Connect with us

Politică

VIDEO. Deputatul Dumitru Coarnă, despre moțiunea simplă împotriva ministrului Vlad Voiculescu

Deputatul social-democrat Dumitru Coarnă și-a prezentat activitatea desfășurată în ultima săptămână, apoi a vorbit despre cele mai importante subiecte ale acestor zile, respectiv moțiunea simplă împotriva ministrului sănătății, Vlad Voiculesc și indemnizațiile speciale oferite parlamentarilor. Deputatul de Călărași a observat că s-a creat o mare confuzie între   între pensia specială și indemnizația oferită unui parlamentar, motiv pentru care a adus clarificări în cadrul conferinței de joi, 18 februarie 2021. 

https://youtu.be/9Qe4oPbhFZ4?t=158

Deputat PSD Dumitru Coarnă: Am avut o săptămână extrem de complexă, o săptămână cu multe provocări. Camerele reunite au votat abrogarea a două articole din Legea 96 – statutul parlamentarilor 49 și 50, care vorbea despre acele indemnizații speciale cu precizarea că inițiativă legislativă în tot a aparținut Partidului Social Democrat. Practic, ne-am pliat pe ceea ce am cules în campania electorală. Una dintre problemele cetățenilor era această lege a indemnizațiilor speciale pe care le primeau parlamentarii. Nu vorbim despre pensii, acolo este clar, este indemnizație specială – o sumă de bani pe care statul român o acorda fiecărui parlamentar în momentul în care i se deschidea dreptul la pensie. În funcție de numirea condiționată de numărul de mandate se ajungea până la un maxim de 9000 de lei. Repet, o inițiativă curată, formulată de PSD cu tot ceea ce înseamnă respectul constituțional. Cu excepția grupului parlamentar al UDMR, tot spectrul politic din Parlament a votat această inițiativă introdusă de PSD.

Am văzut o atitudine de genul „musca la arat„ a celor din USR care au încercat să se urce pe munca noastră și încearcă în comunicarea publică să transmită alte mesaje. Dacă priviți ordinea de zi, o să observați că două inițiative ale lor au fost respinse de plenul reunit, iar inițiativa PSD a fost admisă. Asta înseamnă că dacă nu va fi atacată la Curtea Constituțională o să meargă la Președinte după care va fi publicată în Monitorul Oficial. În termen de trei zile ar trebui sa producă efecte.

Advertisement

Vorbim doar despre parlamentari cu indemnizații speciale. Sigur că tema rămâne deschisă cu privire la pensii speciale pentru că celelalte categorii despre care am vorbit în spațiu public sunt beneficiari de pensii, nu de indemnizații. Sunt lucruri total distincte.

Au mai fost discuții pe moțiunea simplă împotriva ministrului Voiculescu, unde noi am considerat că trebuie să fie demis ori să demisioneze. Au fost trei incendii consecutive în spitale din România, iar la Matei Balș am avut victime. Nimeni nu-și asumă, toată lumea încearcă să paseze vina, responsabilitatea, deși au avut tot ce le trebuie, informații, și aveau timpul necesar să dispună în consecință pentru că veneau după tragedia de la Piatra Neamț, unde au avut niște rapoarte cu cauzele acelui eveniment tragic dar se pare că nu a interesat.

 Trebuie găsite acele cauze și condiții care au favorizat această tragedie pentru că nu putem să mai acceptăm această situație. Mergem în spitale cu ideea să ne facem bine. Majoritatea dintre noi merg la spitale cu o strângere de inimă. Mă bucur că la Călărași lucrurile funcționează într-o altă logică în ceea ce privește Spitalul Județean Călărași. Am văzut o deschidere totală, am văzut dotări, am văzut o abordare modernă în privința Spitalului Județean Călărași, care este în subordinea Consiliului Județean Călărași. Dezvoltăm acele programe care vin în sprijinul cetățeanului și să creăm acel conform emoțional al celor care apelează, din motive de sănătate, la serviciile medicale.

