Connect with us

Știri

VIDEO. Aniel Nedelcu Pațurcă: “Proiectele comunei Borcea sunt în grafic!”

Published

on

Primarul comunei Borcea, Theodor Aniel, prezintă proiectele pe care urmează să le implementeze. Dintre acestea, cel mai ambițios proiect al primarului este introducerea unei rețele de gaze naturale aflat într-un stadiu avansat. De asemenea, comuna Borcea va beneficia de noi lămpi ecologice de iluminat stradal începând cu săptămâna viitoare. Alte realizări importante ale primarului sunt asfaltarea aproximativ integrală a comunei, scăderea prețului apei de la 6 lei per metru cub la 3 lei, cât și planul de reabilitare și modernizare a căminului cultural din localitatea Pietroiu și construirea unei săli de sport.

“Comuna Borcea are 99% asfalt în comuna, se poate vedea cu ochiul liber. Mai avem într-adevăr acest procent de 1%, acele străduțe înguste, alei pietonale cu o lungime de aproximativ 200-300 de metri și o lățime de 2-3 metri, unde de abia am putut pătrunde cu utilajele pentru a face terasamentul drumului. Sper ca până la sfârșitul acestei veri, să reușim să facem și aceste alei pietonale. De ce nu, la sfârșitul anului să putem spune că Borcea este una dintre comunele care sunt 100% asfaltate. Mai avem anumite proiecte, proiecte care sunt în stadiul de a se finanța. Avem căminul cultural din satul Pietroiu unde am primit finanțare și avem contract semnat cu Compania Națională de Investiții (CNI). Vreau să facem și acolo un cămin modern, unul care, din păcate, din anii 1990 a fost ignorat. Mai avem o sală de sport semipolivalentă, nu la nivelul celei din Călărași, puțin mai mică. Aici am întâmpinat destule probleme, pentru că zona pe care am ales-o pentru construcție a fost inundabilă și a trebuit să mutăm locația. În sfârșit am intrat și aici în linie dreaptă, sper ca până la sfârșitul acestei luni să putem semna contractul de finanțare pentru sala de sport din comuna Borcea. Totodată, mai avem șanțuri și rigore de captare a apei pluviale, chiar și acum se lucrează la ele. Sperăm ca în cel mai scurt timp să reușim și modernizarea acestor șanțuri.
Mie, ca primar, îmi place să fac mai multă administrație și mai puțină politică. Se pare că unii au înțeles să facă mai multă politică și mai puțină administrație. Eu am ales să fac administrație, într-adevăr, avem nevoie de sprijin politic, dar trebuie să ne facem treaba în calitate de primari, să depunem proiecte, să ne luăm avize și după aceea să așteptăm bani europeni. Asta necesită timp, necesită drumuri între ministere, Consiliul Județean și avize.
Când am venit primar am promis că voi aduce apa în comună, deoarece apa era dată într-o delegare către RAJA Constanța pe 49 de ani la un preț destul de mare, undeva la 6 lei metrul de apă. Am reușit să reziliem acest contract după ce ne-am judecat aproximativ 1 an și 10 luni, iar astăzi prețul de apă este la 3 lei, practic la jumătate. Cu lipsă de modestie, nu știu câți primari din România au predat un mandat cu apa la 6 lei metrul cub și au adus-o la 3 lei. Le-am promis apa, am rezolvat-o. Am promis că vom avea asfalt în comunitate, am reușit să facem 64 de kilometri de asfalt în 2 ani, nu înseamnă puțin.


