Connect with us

Știri

VIDEO. Aniel Nedelcu Pațurcă: „Proiectele comunei Borcea sunt în grafic!”

Published

on

Primarul comunei Borcea, Theodor Aniel, prezintă proiectele pe care urmează să le implementeze. Dintre acestea, cel mai ambițios proiect al primarului este introducerea unei rețele de gaze naturale aflat într-un stadiu avansat. De asemenea, comuna Borcea va beneficia de noi lămpi ecologice de iluminat stradal începând cu săptămâna viitoare. Alte realizări importante ale primarului sunt asfaltarea aproximativ integrală a comunei, scăderea prețului apei de la 6 lei per metru cub la 3 lei, cât și planul de reabilitare și modernizare a căminului cultural din localitatea Pietroiu și construirea unei săli de sport.

“Comuna Borcea are 99% asfalt în comuna, se poate vedea cu ochiul liber. Mai avem într-adevăr acest procent de 1%, acele străduțe înguste, alei pietonale cu o lungime de aproximativ 200-300 de metri și o lățime de 2-3 metri, unde de abia am putut pătrunde cu utilajele pentru a face terasamentul drumului. Sper ca până la sfârșitul acestei veri, să reușim să facem și aceste alei pietonale. De ce nu, la sfârșitul anului să putem spune că Borcea este una dintre comunele care sunt 100% asfaltate. Mai avem anumite proiecte, proiecte care sunt în stadiul de a se finanța. Avem căminul cultural din satul Pietroiu unde am primit finanțare și avem contract semnat cu Compania Națională de Investiții (CNI). Vreau să facem și acolo un cămin modern, unul care, din păcate, din anii 1990 a fost ignorat. Mai avem o sală de sport semipolivalentă, nu la nivelul celei din Călărași, puțin mai mică. Aici am întâmpinat destule probleme, pentru că zona pe care am ales-o pentru construcție a fost inundabilă și a trebuit să mutăm locația. În sfârșit am intrat și aici în linie dreaptă, sper ca până la sfârșitul acestei luni să putem semna contractul de finanțare pentru sala de sport din comuna Borcea. Totodată, mai avem șanțuri și rigore de captare a apei pluviale, chiar și acum se lucrează la ele. Sperăm ca în cel mai scurt timp să reușim și modernizarea acestor șanțuri.
Mie, ca primar, îmi place să fac mai multă administrație și mai puțină politică. Se pare că unii au înțeles să facă mai multă politică și mai puțină administrație. Eu am ales să fac administrație, într-adevăr, avem nevoie de sprijin politic, dar trebuie să ne facem treaba în calitate de primari, să depunem proiecte, să ne luăm avize și după aceea să așteptăm bani europeni. Asta necesită timp, necesită drumuri între ministere, Consiliul Județean și avize.
Când am venit primar am promis că voi aduce apa în comună, deoarece apa era dată într-o delegare către RAJA Constanța pe 49 de ani la un preț destul de mare, undeva la 6 lei metrul de apă. Am reușit să reziliem acest contract după ce ne-am judecat aproximativ 1 an și 10 luni, iar astăzi prețul de apă este la 3 lei, practic la jumătate. Cu lipsă de modestie, nu știu câți primari din România au predat un mandat cu apa la 6 lei metrul cub și au adus-o la 3 lei. Le-am promis apa, am rezolvat-o. Am promis că vom avea asfalt în comunitate, am reușit să facem 64 de kilometri de asfalt în 2 ani, nu înseamnă puțin.


De săptămâna viitoare o să începem montarea lămpilor de iluminat stradal, am primit finanțarea, am reușit și cu licitația. A fost un proces greoi din cauza licitației și legislației în vigoare. Au fost 11 inși, s-au contestat între ei și durează până se semnează contractul de atribuțiune de lucrări. Deși aveam contract de finanțare, nu aveam un câștigător. Am reușit să definim câștigătorul și sper ca săptămâna cealaltă să ne apucăm de montatul lămpilor. Vom monta lămpi în toată comuna, din stâlp în stâlp, inclusiv satul nou din zona Pietroiu și zona CAP-ului. Sunt lămpi ecologice, cu un consum de curent redus la jumătate comparativ cu actualele lămpi, ceea ce înseamnă o economie la bugetul local cu care reușim să asigurăm alte cofinanțări pentru proiectele viitoare.
Proiectul pentru introducerea rețelei de gaze naturale a comunei Borcea este o nouă provocare a mea. Mi-am luat un angajament în fața cetățenilor și sper să ducem și acest angajament la bun sfârșit. Suntem printre puținele comune din România care am reușit să avem 37 de avize, inclusiv avizul de la TransGaz pentru care am stat o lună și jumătate. Am mers personal la Mediaș și am reușit să aducem acest aviz de racordare de la rețeaua de transport, la rețeaua de distribuție, la stația de distribuție. Ultimul aviz, practic, ne dă dovada clară că proiectul a fost bun, avizele sunt valide, iar soluția de racordare este utilă. În acest moment, comuna Borcea are tot ce a depins ca mine în calitate de primar și autoritate publică locală, am reușit să obținem cele 37 de avize, mai avem nevoie de autorizația de construire și de sursa de finanțare.”

