Connect with us

Știri

Un transport cu 22 de tone de deşeuri care veneau din Bulgaria și urma să intre în România a fost oprit la Călăraşi de Garda de Mediu

Un transport cu 22 de tone de deşeuri care urma să intre în România, din Bulgaria, a fost oprit la Călăraşi de comisarii Gărzii de Mediu. În acte apărea că este vorba de deşeuri din plastic de tip PET, însă în camion se găseau recipiente cu lichide şi chiar pământ.

Reprezentanţii Gărzii Naţionale de Mediu au precizat, joi, într-o postare pe Facebook, că deşeurile au fost întoarse în Bulgaria.

La verificarea camionului de 22 de tone, plin cu baloți, am găsit recipiente care conțineau un lichid de origine necunoscută, dar și alte tipuri de deșeuri și chiar pământ, printre PET-uri, de aceea s-a decis interzicerea intrarea transportului în țară. Deșeurile proveneau din Bulgaria și erau trimise unui operator economic din România, în vederea valorificării”, a declarat Marian Borondel, comisar șef al Gărzii de Mediu Călărași.
În data de 28.01.2022, comisarii Gărzii Naționale de Mediu, în cooperare cu polițiștii de frontieră din cadrul Gărzii de Coastă, polițiști din cadrul Serviciului Poliție Transporturi Maritime al Inspectoratului General al Poliției Române și inspectori din cadrul Direcției Generale a Vămilor, sub coordonarea procurorului de caz specializat și învestit în cauză din cadrul Parchetului de pe Lângă Curtea de Apel Constanța, au pus în aplicare trei mandate de percheziție domiciliară pe raza județelor Ilfov, Călăraşi și Teleorman.
În urma acţiunii, echipa care a efectuat perchezițiile a descoperit la o adresă din județul Călărași, 40 de baloți ce conțineau 19.000 kg deşeuri textile, depozitate neautorizat, ce provin din Italia.Acestea, au fost introduse pe cale rutieră în România, în anul 2019,de către o societate comercială.
Aceasta declarase bunurile ca fiind „fibre textile – diferite culori”.
La punctul de lucru al societății comerciale în cauză, aflat județul Teleorman, au fost identificate alte aproximativ 600 de tone de deșeuri din plastic. Dintre acestea, aproximativ 194 de tone au fost importate fără a fi sortate și spălate, aşa cum prevede legislației de mediu.
Alte 372 de tone au fost achiziționate din România, iar 40 tone deşeuri de diferite tipuri sunt pur şi simplu nevalorificabile.
Totodată, există suspiciuni legate de faptul că societatea nu respecta nici prevederile din autorizația de mediu, depășind cu mult cantitatea maximă anuală de deșeuri din plastic, autorizată pentru reciclare.
Au mai fost ridicate în vederea continuării cercetărilor, de la sediul societății comerciale aflat în județul Ilfov, documente cu valoare probatorie.
În urma verificărilor, comisarii Gărzii Naţionale de Mediu au dispus, în cazul deşeurilor găsite în Călăraşi, returnarea acestor în ţara de provenienţă, respectiv Italia.
În final, să mai spunem că pe amplasamentul controlat din judeţul Călăraşi, comisarii GNM au descoperit că funcţiona şi o tipografie ce nu deţinea autorizaţie de mediu. În consecinţă, au aplicat o amendă în valoare de 60.000 lei.

Știri

Deputatul AUR Mihai-Claudiu Gheorghe cere un Program Național pentru Protecția Civilă: „România nu trebuie să afle cât de nepregătită este într-o zi de criză”

Deputatul AUR Mihai-Claudiu Gheorghe cere un Program Național pentru Protecția Civilă: „România nu trebuie să afle cât de nepregătită este într-o zi de criză”

Într-o declarație politică depusă în Parlamentul României, deputatul AUR Mihai-Claudiu Gheorghe atrage atenția asupra stării critice a sistemului de protecție civilă din țară și solicită inițierea unui Program Național pentru construirea și modernizarea adăposturilor de urgență.

Parlamentarul avertizează că, în prezent, România nu este capabilă să-și protejeze cetățenii în caz de cutremur, inundații sau conflicte armate. „Adăposturile civile lipsesc cu desăvârșire în multe localități, iar cele existente sunt fie nefuncționale, fie necunoscute de populație”, a subliniat Gheorghe.

În contextul instabilității geopolitice și al intensificării fenomenelor climatice extreme, deputatul AUR cere autorităților centrale și locale să trateze siguranța populației ca pe o prioritate națională.

Printre măsurile propuse în declarația politică se numără:

Advertisement
  • reabilitarea și dotarea adăposturilor existente, în funcție de densitatea populației;
  • construirea de adăposturi noi, în special în zonele dens populate;
  • alocarea de fonduri dedicate în bugetul de stat și, acolo unde este posibil, prin PNRR;
  • organizarea de simulări de urgență și campanii de informare în colaborare cu IGSU și autoritățile locale.

„Siguranța cetățeanului nu mai poate fi o promisiune electorală. Este o obligație morală și constituțională. Cer acțiune, nu scuze!”, afirmă Mihai-Claudiu Gheorghe.

Deputatul subliniază că această temă nu are culoare politică și solicită un efort colectiv pentru ca România să fie pregătită în fața oricărei crize.

Continue Reading

Știri

Atenție, călărășeni! A fost filmată pantera neagră la noi în oraş – [Pamflet]

Călărășeni, aveți mare grijă: A fost filmată pantera neagră la noi în oraş! Bineînţeles, facem haz de necaz. Micuţa felină surprinsă de noi imagini (video jos) nu poate decât să topească inimi.

În context, reamintim că pantera neagră văzută în Bulgaria, care în urmă cu câteva zile se afla la Ruse, ar fi ajuns în Giurgiu. Oamenii au sunat la 112 duminică şi luni dimineaţă.

Peripeţiile panterei negre care a speriat Bulgaria şi, mai nou, ar fi ajuns şi în România, nu contenesc să fie sursă de amuzament pentru internauţi. Amintim că animalul a evadat în urmă cu două săptămâni de la o grădină zoologică din ţara vecină.

Advertisement
Continue Reading

Știri

Incendiu de proporții la ieșirea din municipiul Călărași, zona clădirilor Siderca — mai multe echipaje ale ISU intervenind în această seară

În această seară, în jurul orei 21:40, un incendiu de proporții a izbucnit în extravilanul municipiului Călărași, în zona clădirilor Siderca. Potrivit surselor, mai multe echipaje ale Inspectoratului pentru Situații de Urgență (ISU) Călărași au fost mobilizate imediat la fața locului pentru a interveni și a stinge flăcările.

Flăcările au fost raportate în seara zilei de marți, 1 iulie 2025, în extravilanul municipiului Călărași, în apropierea clădirilor industriale Siderca.

Mai multe autospeciale cu apă și spumă, împreună cu echipe de intervenție rapidă ale ISU Călărași, se află în acest moment la fața locului, acționând pentru limitarea incendiului și prevenirea extinderii acestuia.

În prezent, nu există informații oficiale despre victime sau pagube materiale estimate. Cauza incendiului urmează să fie stabilită de autorități după finalizarea operațiunii.

Advertisement

Continue Reading