi pentru lărgirea drumului prins în reabilitare, pe care ar vrea să-l extindă cu noi benzi pe fiecare sens, Consiliul Județean Călărași spune că această situație nu face parte din protocol, motiv pentru care, finanțarea proiectului ar putea fi suspendată.

Vasile Iliuță a precizat că drumul cu pricina trebuie frezat la nivelul stratului existent de asfalt și turnat un strat nou de asfalt, fără a aduce alte modificări sau extinderi pentru carosabil, unde ar fi fost nevoie de alte avize și documente, care nu au fost solicitate și prinse în proiect.

“Facem lucrări de reparație pentru a mulțumi cetățenii din Oltenița. Domnul Milescu a dorit să modifice proiectul pe care noi, CJ Călărași l-am aprobat. Noi am aprobat o reparație a acelui drum, nu o modificare a drumului care duce la un proiect tehnic, la o autorizație de construcție și la o serie de foarte multe documente pe care trebuia să le întocmească. De aceea s-a întârziat, iar anul acesta, de comun acord, avem prevăzuți bani pentru realizarea reparațiilor pe care le-am stabilit în protocol. Dacă primarul fuge de banii județului, fuge de nerealizări, pentru că el o să le înceapă pe toate și nu o să termine niciunul.”  Vasile Iliuță, președintele CJ Călărași.

Advertisement

Fostul primar reacționează ironiilor făcute de Milescu în ședința ordinară 

“Eu, după ce am pierdut alegerile, am stat foarte retras până în ziua de astăzi. Am venit o singură dată la dumneavoastră la studio, am dat un interviu în care am afirmat că dacă actualul primar va face tot ce a promis că va face, îl voi vota și eu. Asta se întâmpla în 2021, dacă vă aduceți aminte. Acum, sub nicio formă nu v-aș fi acordat acest interviu dacă nu mi-ar fi pomenit numele în ședința de Consiliu Local în legătură cu pomii. Am tăcut prea mult timp. După părerea mea, ce se întâmplă în municipiul Oltenița este o desconsiderare a cetățeanului, a oamenilor din municipiul nostru. Despre acest proiect despre care domnul Milescu a vorbit foarte laudativ și cum există un protocol între primăria Oltenița și Consiliul Județean, am aflat de când s-a făcut. Doar că nicăieri în acel protocol nu scrie că se vor tăia arbori – fie ei fructiferi sau arțari, frasini. Să nu mai vorbesc că s-au tăiat pini și tot ce s-a întâlnit în cale. E adevărat că n-am informația că s-ar fi tăiat acei nuci, dar argumentația domnului primar frizează lipsa de bun simț. Să spui că ai vrut să lărgești șoseaua în condițiile în care tu ai dat toate autorizațiile pentru traseele de conducte de gaze, și acum să te arăți indignat mi se pare mult prea mult. Eu îi aduc dumnealui aminte că dânsul este cel care a autorizat traseul conductei de gaze. Acum, e un lucru foarte rău la adresa oltenițenilor și în special pentru oamenii din zona respectivă. Pentru oamenii ăia, acești copaci pe lângă rolul de plămân al oricărei localități, ar fi trebuit să știe ca sunt și o barieră fonică, pentru că este cea mai intens circulată arteră a municipiului nostru. Dânsul spune că va planta alți 400 de pomi, de ce nu a făcut etapizat. De ce nu a tăiat acum 10 pomi, îi planta, peste câteva luni mai tăia câțiva pomi. Pe fază de creștere, noi să fi avut toate beneficiile acestor copaci. Faptul că îi taie de-a valma fără să anunțe pe nimeni, pentru că în Consiliul Local a făcut un mare scandal că a știut și Mihăiță Beștea, că a știut toată lumea. Inclusiv consilierii și probabil și Beștea au știut că vor fi reabilitate trotuarele, dar una e reabilitarea și cu totul altceva să razi toți copacii. Mai mult, cei 400 de copaci pe care dânsul intenționează să-i cumpere și să-i replanteze, din generația a treia am înțeles, vor crește maxim 5-6 metri înălțime. Firele de tensiune sunt mult mai joase de 5-6 metri, deci nu ați rezolvat nimic nici dacă ați invoca Enel. Mai e o specie acolo pe care cred eu că a spus-o la impresia artistică de cireși japonezi. Ar fi bine dacă ar reuși să aclimatizeze această specie de pomi ornamentali, dar eu nu cred că va reuși așa ceva.” –  a  precizat Petre Țone într-un material video realizat de Televiziunea RADIO Oltenița.

