Connect with us

Breaking News

”Cât de transparente sunt școlile și liceele din municipiul Călărași?”

Published

on

Este o întrebare pe care și-au pus-o tinerii membri ai Asociației Elevilor din Călărași (AECL), organizația nonguvernamentală și nonprofit care reprezintă drepturile și interesele elevilor din județul Călărași. Pentru a găsi răspunsul, au realizat în luna noiembrie, la doar câteva săptămâni de la înființare, primul studiu al organizației referitor la gradul de transparență a școlilor și a liceelor din municipiul Călărași.

Elevii din călărași au plecat de la ideea că accesul la informațiile din școli și licee nu le este oferit cetățenilor, deși la nivel teoretic acesta ar trebui să fie un principiu major al educației din România. Concluzia n-a fost tocmai una fericită: unitățile de învățământ din municipiul Călărași prezintă o lipsă de interes care, combinată cu lipsa unei poziții ferme din partea Inspectoratului Școlar Județean Călărași, duce la neregularități și informații incomplete oferite de site-urile unităților de învățământ.

Pilonii elaborării acestui studio au reprezentat publicarea bugetului, a deciziilor consiliului de administrație, a regulamentelor interne în vigoare, a organigramei și a raportului de evaluare a calității. La final,  membrii AECL au desprins 6 concluzii:

19% din instituțiile de învățământ din Călărași nu au site (3/16)

13% din acestea nu au publicată versiunea actualizată ROI/ROF, iar 31% nu au publicat deloc pe site-ul lor aceste regulamente interne

doar 19% au bugetul afișat, iar 6% neactualizat, restul de 75% neavându-l publicat

25% din școlile/liceele din Călărași nu au publicat deciile C.A., iar 44% nu le au la zi;

25% dintre unitățile de învățământ nu au făcut publică organigrama, în timp ce 38% nu au actualizat-o;

raportul CEAC nu este actualizat în 25% dintre cazuri și este inexistent la alte 25% dintre unitățile de învățământ municipale.

Așadar, în următoarea perioadă, precum și la începutul anului 2018, Asociația Elevilor din Călărași va purta discuții cu autoritățile și instituțiile competente, pentru ca inconvenientele să fie ameliorate, iar cetățenii să poată avea acces la informațiile de interes public din spațiul educațional local. În contextul finalizării demersului, Alexandru Vișan, vicepreședinte al organizației, a oferit următoarea declarație: Studiul a fost realizat din inițiativa proprie a AECL, potrivit principiilor și obiectivelor acestei asociații, printre care se află și „Supravegherea respectării drepturilor elevilor din județul Călărași” (Statut AECL, art. 8, c.). Publicarea acestui studiu constituie un demers important, întrucât este în interesul fiecăruia să aibă acces la informații de interes public, drept garantat prin legislația în vigoare.

Asociația Elevilor din Călărași nu își propune să prejudicieze imaginea instituțiilor de învățământ, ci doar să atragă atenția asupra unor nereguli sesizate la nivel de transparență, în speță în mediul online. Informațiile au fost selectate obiectiv și pot fi verificate oricând. Întrucât au fost sesizate carențe în ceea ce privește nivelul de transparență în cazul unora dintre instituțiile de învățământ călărășean, AECL, prin apel la autoritățile competente și înștiințarea acestor școli și licee, precum și prin monitorizarea rezultatelor, se așteaptă să fie soluționate neregulile.”

Click to comment

Leave a Reply

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Breaking News

Cod galben de vreme rea în județul Călărași

Published

on

Cod galben de vreme rea în județul Călărași

În această dimineață, Inspectoratul pentru Situații de Urgență (ISU) Călărași informează despre emiterea unui cod galben de vânt puternic pentru mai multe localități din județul Călărași. Conform avertismentului, intensificările temporare ale vântului vor depăși la rafală viteza de 55 km/h în zonele Borcea, Dragalina, Perișoru, Jegalia, Unirea, Stefan cel Mare și Dichiseni.

Codul galben va fi valabil în intervalul 27.04.2023 orele 10:00 – 16:00, iar autoritățile recomandă precauție în aceste zone, mai ales pentru șoferii care circulă pe drumurile din zonă.

