Connect with us

Breaking News

”Cât de transparente sunt școlile și liceele din municipiul Călărași?”

Published

on

Este o întrebare pe care și-au pus-o tinerii membri ai Asociației Elevilor din Călărași (AECL), organizația nonguvernamentală și nonprofit care reprezintă drepturile și interesele elevilor din județul Călărași. Pentru a găsi răspunsul, au realizat în luna noiembrie, la doar câteva săptămâni de la înființare, primul studiu al organizației referitor la gradul de transparență a școlilor și a liceelor din municipiul Călărași.

Elevii din călărași au plecat de la ideea că accesul la informațiile din școli și licee nu le este oferit cetățenilor, deși la nivel teoretic acesta ar trebui să fie un principiu major al educației din România. Concluzia n-a fost tocmai una fericită: unitățile de învățământ din municipiul Călărași prezintă o lipsă de interes care, combinată cu lipsa unei poziții ferme din partea Inspectoratului Școlar Județean Călărași, duce la neregularități și informații incomplete oferite de site-urile unităților de învățământ.

Pilonii elaborării acestui studio au reprezentat publicarea bugetului, a deciziilor consiliului de administrație, a regulamentelor interne în vigoare, a organigramei și a raportului de evaluare a calității. La final,  membrii AECL au desprins 6 concluzii:

19% din instituțiile de învățământ din Călărași nu au site (3/16)

13% din acestea nu au publicată versiunea actualizată ROI/ROF, iar 31% nu au publicat deloc pe site-ul lor aceste regulamente interne

Advertisement

doar 19% au bugetul afișat, iar 6% neactualizat, restul de 75% neavându-l publicat

25% din școlile/liceele din Călărași nu au publicat deciile C.A., iar 44% nu le au la zi;

25% dintre unitățile de învățământ nu au făcut publică organigrama, în timp ce 38% nu au actualizat-o;

raportul CEAC nu este actualizat în 25% dintre cazuri și este inexistent la alte 25% dintre unitățile de învățământ municipale.

Așadar, în următoarea perioadă, precum și la începutul anului 2018, Asociația Elevilor din Călărași va purta discuții cu autoritățile și instituțiile competente, pentru ca inconvenientele să fie ameliorate, iar cetățenii să poată avea acces la informațiile de interes public din spațiul educațional local. În contextul finalizării demersului, Alexandru Vișan, vicepreședinte al organizației, a oferit următoarea declarație: Studiul a fost realizat din inițiativa proprie a AECL, potrivit principiilor și obiectivelor acestei asociații, printre care se află și „Supravegherea respectării drepturilor elevilor din județul Călărași” (Statut AECL, art. 8, c.). Publicarea acestui studiu constituie un demers important, întrucât este în interesul fiecăruia să aibă acces la informații de interes public, drept garantat prin legislația în vigoare.

Asociația Elevilor din Călărași nu își propune să prejudicieze imaginea instituțiilor de învățământ, ci doar să atragă atenția asupra unor nereguli sesizate la nivel de transparență, în speță în mediul online. Informațiile au fost selectate obiectiv și pot fi verificate oricând. Întrucât au fost sesizate carențe în ceea ce privește nivelul de transparență în cazul unora dintre instituțiile de învățământ călărășean, AECL, prin apel la autoritățile competente și înștiințarea acestor școli și licee, precum și prin monitorizarea rezultatelor, se așteaptă să fie soluționate neregulile.”

Advertisement

Advertisement
Click to comment

Leave a Reply

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Breaking News

VIDEO. Romina Gingașu vine astăzi la Călărași. Biblioteca Județeană organizează Festivalul „E ziua ta, femeie!”

Published

on

Romina Gingașu

Urmăriți știrile Călărașipress.ro pe Whatsapp

Biblioteca Județeană Călărași sărbătorește astăzi femeile din județ printr-un eveniment special, intitulat „E ziua ta, femeie”. Desfășurat pe platoul din fața bibliotecii, începând cu ora 10.00, festivalul are ca scop să aducă în prim-plan diversitatea și importanța femeilor în comunitatea noastră.

Luna martie va fi dedicată în întregime doamnelor la Biblioteca Județeană Călărași, pentru că ele sunt cu adevărat speciale. Am organizat acest festival pentru a sublinia importanța și diversitatea lor în societate. Ne-am gândit la activități care să aducă bucurie și satisfacție tuturor femeilor, indiferent de vârstă sau domeniu de interes”, a declarat, pentru canalsud.ro, Ionela Ichim, managerul Bibliotecii Județene Călărași.

În cadrul festivalului, Biblioteca Județeană Călărași va oferi cursuri și workshop-uri dedicate doamnelor și domnișoarelor care doresc să participe la eveniment.