Petre Țone a fost vedeta posturilor TV din România în februarie 20202 după o afirmație controversată susținută într-un interviu acordat unei publicații locale: “În Oltenița, dacă nu bei, e foarte greu să-ți petreci timpul liber!”

https://youtu.be/x6_l30y_7EA

Mihăiță Beștea, vicepreședintele CJ Călărași și liderul organizației municipale a Partidului Social Democrat din Oltenița n-a stat departe nici el de subiect și a intervenit în conflict. Liderul formațiunii politice a condamnat acțiunea primăriei Oltenița printr-o postare pe Facebook.

“Condamn acțiunea actualei conduceri a primăriei Oltenița. Orașul nostru a rămas fără copaci pe un drum de aproximativ 2 km.
As vrea să facem presiuni comune pentru replantarea pomilor, chiar dacă este o acțiune fără sens să tai copaci sănătoși și maturi și apoi să replantezi alții. Banii alocați replantării, dacă aceasta va exista, ar fi putut fi alocați către lucrurile care chiar ne dor, cum ar fi: repararea asfaltului găurit, curățenia orașului, iluminatul public și multe altele. Mi-aș dori ca actualul primar să facă un exercițiu de imaginație și să se pună în pielea unui pensionar care este nevoit să meargă pe jos (deoarece nu există mijloc de transport în comun) în arșița verii și să-și facă piața, pe un trotuar neumbrit. Vă rog să mă susțineți în acest demers, pentru că vrem CopaciPentruOltenita, pentru că noi NuTaiemCopacii și ne dorim un OrașVerde!”

Advertisement
Advertisement
Click to comment

Leave a Reply

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Știri

Vero Căliman a ieșit din “Gașca Zurli” și vine în Călărași de două ori pe săptămână. Ce planuri are “Fetița Zurli”

Published

on

Vero Căliman, cunoscută și sub numele de “Fetița Zurli” după ce a fost parte din Gașca Zurli timp de 15 ani, s-a îndreptat către un nou proiect independent. Într-o mișcare îndrăzneață, ea a fondat “Teatrul la Sat”, un demers ce își propune să ofere copiilor din mediul rural o experiență culturală nouă și inspirație pentru a explora mai mult și a fi mai curioși.

La vârsta de 34 de ani, Vero Căliman a decis să-și dedice timpul și energia pentru a aduce arta și cultura mai aproape de copiii din comunitățile rurale. Astfel, de două ori pe săptămână, Vero face naveta în comuna Jegălia din județul Călărași pentru a pune în practică acest proiect ambițios, scrie viva.ro

“Teatrul la Sat” își propune să ofere copiilor o altă perspectivă asupra vieții, să îi încurajeze să exploreze lumea lecturii și să își dezvolte curiozitatea. Împreună cu colegul său, Răzvan Marina, cunoscut sub numele de Truli în cadrul Gașcii Zurli, Vero a demarat acest proiect în speranța că va inspira și va educa generații de copii.

Premiera acestui proiect este programată pentru 1 iunie, iar Vero speră să aducă trupa și în București pentru a oferi și altor copii experiența inedită pe care o propune “Teatrul la Sat”. Citește tot articolul aici.

Advertisement

Cu ce se ocupă Vero Căliman, alias Fetița Zurli, după ce a părăsit Gașca Zurli: “Voi face naveta de două ori pe săptămână”

Vero Căliman, alias Fetița Zurli, a părăsit Gașca Zurli după 15 ani și a pus bazele unui proiect independent, pe care l-a numit „Teatrul la Sat”. Astfel, Vero Căliman a anunțat că va face naveta la țară, în Călărași, de două ori pe săptămână, cu dorința de a oferi copiilor de acolo o altă perspectivă asupra vieții, de a-i inspira să citească mai mult și să devină mai curioși.