Click to comment

Leave a Reply

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Știri

Dorina Moga s-a stins din viață

Published

on

Cu profundă tristețe și regrete, aducem vestea trecerii în neființă a iubitei noastre călărășencele Dorina Moga. În dimineața acestei zile, un val de tristețe a cuprins întreaga comunitate călărășeană în momentul în care am pierdut o prezență plină de viață și lumină.

Dorina Moga va fi mereu amintită ca o femeie extraordinară, plină de bunătate și căldură umană. Cu un zâmbet mereu pe buze, ea a reușit să împrăștie bucurie și să aducă lumină în viețile celor din jurul său. A fost un model de amabilitate și generozitate, iar gesturile sale nobile au rămas adânc înrădăcinate în inimile tuturor celor care au avut privilegiul de a o cunoaște.

Cu toate că a trebuit să înfrunte o luptă extrem de grea împotriva cancerului pancreatic, Dorina nu și-a pierdut niciodată curajul și optimismul.

A fost o adevărată luptătoare, o inspirație pentru noi toți. În ciuda provocărilor cu care s-a confruntat, ea a fost un exemplu de putere interioară și rezistență.

Dorina Moga lasă în urmă un gol imens în viața noastră. Soție devotată, soră iubitoare și prietenă de nădejde, ea a fost mereu acolo pentru cei dragi, oferindu-le sprijinul și afecțiunea sa necondiționată. Amintirile frumoase pe care le-am împărtășit cu ea vor rămâne veșnic în inimile noastre.

În aceste momente de durere și îndurerare, ne rugăm ca Dumnezeu să o primească în brațele Sale iubitoare și să-i ofere odihnă veșnică. Să-i ierte păcatele și să o răsplătească pentru bunătatea și generozitatea ei fără margini.

Odihnește-te în pace, Dorina Moga! Lumina ta va străluci mereu în sufletele noastre.

Continue Reading

Știri

Accident rutier în comuna Ciocănești: Tractor răsturnat și șofer rănit

Published

on

Un nou accident rutier a avut loc sâmbătă dimineața, în jurul orei 11:00, în comuna Ciocănești, soldându-se cu rănirea ușoară a șoferului unui utilaj agricol. Evenimentul nefericit s-a produs în apropierea centrului comunei, când un tractor condus de un bărbat s-a răsturnat, provocând rănirea conducătorului acestuia.

Din fericire, rănile suferite au fost considerate ușoare, iar șoferul a putut fi asistat și transportat ulterior la spital pentru investigații suplimentare.

La fața locului, într-un timp scurt, au intervenit echipajele de urgență ale pompierilor din cadrul Inspectoratului pentru Situații de Urgență Călărași.

Aceștia au mobilizat un echipaj specializat în descarcerare, împreună cu o autospecială de stingere a incendiilor, pentru a acorda asistență și a se asigura că nu există riscuri suplimentare.

Echipajul de descarcerare a acționat prompt pentru a elibera șoferul din utilajul agricol răsturnat, facilitând astfel intervenția echipajelor medicale.

În continuare, autoritățile vor efectua cercetări pentru a stabili cu exactitate circumstanțele care au condus la acest accident rutier.

Continue Reading

Știri

VIDEO / Barul lui Bobiță din Tonea a luat foc. Pompierii intervin la fața locului

Published

on

Calarasipress.ro

Un incendiu a izbucnit în dimineața zilei de vineri, puțin după ora 03:00 dimineața, la un local din satul Tonea, comuna Modelu, județul Călărași. Autoritățile au fost alertate de vecinii îngroziți de flăcările care amenințau să cuprindă și proprietățile învecinate.

La fața locului au intervenit prompt echipe de pompieri cu mai multe autospeciale de stingere din cadrul ISU, care au fost mobilizate pentru a stinge incendiul.


Pompierii au înconjurat zona și au început să acționeze pentru a ține sub control flăcările care se propagau rapid în tot localul.


În același timp, poliția a asigurat perimetrul, menținând ordinea și siguranța în jurul zonei afectate de incendiu. Zona a fost restricționată accesului.


Cauza exactă a incendiului rămâne deocamdată necunoscută și urmează să fie investigată de către specialiștii în domeniu. Autoritățile vor efectua cercetări amănunțite pentru a determina originea și circumstanțele în care a izbucnit incendiul de proporții.

Continue Reading

Cele mai accesate articole