Connect with us

Actualitate

VIDEO. Două proiecte pilot pentru gestionarea deșeurilor din județul Călărași

Published

on

Județul Călărași va beneficia de două proiecte pilot pentru gestionarea deșeurilor reciclabile. Împreună cu Asociația Green Space, autoritățile demarează o campanie de informare și conștientizare în 10 localități rurale din Călărași, pentru a aduce la cunoștința populației beneficiile colectării selective a gunoiului. Mihăiță Beștea spune că efectul acestei campanii poate aduce o scădere de minim 20% a facturilor. Al doilea proiect prezentat presupune instalarea unor platforme în comuna Căscioarele pentru a depozita gunoiul reciclabil, ce va avea ca efect scăderea costurilor de transport și manipulare ale operatorului.

“Săptămâna trecută am început și proiectul cu Asociația Green Space. Am reușit și ne-am înscris la Ministerul Mediului și am accesat o sumă de bani, nu foarte mare, dar îndestulătoare pentru cei din asociație. Ieri i-am avut la Consiliul Județean și am propus două proiecte pilot, împreună cu dumnealor, în ceea ce privește gestionarea deșeurilor. Primul proiect va viza 10 localități din mediul rural și vom încerca să facem o campanie de informare și conștientizare a populației, astfel încât ei să înțeleagă că este benefic și pentru mediul lor, dar și pentru buzunarul lor, dacă vom colecta selectiv deșeurile.
În acest proiect, pe lângă Asociația Green Space, vrem să implicăm și autoritățile locale, inspectoratul școlar, chiar preoții din sat și toți factorii de decizie din mediul rural – medici, preoți, învățători, care să fie lângă noi și prin puterea exemplului să reușim să conștientizăm și să îi facem pe oameni să înțeleagă acest lucru.
Îmi doresc și ne propunem ca target o scădere a facturilor cu minim 20%, pentru că în acest ritm primăriile rămân înglobate în datorii și nu vor mai putea face față la toată această poveste. Mai mult decât atât, necolectându-se selectiv, micșorăm și durata de viață a gropii de la Ciocănești.
Al doilea proiect pilor pe care ni l-am propus cu această asociație, ne-am hotărât să luam o localitate, e adevărat, cred că este cam cea mai mică din județ, comuna Căscioarele, și acolo, pe lângă campania noastră de informare și conștientizare, vrem să începem să facem pubele, să facem platforme pietonate pe care tot gunoiul selectat, cel care poate fi reciclat, să-l depozităm acolo pentru a reduce costurile de transport și manipulare ale operatorului. Sperăm din tot sufletul ca în 2023 să ieșim din monitorizare și atunci lucrurile cu siguranță se vor schimba. Credeți-mă că nu numai operatorul este vinovat de situația în sine. Fiecare dintre noi avem partea noastră de vină – și cetățeni, și autorități, și operator. Doar un efort comun, concentrat și gândit astfel încât să se completeze reciproc ar duce la o strângere a gunoiului așa cum trebuie.” – a declarat Mihăiță Beștea în cadrul conferinței PSD desfășurată la data de 10 iunie.

Actualitate

Un nou sens giratoriu în municipiul Călărași

Published

on

Foto: Facebook.com/ Info (Trafic) Călărași

Începând de astăzi, 21 iunie a.c., intersecția străzilor Prelungirea București cu Variantă Nord și DN3 D (Siderca) a fost reglementată prin amenajarea acesteia sub forma unui SENS GIRATORIU, prioritatea de trecere a autovehiculelor fiind instituită prin înlocuirea vechilor indicatoare și instalarea unora noi, conform cărora vehiculele care circulă în interiorul intersecției au prioritate față de cele care urmează să pătrundă în aceasta.

Recomandăm șoferilor să respecte semnificația indicatoarelor rutiere, să circule cu viteză redusă și cu atenție.

Continue Reading

Actualitate

Restricții de trafic pe drumurile publice din cauza caniculei. Ce zone sunt vizate

Published

on

Compania Națională de Administrare a Infrastructurii Rutiere (CNAIR) anunță că, în perioada 21-24 iunie 2024, între orele 10:00 și 20:00, vor fi impuse restricții de tonaj pe anumite sectoare de autostrăzi, drumuri expres și drumuri naționale din cauza temperaturilor extreme (33-37 grade Celsius). Astfel, circulația vehiculelor cu masa totală maximă autorizată de peste 7,5 tone va fi interzisă în 21 de județe.

