Connect with us

Actualitate

VIDEO. Două proiecte pilot pentru gestionarea deșeurilor din județul Călărași

Published

on

Județul Călărași va beneficia de două proiecte pilot pentru gestionarea deșeurilor reciclabile. Împreună cu Asociația Green Space, autoritățile demarează o campanie de informare și conștientizare în 10 localități rurale din Călărași, pentru a aduce la cunoștința populației beneficiile colectării selective a gunoiului. Mihăiță Beștea spune că efectul acestei campanii poate aduce o scădere de minim 20% a facturilor. Al doilea proiect prezentat presupune instalarea unor platforme în comuna Căscioarele pentru a depozita gunoiul reciclabil, ce va avea ca efect scăderea costurilor de transport și manipulare ale operatorului.

“Săptămâna trecută am început și proiectul cu Asociația Green Space. Am reușit și ne-am înscris la Ministerul Mediului și am accesat o sumă de bani, nu foarte mare, dar îndestulătoare pentru cei din asociație. Ieri i-am avut la Consiliul Județean și am propus două proiecte pilot, împreună cu dumnealor, în ceea ce privește gestionarea deșeurilor. Primul proiect va viza 10 localități din mediul rural și vom încerca să facem o campanie de informare și conștientizare a populației, astfel încât ei să înțeleagă că este benefic și pentru mediul lor, dar și pentru buzunarul lor, dacă vom colecta selectiv deșeurile.
În acest proiect, pe lângă Asociația Green Space, vrem să implicăm și autoritățile locale, inspectoratul școlar, chiar preoții din sat și toți factorii de decizie din mediul rural – medici, preoți, învățători, care să fie lângă noi și prin puterea exemplului să reușim să conștientizăm și să îi facem pe oameni să înțeleagă acest lucru.
Îmi doresc și ne propunem ca target o scădere a facturilor cu minim 20%, pentru că în acest ritm primăriile rămân înglobate în datorii și nu vor mai putea face față la toată această poveste. Mai mult decât atât, necolectându-se selectiv, micșorăm și durata de viață a gropii de la Ciocănești.
Al doilea proiect pilor pe care ni l-am propus cu această asociație, ne-am hotărât să luam o localitate, e adevărat, cred că este cam cea mai mică din județ, comuna Căscioarele, și acolo, pe lângă campania noastră de informare și conștientizare, vrem să începem să facem pubele, să facem platforme pietonate pe care tot gunoiul selectat, cel care poate fi reciclat, să-l depozităm acolo pentru a reduce costurile de transport și manipulare ale operatorului. Sperăm din tot sufletul ca în 2023 să ieșim din monitorizare și atunci lucrurile cu siguranță se vor schimba. Credeți-mă că nu numai operatorul este vinovat de situația în sine. Fiecare dintre noi avem partea noastră de vină – și cetățeni, și autorități, și operator. Doar un efort comun, concentrat și gândit astfel încât să se completeze reciproc ar duce la o strângere a gunoiului așa cum trebuie.” – a declarat Mihăiță Beștea în cadrul conferinței PSD desfășurată la data de 10 iunie.

Actualitate

România va avea cei mai ieftini carburanţi din UE, după Ungaria, în urma reducerii cu 50 de bani – Ministrul Energiei

Published

on

Textul Ordonanţei de Urgenţă privind reducerea cu 50 de bani a preţului carburanţilor a fost elaborat şi în urma acestei scăderi România va avea cel mai mic preţ din Europa, după Ungaria, a declarat, marţi, ministrul Energiei, Virgil Popescu, relatează Agerpres.

Continue Reading

Actualitate

Creșă nouă în cartierul “Barbu Știrbei” din Călărași

Published

on

Astăzi, în prezenţa reprezentanţilor CNI, s-a semnat procesul verbal de predare – primire, faza preliminară, a amplasamentului pentru „Proiect Tip – Construire şi dotare creşă medie (capacitate 70 copii) în Cartier Tineri, Prel. Sloboziei, Nr. 70B, Municipiul Călăraşi, judeţul Călăraşi”. Urmează elaborarea documentaţiilor tehnice aferente investiţiei, urmată de execuţia propriu – zisă a lucrării.


Unitatea de învăţământ va beneficia de săli de joacă, dormitoare, sală pentru festivităţi, bucătărie şi spălătorie proprie, cabinet medical, spaţii administrative şi un spaţiu de joacă amplu, în aer liber. Totodată, clădirea va fi dotată cu panouri solare pentru a asigura un aport de energie din surse regenerabile.

Caracteristici investiţie:

📍 Suprafaţă teren necesar: 3.510 mp

📍 Suprafaţa construită: 1.765,82 mp

📍 Regim de înălţime: parter

Clădirea va fi construită până în iunie 2025.
Pe 15 iunie a.c., ministrul Dezvoltării, dl. Cseke Attila a semnat primele contracte de execuţie pentru 15 creşe moderne şi eficiente din punct de vedere energetic, incluse în Programul Naţional de Construire Creşe, derulat de Ministerul Dezvoltării, Lucrărilor Publice şi Administraţiei. Valoarea totală a celor 15 proiecte este 224.024.319 lei.

Continue Reading

Actualitate

COD GALBEN – val de căldură în județul Călărași

Published

on

Temperaturile acestei zile vor fi ridicate, specifice perioadei, temperaturi caniculare pe alocuri, în regiunile sud-vestice, unde disconfortul termic va fi resimțit mai ușor.

Inspectoratul pentru Situații de Urgență al județului Călărași informează despre emiterea unui cod galben de căldură și disconfort termic ridicat.

COD GALBEN -val de căldură și disconfort termic ridicat. Interval de valabilitate 29.06.2022 -01.07.2022. ISU Călărași.

În sudul şi sud-estul ţării, dar şi la munte cerul va fi variabil, cu înnorări temporare, pe alocuri ploi de scurtă durată, dar şi descărcări electrice., informează jurnaliștii realitateadecalarasi.net

În restul terioriului cerul va fi mai mult senin, iar vântul va sufla slab şi moderat, cu intensificări de scurtă durată. Temperaturile maxime se vor încadra între 25 de grade pe litoral şi 35, chiar 36 de grade în Câmpia de Vest.

În București, vremea se va menţine călduroasă. Cerul va fi variabil, trecător vor fi posibile ploi slabe, iar vântul va sufla slab şi moderat. Dimineața vor fi între 21 și 24 de grade, iar temperatura maximă va ajunge la 32 de grade.

La munte vremea va continua să încălzească. Cerul va fi variabil, cu înnorări mai ales după-amiaza şi seara, când local vor fi ploi şi descărcări electrice. Vântul va sufla slab şi moderat, cu intensificări de scurtă durată.

La mare vremea va fi în general frumoasă. Cerul va fi variabil, cu unele înnorări după-amiaza şi noaptea, când vor fi condiţii pentru ploi, posibil însoţite şi de descărcări electrice, iar vântul va sufla slab şi moderat, cu intensificări trecătoare. Maximele se vor încadra între 25 şi 28 de grade, iar temperatura apei mării va avea valori cuprinse între 21 şi 23 de grade.

Continue Reading

Tendințe

Copyright © 2022 CalarasiPRESS.

error: Conținutul site-ului Călărași PRESS este protejat de dreputuri de autor. Toate dreputile rezervate către © Cătălin COJOCARU. Pentru preluare informațiilor și a conținutului, ne puteți contacta la 0735.128.255 sau la catalin@calarasipress.ro