Connect with us

Știri

Ecoaqua între ciocan și nicovală. Factorii care influențează majorarea prețurilor la apă

Published

on

Suntem martorii unui fenomen pe care nu îl putem trata cu indiferență sau nepăsare. Prețurile la energie, gaze și apă au explodat în octombrie 2022. Totul a devenit mai scump, în întreaga țară, nu doar la Călărași. În luna martie 2022 tariful impus de SC Ecoaqua Călărași S.A. se clasa pe poziția 25 în media națională din cei 43 de operatori regionali, prețul apei potabile produsă/mc era de 4,56 lei, costul canalizarea/mc 3.82 lei. Lucrurile se schimbă în 2023. Compania  a avansat în clasamentul operatorilor urcând pe poziția 7 în topul național.

RAJA, campioana prețurilor la apă și canalizare în 2021

Regia Autonomă Județeană de Apă (RAJA) Constanța este operatorul de servicii de apă și canalizare cu tarifele cele mai mari din România. Conform listei oficiale publicate de Autoritatea Națională de Reglementare pentru Servicii Comunitare de Utilități Publice (ANRSC), la data de 6 ianuarie 2021, RAJA era operatorul cu cel mai mare tarif la serviciile cumulate de apă și canalizare. Mai multe localități călărășene au reușit să detașeze de această societate cu prețuri ridicate.

Iată că modernizarea infrastructurii prin implementarea Proiectului Operațional de Infrastructură Mare (POIM) din întreaga țară a adus cu el noi sarcini și obligații care impun operatorului să alinieze prețurile la standardele impuse de legislația în vigoare prevăzută în Decizia Autorității Naționale pentru Reglementarea Serviciilor Publice Comunitare- ANRSC nr. 228/09.12.2022, după cum urmează:

Noile tarife Ecoaqua începând cu data de 01.01.2023:

Advertisement
  • apa potabilă 7.40 lei/mc    8.07lei /mc cu TVA
  • canalizare 6.21 lei/mc         6.77 lei/mc cu TVA

Situația aceasta este întâlnită în toată țara. Modificările au fost stabilite în conformitate cu:

  • – Legea serviciilor comunitare de utilități publice nr.51/2006;
  • – Legea serviciilor de alimentare cu apă și de canalizare nr.241/2006;
  • – prevederile contractului de finanțare POIM, încheiat cu Ministerul Investițiilor și  Proiectelor Europene pentru ,,Proiectul regional de dezvoltare a infrastructurii de apă și apă uzată în județul Călărași și municipiul Urziceni (Ialomița)

Calculele sunt rezultate din Analiza Cost Beneficiu (ACB) aferentă Proiectului, care a fost realizată de consultant potrivit Metodologiei de tarifare cuprinse în HG 677/2017, privind investițiile în infrastructura de apă și apă uzată, document aprobat de Autoritatea de Management din cadrul Ministerului Investițiilor și Proiectelor Europene.

Strategia de tarifare a fost verificată și de ANRSC (formula de ajustare) și este o condiție obligatorie precedentă încheierii contractului de finanțare, care a fost  semnat în data de 2 august 2022.

Ecoaqua Călărași a semnat cel mai mare proiect pentru modernizarea infrastructurii rețelei de apă din Călărași, Oltenița și Urziceni

Prețurile reflectă, pe de-o parte acoperirea cheltuielilor de exploatare, influențate de inflație și, pe de altă parte, obligativitatea includerii  în tarif a părții de cofinanțare aparținând operatorului. Concret, pe lângă inflația generală, au apărut creșteri mult peste acest indicator, atât  la energia necesară pompării apei, cât și la alte elemente de cost cum ar fi combustibilul și gazele, care au  generat costuri suplimentare inevitabile.

VIDEO. Ecoaqua a obținut cel mai mare proiect de modernizare. 100.000 de locuitori din două județe vor avea servicii conforme de alimentare cu apă

Costurile de tratare a apei potabile variază în funcție de mai mulți factori, cum ar fi tipul de sursă de apă, gradul de contaminare, tehnologiile utilizate pentru tratarea apei și capacitatea de tratare.

Advertisement

În general, costurile de tratare a apei potabile pot include:

  • costurile de captare a apei brute, cum ar fi costurile pentru forarea puțurilor sau construirea barajelor
  • costurile de tratare primară, cum ar fi eliminarea nisipului și a aluviunilor
  • costurile de tratare secundară, cum ar fi aerarea și tratarea cu clor
  • costurile de tratare terțiară, cum ar fi filtrarea și tratarea cu ozon sau UV
  • costurile de transport și distribuție a apei tratate către consumatori

Costurile de tratare a apei potabile pot fi ridicate, dar sunt necesare pentru asigurarea calității și siguranței apei potabile. Guvernul și industria trebuie să colaboreze pentru a găsi modalități de a reduce aceste costuri în timp ce se menține calitatea și siguranța apei.

Pe de o altă parte, operatorul Ecoaqua se confruntă cu probleme serioase la rețeaua de canalizare, colmatată și depășită moral din cauza  dezinteresului pe care fostele conduceri l-au arătat, dar care nu au ezitat să căpușeze firma.

VIDEO. Canalizările din Călărași sunt depășite moral, iar rețeaua are probleme din cauza depunerilor

Un exemplu bun ar fi Cezar Neagu, fostul director Ecoaqua Călărași care își acorda prime anuale în valoare de peste  100.000 lei pentru “merite” deosebite privind modul în care s-au desfășurat proiectele de reabilitare a rețeie de apă-canal.

