Connect with us

La zi

VIDEO. Două proiecte pilot pentru gestionarea deșeurilor din județul Călărași

Published

on

Județul Călărași va beneficia de două proiecte pilot pentru gestionarea deșeurilor reciclabile. Împreună cu Asociația Green Space, autoritățile demarează o campanie de informare și conștientizare în 10 localități rurale din Călărași, pentru a aduce la cunoștința populației beneficiile colectării selective a gunoiului. Mihăiță Beștea spune că efectul acestei campanii poate aduce o scădere de minim 20% a facturilor. Al doilea proiect prezentat presupune instalarea unor platforme în comuna Căscioarele pentru a depozita gunoiul reciclabil, ce va avea ca efect scăderea costurilor de transport și manipulare ale operatorului.

“Săptămâna trecută am început și proiectul cu Asociația Green Space. Am reușit și ne-am înscris la Ministerul Mediului și am accesat o sumă de bani, nu foarte mare, dar îndestulătoare pentru cei din asociație. Ieri i-am avut la Consiliul Județean și am propus două proiecte pilot, împreună cu dumnealor, în ceea ce privește gestionarea deșeurilor. Primul proiect va viza 10 localități din mediul rural și vom încerca să facem o campanie de informare și conștientizare a populației, astfel încât ei să înțeleagă că este benefic și pentru mediul lor, dar și pentru buzunarul lor, dacă vom colecta selectiv deșeurile.
În acest proiect, pe lângă Asociația Green Space, vrem să implicăm și autoritățile locale, inspectoratul școlar, chiar preoții din sat și toți factorii de decizie din mediul rural – medici, preoți, învățători, care să fie lângă noi și prin puterea exemplului să reușim să conștientizăm și să îi facem pe oameni să înțeleagă acest lucru.
Îmi doresc și ne propunem ca target o scădere a facturilor cu minim 20%, pentru că în acest ritm primăriile rămân înglobate în datorii și nu vor mai putea face față la toată această poveste. Mai mult decât atât, necolectându-se selectiv, micșorăm și durata de viață a gropii de la Ciocănești.
Al doilea proiect pilor pe care ni l-am propus cu această asociație, ne-am hotărât să luam o localitate, e adevărat, cred că este cam cea mai mică din județ, comuna Căscioarele, și acolo, pe lângă campania noastră de informare și conștientizare, vrem să începem să facem pubele, să facem platforme pietonate pe care tot gunoiul selectat, cel care poate fi reciclat, să-l depozităm acolo pentru a reduce costurile de transport și manipulare ale operatorului. Sperăm din tot sufletul ca în 2023 să ieșim din monitorizare și atunci lucrurile cu siguranță se vor schimba. Credeți-mă că nu numai operatorul este vinovat de situația în sine. Fiecare dintre noi avem partea noastră de vină – și cetățeni, și autorități, și operator. Doar un efort comun, concentrat și gândit astfel încât să se completeze reciproc ar duce la o strângere a gunoiului așa cum trebuie.” – a declarat Mihăiță Beștea în cadrul conferinței PSD desfășurată la data de 10 iunie.

Advertisement