Connect with us

Politică

Deputat PSD Constantin Bîrcă: “Cercetare, dezvoltare, inovare – elemente de top ale austeritatii bugetului 2021“

Published

on

Domnule președinte de ședință,

Doamnelor și domnilor deputați,

 

România dispune de  un potențial științific deosebit, apreciat de partenerii străini dar total nevalorificat în țară.

Subfinanțarea cronică a acestui sector nu face decât să demonstreze incapacitatea Guvernului de a gestiona și de a distribui eficient și competitiv fondurile pentru cercetare. Finanțarea cercetării a ajuns la un minim istoric: ~ 0,15% din PIB alocat Ministerului de resort în 2020.

Advertisement

În plus, fondurile sunt împărțite discretionar, netransparent și ineficient. Gestiunea fondurilor destinate cercetării trebuie să se bazeze exclusiv pe experiența oamenilor de știință. Acest principiu guvernează activitatea celor mai importante agenții de finanțare a cercetării fundamentale europene și americane, care primesc majoritar sau exclusiv finanțare public. Este și motivul pentru care mulți specialiști de valoare părăsesc  România.

Reconstrucția cercetării românești se impune a fi realizată pe principii de competitivitate și eficiență, predictibilitate și reziliență. Totul însă, cu fonduri suficiente.

Ignorarea Cercetării de către guvernanți, îndepărtează România ireversibil de profilul unei țări membre UE în ce privește domeniul cercetării-dezvoltării și, implicit, al competitivității economice.  În această situație este demn de semnalat Apelul membrilor Organizației Neguvernamentale “Ad Astra” – Asociația Cercetătorilor români din țară și din întreaga lume:

 

“În urma reducerii dramatice a finanțărilor publice de cercetare-dezvoltare, în contrast frapant cu angajamentele României, în ultimii 10 ani s-a înregistrat agravarea progresivă a decalajului României față de alte țări europene în materie de inovare și competitivitate.

În anul 2020, România ar fi trebuit să cheltuiască pentru cercetare-dezvoltare, din fonduri publice, 1% din PIB, adică aproape 11 mld RON, țintă la care s-a angajat și prin Strategia Națională de Cercetare – Dezvoltare și Inovare (HG nr. 929/2014).  În fapt, conform execuției preliminare a propunerii de Lege a Bugetului, România a cheltuit doar 1,75 mld RON, adică mai puțin de o șesime.

Advertisement

Această situație gravă a fost, în mod repetat, evidențiată și în rapoartele de țară și în numeroase alte acte ale Comisiei Europene, precum și în toate evaluările științei și tehnologiei din România.

Corecția situației, posibilă prin măsurile la care v-ați angajat prin programul de guvernare, este necesară și pentru îndeplinirea ”condiției favorizante”, obiectiv indispensabil accesării fondurilor structurale în perioada 2021- 2027.

“Programul de guvernare”  prevede că, până în 2024, Guvernul va cheltui 1% din PIB pentru cercetare – dezvoltare din fonduri publice, în timp ce alți 1% vor fi cheltuiți din fonduri private. Ținta de 1% din PIB din fonduri publice în 2024 este reiterată drept “obiectiv cheie național” pentru îndeplinirea agendei ”România educată”, alături de ținta de 6% din PIB pentru educație.

În aceste condiții, am constatat cu surprindere că, în proiectul de Lege a Bugetului pe 2021, la cheltuielile de “Cercetare fundamentală și cercetare-dezvoltare” din tot bugetul de stat, se estimează o SCĂDERE a acestor cheltuieli, an de an, ajungând la 1,686 mld RON în 2024, adică, iarăși, mai puțin de o șesime din cât prevede programul.

Programul de guvernare conține sute de angajamente, obiective, ținte, acțiuni care țin fie de cercetare-dezvoltare, fie de inovare, de competitivitate, de performanța generală a administrației, societății și economiei și care nu pot fi atinse decât prin performanța sistemului de cercetare-dezvoltare.

 

Advertisement

Este ușor de văzut că prea puține dintre acestea ar fi posibile la nivelul de finanțare anticipat în Legea Bugetului.

Vă mulțumesc,

 

DEPUTAT

Constantin BÎRCĂ

 

Advertisement

Publicat la data de 04.03.2021

Advertisement
Click to comment

Leave a Reply

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Politică

Exclusiv! Lista finală a consilierilor județeni lansați de PSD Călărași

Published

on

Urmăriți știrile Călărașipress.ro pe Whatsapp

Alegerile sunt aproape și tensiunea crește. La fel crește și interesul liderilor politici de a motiva populația să-i voteze, dar nu despre asta este vorba. Ordinea consilierilor județeni lansați de PSD Călărași în cursa electorală pentru Consiliul Județean Călărași a fost în cele din urmă făcută publică de BEJ Călărași.

