“Compania nu face nimic altceva decât să profite de legislația în vigoare, care ne obligă pe noi, cetățenii, să plătim, ne obligă pe noi, primăria, să devenim cei care colectăm banii necesari de la populația pentru că legislația le permite.” Aceasta este concluzia pe care primarul din Călărași, Marius Dulce, a tras-o despre operatorul de salubritate care activează pe raza municipiului.
“Am avut o discuție cu domnul director Stănescu de la Adi EcoManagement Salubris prin care le-am spus să începem campanii de conștientizare și au început, din ce am înțeles, să dea saci galbeni și la apartamente, să încercăm să le colectăm separat. Dar dacă nu ne respectăm noi ca cetățeni și acolo unde vedem că este deșeu separat, selectat, să nu mai aruncăm deșeu menajer, nu am făcut nimic.” – a declarat primarul Marius Dulce, prezent în ultima conferință de presă a PSD Călărași
“Ba mai mult, trebuie să intrăm într-o zonă în care să selectăm separat biodegradabilul, și în felul acesta să încercăm să îndeplinim acești parametrii care sunt impuși, ca să nu mai plătim taxe în plus. Noi am început niște campanii în 3-4 zone cu operatorul, în care să colectăm biodegradabilul ca în felul acesta să creștem cantitatea de gunoi selectat. Am început la case, în Mircea Vodă de exemplu ca zonă, la Piața Mare, pentru că acolo se aruncă mult biodegradabil. Avem în vedere să extindem mai departe, pentru că dacă începem la case, la blocuri o să fie foarte dificil să colectăm acest biodegradabil, pentru că va fi amestecat, dar am zis să începem cu casele – să cumpărăm acele tomberoane maro în care să punem biodegradabil, ca mai departe să îi impunem operatorului să nu mai ridice tomberonul maro dacă în acesta nu se află biodegradabil curat. Atunci începem să educăm și populația, pentru că este în beneficiul tuturor.
Dacă mă întrebați pe mine, acest proiect pe care nu l-am semnat nici eu, nici domnul vicepreședinte, ci a fost moștenit, a fost gândit prost de la început. Pentru că acest proiect a fost gândit numai prin colectarea la platforme și de aici s-a plecat cu stângul, pentru că specificul Călărașiului nu ne permitea să facem platforme în toate zonele. Vă dau ca exemplu cartierele vechi, în care legislația nu-ți permite să pui platforme și nu putea cineva să se ducă la 500-700 de metri să ducă gunoiul pentru a-l depune la platformă. S-a făcut un compromis pe cheltuiala operatorului ca în zonele de case, la momentul respectiv, să se ia din poartă în poartă. Zona de blocuri a rămas la puncte fixe, iar zona de casă să fie din poartă în poartă.
Trebuie să conștientizăm cu toții că dacă avem colectare separată, dacă punem biodegradabil separat, deșeuri de sticlă, hârtie, plastic separat și nu le infestăm, putem scădea gradul și atunci putem să menținem prețul sau chiar să-l scădem. Am avut o discuție cu operatorul și cu Adi EcoManagement Salubris în care să facem campanii de conștientizare pentru a-i identifica pe cei care chiar selectează de la case. Gândim aceste principii de funcționare ca să putem motiva oamenii.” – a mai explicat primarul Marius Dulce
https://youtu.be/s6o4exoW1Mc