Connect with us

Știri

VIDEO. Grădinile din zona Jirlău, demolate pentru regenerare urbană prin fonduri UE

Published

on

A fost dat startul demolării grădinilor şi construcţiilor uşoare care au făcut obiectul unor contracte de ocupare temporară încheiate cu diverşi cetăţeni în vederea eliberării terenului pe care Primăria Municipiului Călărași va amenaja spaţii verzi şi piste de biciclete în zona de vest a oraşului, conform unor proiecte din fonduri europene pentru care s-au semnat contractele de finanţare încă de anul trecut.
Marius Dulce: De 8 luni vorbim de necesitatea iniţierii acestor lucrări de demolare dar, din păcate, nu s-a întâmplat nimic până acum. Le mai dăm oamenilor câteva zile în plus ca să-şi strângă lucrurile după care intrăm în forţă pentru a curăţa terenul pe care-l vom pune la dispoziţia câştigătorului licitaţiei pentru executarea lucrărilor.
Concret se va realiza o reţea de piste de biciclete, iar complementar va demara şi proiectul de regenerare urbană în zona Vest, în care a fost inclus și parcul Navrom. Se vor amenaja alei, parcuri, locuri de joacă, fântâni, skate park. Obiectivul nostru este să oferim locuitorilor municipiului o oază de relaxare. Nu putem să dezvoltăm orașul decât dacă demolăm în aceste locuri unde s-au acumulat destule gunoaie de-a lungul timpului.
Proiectele ce urmează a fi implementate sunt:
Promovarea utilizării mijloacelor alternative de mobilitate şi a intermodalităţii în municipiul Călăraşi prin amenajarea unei reţele de piste de biciclete
Contract finanţare nr. 5696/21.07.2020
Valoare totală (integral eligibilă): 6.269.019,96 lei (aprox, 1,3 milioane Euro)
Contribuţia UAT (2%): 125.380,40 lei;
Durata lucrărilor: 10 luni (estimare august 2021- mai 2022)
Regenerarea spațiului urban din municipiul Călărași prin amenajarea spațiilor verzi din zona de vest si a spatiului verde din zona de locuit Navrom
Contract de finanţare: nr. 5970/11.09.2020
Valoare totală contract (integral eligibilă): 14.952.824,21 lei
Contribuţie UAT(2%): 299.056,48 lei
Durata de implementare: 40 luni
Data finalizării: 31.12.2023
Execuţia lucrărilor: 24 luni

 

Marius Dulce: Pe malul acestui iaz decantor vom face pista de biciclete, iar complementar cu pista de biciclete vom începe cu proiectul de regenerare zona Vest, în care am inclus și parcul Navrom, unde vom face alei, parcuri, locuri de joacă, fântâni, skatepark pentru copii, vom face locuri de joacă moderne cu tartan turnat. Va fi o oază de liniște pentru toți din Călărași, mai ales că e pe suprafață mare. Cu pista de biciclete vom merge până în parcul Central. Ba mai mult, avem în gând să ne comutăm și cu Drumul Național spre Chiciu. O să fie, așa cum am spus, cu bănci inteligente, iluminat public, fântâni, locuri de joacă.

Avem unde să modernizăm Călărași, pentru că, într-adevăr unele locuri sunt deja amenajate frumos aici – un loc liniștit pentru unii cetățeni, dar unele sunt lăsate în paragină, pline de gunoaie. Nu putem să dezvoltăm orașul decât dacă dărâmăm aceste locuri în care unii au adunat destul de multe gunoaie.”
În continuare, primarul Marius Dulce vorbește despre planurile de demolare din zonă pentru a facilita realizarea obiectivului: „Într-o lună noi trebuie să lăsăm terenul liber de sarcini. Estimăm că licitația se va termina într-o lună, până la sfârșitul lui august. Atunci, trebuie neapărat să predăm terenul liber de sarcini și să demolăm tot ce este aici. În zilele următoare, domnul administrator public (Eduard Grama) o să supervizeze toate aceste acțiuni, pentru că vorbim de aceste demolări de 8 luni, nu s-a întâmplat nimic. Ne-au mai ceruț clemență încă o săptămână, o să încercăm să le-o oferim, dar după aceea demolăm, strângem tot pentru a lăsa terenul curat și pentru ca cel care va câștiga licitația să poată să intervină și să putem să facem în această zonă de regenerare urbană, proiectul zona Vest, un parc modern în care toți cetățenii județului se pot plimba și destinde. ”

Eduard Grama, administrator public PMC: Cred că în octombrie vom avea constructorul aici. Este o zonă, ca și celelalte zone ale Călărașiului, care a fost ocupată sub loc de grădini. Oamenii au avut la dispoziție 8 luni, timp în care puteau să-și strângă cam tot ce aveau aici pentru a lăsa terenul liber de sarcină, așa cum a fost condiția când s-a semnat contractul de ocupare temporară cu primăria.