În astfel de cazuri, autoritățile recomandă cetățenilor să evite deplasările în aer liber în această perioadă și să-și asigure obiectele aflate în aer liber pentru a preveni eventualele pagube produse de vânt.

De asemenea, se recomandă ca cei care locuiesc în zonele afectate să se asigure că ferestrele și ușile sunt bine închise și să evite deplasarea prin zonele cu arbori sau stâlpi electrici în această perioadă.

Continue Reading

Breaking News

ISU Călărași are 18 noi salvatori din pasiune

Published

on

Noi voluntari s-au înscris în programul „Salvator din pasiune” la I.S.U. Călărași. 18 tineri s-au înscris în prima serie de recrutare din acest an a proiectului ”Salvator din pasiune” și au început deja activitățile inițiale de pregătire.

Ei vor să se alăture pompierilor militari călărășeni în nobila lor misiune de a veni în ajutorul semenilor.

Cu toţii sunt tineri și sunt pregătiți să facă față unor provocări noi, sunt dispuși să ajute și foarte interesați să învețe, să știe cât mai multe lucruri despre folositrea accesoriilor şi despre atribuțiile salvatorului din pasiune.

Demersul Inspectoratului pentru Sitauţii de Urgenţă „Barbu Ştirbei” al judeţului Călărași are la bază pregătirea tinerilor şi sprijinirea activităţilor de voluntariat, ca expresie a implicării, solidarităţii şi responsabilităţii civice şi valorii profesionale a acestora, materializată în sprijinul acordat comunităților pe timpul situațiilor de urgență, dar și pentru prevenirea lor.

Activităţile de voluntariat sunt determinate de implicarea activă a voluntarului în viaţa comunităţii şi constau în participarea efectivă la acţiunile de răspuns operativ generate de manifestarea situaţiilor de urgenţă (incendii, inundaţii, dezastre naturale, epidemii, etc.), însuşirea şi punerea în aplicare a noţiunilor de bază în acordarea primului ajutor calificat, implicarea în acţiunile de ajutor umanitar, precum şi în cele de popularizare în rândul cetăţenilor a măsurilor preventive.

După parcurgerea unor programe de pregătire, activităţile derulate alături de efectivele inspectoratului vor consta în participarea la misiunile de intervenție, utilizarea noţiunilor de bază în acordarea primului ajutor calificat, implicarea în acţiunile de ajutor umanitar şi în cele de popularizare a mesajului preventiv.

Condiţiile pe care trebuie să le îndeplinească cei care doresc să se alăture pompierilor salvatori în proiectul „Salvator din pasiune” sunt următoarele:
– vârsta cuprinsă între 16 şi 65 de ani;
– apt din punct de vedere medical;
– să nu fi fost condamnat pentru săvârşirea infracţiuni lor cu intenţie;
– să nu fi pierdut anterior calitatea de voluntar în cadrul inspectoratelor pentru situaţii de urgenţă.

Dosarul candidatului trebuie să conţină: cererea de înscriere, certificatul de cazier judiciar (pentru persoanele care au vârsta de peste 18 ani), copie după actul de identitate, avizul psihologic, actul doveditor al ultimelor studii absolvite sau în curs de desfăşurare, adeverinţa medicală şi acordul părinţilor/tutorelui legal, pentru persoanele care au vârsta sub 18 ani.

Purtător de cuvânt al I.S.U. „Barbu Ştirbei” al judeţului Călăraşi
– Plutonier adjutant şef Tătăranu Ştefan-Ovidiu

Continue Reading

Breaking News

Ce a pățit o chiriașă care nu i-a răspuns proprietarului la telefon

Published

on

Furată de un somn adânc, o tânără din municipiul Călărași, care locuiește în chirie într-o garsonieră situată pe strada Progresul, a pus pompierii pe drumuri în această seară, după ce proprietarul a sunat la numărul de urgență 112 anunțând că aceasta nu răspunde la telefon.

Ajunși de urgență la fața locului cu mai multe autospeciale, printre care și o scară mobilă, salvatorii au pătruns în locuința respectivă, după ce au forțat unul dintre geamurile apartamentului.

În garsonieră, pompierii au găsit o tânără de 30 de ani care dormea.

Continue Reading

Cele mai accesate articole