Vero Căliman, în vârstă de 34 de ani, este cunoscută publicului drept „Fetița Zurli”, după cei 15 ani petrecuți alături de trupa fondată de Mirela Retegan. La începutul lunii martie, Vero Căliman și-a anunțat retragerea din Gașca Zurli, menționând cât de greu i-a fost să facă această alegere. Au urmat-o imediat încă doi membri ai trupei.

Un nou proiect pentru Vero Căliman după ce a părăsit Gașca Zurli

Vero Căliman a mers recent în comuna Jegălia, din județul Călărași, acolo unde a pus bazele proiectului „Teatrul la Sat” și chiar dacă trebuie să facă naveta de două ori pe săptămână, este sigură că va merita efortul.

„Vrem să le oferim copiilor de acolo o altă perspectivă asupra vieții. Vrem să-i inspirăm să citească mai mult și să devină mai curioși, să le facem locul de joacă din ce in ce mai mare.

Advertisement

Şi uite aşa voi face naveta de două ori pe săptămână pentru a duce Teatrul la Sat. Așa cum știu eu mai bine, cu toată bucuria mea şi priceperea mea’a scris Vero Căliman, într-o postare făcută pe contul personal de Instagram.

Vero Căliman nu a fost singură la Jegălia, ci însoțită de Răzvan Marina, cunoscut de fanii Gașca Zurli ca Truli. Actrița a menționat că este conștientă de faptul că povestea sa îi va inspira pe copii să viseze să viseze mai mult.

„Pe lângă clubul de dansuri, fotbal și lupte libere, de trei ani cei mici au primit instrumente muzicale și participă la competiții cu fanfara. I-am ascultat și eu puțin azi și vă spun sincer că m-au emoționat profund. Iar acum prin Proiectul Teatrul la Sat’ ei vor avea șansa să învețe și să practice joaca de-a teatrul’a mai scris Vero Căliman, pe Instagram.

Vero Căliman a anunțat că pe 1 iunie va avea loc premiera proiectului și că, dacă totul merge conform planului ei, va aduce trupa și la București pentru o reprezentație.

Cum a motivat Vero Căliman demisia din Gașca Zurli

Vero Căliman a demisionat din Gașca Zurli, după 15 ani, fără a da prea multe detalii despre plecarea ei, însă a lăsat de înțeles că vrea să se dedice altor proiecte personale.

Advertisement

„De peste 15 ani, fetița din mine s-a antrenat și a făcut gimnastica artistică, până când a ajuns la Olimpiadă. Acum este timpul să se retragă, pentru că femeia Veronica merită și ea o șansă. Vă rog să mă credeți că am sufletul în piuneze și că nu mi-a fost deloc ușor să fac această alegere. Întâlnirile cu voi și iubirea din ochii copiilor mi-au dat putere și energie să continui chiar și atunci când simțeam că nu mai pot.

Părinților vreau să le mulțumesc pentru încredere, pentru că și-au lăsat copiii să se joace cu mine și cu colegii mei. Relația mea cu cei mici este nemuritoare, mi se par sincer cele mai minunate creaturi de pe pământ, și voi continua să păstrez și să hrănesc această relație specială prin toate proiectele în care mă voi implica în viitor. Vă țin la curent! Viitorul sună Vero’, a transmis Vero Căliman, pe Instagram.

 

Advertisement
Continue Reading

Știri

VIDEO. Mii de români din Belgia, prezenți la Parohia Antwerpen în noaptea de Înviere. Imaginile vorbesc de la sine

Published

on

Comunitatea românească din zona orașului Anvers(Antwerpen), Belgia, s-a adunat în număr mare, noaptea trecută, pentru a participa la slujba de Înviere în noaptea de Paște. Informațiile au fost aduse în atenția noastră de către Ciprian Teodor, un călărășean prezent în orașul belgian, care a dorit să împărtășească aceste momente unice cu semenii săi de acasă.

Ciprian Teodor a transmis mai multe imagini către redacția Calarasipress.ro, în care comunitatea de români din străinătate s-au unit pentru a sărbătorii Învieri Domnului Iisus Hristos.

