Situația sportului călărășean nu este deloc roz. Încă de la începutul anului, echipa de fotbal Dunărea Călărași traversează o perioadă grea din punct de vedere financiar, ajungând până la proces în instanță pentru a ajunge la faliment. CJ Călărași este principalul finanțator al acestei echipe. Președintele Vasilie Iliuță a explicat motivele care au condus la această stare de lucruri, subliniind că intrarea în insolvență nu e sinonimă cu desființarea clubului. Obiectivul conducerii este asigurarea resurselor financiare atât pentru acoperirea datoriilor clubului cât și pentru desfășurarea în condiții normale a activității sportive.
“Fotbalul călărășean are nevoie să intre în reorganizare. Urmarea promovării echipei în divizia națională, după ce am pierdut meciul de menținere în divizia națională, din momentul acela clubul Dunărea Călărași a avut o perioadă destul de dificilă, pentru că jucătorii cu salarii foarte mari nu au vrut să rezilieze contractele și noi am intrat într-o situație de neplată a salariilor și a contractelor pe care ei și-au depus memorii. Toți banii pe care-i alocam de la Consiliul Județean (CJ), plăteam acele memorii care veneau foarte rapid de la Federația Română de Fotbal. Astăzi, făcând o analiză, avem 5 salarii neplătite fotbaliștilor. Ca să le putem plăti și ca fotbaliștii care și-au reziliat contractele să nu mai depună memorii și să ne ia banii din cont, trebuie să intrăm în insolvență, insolvență prevăzută de lege – o reorganizare care ne permite să ne reeșalonăm toate datoriile pe care clubul le are astăzi. Din cauza bugetului alocat de Guvernul României, în loc de 96 de milioane cum se aloca de obicei, în anul 2021 am primit 42 de milioane. Din lipsa bugetului pe care CJ o are astăzi, suntem nevoiți să întrăm în insolvență, dar nu înseamnă desființarea clubului. Înseamnă o reorganizare a clubului și reorganizare a plăților în termen de doi ani, maxim trei ani dacă nu reușim pe bugetul anului viitor să acoperim aceste datorii pe care clubul le are. Nu vrem să nu plătim, nu vrem să desființăm clubul. Îl punem într-o situație în care poate funcționa mai departe cu echipa, echipa va primi bani de la CJ. CJ și-a pus în rezerve suficienți ca să putem continua activitatea sportivă a clubului Dunărea Călărași.” – a precizat Vasile Iliuță, seful CJ Călărași
AFIRMAȚII DESPRE PREFECTURĂ ȘI REORGANIZAREA CLUBULUI DE FOTBAL
“Cineva a făcut câteva afirmații despre Prefectură și acel incompetent continuă să arunce în spațiul public lucruri care nu sunt adevărate. Noi reorganizăm clubul sportiv și mergem mai departe cu activitatea sportivă de performanță a Dunării Călărași și vom susține antrenori și fotbaliști din Călărași. Vom face în așa fel încât totul să revină la normal în Călărași. Acei fotbaliști care veneau din afară nu rezolvau decât o problemă de tur și de retur. Vrem să vedem copiii Călărașiului pe stadion cu părinții, bunicii, să aducem acea emulație a călărășenilor pe stadion.” – a mai subliniat Iliuță, apoi a vorbit despre datoriile clubului înregistrate
Întrebat despre datoriile clubului și modul în care s-a ajuns în această situație, președintele CJ a declarat: „Clubul de fotbal are datorii în valoare de 4.000.000 de lei în momentul de față și încercăm să-i reeșalonăm pentru doi ani. Noi încercăm finanțarea clubului de fotbal în continuare pentru activitatea competițională 2021-2022. Deci, asigurăm sumele necesare pentru echipa și jucătorii care astăzi sunt înscriși la clubul Dunărea 2005 Călărași. S-a ajuns în această situație prin toate memoriile pe care le-au depus fotbaliștii din divizia națională. Nu au vrut să renunțe la contract după ce am pierdut. Ei aveau prin contract prelungirea lor, iar 3-4 luni până la rezilierea contractelor ei au încasat acele sume prin contract de 4000-5000 de euro pe lună și ne-au creat deficitul bugetar pe care cu greu l-am dus până astăzi. Din cauza lipsei de buget de la începutul anului, pentru că bugetul național nu ne-a asigurat bugetul necesar, am revenit la formula în care putem achita salariile așa cum am putut, de aceea avem aceste cinci salarii pe care nu le-am putut achita, dar prin reorganizare o vom face. Vom plăti toate salariile și toate datoriile pe care clubul astăzi le are”. În continuare, Vasile Iliuță precizează ca salariul maxim va fi de 2000 de euro: „Vom juca cu 70% din formație numai cu călărășeni, luăm de la juniori sau din divizia C. Ne vom lupta să rezistăm în Liga 2, dacă nu rezistăm vom merge acolo unde avem valoare pentru a susține sportul de masă și sportul călărășean de performanță. Dacă performanța noastră este de Liga 3, ne ducem în Liga 3”.
Primarul Municipiului Călărași, Marius Dulce: După ce am preluat anul trecut mandatul, am constat că clubul de handbal avea 3 luni salarii neplătite, avea peste 340.000 datorii la stat și ceea ce era cel mai greu de dus – au pierdut un proces în instanțele sportive de peste 700.000 de lei. Toate aceste lucruri nu puteau fi finanțate pe Legea 350, pentru că acea lege prevede numai finanțarea performanței sportive. Nu am putut să mai finanțăm clubul la acea dată, dar nu ne-am oprit aici. Am făcut demersurile pentru a intra în insolvență cu reorganizare pentru a putea debloca toate conturile clubului. Nu ni s-a acordat insolvența cu reorganizare, drept pentru care am declanșat falimentul. Astăzi suntem în următoarea situație: am înființat o nouă asociație sportivă și definitivăm toate documentele pentru a înființa asociația de handbal a municipiului Călărași. Numai așa putem să funcționăm.
Ținta noastră este să atragem foarte mulți călărășeni. Deja avem cereri. Bugetul pe care îl estimez ca să funcționăm este undeva la 2.000.000 – 2.500.000. Suntem în grafic, vreau să terminăm ca din septembrie să întrăm în anul competițional 2021-2022. Vom activa cu oameni din călărași, iar dacă va trebui să luăm și stranieri, vom lua, dar în condițiile noastre de salarii decente, nu așa cum ați văzut că erau salariile la peste 5.000 de euro de fiecare, bani în mână.
Trebuie să știți că la futsal și la handbal, în anul competițional 2019-2020, s-au cheltuit undeva la 75.000.000.000 de lei vechi. La handbal au fost plăți de aproximativ 62.000.000.000 de lei vechi, iar la futsal undeva la 13.000.000.000. Bani aceștia sunt banii care nu se vedeau pentru că erau băgați în aceste sporturi, dar acum o să-i vedeți în aceste străzi asfaltate și modernizările pe care le facem. O să dăm drumul și la drumul de la Siderca, cred că până la finalul lunii se finalizează și putem să ne apucăm de lucrări.