Sunt convins că împreună cu primarul Marius Dulce vom reuși ca până în 2024 să schimbăm fața acestui municipiu, unul care a agreat, alături de administrația liberală, construcții ilegale și nu le vom tolera. Vom lua măsuri drastice, indiferent de persoanele care ocupă aceste locuri. Îmi pare rău că trebuie să o spun, dar zona cu destinație grădini nu are această funcție. Începând de mâine, vom începe să demolăm această zonă și sunt convins că în 2-3 luni ceea ce vedem aici va avea cu totul o altă imagine.

Rămân surprins că acest proiect pe Fonduri Europene nu a fost implementat în perioada în care trebuia să fie, întrucât oameni din cadrul administrației locale nu și-au făcut treaba. Vorbim de un decalaj de un an și jumătate. Pot să consider că a fost chiar un sabotaj la adresa municipiului, la adresa populației, a tuturor. Este de neconceput ca proiecte semnate, finanțate să fie întârziate pentru ca anumite persoane să primească doar sporurile de proiect și pentru a avea liniște în cadrul Primăriei Călărași. Nu suntem în an electoral, suntem doar obligați să le arătăm oamenilor că se pot face lucruri îndrăznețe și mărețe într-un municipiul destul de mic raportat la celelalte municipii reședință de județ din țară. Cred că în perioada următoare poate fi văzută o schimbare majoră la nivelul municipiului.

Continue Reading
Click to comment

Leave a Reply

Adresa ta de email nu va fi publicată.

Știri

Accident feroviar la Dragalina. Un bărbat s-a aruncat în fața trenului

Published

on

Accident feroviar la Dragalina. Un bărbat s-a aruncat in fata trenului

Un bărbat în vârstă de 67 de ani, a murit în această dimineață, lovit de un tren marfar.

Evenimentul a avut loc la nivel cu trecerea de cale ferată, intrarea dinspre Călărași. Trenul se deplasa pe direcția Constanța – București.

Linia de transport feroviar a fost blocată pentru ca polițiștii criminaliști să efectueze cercetări.

Continue Reading

Știri

Reținut de polițiștii rutieri pentru conducere fără permis și refuz de prelevare de monstre biologice

Published

on

Polițiștii din cadrul Secției 2 Poliție Rurală Ulmeni au oprit pentru control în comuna Spanțov, județul Călărași, un autoturism condus de un bărbat, în vârstă de 41 de ani.

Întrucât acesta emana halenă alcoolica a fost testat cu aparatul alcooltest, rezultatul fiind 0,45 mg/l alcool pur în aerul expirat. Ulterior a fost condus la spital în vederea recoltării de probe biologice, însă acesta a refuzat.

Totoodată, din verificările efectuate de polițiști a rezultat că acesta nu posedă permis de conducere pentru nicio categorie de vehicule.

În cauză s-a întocmit dosar penal sub aspectul săvârșirii infracțiunilor de conducerea unui vehicul fără permis de conducere și refuzul sau sustragerea de la prelevarea de monstre biologice, ulterior a fost reținut pentru 24 de ore, fiind introdus în Centrul de Reținere și Arestare Preventivă Călărași

 

 

Continue Reading

Știri

49 de cupluri călărășene au marcat nunta de aur

Published

on

Ziua internaţională a persoanelor vârstnice, marcată în fiecare an, la 1 octombrie, am celebrat-o marţi cu aceeaşi dragoste, recunoştinţă şi respectul cuvenit pentru munca şi experienţa lor de viaţă pe care cu nobleţe sufletească au ştiut să le transmită generaţiilor tinere. Momentul festiv, organizat de Primăria Municipiului Călăraşi, cu sprijinul nemijlocit al Consiliului Local municipal.

Nunta de aur, eveniment organizat în data de 27 septembrie de Primăria Municipiului Călărași și Consiliul Local Călărași, este sărbătoarea iubirii pe care o împărtășiți laolaltă de 50 de ani.

“Sunteți un veritabil exemplu pentru noi toți pentru că dincolo de toate provocările trăite ați știut să păstrați vie dragostea care v-a legat. Ați știut să fiți de fiecare dată unul lângă celălalt, să vă sprijiniți și să vă oblojiți rănile. O zi specială pentru 49 de cupluri călărășene care au învățat să trăiască în armonie atâția zeci de ani!
Vă doresc în continuare și mai multă sănătate și iubire, iar viața să vă ofere noi senzații și emoții de neuitat alături de familie, de toți cei dragi care vă iubesc și admiră povestea dumneavoastră de dragoste, legitimată în urmă cu o jumătate de secol!
La mulți ani plini de iubire și fericire!” – transmite primarul Marius Dulce.

Continue Reading

Tendințe

Copyright © 2022 CalarasiPRESS.

error: Conținutul site-ului Călărași PRESS este protejat de dreputuri de autor. Toate dreputile rezervate către © Cătălin COJOCARU. Pentru preluare informațiilor și a conținutului, ne puteți contacta la 0735.128.255 sau la catalin@calarasipress.ro