2020: ECOAQUA S.A ar putea crește prețul la apă cu 20,95%. Directorul Cezar Neagu ar putea rămâne fără primele de sute de milioan

Cezar Neagu | directorul Ecoaqua- primă pentru “merite” privind modul în care s-au desfășurat proiectele de reabilitare a rețelelor de apa-canal

“Această primă s-a oferit în urma “meritelor” privind modul în care s-au desfășurat proiectele de reabilitare a sistemelor de canalizare și modernizarea a rețelelor de apa-canal. Este strigător la cer ceea ce se întamplă… Oamenii  își rup mașinile în două iar “jmecherii” iau cașcavalul. Nouă ne rămân găurile, nu din cașcaval, ci din străzi. La prima ploaie, străzile de la periferia orașului sunt pline de apă, mai, să îți intre și in casă. Cred că nu există stradă în Călărași în care să nu existe o groapă. Să nu aducem în discuție lucrările de proastă calitate.” – pasaj dintr-un articol scris în 2017 de CălărașiPRESS.ro

Advertisement

 

Știri

Un autoturism a fost cuprins de flăcări din cauza unui scurtcircuit

Published

on

Astăzi, pe strada Locomotivei din Călărași, un autoturism a fost cuprins de flăcări în fața magazinului Supeco. Incidentul a avut loc în jurul orei 13:00, când o femeie care se întorcea de la cumpărături a observat că mașina sa începe să scoată fum de dedesubt.

Potrivit martorilor oculari, fumul a devenit din ce în ce mai dens în doar câteva minute, după care flăcările au cuprins rapid partea din față.

Trecătorii, care au asistat la scenă, au reacționat și au încercat să stingă focul folosind extinctoarele de la fața locului.

Din fericire, în urma acestui incident nu au fost înregistrate victime. De asemenea, niciun alt participant la trafic sau pieton nu a fost rănit.

Advertisement

Echipajele de pompieri au sosit rapid la fața locului și au preluat controlul asupra situației.

În urma evaluării inițiale, se pare că incendiul ar fi fost provocat de un scurtcircuit la sistemul electric al mașinii.

Continue Reading

Știri

Activitatea polițiștilor locali din Călărași din luna iunie: 229 de amenzi în valoare de peste 95.000 de lei și 580 de persoane legitimate

Published

on

Primăria Municipiului Călărași publică raportul de activitate al poliției locale din municipiul Călărași. În luna iunie 2024, autoritățile au aplicat 229 de amenzi în valoare totală de peste 95.000 de lei, au legitimat 580 de persoane, au constat 355 de fapte antisociale și au intervenit la 288 de sesizări primite telefonic. Pe lângă asta, 71 de șoferi care nu respectau prevederile privind staționarea/parcarea au primit informări. 

În această perioada polițiștii locali din cadrul Direcției Poliția Locală Călărași au desfășurat următoarele activități specifice:

– au fost legitimate un număr de 580 persoane;

– au intervenit la 245 sesizări primite prin Dispeceratul instituției și 43 sesizări primite prin sistemul unic 112;

Advertisement

– au aplanat 31 stări conflictuale;

– au aplicat 71 de informări posesorilor de autovehicule care nu respectau prevederile legale privind staționarea/parcarea, au emis 31 de invitații la sediul instituției pentru stabilirea împrejurărilor în care s-au săvârșit anumite fapte antisociale;

În perioada analizată, Direcția Poliția Locală Călărași, prin polițiștii locali aflați în dispozitivele stradale, au constatat 355 fapte antisociale și au aplicat un număr de 229 sancțiuni contravenționale (valoarea totală a amenzilor aplicate însumând 95.860 lei) și 126 avertismente verbale, la actele normative la care poliția locală este abilitată, conform atribuțiilor stabilite de legea de organizare și funcționare. 

Advertisement
Continue Reading

Știri

Pompierii călărășeni au adus cinste județului nostru la faza interjudețeană a Competiției Serviciilor Voluntare și Private pentru Situaţii de Urgenţă

Published

on

Serviciile voluntare şi private pentru situaţii de urgenţă (SVSU și SPSU) din cinci județe s-au întrecut în cadrul Concursurilor profesionale – Faza interjudeţeană, unde și-au dovedit calităţile şi aptitudinile de pompieri. Competiția a fost organizată de către Inspectoratul pentru Situații de Urgență “General Eremia Grigorescu” al județului Galați, gazdă fiind Stadionul Dunărea Galați. SVSU Grădiștea Călărași și SPSU Saint-Gobain Glass Călărași au reprezentat județul nostru și au obținut locuri de cinste în competiție. 

Echipele care au reprezentat județul nostru au fost pompierii din cadrul SVSU Grădiștea Călprașii şi SPSU Saint-Gobain Glass Călărași. Acestea au avut de înfruntat echipajele din județele Brăila, Constanța, Galați și Ialomița. 

La finalul competiției, clasamentul pe probe a fost următorul:

– Dispozitivul de intervenție la SPSU:

Advertisement

Locul 1: SPSU Vard Shipyards Romania Brăila

Locul 2: SPSU Oil Terminal S.A. Constanța

Locul 3: SPSU Saint-Gobain Glass Călărași

– Dispozitivul de intervenție și Ștafeta 4x 100 metri la SVSU:

Locul 1: SVSU Grădiștea Călărași

Advertisement

Locul 2: SVSU Cosmești Galați

Locul 3: SVSU Ciocile – Brăila

ISU Galați precizează că la sfârșitul competiției, toți concurenții și-au demonstrat abilitățile necesare îndeplinirii acțiunilor de intervenţie în situaţii de urgenţă.

Advertisement
Continue Reading

Cele mai vizualizate