Cine sunt cei 38 de candidați:

  1. Iliuță Vasile
  2. Stamate Florentina
  3. Samoilă Ion
  4. Mihai Bogdan-Cristian
  5. Beștea Mihăiță-Constantin
  6. Marin Ioan-Cristian
  7. Ichim Ionela-Giorgiana
  8. Onofrei Costel-Cristinel
  9. Tache Andreea-Mirela
  10. Spiridon Marian
  11. Dragu Nicolae
  12. Bănescu Laurențiu
  13. Ionescu Laurențiu-Dan
  14. Tănasi Marcel
  15. Gîdea Vasile
  16. Țîncu Cornel-Gheorghe
  17. Tîlpeanu Ilie
  18. State Laurențiu
  19. Stoichici Ovidiu-Constantin
  20. Diaconu Liliana-Corina
  21. Niculae Aurel
  22. Popa Valentin
  23. Olteanu Dan
  24. Bîrcă Ruxandra-Alina
  25. Petre Laurea-Viorica
  26. Sbârcea Marius-Virgil
  27. Nițu George-Adrian
  28. Manole Sergiu
  29. Gruiță Darie-Nicolae
  30. Costea Marius-Gabriel
  31. Micescu Nicolae
  32. Vasile Georgiana-Lavinia
  33. Teodorescu Georgiana
  34. Anton Anda-Bianca
  35. Odorog Claudia-Mariana
  36. Fâșie Georgiana-Raluca
  37. Deacu Daniel-Robert
  38. Papazi Ionuț-Eduard

Această listă, care a fost afișată pe Biroul Electoral Județean din Călărași, a fost un subiect intens discutat și așteptat cu interes de mulți politicieni. Până la publicarea acesteia, au fost aruncate acuzații de lipsă de transparență… Este doar începutul…

 

Advertisement
Continue Reading

Politică

VIDEO. Marius Dulce merge mai departe alături de Vasile Iliuta și candidează pentru un nou mandat la Primăria Călărași

Published

on

Urmăriți știrile Călărașipress.ro pe Whatsapp

Primarul municipiului Călărași, Marius Dulce, însoțit de liderul organizației județene a Partidului Social Democrat, Vasile Iliuță, și staff-ul politic, și-a depus joi, 25 aprilie, candidatura pentru un nou mandat în fruntea primăriei, pe care o conduce din anul 2020.

După depunerea documentelor, Marius Dulce a declarat în fața jurnaliștilor faptul că progresele înregistrate în municipiul Călărași în ultimii patru ani sunt rezultatul efortului colectiv al echipei conduse de el și de liderul său, Vasile Iliuță, alături de oamenii implicați în dezvoltarea comunității.

Primarul a evidențiat rezolvarea problemelor de infrastructură rutieră în primul mandat și și-a convingerea și determinarea de a se concentra acum pe dezvoltarea turismului în zonă. Acesta a subliniat că echipa sa va acorda o atenție deosebită acestui domeniu în perioada următoare, asigurând că nevoile comunității vor fi tratate cu prioritate. Tandemul Dulce – Iliuta și Iliuta Dulce merge mai departe.

“Călărașiul merită o echipă bine pregătită pentru următorii 4 ani. Oameni care cunosc orașul cu toate problemele sale. Pe unele dintre ele le-am rezolvat în acest mandat. Cu răbdare și cu gândul la durabilitate și normalitate.

Advertisement

Niciodată municipiul nostru nu a cunoscut o așa dezvoltare. 70 de milioane de euro au fost atrase în acești 4 ani, bani din fonduri europene nerambursabile sau programe naționale.

Mi-am depus candidatura pentru un nou mandat alături de noua echipă propusă de PSD pentru Consiliul Local Municipal.  Colegi care îmi susțin proiectele actuale și viitoare, colegi cu experiență, oameni valoroși ai urbei noastre” – scria Marius Dulce pe Facebook.

Dragi călărășeni, vă invit să continuam împreună pentru un oraș modern și european!

În încheiere, Marius Dulce a exprimat încrederea în capacitatea cetățenilor din Călărași de a înțelege și aprecia schimbările aduse în multiplele aspecte administrative de primul său mandat.

Advertisement
Continue Reading

Politică

Dumitru Coarnă și-a depus candidatura pentru președinția Consiliului Județean Călărași

Published

on

Urmăriți știrile Călărașipress.ro pe Whatsapp

Astăzi, într-un moment de maximă importanță pentru viitorul politic al județului Călărași, Dumitru Coarnă și-a oficializat candidatura pentru președinția Consiliului Județean. Deputatul Dumitru Coarnă și-a depus documentele la Centrul Biroului Electoral Județean, intrând astfel în cursa electorală alături de alte nume sonore din peisajul politic local.

Candidatura lui Dumitru Coarnă aduce o dimensiune nouă și o perspectivă proaspătă în competiția pentru conducerea Consiliului Județean Călărași. El va fi susținut de Partidul Umanist și Social Liberal (PUSL), aducând în prim-plan viziuni și soluții menite să aducă progres și dezvoltare în județ.

Alături de Dumitru Coarnă, alți candidați importanți și-au anunțat deja intenția de a participa la această competiție acerbă pentru președinția Consiliului Județean. Printre aceștia se numără deputatul Daniel Florea, care va candida din partea Alianței pentru Unirea Românilor (AUR), Camelia Dăscălescu, reprezentând Alianța Dreapta Unită, Vasile Iliuță delegat de Partidul Social Democrat (PSD), și Valentin Barbu, fostul prefect al județului Călărași, care își va reprezenta partidul, Partidul Național Liberal (PNL), în această competiție.

Cursa electorală pentru președinția Consiliului Județean Călărași promite să fie una plină de suspans și dezbateri aprinse, iar candidatura lui Dumitru Coarnă din partea PUSL adaugă o notă de interes și competitivitate în această bătălie pentru încrederea cetățenilor.

Advertisement

Continue Reading

Cele mai vizualizate