Votul fiind minoritar, noi am votat pentru moțiune. Din păcate, moțiunea a picat. Pe mine m-a deranjat atitudinea arogantă a celor de la USR, o atitudine de dispreț față de tot ceea ce înseamnă valori umane, față de viață, de sănătatea noastră. O să încerce să speculeze aceste evenimente în încercarea disperată de a privatiza tot ceea ce înseamnă spațiul public al sănătății. Dacă priviți în Guvern, unul e venit din Austria, cu interese de acolo, unul e venit din Franța, unul din Germania. Toate aceste ONG-uri pe care le știm iar ei sunt produsul acelor ONG-uri, în opinia mea, sunt instituții acoperite ale agențiilor de informații străine. O să încerce să privatizeze portul Constanța, CEC Bank, Nuclear Electrica, adică instituții de interes național.

Advertisement

Politică

Vasile Iliuță: “România are nevoie de stabilitate, nu de spectacol”

21 iunie 2025

Organizația Județeană a PSD Călărași a participat astăzi la consultarea internă convocată de conducerea centrală pentru a decide dacă rămân în opoziție sau se implică în coagularea unei noui majorități parlamentare. Printr-un vot online, participanții și-au exprimat în unanimitate opțiunea de a susține continuarea guvernării, asumându-și responsabilitatea pentru dezvoltarea României “într-un context politic și economic complicat”.

Președintele filialei, Vasile Iliuță, a susținut că deciziile politice viitoare trebuie să se bazeze pe propuneri concrete pentru reducerea deficitului, și a avertizat împotriva “calculelor de fațadă”. Iliuță a subliniat că negocierile pentru formarea unei noi majorități trebuie să pornească de la un parteneriat real, iar PSD trebuie să vină în față cu un plan clar, susținut de o echipă de negociere capabilă să își asume guvernarea.

Potrivit liderului PSD Călărași, rolul propus pentru partid în noua formulă guvernamentală include:

Advertisement

• Un vicepremier fără portofoliu, care să coordoneze ministere strategice: Transporturi, Justiție, Agricultură, Muncă, Sănătate, Energie și Secretariatul General al Guvernului.

Liderul ju­de­țean a mai insistat că este doar începutul unui mandat „dificil, cu costuri politice ridicate”, iar decizia filialei PSD Călărași a fost luată cu „luciditate și realism”. România are nevoie, a mai declarat Iliuță, de stabilitate și seriozitate, nu de spectacol, și de soluții reale în fața cetățenilor, nu promisiuni.

Continue Reading

Politică

Nea Vasile pleacă din PSD cu tot cu mobilier: „Am băgat mii de lei în sediu. Acum mi-am luat ce era al meu” Mobilierul ar fi ajuns într-un alt partid

Nea Vasile pleacă din PSD cu tot cu mobilier

Pe 5 decembrie 2020, cu doar o zi înainte de alegerile parlamentare, Nea Vasile era adus cu fast din Partidul Național Liberal și instalat la conducerea organizației județene de pensionari a PSD Călărași, sub coordonarea președintelui Vasile Iliuță. Patru ani și jumătate mai târziu, Nea Vasile, fostul secretar al organizației județene de pensionari, a decis să părăsească formațiunea politică alături de care a activat constant. Mai mult, acesta și-a recuperat mobilierul cumpărat din bani proprii, parte din el ajungând deja în sediul AUR Călărași, formațiune în care spune că ar putea continua activitatea politică.

„Mi-am luat ce era al meu”

Într-o discuție telefonică, Nea Vasile a explicat de ce a ales să mute mobila din PSD în într-un alt sediu politic:

„Eu am băgat acolo bani din pensia mea. Am tras țevi, am pus calorifere, am făcut două birouri. Când am cerut să mi se deconteze, mi s-a spus: Domn Vasile, nu avem acum, dar o să vă recompensăm.”

