Connect with us

Știri

Ecoaqua între ciocan și nicovală. Factorii care influențează majorarea prețurilor la apă

Published

on

Suntem martorii unui fenomen pe care nu îl putem trata cu indiferență sau nepăsare. Prețurile la energie, gaze și apă au explodat în octombrie 2022. Totul a devenit mai scump, în întreaga țară, nu doar la Călărași. În luna martie 2022 tariful impus de SC Ecoaqua Călărași S.A. se clasa pe poziția 25 în media națională din cei 43 de operatori regionali, prețul apei potabile produsă/mc era de 4,56 lei, costul canalizarea/mc 3.82 lei. Lucrurile se schimbă în 2023. Compania  a avansat în clasamentul operatorilor urcând pe poziția 7 în topul național.

RAJA, campioana prețurilor la apă și canalizare în 2021

Regia Autonomă Județeană de Apă (RAJA) Constanța este operatorul de servicii de apă și canalizare cu tarifele cele mai mari din România. Conform listei oficiale publicate de Autoritatea Națională de Reglementare pentru Servicii Comunitare de Utilități Publice (ANRSC), la data de 6 ianuarie 2021, RAJA era operatorul cu cel mai mare tarif la serviciile cumulate de apă și canalizare. Mai multe localități călărășene au reușit să detașeze de această societate cu prețuri ridicate.

Iată că modernizarea infrastructurii prin implementarea Proiectului Operațional de Infrastructură Mare (POIM) din întreaga țară a adus cu el noi sarcini și obligații care impun operatorului să alinieze prețurile la standardele impuse de legislația în vigoare prevăzută în Decizia Autorității Naționale pentru Reglementarea Serviciilor Publice Comunitare- ANRSC nr. 228/09.12.2022, după cum urmează:

Noile tarife Ecoaqua începând cu data de 01.01.2023:

  • apa potabilă 7.40 lei/mc    8.07lei /mc cu TVA
  • canalizare 6.21 lei/mc         6.77 lei/mc cu TVA

Situația aceasta este întâlnită în toată țara. Modificările au fost stabilite în conformitate cu:

  • – Legea serviciilor comunitare de utilități publice nr.51/2006;
  • – Legea serviciilor de alimentare cu apă și de canalizare nr.241/2006;
  • – prevederile contractului de finanțare POIM, încheiat cu Ministerul Investițiilor și  Proiectelor Europene pentru ,,Proiectul regional de dezvoltare a infrastructurii de apă și apă uzată în județul Călărași și municipiul Urziceni (Ialomița)

Calculele sunt rezultate din Analiza Cost Beneficiu (ACB) aferentă Proiectului, care a fost realizată de consultant potrivit Metodologiei de tarifare cuprinse în HG 677/2017, privind investițiile în infrastructura de apă și apă uzată, document aprobat de Autoritatea de Management din cadrul Ministerului Investițiilor și Proiectelor Europene.

Strategia de tarifare a fost verificată și de ANRSC (formula de ajustare) și este o condiție obligatorie precedentă încheierii contractului de finanțare, care a fost  semnat în data de 2 august 2022.

Advertisement

Ecoaqua Călărași a semnat cel mai mare proiect pentru modernizarea infrastructurii rețelei de apă din Călărași, Oltenița și Urziceni

Prețurile reflectă, pe de-o parte acoperirea cheltuielilor de exploatare, influențate de inflație și, pe de altă parte, obligativitatea includerii  în tarif a părții de cofinanțare aparținând operatorului. Concret, pe lângă inflația generală, au apărut creșteri mult peste acest indicator, atât  la energia necesară pompării apei, cât și la alte elemente de cost cum ar fi combustibilul și gazele, care au  generat costuri suplimentare inevitabile.

VIDEO. Ecoaqua a obținut cel mai mare proiect de modernizare. 100.000 de locuitori din două județe vor avea servicii conforme de alimentare cu apă

Costurile de tratare a apei potabile variază în funcție de mai mulți factori, cum ar fi tipul de sursă de apă, gradul de contaminare, tehnologiile utilizate pentru tratarea apei și capacitatea de tratare.

În general, costurile de tratare a apei potabile pot include:

  • costurile de captare a apei brute, cum ar fi costurile pentru forarea puțurilor sau construirea barajelor
  • costurile de tratare primară, cum ar fi eliminarea nisipului și a aluviunilor
  • costurile de tratare secundară, cum ar fi aerarea și tratarea cu clor
  • costurile de tratare terțiară, cum ar fi filtrarea și tratarea cu ozon sau UV
  • costurile de transport și distribuție a apei tratate către consumatori

Costurile de tratare a apei potabile pot fi ridicate, dar sunt necesare pentru asigurarea calității și siguranței apei potabile. Guvernul și industria trebuie să colaboreze pentru a găsi modalități de a reduce aceste costuri în timp ce se menține calitatea și siguranța apei.