Potrivit CNAIR, restricțiile de tonaj vor afecta sectoarele de autostrăzi, drumurile expres și drumurile naționale în următoarele date și intervale orare:

 •  21.06.2024, între 10:00 – 20:00: Giurgiu, Teleorman, Dolj, Olt, Timiș, Caraș-Severin, Arad, Hunedoara, Alba, Sibiu, Brașov și Covasna.
 •  22.06.2024, între 10:00 – 20:00: Ilfov, Giurgiu, Argeș, Dâmbovița, Teleorman, Dolj, Vâlcea, Mehedinți, Gorj, Olt, Timiș, Caraș-Severin, Arad și Hunedoara.
 •  23.06.2024, între 10:00 – 20:00: Ilfov, Prahova, Giurgiu, Argeș, Dâmbovița, Teleorman, Dolj, Vâlcea, Mehedinți, Gorj, Olt, Caraș-Severin, Ialomița și Călărași.
 • 24.06.2024, între 10:00 – 20:00: Ilfov, Giurgiu, Argeș, Dâmbovița, Teleorman, Dolj, Vâlcea, Mehedinți, Gorj, Olt, Caraș-Severin, Ialomița și Călărași.

Măsura este implementată pentru a preveni deteriorarea infrastructurii cauzată de traficul greu și pentru a evita deformările majore ireversibile, care ar putea compromite stabilitatea straturilor rutiere.

Conform CNAIR Potrivit companiei, măsurile adoptate de CNAIR sunt dispuse în baza prevederilor articolului 44, alineatele 2 și 3, din Ordonanța de Guvern nr. 43/1997 privind regimul drumurilor, cu modificările și completările ulterioare. Aceste prevederi permit administratorului drumului să interzică temporar circulația vehiculelor cu masa totală maximă autorizată mai mare de 7,5 tone pe drumurile naționale din județele afectate de codul portocaliu, cu excepțiile:

 • transporturilor de persoane;
 • transporturilor de animale vii şi de produse perisabile de origine animală şi vegetală;
 • vehicule care participă la intervenţii în caz de forţă majoră;
 • transporturi funerare;
 • transporturi poştale;
 • transporturi de echipamente de prim ajutor;
 • transporturi pentru distribuire de carburanţi;
 • transporturi de mărfuri sub temperatură controlată;
 • transporturi pentru tractări vehicule avariate;
 • transporturi pentru distribuirea de apă şi hrană în zonele calamitate;
 • transporturi cu vehicule specializate destinate prin construcţie salubrizării;
 • transporturi apă îmbuteliată; transporturi produse provenite din exploatări agricole;
 • transporturi militare implicate în exerciţii multinaţionale.

Specialiștii precizează faptul că, în funcție de evoluția condițiilor meteorologice, restricțiile pot fi ridicate, menținute sau prelungite.

 

Advertisement

Continue Reading

Actualitate

Incendiu de proporții în Călărași. O casă locuită de mai multe persoane a fost cuprinsă de flăcări

Published

on

Un incendiu de proporții a izbucnit în această după-amiază pe strada Varianta Nord din municipiul Călărași, cuprinzând o casă locuită de mai multe persoane. Flăcările s-au extins rapid, iar echipajele de intervenție au fost chemate de urgență la fața locului.

Mai multe autospeciale de stingere cu apă și spumă sunt prezente pentru a lupta împotriva flăcărilor. Intervenția este dificilă din cauza intensității incendiului și a materialelor inflamabile din locuință.

Din primele informații, incendiul a izbucnit în jurul orei 18:00, cauzele fiind încă necunoscute. Martorii spun că au observat flăcările și fumul dens înainte de a alerta autoritățile.

Traficul rutier în zona străzii Varianta Nord este complet blocat pentru a facilita accesul autospecialelor și a personalului de intervenție.

Advertisement

În curs de actualizare…

Continue Reading

Cele mai vizualizate