Connect with us

Știri

Unirea | Ciprian Olteanu: Suntem pregătiți pentru a începe anul școlar. VIDEO

Published

on

Miniștrii Sănătății și Educației au prezentat noile reguli pentru deschiderea școlilor. Până la atingerea ratei de infectare de 6 la mie într-o localitate, toate creșele, grădinițele și școlile vor funcționa cu prezență fizică. După depășirea acestei rate, toți elevii vor intra în învățământ online, cu excepția învățământului special.

Principalele reguli prezentate de Sorin Cîmpeanu și Ioana Mihăilă:

Până la atingerea ratei de infectare de 6 la mie din localitate, toate creșele, grădinițele și școlile vor funcționa cu prezență fizică.

După 6 la mie, toți elevii – vaccinați sau nu – intră în online, cu excepția învățământului special, aceasta fiind singura excepție. După 6 la mie nu vor mai fi permise nici măcar activitățile remediale.

Măsuri de prevenție – distanțare fizică, aerisirea spațiilor închise din școală – locuri de luat masă și sălile de sport, masca obligatorie în interior. Se recomandă masca de tip medical, dar sunt permise și cele textile cu condițiile să acopere corect nasul și bărbia și să fie purtate corect.

Advertisement

https://youtu.be/Kjn62i0qrDo

Primarul comunei Unirea, Ciprian Olteanu: Așa cum am promis și în campania electorală, eu voi fi un promotor al sprijinirii copiilor care au performanțe în educație, în învățământ, în activitatea lor școlară. Așadar, în ultima ședință de consiliu local, eu am pus pe ordinea de zi alocarea unor fonduri pentru a răsplăti acei copii care au avut rezultate excepționale în activitatea lor școlară. Vom avea premiile 1, 2, 3 și mențiune. Mai mult decât atât, avem o nouă schimbare de director în cadrul școlii. Îl avem pe noul director Liviu Moise, care a preluat activitatea și  început să pregătească deja deschiderea noului an școlar.

Încă de anul trecut, din octombrie, noi am început să facem demersuri pentru a aduce un plus de confort elevilor. La acest moment, încălzirea sălilor de clasă se face prin sobe, încălzirea este insuficientă și deseori camerele se umplu cu fum din cauza materialului lemnos. Acum ne pregătim de montarea unei centrale pe GPL. Suntem în curs de a face proiectul, centrala o avem promisă de la un ONG – BookLand. Scopul acestui ONG este de a veni în sprijinul unităților de învățământ care nu au tot ce le trebuie pentru ca elevii să poată învăța în condiții decente.

Ei vin în sprijinul nostru și ne oferă partea asta de încălzire centralizată, ne oferă bazinul GPL, au spus că ne vor ajuta inclusiv cu materialul combustibil, cu gazul în sine, pentru următorii 2 ani. Noi trebuie să achităm doar manopera acestui sistem de încălzire. Mai mult decât atât, tot dumnealor, la momentul acesta, se apucă de modernizarea instalației electrice care este pe aluminiu. O vor schimba în totalitate și o vor face pe cupru.

Din păcate, nu vom fi gata până pe 15 septembrie cu aceste lucruri. Centrala va veni pe 15 septembrie, iar instalarea ei va începe abia în prima săptămână din luna octombrie. Vom găsi soluții, vom învăța în schimburi, vedem ce trebuie făcut, astfel încât copiii să nu fie deranjați de la activitatea lor școlară.

Eu am contactat în jur de 7 ONG-uri în luna octombrie 2020. Din cele 7 ONG-uri, cu unul am reușit să aducem tablete fix în perioada de atunci. În perioada octombrie-noiembrie, noi am avut tablete donate și am reușit să aducem accesul la educație elevilor care nu aveau un sistem din acesta multimedia. Celălalt ONG, BookLand, ne-a ascultat povestea, am avut diverse schimburi de informații și până la urmă au reușit să ne obțină această centrală. Cu un an mai târziu, o vom și avea montată.

Advertisement

Întrebat despre numărul de locuitori ai comunei Unirea, primarul Ciprian Olteanu declară: Din păcate, trendul este descendent ca în toate celelalte sate românești. Motivul depopulării este evident. În primul rând, natalitatea este scăzută, exodul acesta al forței de muncă este exact categoria de populație care ar fi trebuit să aducă un spor de natalitate. Oamenii pleacă în țări unde își găsesc un loc de muncă și deseori ajung să rămână în acele țări, pentru că e mai confortabil acolo. Au condiții sociale propice și e normal să rămână acolo. Din păcate, statul nu face foarte multe demersuri să mențină categoria asta de populație în interiorul țării.

Pe linie administrativă, ce v-ați mai gândit să realizați în această toamnă?