Clipurile trimise de către Teodor surprind momente pline de emoție și credință, în care românii din Belgia se adună în jurul Parohiei Antwerpen. Mii de români țin lumânări aprinse și cântă melodii bisericești. Cu toate că se află departe de țara natală, aceștia nu au uitat tradițiile și obiceiurile de sărbătoare.

 

Advertisement

Continue Reading

Știri

VIDEO. Viața după succes: Vicecampionul european la box, Grecu Boxerul, despre lupta din afara ringului de box

Published

on

sursa foto: calarasipress.ro

În lumea sportului, povestea lui Marian Alexandru, cunoscut sub numele de Grecu Boxerul, este una de curaj, dedicare și perseverență. Fostul vicecampion european la box și veteran al ringului, acum în vârstă de 47 de ani, își împărtășește experiența de viață și visurile sale pentru viitor într-un interviu exclusiv pentru calarasipress.ro

Cu peste 15 ani petrecuți în ring, Marian Alexandru nu este doar un sportiv, ci o adevărată emblemă a spiritului de luptă și a pasiunii pentru performanță. A traversat dificultăți și a obținut succese remarcabile la nivel european, cu titluri impresionante și recunoaștere internațională.

@calarasipresss.ro Grecu Boxerul, despre sacrificiul și speranța unui campion. Își ține toate titlurile intr-o magazie #box #campion #calarasi #calarasipress ♬ sunet original – CălărașiPRESS


Însă, în ciuda tuturor victoriilor sale, Grecu Boxerul nu poate trece cu vederea amărăciunea lăsată de lipsa sprijinului în perioada de glorie.
“Am muncit din greu pentru fiecare victorie și am dus cu mândrie culorile țării noastre pe cele mai înalte podiumuri. Dar nu pot să uit momentele în care am simțit că sunt lăsat în urmă, că nu primesc sprijinul și recunoașterea pe care le merita“, spune el cu sinceritate.

Acum, la sfârșitul carierei sale competitive, Grecu Boxerul își concentrează energia și pasiunea în a modela viitoarea generație de campioni. În singura sală de box din Călărași, “Ion Damian”, el își dedică timpul și experiența pentru a antrena și ghida peste 20 de tineri talentați care sunt în căutarea succesului din ring.

Advertisement

Drumul său către excelență nu a fost ușor, spune chiar fostul vicecampion european. După ani de luptă și sacrificiu, Marian Alexandru a muncit în străinătate, pe șantiere, alături de familie, dar printre străini. S-a întors acasă și vrea să-și ducă pasiunea mai departe, de această dată din poziția de antrenor.

Printre amintirile adânc înrădăcinate în sufletul său se regăsesc și clipele de glorie în care a fost pregătit de legendarul Grigore Bondavali, tatăl celebrului antrenor de box, apoi a continuat antrenamentele cu fiul lui Bondavali.

  • Campion național la juniori – 1994
  • Locul V la Campionatul Mondial la juniori – 1994
  • Campion național de tineret – 1995
  • Vicecampion Național de Tineret – 1996
  • Campion Național de seniori – 1996
  • Campion Național de seniori – 1997
  • Vicecampion național de seniori – 1998
  • Vicecampion european la seniori – 1998
  • De trei ori vicecampion național de tineret și seniori – 1996 și 2000
  • Locul 2 la Centura de Aur
  • Participare la numeroase turnee internaționale și naționale

Deși a avut o carieră plină de succese și performanțe în ring, decizia din 1999, când Crin Olteanu a fost favorizat pentru titlul mondial în detrimentul lui, a fost momentul care l-a determinat pe Grecu Boxerul să pună capăt carierei sale de luptător.

În ciuda provocărilor și a dezamăgirilor, Grecu Boxieru își păstrează speranța și optimismul. Își privește trofeele și titlurile cu un amestec de mândrie și melancolie.

Marian Alexandru, cunoscut sub numele de Grecu Boxieru, este mai mult decât un campion în ring. Este o voce pentru toți cei care luptă pentru succes, o sursă de inspirație pentru tinerii din comunitate și un simbol al perseverenței în fața adversităților. Iar povestea sa continuă să fie scrisă, cu fiecare pumn aruncat în ring și cu fiecare viitor campion pe care îl îndrumă către luminile succesului.

Advertisement
Continue Reading

Cele mai vizualizate