Ciprian Olteanu este primarul care dacă nu ar fi existat, probabil ar fi trebuit inventat. Administrează comuna Unirea din toamna anului trecut. Tânăr și ambițios, a reusit să readucă administrația în rândul comunelor ce se vor dezvolta.
Ciprian Olteanu, primarul comunei Unirea: Ca noutăți în localitatea noastră, în primul rând am remediat parțial problema cu alimentarea cu apă în zona satului Unirea centru. Am remediat o problemă foarte veche, fosta administrație înlocuise un bazin cu apă situat aici în spatele primăriei, dar forajul care alimenta acel bazin nu funcționa, practic nu aveam apă acolo. Am refăcut furajul, chiar astăzi am instalat o pompă de mari dimensiuni și mă bucur să aud din partea cetățenilor că presiunea la apă este la cote normale. Pot folosi în final mașinile de spălat pentru haine și pot face și un duș. În paralel cu aceste demersuri, avem și un certificat de urbanism pentru implementarea unui proiect care se numește „Înființare rețea cu apă curentă în comuna Unirea”. Asta înseamnă soluția definitivă a problemei noastre referitoare la alimentarea cu apă. Este un proiect la care lucrăm de ceva vreme, încercăm să obținem ultimele avize de pe certificatul de urbanism, ca apoi să ducem tot ceea ce înseamnă acte către Compania Națională de Investiții (CNI) și să-l promovăm mai departe acolo. Să sperăm că vom găsi și finanțare.
https://youtu.be/XppHlCNN_qw
Ciprian Olteanu: Pentru satul Oltina suntem acum în curs de realizare a unui parc tematic. Acesta va avea un loc de joacă pentru copiii de acolo, câteva foișoare pentru cetățenii ce vor să se relaxeze. Încercăm să obținem un parteneriat cu asociația Plantăm fapte bune în România pentru partea de verdeață, de pomi, de vegetație. Un parc fără vegetație e un parc trist. Este vorba de aceeași asociație care activează în Jegălia, acolo s-au plantat câteva zeci de hectare cu diferite specii de arbori.
Mergând mai departe, estimez că în luna august vom finaliza noul Plan de Urbanism General (PUG) al localității Unirea. Sunt mândru să vă spun că prin acest PUG vom reuși să ne ținem de promisiunea electorală, și anume să dăm locuri de casă tinerilor căsătoriți. Vom avea cinci locuri de casă în centrul satului Unirea, în partea de jos, înspre apă și aproximativ 30 de noi locuri de casă la periferie, înspre satul Iezeru. Este un început foarte bun, oamenii deja sunt interesați și deja vin să pună întrebări. Sunt curioși să vadă cum se va face selecția, dar vă asigur că la momentul respectiv vom fi transparenți, vom avea probabil o ședință publică în acest sens. Vom vedea cum putem face ca acele locuri de casă să ajungă exact la cei care au nevoie de așa ceva.
Mai lucrăm la câteva proiecte, chiar astăzi am avut câteva discuții cu un consultat pe Măsura 4.3 ce se va deschide în curând pe afir. Aceasta presupune reabilitare de drumuri agricole. Am identificat un traseu, practic el va funcționa ca o centură a comunei și vom încerca să deviem traficul agricol în zona respectivă. Pe fonduri norvegiene mai există o posibilitate pentru noi, este o posibilitate la care lucrăm de câteva săptămâni. Este o oportunitate pentru UAT-urile din România, cum suntem și noi, să concepem un mic parc de panouri fotovoltaice care să asigure consumul de energie electrică al domeniului public. Vorbim de instituția primăriei, de școli, de alimentarea cu apă, de iluminatul public. Am făcut niște calcule, a trebuit să punem la punct niște hârtii pentru a vedea ce consumuri lunare și anuale avem pentru a dimensiona o suprafață. Dacă vom reuși să îl implementăm, acest proiect ne va scuti de cheltuieli din bugetul local.
În principal, îmi doresc foarte mult să văd PUG-ul acesta realizat și parcul de la Oltina. Sunt niște promisiuni electorale foarte importante pentru mine.