De săptămâna viitoare o să începem montarea lămpilor de iluminat stradal, am primit finanțarea, am reușit și cu licitația. A fost un proces greoi din cauza licitației și legislației în vigoare. Au fost 11 inși, s-au contestat între ei și durează până se semnează contractul de atribuțiune de lucrări. Deși aveam contract de finanțare, nu aveam un câștigător. Am reușit să definim câștigătorul și sper ca săptămâna cealaltă să ne apucăm de montatul lămpilor. Vom monta lămpi în toată comuna, din stâlp în stâlp, inclusiv satul nou din zona Pietroiu și zona CAP-ului. Sunt lămpi ecologice, cu un consum de curent redus la jumătate comparativ cu actualele lămpi, ceea ce înseamnă o economie la bugetul local cu care reușim să asigurăm alte cofinanțări pentru proiectele viitoare.
Proiectul pentru introducerea rețelei de gaze naturale a comunei Borcea este o nouă provocare a mea. Mi-am luat un angajament în fața cetățenilor și sper să ducem și acest angajament la bun sfârșit. Suntem printre puținele comune din România care am reușit să avem 37 de avize, inclusiv avizul de la TransGaz pentru care am stat o lună și jumătate. Am mers personal la Mediaș și am reușit să aducem acest aviz de racordare de la rețeaua de transport, la rețeaua de distribuție, la stația de distribuție. Ultimul aviz, practic, ne dă dovada clară că proiectul a fost bun, avizele sunt valide, iar soluția de racordare este utilă. În acest moment, comuna Borcea are tot ce a depins ca mine în calitate de primar și autoritate publică locală, am reușit să obținem cele 37 de avize, mai avem nevoie de autorizația de construire și de sursa de finanțare.”

Advertisement
Advertisement
Click to comment

Leave a Reply

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Actualitate

VIDEO. Vânătoarea de ouă la Zoo Călărași, un real succes! Peste două mii de oameni au fost prezenți

Published

on

Sute de copii din toate colțurile țării au fost prezenți luni, în a doua zi de Paște, la Complexul de Agrement Zoo Călărași pentru evenimentul denumit de organizatori “Vânătoarea de ouă”.

Programul diversificat a oferit bucurie celor mici prin activități precum vânătoarea de ouă, cursa iepurașilor, concursul de dans, cursa cu roaba și multe altele. Organizat de Complexul de Agrement Zoo Călărași și Primăria Municipiului Călărași, evenimentul a beneficiat de sprijinul Inspectoratului Județean de Jandarmi Călărași, SIDEPOL Călărași, Crucea Roșie Călărași și Texas Bar B-Q.

Continue Reading

Știri

Vero Căliman a ieșit din “Gașca Zurli” și vine în Călărași de două ori pe săptămână. Ce planuri are “Fetița Zurli”

Published

on

Vero Căliman, cunoscută și sub numele de “Fetița Zurli” după ce a fost parte din Gașca Zurli timp de 15 ani, s-a îndreptat către un nou proiect independent. Într-o mișcare îndrăzneață, ea a fondat “Teatrul la Sat”, un demers ce își propune să ofere copiilor din mediul rural o experiență culturală nouă și inspirație pentru a explora mai mult și a fi mai curioși.

La vârsta de 34 de ani, Vero Căliman a decis să-și dedice timpul și energia pentru a aduce arta și cultura mai aproape de copiii din comunitățile rurale. Astfel, de două ori pe săptămână, Vero face naveta în comuna Jegălia din județul Călărași pentru a pune în practică acest proiect ambițios, scrie viva.ro

“Teatrul la Sat” își propune să ofere copiilor o altă perspectivă asupra vieții, să îi încurajeze să exploreze lumea lecturii și să își dezvolte curiozitatea. Împreună cu colegul său, Răzvan Marina, cunoscut sub numele de Truli în cadrul Gașcii Zurli, Vero a demarat acest proiect în speranța că va inspira și va educa generații de copii.

Premiera acestui proiect este programată pentru 1 iunie, iar Vero speră să aducă trupa și în București pentru a oferi și altor copii experiența inedită pe care o propune “Teatrul la Sat”. Citește tot articolul aici.

Advertisement

Cu ce se ocupă Vero Căliman, alias Fetița Zurli, după ce a părăsit Gașca Zurli: “Voi face naveta de două ori pe săptămână”

Vero Căliman, alias Fetița Zurli, a părăsit Gașca Zurli după 15 ani și a pus bazele unui proiect independent, pe care l-a numit „Teatrul la Sat”. Astfel, Vero Căliman a anunțat că va face naveta la țară, în Călărași, de două ori pe săptămână, cu dorința de a oferi copiilor de acolo o altă perspectivă asupra vieții, de a-i inspira să citească mai mult și să devină mai curioși.

Vero Căliman, în vârstă de 34 de ani, este cunoscută publicului drept „Fetița Zurli”, după cei 15 ani petrecuți alături de trupa fondată de Mirela Retegan. La începutul lunii martie, Vero Căliman și-a anunțat retragerea din Gașca Zurli, menționând cât de greu i-a fost să facă această alegere. Au urmat-o imediat încă doi membri ai trupei.