Suntem foarte fericiți că am reușit să amenajăm zona din curtea fostei școli din satul Oltina. Acum acolo este un parc, unde acum 4 luni erau cai care mâncau vegetația sălbatică. Acum este un parc. Acesta a fost făcut tot prin intermediul unui ONG – „Plantăm fapte bune în România”. Noi am avut partea de construcție, partea de alei, de foișor și băncuțe, iar dumnealor au venit în sprijinul nostru, pentru că orice parc, dacă nu are vegetație, nu este parc.

Care a fost contribuția ONG-ului și care a fost contribuția cetățenilor care vi s-au alăturat în această campanie?

Pe lângă contribuția monetară pe care primăria a avut-o, am avut și o contribuție foarte importantă din partea comunității. Este un lucru foarte important, mă bucur că am avut membrii ai comunității care nu au avut nimic de câștigat și au depus o muncă benevolă pentru a dezvolta zona aceea. Am avut persoane care ne-au ajutat la îndepărtarea vegetației din zonă, persoane care ne-au ajutat să cărăm materialele de construcții. Am avut și personal al primăriei pe care l-am angrenat în acest proiect pentru a diminua costurile. A fost, bineînțeles, și partea de firmă autorizată care a executat montarea, mai ales a echipamentului de joacă, pentru că trebuie făcut de o firmă specializată. Acest ONG ne-a ajutat cu vegetație, cu gard viu, cu amestec de gazon și trifoi, și câțiva arbori în valoare de aproximativ 3.000 de euro. O sumă consistentă pentru vegetație.

Referitor la proiectul de gaze pe care cetățenii comunelor Unirea, Jegălia și Dichiseni îl cunosc, vreau să vă anunț că am terminat a treia etapă de clarificări din partea celor de la fondurilor europene. Am avut o listă foarte lungă de întrebări la care a trebuie să răspundem și pe care a trebuit să le parcurgem. Suntem unul din proiectele care au reușit să adune informațiile necesare și documentația necesară, astfel încât să răspundem acestei clarificări. Avem speranța că vom reuși să mergem în etapa următoare. Din câte am înțeles din partea consultantului, asta este o etapă eliminatorie. La nivel de țară sunt 240 de proiecte depuse, finanțare disponibilă pe POIM este doar pentru 50 de proiecte aproximativ. Avem o șansă de 20-25% pentru a trece acest proiect. Este un procent de care eu sunt mulțumit. În aproximativ o lună ar trebui să aflăm rezultatul și să vedem în ce direcție mergem cu proiectul de gaze.

Advertisement

În continuare, domnul primar oferă informații despre disponibilitatea locurilor de casă pentru tineri: Chiar în acest moment, pentru că PUG-ul nostru a fost aprobat în ultima ședință de consiliu local, am predat hotărârea de consiliu local către Prefectură, urmând a fi avizată și de aceasta. Vom putea ca într-o lună, maxim două, să începem să stabilim contracte, să vedem exact care sunt tinerii care au nevoie de aceste locuri de casă și vom putea să le punem la dispoziție, bineînțeles cu anumite condiții. Nu ne dorim să fie niște locuri de casă de care să beneficieze o categorie de persoane care au deja casă și vor o a doua casă. Aceste locuri de casă se vor concentra doar asupra celor care au o reală nevoie de o locuință.

Există solicitări în acest sens?

Există câteva solicitări pe care nu le-am putut prelua, pentru că neavând o bază reală, nu au putut fi făcute cereri, însă cetățenii care au dorit să facă la momentele respective cereri au fost informați că din septembrie-octombrie pot face acest lucru.

Advertisement
Click to comment

Leave a Reply

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Breaking News

Primele rezultate ale tragediei din Spanțov. Macroul consumat, infestat cu bacterii

Published

on

Apar noi detalii despre cazul tragediei în care o fetiță de 4 ani și bunica ei au murit după ce au consumat pește la o masă, în a doua zi de Florii.

Conform rapoartelor Direcției Sanitar Veterinare, cazul tragic al fetiței din județul Călărași, care a pierit în urma consumului de pește, a indicat o contaminare a alimentelor cu bacterii în cantități periculoase.

Conform informațiilor obținute de la libertatea.ro, analizele realizate asupra probelor prelevate atât din magazinul local cât și din frigiderul familiei au indicat prezența unui nivel anormale de bacterii, inclusiv klebsiella și salmonella, ce depășesc limitele permise.

În prezent, autoritățile așteaptă rezultatele ulterioare ale analizelor efectuate de către Direcția Sanitară Veterinară și cele ale probelor prelevate de Direcția de Sănătate Publică.

Vă reamintim că o fetiță de 4 ani și bunica ei au murit, luni, a doua zi după Florii, după ce ar fi mâncat macrou congelat cumpărat de la magazinul din satul Spanțov.

Advertisement

Și familia crede același lucru, însă poliția a deschis o anchetă. Un apel la 112 dar luni dimineață anunță ca o fetiță de 4 ani era în stare de inconștiență. A fost dusă la Spitalul Județean Călărași, intubată, însă, a murit.

