in ,

VIDEO. Deputatul PSD Constantin Bîrcă: Bugetul a fost votat! – “Bugetul dictaturii! Situația este dezastroasă și în celelalte domenii de activitate”

Joi, 4 Martie a.c., deputatul PSD, Constantin Bârcă, critică, în cadrul unei conferințe de presă, bugetul de stat aprobat pentru anul 2021 și pune accentul pe decizia Ministrului Agriculturii de a vota “împotriva fermierilor”. Bugetul de stat a fost adoptat, în forma propusă de Guvernul Cîţu, cu 234 de voturi pentru şi 170 împotrivă.

Deputat PSD Constantin Bîrcă: S-a aprobat bugetul de stat pe 2021. Este bugetul dictaturii, al coaliției de austeritate, un buget care produce dezechilibre economice. Va fi urmat de instabilitate socială și vom fi condamnați, suntem condamnați, la sărăcie. Un lucru este clar, iar eu vă mărturisesc că nu înțeleg cum Ministrul Agriculturii a votat în Parlament împotriva fermierilor, împotriva intereselor acestora. De ce a votat? Răspunsul este simplu. Pentru că așa a dictat Guvernul.

Am spus că este un buget dictatorial – toată lumea votează la comandă, neținându-se seamă de nevoile oamenilor, pentru că nu vorbim doar de bugetul agriculturii, ci de bugetul tuturor instituțiilor ministerelor din țara aceasta. În viziunea mea, Ministrul Agriculturii ar fi trebuit să reprezinte interesele fermierilor, să se zbată pentru aceștia și să aducă fondurile necesare pentru acest domeniu pe care dumnealui a ales să-l conducă. De asemenea, vă spun că cei doi Parlamentari PNL-iști ai județului Călărași au votat împotriva binelui fermierilor, și anume acele despăgubiri de secetă pe care le-au tot trâmbițat anul trecut în campania electorală. Au spus că în localitățile călărășene o să curgă lapte și miere, fermierii vor avea bani pentru despăgubirile de secetă. Am fost afectați, într-adevăr, de o secetă pedologică extremă. Anul acesta, după cum vedem în buget, nu au bani pentru a-și reîncepe activitățile necesare în perioada aceasta, și anume a-și începe înființarea culturilor. Cu siguranță ne aducem aminte anul trecut, în campania electorală fiind, au făcut o mare nedreptate fermierilor – au închis târgurile, piețele, oboarele, fermierii au fost nevoiți, după ce că erau bătuți de soartă, să-și vândă puținele produse în stradă, în frig, batjocoriți și umiliți în același timp.

La intervențiile mele de săptămânile trecute v-am spus că la submăsura 4.3 nu există alocați bani în buget. Acest lucru s-a menținut, bugetul a fost aprobat fără ca submăsura 4.3 să fie bugetată. De ce am revenit la acest lucru? Este foarte simplu. PSD a alocat fonduri necesare, multe, pentru reabilitarea sistemului de irigat. În anii trecuți am avut apă pe canalele magistrale, anul acesta sperăm să se întâmple același lucru, dar nu știm. Chiar dacă se va întâmpla lucrul acesta, fermierii nu au bani la această submăsură 4.3 astfel încât să achiziționeze instalații de irigare pentru ca apa din canalele magistrale să ajungă până acolo unde este necesar, la plantă.

Situația este dezastroasă și în celelalte domenii de activitate. Avem o lege care permitea creșterea pensiilor cu 40%, avem certitudinea că acest lucru nu se va întâmpla. O altă categorie neîndreptățită sunt studenții, care nu mai primesc gratuitate pe CFR. Toate lucrurile astea ne fac să ne gândim că avem în față o perioadă foarte grea. Din punctul meu de vedere, ca mic fermier, cred că fermierii vor avea și acest an mult de suferit.

În perioada următoare, tot ce ne-a rămas nouă este de a ne zbate pentru toate clasele sociale. Toți parlamentarii PSD, cei care fac parte din Comisia de Agricultură, va trebui să punem presiune pe ministerele de resort, astfel încât nevoile cu care se confruntă cetățenii acestei țări și călărășenii, deopotrivă, să reușească să treacă cu bine peste acest an. Nu vă ascund că parlamentarii PSD au depus peste 3600 de amendamente. În acestea erau cuprinse nevoile cetățenilor din localitățile țării noastre. Vorbeam despre apă – canal, drumuri, despre reabilitarea grădinițelor, școlilor. Toate lucrurile astea au rămas ca un strigăt de disperare, pentru că ele au fost, rând pe rând, respinse.

Am rămas, așadar, cu un buget care se spune că este mult mai bun față de cel de anul trecut, dar în realitate, dacă ne uităm pe capitolele bugetare, vedem că avem bani mai puțini. De unde acest decalaj? Ei au introdus în bugetul de stat consolidat și sumele care ar trebui să ajungă în România prin Programul Național de Redresare și Reziliență. N-a existat, până acum, un buget astfel construit, să introducem și banii pe care ar urma să-i absorbim pe o perioadă de 4 ani. Ni s-a spus inițial că avem 80 de miliarde de euro la dispoziție pentru următorii ani, apoi au apărut informații că ar fi doar 30 de miliarde de euro. Toate lucrurile astea ne fac să credem că acest Program Național de Redresare și Reziliență este ceva abstract, un lucru neserios. Lucrurile, cel puțin din punctul de vedere al bugetului, nu sunt bune.

0 0 vote
Article Rating

What do you think?

0 points
Upvote Downvote

Total votes: 0

Upvotes: 0

Upvotes percentage: 0.000000%

Downvotes: 0

Downvotes percentage: 0.000000%

Subscribe
Notify of
guest
0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments

VIDEO. Ion Samoilă critică bugetul de austeritate aprobat de Guvern pentru județul Călărași

Deputat PSD Constantin Bîrcă: “Cercetare, dezvoltare, inovare – elemente de top ale austeritatii bugetului 2021“