Pe de o altă parte, operatorul Ecoaqua se confruntă cu probleme serioase la rețeaua de canalizare, colmatată și depășită moral din cauza  dezinteresului pe care fostele conduceri l-au arătat, dar care nu au ezitat să căpușeze firma.

Advertisement

VIDEO. Canalizările din Călărași sunt depășite moral, iar rețeaua are probleme din cauza depunerilor

Un exemplu bun ar fi Cezar Neagu, fostul director Ecoaqua Călărași care își acorda prime anuale în valoare de peste  100.000 lei pentru “merite” deosebite privind modul în care s-au desfășurat proiectele de reabilitare a rețeie de apă-canal.

2020: ECOAQUA S.A ar putea crește prețul la apă cu 20,95%. Directorul Cezar Neagu ar putea rămâne fără primele de sute de milioan

Cezar Neagu | directorul Ecoaqua- primă pentru “merite” privind modul în care s-au desfășurat proiectele de reabilitare a rețelelor de apa-canal

“Această primă s-a oferit în urma “meritelor” privind modul în care s-au desfășurat proiectele de reabilitare a sistemelor de canalizare și modernizarea a rețelelor de apa-canal. Este strigător la cer ceea ce se întamplă… Oamenii  își rup mașinile în două iar “jmecherii” iau cașcavalul. Nouă ne rămân găurile, nu din cașcaval, ci din străzi. La prima ploaie, străzile de la periferia orașului sunt pline de apă, mai, să îți intre și in casă. Cred că nu există stradă în Călărași în care să nu existe o groapă. Să nu aducem în discuție lucrările de proastă calitate.” – pasaj dintr-un articol scris în 2017 de CălărașiPRESS.ro

 

Advertisement

Știri

Consiliul Județean Călărași luptă cot la cot cu Academia Română împotriva deșertificării! Ce zonă din județul Călărași este afectată de acest fenomen

Published

on

By

Într-o lume tot mai conștientă de importanța protejării mediului înconjurător, fiecare acțiune contează. Astăzi, suntem martorii unei realități în care influența și acțiunea umană aduc dezechilibre în ecosistemul național și mondial. În acest context, parteneriatele între instituții devin cruciale pentru îmbunătățirea situației.

Un exemplu elocvent în acest sens este proiectul „Păduri pe nisipuri – Grădiștea, Călărași”, inițiat prin colaborarea dintre Academia Română și Consiliul Județean Călărași. Scopul acestui proiect este împădurirea unei suprafețe de 150 de hectare din terenul agricol al Academiei Române. Împreună, aceste instituții se implică activ în crearea și întreținerea unor ecosisteme sănătoase și durabile.

Totuși, există multe provocări ecologice de abordat și multe acțiuni de întreprins pentru a stabiliza situația actuală. În special, semnalele clare ale posibilei deșertificări în anumite zone din sudul României atrag atenția autorităților și le determină să acționeze cu fermitate în direcția protejării mediului înconjurător.

Într-o postare publicată miercuri seară pe Facebook, Vasile Iliuță, președintele Consiliului Județean Călărași, a explicat că unul dintre scopurile lui este să le ofere noilor generații o natură intactă, pentru a se bucura de frumusețea ei, dar și de beneficiile unui mediu sănătos.

„Realizăm astăzi cât de importantă este natura atunci când vedem că influența și acțiunea umană duc la crearea de dezechilibre în ecosistemul național și mondial.

Advertisement

De aceea, am salutat încă de la început parteneriatul dintre Academia Română și Consiliul Județean Călărași pentru a duce la bun sfârșit proiectul “Păduri pe nisipuri – Grădiștea, Călărași”, proiect care presupune împădurirea unei suprafețe de 150 de ha din terenul agricol al Academiei Române.

𝐈̂𝐥 𝐬𝐚𝐥𝐮𝐭 𝐩𝐞 𝐚𝐜𝐞𝐚𝐬𝐭𝐚̆ 𝐜𝐚𝐥𝐞 𝐩𝐞 𝐚𝐜𝐚𝐝𝐞𝐦𝐢𝐜𝐢𝐚𝐧𝐮𝐥 𝐈𝐨𝐚𝐧 𝐀𝐮𝐫𝐞𝐥 𝐏𝐨𝐩, 𝐩𝐫𝐞𝐬̦𝐞𝐝𝐢𝐧𝐭𝐞𝐥𝐞 𝐀𝐜𝐚𝐝𝐞𝐦𝐢𝐞𝐢 𝐑𝐨𝐦𝐚̂𝐧𝐞, 𝐟𝐚̆𝐫𝐚̆ 𝐝𝐞 𝐜𝐚𝐫𝐞 𝐚𝐜𝐞𝐬𝐭 𝐩𝐫𝐨𝐢𝐞𝐜𝐭 𝐧𝐮 𝐚𝐫 𝐟𝐢 𝐟𝐨𝐬𝐭 𝐩𝐨𝐬𝐢𝐛𝐢𝐥.