La un moment dat, susține că a primit o parte din sumă:

„Domnul Iliuță a fost corect, mi-a dat 5.000 de lei, dar mai aveam de recuperat vreo 7.000. Am tot așteptat, dar n-a mai venit nimic.

Relație amiabilă cu conducerea

Nea Vasile subliniază că nu are un conflict personal cu liderii PSD, ba dimpotrivă, susține că a avut o relație corectă cu președintele organizației județene:

„Cu domnul Iliuță n-am avut nimic. A fost corect, a încercat să mă ajute. Dar la un moment dat, parcă toți au dat înapoi. M-am dus de zeci de ori, dar n-am mai primit niciun răspuns.”

Fostul lider al pensionarilor afirmă că a venit în partid cu aproape 600 de membri și a desfășurat activitate constantă:

Advertisement

„Am venit cu 500–600 de oameni. Am făcut evenimente, întâlniri, am adus oameni la vot. Nu m-a interesat funcția, ci să ajut. Aveam și un proiect pentru proteze dentare gratuite pentru pensionari. Nu s-a vrut.”

La final, și-a recuperat o parte din bunurile personale.

„Am luat două mese, două birouri. Ce să mai aștept? Dacă nu mi-au dat banii, am luat ce era al meu. Nu e vorba de mobilă, e vorba de respect.”

Întrebat dacă va deveni membru AUR, Nea Vasile a răspuns prudent:

„Încă nu mi-am dat demisia din PSD. Dar da, am dus mobilierul acolo. Vedem ce va fi. Vreau doar să fiu respectat pentru ce fac.”

Totuși, potrivit unor surse din interiorul partidului, nemulțumirea față de proiectele inițiate de Nea Vasile ar fi avut și alte motive. Se pare că acesta intenționa să amenajeze un fel de cantină la subsolul actualului sediu PSD, ceea ce a generat nemulțumire din partea colegilor din partid, inclusiv a parlamentarilor. Mirosul persistent de mâncare ar fi fost inconfortabil într-o instituție politică.

Ironia face ca ideea să nu fi fost una cu totul nouă în PSD Călărași. În trecut, pe vremea fostei conduceri a organizației județene, condusă de Eugen Cristodor, astfel de „tradiții” erau bine-cunoscute. În acea perioadă, mâncarea era prezentă aproape zilnic în sediul partidului.  Diferența este că atunci, astfel de inițiative păreau mai bine tolerate. Dar vremurile erau altele. Și oamenii, la fel.

Advertisement
Continue Reading

Politică

Curtea Constituțională a răspuns cererii de anulare a alegerilor prezidențiale. Ce hotărâri au luat judecătorii

Curtea Constituțională validează rezultatul primului tur al alegerilor prezidențiale și stabilește organizarea turului al doilea

Curtea Constituțională a României a emis vineri, 9 mai 2025, un comunicat oficial prin care anunță că a finalizat controlul de constituționalitate privind procedura alegerilor pentru funcția de Președinte al României, desfășurate în data de 4 mai 2025.

Judecătorii constituționali au adoptat mai multe hotărâri importante, cu unanimitate de voturi:

  • Respingerea cererii de anulare a alegerilor formulate de Sebastian-Constantin Popescu, considerând-o neîntemeiată;
  • Confirmarea și validarea rezultatelor primului tur de scrutin pentru funcția de Președinte al României;
  • Stabilirea organizării turului al doilea de scrutin pentru data de duminică, 18 mai 2025, în care se vor confrunta George-Nicolae Simion și Nicuşor-Daniel Dan, în această ordine.

Curtea a precizat că hotărârile sale sunt definitive și general obligatorii. De asemenea, argumentele care au stat la baza acestor decizii vor fi detaliate în hotărârile motivate, ce vor fi publicate în Monitorul Oficial al României, Partea I.

Astfel, România se pregătește pentru turul decisiv al alegerilor prezidențiale, care va avea loc peste exact o săptămână, pe 18 mai 2025.

Advertisement

Continue Reading