Avem pregătit un curs de barista și un workshop de creație a săpunului și lumânărilor naturale. Înscrierile s-au deschis deja, iar fiecare curs sau workshop va avea maximum 12 participante și va dura aproximativ două ore”, a adăugat Ionela Ichim pentru sursa citată.

Advertisement

De asemenea, invitat special al evenimentului este Romina Gingașu, fondatoarea Red Women Foundation, o organizație dedicată promovării drepturilor femeilor și protecției sociale.

„Va fi prezentă doamna Romina Gingașu. Este fondatoarea Red Women Foundation. Această fundație se ocupă exact cu promovarea drepturilor femeilor și protecție socială. Sunt mai multe domenii. Vom avea o dezbatere, o discuție. Avem sala pregătită, sunt 70 de doamne pe care le așteptăm să ia parte la această conferință”, a menționat Ionela Ichim într-un articol pentru canalsud.ro

Biblioteca Județeană Călărași dorește să sublinieze că și domnii sunt bineveniți la festival. De asemenea, copiii sunt încurajați să participe, deoarece vor fi organizate ateliere speciale pentru aceștia și va avea loc un spectacol de teatru de păpuși.

Continue Reading

Breaking News

Călărași: Bărbatul care l-a înjunghiat pe iubitul fostei concubine a fost prins de polițiști. Fapta ar fi fost premeditată

Published

on

Urmăriți știrile Călărașipress.ro pe Whatsapp

Atacatorul de aseară a fost prins de polițiști câteva ore după comiterea faptei. După ce l-a atacat pe bărbatul fostei sale concubine, a fugit din Călărași și a mers pe jos mai mulți kilometri, pe calea ferată, până aproape de comuna Stefan Vodă, unde lucrează ca paznic la o stație de apă.

Atacul sângeros care a avut loc vineri seara, în jurul orei 22:15, în zona Pescaru, pe Bulevardul 1 Mai, pare să fi fost premeditat. Fostul soț al femeii le-ar fi spus apropiaților că vrea să se răzbune, atât pe noul iubit al concubinei sale, cât și pe mama acesteia.

El a urmărit-o pe fosta sa concubină la locul de muncă. După ce și-au încheiat programul la restaurant, femeia și noul ei iubit, care lucrează în același loc, au plecat împreună. Afară i-a întâmpinat fostul concubin al femeii, care l-a atacat și a reușit să-l înjunghie de două ori pe bărbat. Ar fi vorba despre o răzbunare după ce fostul concubin s-ar fi certat cu femeia prin câteva mesaje.

Agresorul se numește Dumitru Florică și are 45 de ani.

Advertisement

“Ea este angajată la mine, s-a cuplat cu un bucătar de aici. Nu mai este cu acel bărbat de un an de zile. A găsit pe altcineva, acum… dragostea…” – a declarat patronul localului la care cei doi lucrau.

Suspectul a fost prins de polițiști și reținut preventiv pentru 24 de ore.

Victima, Zangorescu A., se află internată la Spitalul Județean Călărași și este sub supravegherea medicilor.

Continue Reading

Breaking News

Atac sângeros, din răzbunare, în Călărași

Published

on

Urmăriți știrile Călărașipress.ro pe Whatsapp

Atac sângeros pe o stradă principală din municipiul Călărași, vineri noaptea, la ora 22:15. S-a întâmplat pe Bulevardul 1 Mai, în dreptul restaurantului Ludușanu din zona Pescaru. Un bărbat a fost atacat cu un cuțit și înjunghiat de două ori de către un alt bărbat, totul din cauza geloziei care a degenerat imediat după ce acesta și fosta concubină s-au certat.

Și-a urmărit fosta concubină la locul de muncă. După ce și-au terminat programul la restaurant, femeia și iubitul ei, care lucrează în același loc, au plecat împreună. Afară au fost întâmpinați de fostul concubin al femeii, care l-a atacat și a reușit să-l înjunghie de două ori pe bărbat. Ar fi vorba despre o răzbunare după ce fostul concubin s-ar fi certat cu femeia prin câteva mesaje.

Atacatorul ar fi, conform datelor disponibile în prezent, Dumitru Florică. Are 45 de ani și lucrează ca paznic la stația de apă din Ștefan Vodă.

Advertisement

Poliția a fost imediat anunțată, iar zona a fost împânzită de forțe de ordine. Victima a fost transportată de urgență la Spitalul din Călărași. Potrivit primelor date, are două plăgi, una lângă inimă și cealaltă la unul dintre membrele inferioare.

Individul acuzat de săvârșirea acestei fapte a fugit și este căutat de polițiști. 

Continue Reading

Cele mai vizualizate