Sunt conștient că mai sunt multe de făcut pentru a stabiliza problematica ecologică, mai ales că avem semnale clare că există posibilitatea deșertificării în anumite zone din sudul României.

Îmi doresc să le lăsăm copiilor noștri o natură intactă, astfel încât multe generații de acum încolo să se bucure de ea și să se simtă parte din aceasta, așa cum am fost și noi obișnuiți”, a transmis Vasile Iliuță în postarea lui de pe Facebook.

Advertisement
Continue Reading

Știri

Vasile Iliuță își divulgă activitățile de pe agenda de astăzi: o vizită la o sală de sport și încă una la un târg de produse tradiționale de Paște

Published

on

Urmăriți știrile Călărașipress.ro pe Whatsapp

Vasile Iliuță, președintele Consiliului Județean Călărași și al Organizației Județene PSD, a scris astăzi pe pagina personală că are o agendă transparentă și că informează întotdeauna călărășenii în legătură cu activitățile și acțiunile la care participă. „Pentru că așa se face administrația”, a scris președintele. Vasile Iliuță a fost astăzi prezent la o sală multifuncțională de sport care va ajuta la pregătirea și instruirea personalului MAI, dar și la un târg de produse tradiționale pascale, făcute de studenții de la Facultatea de Management și Dezvoltare Rurală Călărași. 

  • „Astăzi am fost la Inspectoratul de Jandarmi Județean Călărași “General de brigadă Barbu Pârâianu” pentru a vedea una dintre cele mai importante investiții prin CNI din județ, o sală multifuncțională de peste 180 de locuri care va ajuta la pregătirea și instruirea personalului MAI. Colaborarea administrativă pe care o am cu inspectorul șef, colonelul Ionel Marcu, a produs multe rezultate vizibile la nivel de operativitate și logistică. Îmi doresc să avem cât mai multe oportunități pentru a îi sprijini pe cei care se ocupă de protecția populației civile”. 

  • „Tot astăzi am dat curs invitației făcute de directoarea Facultății de Management și Dezvoltare Rurală Călărași, Daniela Crețu, pentru participarea la târgul produselor tradiționale pascale. Am fost impresionat de produsele studenților, de calitatea acestora și de creativitatea de care au dat dovadă. Sunt sigur că mulți din aceștia vor urma calea antreprenorială, pentru că au mult potențial și îmi doresc să îi sprijinim să îl atingă”. 

Ieri, însă, (23 aprilie 2024), la Curtea de Apel București a fost programat primul termen în apelul dosarului în care procurorii DNA Constanța contestă decizia Tribunalului București prin care s-a decis, în primă instanță, achitarea președintelui Consiliului Județean Călărași, scrie Ziua de Constanța

Vasile Iliuță a fost acuzat în iulie 2019 că și-ar fi încălcat atribuțiile de serviciu prevăzute de lege, îngrădind dreptul la muncă în cazul a zece angajați ai CJ Călărași, iar în 2021 acesta a fost trimis în judecată de DNA pentru abuz în serviciu și șantaj din această cauză. 

Advertisement
Continue Reading

Știri

La secția de pompieri Lehliu Gară din Călărași s-a pensionat un tată, iar fiul acestuia a preluat ștafeta

Published

on

Urmăriți știrile Călărașipress.ro pe Whatsapp

La secția de pompieri Lehliu Gară, plutonier adjutant șef  Neculae Onuţă a ieşit la pensie în aplauzele colegilor săi de serviciu, iar băiatul său, soldat gradat profesionist Neculae Robert Andrei, preia ştafeta. 

Pe platoul din incinta Secţiei de pompieri Lehliu Gară, salvatorii lehlieni s-au despărţit de unul dintre camarazii lor de arme, Plutonier adjutant şef Neculae Onuţă, care se retrage „pentru a se bucura de o binemeritată odihnă și de o pensie liniștită alături de familie şi de toţi cei dragi”, precizează ISU Călărași. 

Reprezentantul comenzii I.S.U. Barbu Știrbei al județului Călărași – Prim adjunct al inspectorului şef –Colonel Stoian Codruţ l-a felicitat pe plutonier, i-a mulțumit pentru întreaga activitate pe care a desfășurat-o în cadrul unității şi i-a urat să se bucure de multă sănătate și de viață lungă.

Și colegii din cadrul ISU Călărași îi transmit colegului lor proaspăt intrat în rândul pensionarilor să aibă parte de „multă sănătate, liniște în familie și pensie cât mai lungă”, a precizat purtătorul de cuvât, plutonier adjutant șef, Tătăranu Ștefan-Ovidiu.

Advertisement

Continue Reading

Cele mai vizualizate