Un nou proiect pentru Vero Căliman după ce a părăsit Gașca Zurli

Vero Căliman a mers recent în comuna Jegălia, din județul Călărași, acolo unde a pus bazele proiectului „Teatrul la Sat” și chiar dacă trebuie să facă naveta de două ori pe săptămână, este sigură că va merita efortul.

„Vrem să le oferim copiilor de acolo o altă perspectivă asupra vieții. Vrem să-i inspirăm să citească mai mult și să devină mai curioși, să le facem locul de joacă din ce in ce mai mare.

Advertisement

Şi uite aşa voi face naveta de două ori pe săptămână pentru a duce Teatrul la Sat. Așa cum știu eu mai bine, cu toată bucuria mea şi priceperea mea’a scris Vero Căliman, într-o postare făcută pe contul personal de Instagram.

Vero Căliman nu a fost singură la Jegălia, ci însoțită de Răzvan Marina, cunoscut de fanii Gașca Zurli ca Truli. Actrița a menționat că este conștientă de faptul că povestea sa îi va inspira pe copii să viseze să viseze mai mult.

„Pe lângă clubul de dansuri, fotbal și lupte libere, de trei ani cei mici au primit instrumente muzicale și participă la competiții cu fanfara. I-am ascultat și eu puțin azi și vă spun sincer că m-au emoționat profund. Iar acum prin Proiectul Teatrul la Sat’ ei vor avea șansa să învețe și să practice joaca de-a teatrul’a mai scris Vero Căliman, pe Instagram.

Vero Căliman a anunțat că pe 1 iunie va avea loc premiera proiectului și că, dacă totul merge conform planului ei, va aduce trupa și la București pentru o reprezentație.

Cum a motivat Vero Căliman demisia din Gașca Zurli

Vero Căliman a demisionat din Gașca Zurli, după 15 ani, fără a da prea multe detalii despre plecarea ei, însă a lăsat de înțeles că vrea să se dedice altor proiecte personale.

Advertisement

„De peste 15 ani, fetița din mine s-a antrenat și a făcut gimnastica artistică, până când a ajuns la Olimpiadă. Acum este timpul să se retragă, pentru că femeia Veronica merită și ea o șansă. Vă rog să mă credeți că am sufletul în piuneze și că nu mi-a fost deloc ușor să fac această alegere. Întâlnirile cu voi și iubirea din ochii copiilor mi-au dat putere și energie să continui chiar și atunci când simțeam că nu mai pot.

Părinților vreau să le mulțumesc pentru încredere, pentru că și-au lăsat copiii să se joace cu mine și cu colegii mei. Relația mea cu cei mici este nemuritoare, mi se par sincer cele mai minunate creaturi de pe pământ, și voi continua să păstrez și să hrănesc această relație specială prin toate proiectele în care mă voi implica în viitor. Vă țin la curent! Viitorul sună Vero’, a transmis Vero Căliman, pe Instagram.

 

Advertisement
Continue Reading

Știri

VIDEO. Mii de români din Belgia, prezenți la Parohia Antwerpen în noaptea de Înviere. Imaginile vorbesc de la sine

Published

on

Comunitatea românească din zona orașului Anvers(Antwerpen), Belgia, s-a adunat în număr mare, noaptea trecută, pentru a participa la slujba de Înviere în noaptea de Paște. Informațiile au fost aduse în atenția noastră de către Ciprian Teodor, un călărășean prezent în orașul belgian, care a dorit să împărtășească aceste momente unice cu semenii săi de acasă.

Ciprian Teodor a transmis mai multe imagini către redacția Calarasipress.ro, în care comunitatea de români din străinătate s-au unit pentru a sărbătorii Învieri Domnului Iisus Hristos.

Clipurile trimise de către Teodor surprind momente pline de emoție și credință, în care românii din Belgia se adună în jurul Parohiei Antwerpen. Mii de români țin lumânări aprinse și cântă melodii bisericești. Cu toate că se află departe de țara natală, aceștia nu au uitat tradițiile și obiceiurile de sărbătoare.

 

Advertisement

Continue Reading

Cele mai vizualizate