Connect with us

Breaking News

”Cât de transparente sunt școlile și liceele din municipiul Călărași?”

Published

on

Este o întrebare pe care și-au pus-o tinerii membri ai Asociației Elevilor din Călărași (AECL), organizația nonguvernamentală și nonprofit care reprezintă drepturile și interesele elevilor din județul Călărași. Pentru a găsi răspunsul, au realizat în luna noiembrie, la doar câteva săptămâni de la înființare, primul studiu al organizației referitor la gradul de transparență a școlilor și a liceelor din municipiul Călărași.

Elevii din călărași au plecat de la ideea că accesul la informațiile din școli și licee nu le este oferit cetățenilor, deși la nivel teoretic acesta ar trebui să fie un principiu major al educației din România. Concluzia n-a fost tocmai una fericită: unitățile de învățământ din municipiul Călărași prezintă o lipsă de interes care, combinată cu lipsa unei poziții ferme din partea Inspectoratului Școlar Județean Călărași, duce la neregularități și informații incomplete oferite de site-urile unităților de învățământ.

Pilonii elaborării acestui studio au reprezentat publicarea bugetului, a deciziilor consiliului de administrație, a regulamentelor interne în vigoare, a organigramei și a raportului de evaluare a calității. La final,  membrii AECL au desprins 6 concluzii:

19% din instituțiile de învățământ din Călărași nu au site (3/16)

13% din acestea nu au publicată versiunea actualizată ROI/ROF, iar 31% nu au publicat deloc pe site-ul lor aceste regulamente interne

doar 19% au bugetul afișat, iar 6% neactualizat, restul de 75% neavându-l publicat

25% din școlile/liceele din Călărași nu au publicat deciile C.A., iar 44% nu le au la zi;

25% dintre unitățile de învățământ nu au făcut publică organigrama, în timp ce 38% nu au actualizat-o;

raportul CEAC nu este actualizat în 25% dintre cazuri și este inexistent la alte 25% dintre unitățile de învățământ municipale.

Așadar, în următoarea perioadă, precum și la începutul anului 2018, Asociația Elevilor din Călărași va purta discuții cu autoritățile și instituțiile competente, pentru ca inconvenientele să fie ameliorate, iar cetățenii să poată avea acces la informațiile de interes public din spațiul educațional local. În contextul finalizării demersului, Alexandru Vișan, vicepreședinte al organizației, a oferit următoarea declarație: Studiul a fost realizat din inițiativa proprie a AECL, potrivit principiilor și obiectivelor acestei asociații, printre care se află și „Supravegherea respectării drepturilor elevilor din județul Călărași” (Statut AECL, art. 8, c.). Publicarea acestui studiu constituie un demers important, întrucât este în interesul fiecăruia să aibă acces la informații de interes public, drept garantat prin legislația în vigoare.

Asociația Elevilor din Călărași nu își propune să prejudicieze imaginea instituțiilor de învățământ, ci doar să atragă atenția asupra unor nereguli sesizate la nivel de transparență, în speță în mediul online. Informațiile au fost selectate obiectiv și pot fi verificate oricând. Întrucât au fost sesizate carențe în ceea ce privește nivelul de transparență în cazul unora dintre instituțiile de învățământ călărășean, AECL, prin apel la autoritățile competente și înștiințarea acestor școli și licee, precum și prin monitorizarea rezultatelor, se așteaptă să fie soluționate neregulile.”

Continue Reading
Click to comment

Leave a Reply

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Breaking News

Amenințare cu bombă la Târgul de Crăciun din Călărași! Politia evacuează zona

Published

on

Amenințare cu bombă la Târgul de Crăciun din Călărași. Un apel pe 112 a anunțat situația, însă bărbatul nu a putut fi identificat.

Mulțimea de oameni a fost evacuată de urgență. La fața locului urmează sa ajungă lucrătorii Serviciului Român de Informații pentru efectuarea verificărilor specifice.

Potrivit unor informații, cartela de pe care a fost efectuat apelul prin care s-a anunțat atentatul aparține unei femei, însă cel care a vorbit este un bărbat.

Echipa operativa a stabilit locația apelantului în localitatea Mihai Viteazu din Călărași,  la fața locului deplasându-se un echipaj pentru efectuarea cercetărilor. A fost interceptată mașina apelantului însă la sosirea forțelor de ordine nu a fost găsit nimeni.

Poliția face mai multe filtre la toate ieșirile din Călărași pentru a control.

PRECIZARE IPJ CALARASI 

“În seara de 2 decembrie a.c., un bărbat a sesizat, prin S.N.U.A.U. 112, despre faptul că în cadrul Târgului de Crăciun din municipiul Călărași este amplasată o bombă.

Numărul a fost reapelat, iar persoana a răspuns spunând că a fost o glumă.

În cauză se efectuează verificări, în vederea identificării persoanei și luarea măsurilor legale care se impun.” precizează IPJ Călărași pentru Călărași PRESS.

In curs de actualizare

Continue Reading

Breaking News

Accident la Drajna Nouă pe DN21, patru autovehicule implicate cu 10 persoane

Published

on

Un nou accident rutier a avut loc în urmă cu puțin timp pe DN21 – Drajna Nouă din Călărași, unde au fost implicate patru autovehicule în care se aflau 10 persoane, transmis pompierii călărășeni.
Potrivit primelor date, este vorba despre un accident rutier cu 10 persoane implicate, dintre care o victima rănită ușor, neîncarcerată, în sat Drajna Noua, comuna Dragalina, pe Drumul Național 21. Se circulă pe o bandă dirijat de poliție.

Continue Reading

Breaking News

Accident pe DN21, trei mașini implicate. SMURDUL a fost solicitat la fața locului

Published

on

Un nou accident rutier în această seară, orele 19:00, pe DN21,  între Drajna Nouă și Radu Negru, în dreptul benzinărie Octano, aproape de intrarea pe Autostrada Soarelui, produs între trei autoturisme care au intrat în coliziune.

Traficul rutier se desfășoară în condiții specifice unui eveniment rutier. La fața locului se deplasează un echipaj SMURD pentru a acorda îngrijiri medicale persoanelor implicate. 

În curs de actualizare…

Continue Reading

Cele mai accesate articole