Alte câteva ore mai târziu, din casa aceleiași familii a sunat din nou la numărul de urgență 112. De această dată bunicii erau cei care se simțeau foarte rău.

Bunica în vârstă de 59 de ani și bunicul de 66 de ani au fost duși la spitalul municipal din Oltenița. Femeia a murit și ea în scurt timp.

Continue Reading

Știri

Ecoaqua / Cartierul Măgureni, fără apă din cauza unei avarii

Published

on

Urmăriți știrile Calarasipress.ro pe WhatsApp

Municipiul Călărași se confruntă cu o avarie la rețeaua de distribuție a apei, generând oprirea alimentării în cartierul Măgureni. Situația a survenit la intersecția străzilor Petroșani și Păcii, iar echipele operatorului ECOAQUA SA Călărași sunt mobilizate pentru intervenții de urgență.

Conform informațiilor transmise de către operatorul local de apă și canalizare, avaria a fost semnalată la ora 15:30 și se estimează că lucrările de remediere vor dura între 3 și 4 ore. Astfel, locuitorii din cartierul Măgureni vor resimți întreruperea alimentării cu apă pe durata intervenției.

Ne confruntăm cu o situație urgentă la intersecția străzilor Petroșani și Păcii din municipiul Călărași, iar echipa noastră este deja pe teren pentru a remedia avaria cât mai rapid posibil“, au declarat reprezentanții ECOAQUA SA Călărași.

În cazul în care situația se modifică sau apar informații noi, vom revenii cu detalii prin intermediul canalului nostru de comunicare.

Advertisement

Continue Reading

Breaking News

Scântei: Amelia Giurcan cere demiterea directorului Ecoaqua SA pentru incompatibilitate. Grama:”Îi recomand o pungă de semințe și o ședere plăcută în minivacanță. Politica nu este pentru ea!”

Published

on

sursa foto: calarasipress.ro

Urmăriți știrile Calarasipress.ro pe WhatsApp

Ultima ședință a Consiliului Județean Călărași a ieșit cu scânteie și tensiuni, după ce Amelia Giurcan a deschis din nou subiectul Ecoaqua. De data aceasta, consiliera USR i-a solicitat președintelui CJ Călărași Vasile Iliuta să-l demită pe Eduard Grama din poziția de director al operatorului regional de apa-canal Ecoaqua SA.

Motivul? Agenția Națională de Integritate a stabilit că acesta a fost găsit incompatibil și nu ar trebui să ocupe o funcție publică pentru următorii trei ani.

Amelia Giurcan a subliniat că, deși funcția actuală a lui Eduard Grama nu îl obligă să-și părăsească postul, consideră că acesta are o obligație morală să facă acest lucru.

În ședința recentă a Consiliului Județean, am solicitat demiterea lui Eduard Grama din funcția de director al Ecoaqua. Președintele Iliuță a confirmat că Grama nu mai poate ocupa această funcție din cauza unei hotărâri judecătorești, dar că demiterea lui este în responsabilitatea Consiliului de Administrație al Ecoaqua. Am adus în discuție faptul că Președintele Iliuță l-a susținut pe Grama în toate funcțiile publice pe care le-a ocupat până acum și că este responsabilitatea PSD să nu-l mai protejeze. Este important să asigurăm integritatea instituțiilor publice și să avem încredere că acestea sunt conduse de persoane competente și corecte” – a precizat Amelia Giurcan pentru Calarasipress.ro

Advertisement

Interpelat de Amelia Giurcan, președintele Consiliului Județean Călărași, Vasile Iliuta, a afirmat că a verificat situația și a consultat direcția juridică a CJ Călărași, care a constatat o stare de incompatibilitate. Cu toate acestea, Consiliul de Administrare încă nu a confirmat această constatare, iar Adunarea Generală a Acționarilor urmează să se reunească pentru a clarifica situația.

Pe de altă parte, Eduard Grama a declarat că s-a conformat și și-a dat demisia din funcția din cadrul direcției din Consiliul Județean Călărași la data de 11.04.2024, în aceeași zi în în care, pe portalul Înaltei Curți, a fost publicată decizia.

Referitor la conducerea Ecoaqua SA, acesta a precizat
că numirea directorului general este în responsabilitatea Consiliului de Administrație conform OUG 109.

Contactat pentru un punct de vedere, directorul Eduard Grama a făcut următoarea precizare:

“Eu nu comentez declarații politice. Suntem în campanie electorală, iar, după cum ne-am obișnuit în ultimul timp, fiecare spune ce crede el că este interesant pentru propriul electorat. Subiectul propus pentru analiză de doamna de la USR, fina baronului de Prahova, Iulian Dumitrescu, presupune referiri la lege și articole de lege, nu la părerea personală a unei persoane care, de la membru PSD, a ajuns candidatul albanez al USR. Îi recomand o pungă de semințe și o ședere plăcută în minivacanță. Politica nu este pentru ea!”

Advertisement
Continue Reading

Cele mai vizualizate