Connect with us

Actualitate

VIDEO. Primarul Iancu Mugurel, despre prioritățile anului 2021

Published

on

În localitatea Mânăstirea au început alte lucrări importante. Ambițiile și dorințele primarul social-democrat sunt mari. Aflat la cel de-al treilea mandat, edilul este la fel de hotărât să facă treabă pentru a demonstra că localitatea Mânăstirea se dezvoltă.

https://youtu.be/-m9WUGYmo20

Fondurile europene accesate de Primăria Mânăstirea cumulează o valoare de aproximativ 14 milioane euro, iar localitatea se clasează pe poziția trei în fruntea județelor călărășene care au obținut cele mai multe fonduri. Proiectele finanțate prin fonduri europene se află în diferite stadii. 

CĂMINUL CULTURAL REABILITAT PRIN C.N.I.

Primăria Mânăstirea a demarat în anul 2015 proiectul de reabilitarea al Căminului Cultural din localitate. Documentația și cererea de reabilitare au fost depuse la Compania Națională de Investiții. În anul 2016 s-au obținut avizele și SF-ul. Nenorocirea a apărut odată cu creșterea prețurilor standard de cost, prin abrogarea vechilor standarde necesitând alt proiect tehnic și alte avize. Astfel proiectul tehnic nou va intra curând la reavizare, iar după obținerea acceptului CNI urmând a se efectua achiziția lucrărilor.

DESPRE APA CURENTĂ DIN LOCALITATEA MÂNĂSTIREA

2.50 lei/mc – prețul apei din rețeaua publică, iar tot atât costă și canalizarea.  Adică la jumătate de preț față de prețul apei din municipiul Călărași. Erau disponibile trei variante pentru a aduce acest preț în localitate. S-a înființat o societate pentru gospodărirea apelor, având Consiliul Local acționar unic și administrată de un fost consilier local. Până în prezent s-au realizat 8 kilometri de canalizare. Un proiect de extindere a rețelei există, iar acesta va fi implementat în toată localitatea.

Advertisement

Analizand raportul primarului Iancu Marian Mugurel pe anul 2019, se observă o actvitate intensă în administrația publică locală. În ciuda faptului că bugetul local este mic, conducerea primăriei a făcut eforturi pentru a se gospodării. Edilul recunoaște că nu administrează o localitatea bogată, dar spune că a reușit să mulțumească cetățenii de fiecare dată când aceștia au avut nevoie de ajutor. Bugetul primăriei este de 54 milioane lei, iar încasările din taxe și impozite sunt de 18 milioane. Doar indemnizațiile persoanelor cu handicap sunt de 25 milioane lei. Salariile persoanlului din primărie este uneori asigurat cu dificultate.

ASFALTARE ÎN TOATE SATELE DIN MÂNĂSTIREA

Comuna Mânăstirea are trei sate aparținătoare. Acestea au nevoie de asfaltare urgentă, iar proiectele au fost depuse de peste 2 ani. Mai multe procese în instanță au încurcat demararea acestor proiecte importante pentru localitate. Ministerul Dezvoltării a respins un proiect din cauza specificațiilor tehnice incorecte pentru o stradă. În prezent, un alt proiect de asfaltare a fost depus, finanțarea urmând a se efectua prin FDI, contractul fiind semnat în luna septembrie. Primăria Mânăstirea are depuse 4 cereri pentru asfaltare a străzilor prin PNDL II.

Biserica „Sf. Dumitru și Sf. Nestor” din Mânăstirea va fi reabilitată

Biserica „Sf. Dumitru și Sf. Nestor” urmează să fie reabilitată. Proiectul prevede consolidarea monumentului instoric, restaurarea și conservarea acestuia. Lucrările vor începe în următoarea perioadă. Modernizarea drumurilor, extinderea și modernizarea iluminatului sunt în derulare. În 2019 sunt bifate ca realizate reabilitarea termică a școlii din Sultana, continuarea cadastrării generale. Preocupările pentru integrarea, dezvoltarea, educația și inițiativa cetățenilor fac parte dintr-un proiect I.D.E.I. 272 persoane au beneficiat gratis de cursuri de calificare profesională ca agent curățenie, lucrător în alimentația publică.

Primarul Iancu Mugurel: Dacă timpul ne permite, într-o săptămână sau mai devreme o să înceapă efectiv lucrările la canalizare. E semnat ordinul de începere al lucrărilor, s-au adus materialele și acum așteptăm ca bunul Dumnezeu să țină cu noi pentru a putea începe.  Avem promisiuni de la constructor că în maxim 3 luni de zile va termina această acțiune, după care va urma amplasarea stației de epurare și punerea în funcțiune a sistemului de canalizare.

Pe data de 3 martie se încheie perioada de depunere a ofertelor pentru execuție la căminul cultural. După aproape șase ani de zile am ajuns și la acest stadiu. Avem toate avizele și autorizațiile, mai trebuie desemnat câștigătorul și semnat ordinul de începere a lucrărilor.

Printre alte activități, avem patru proiecte depuse prin Compania Națională de Investiții (CNI), două aprobate prin fișa sinteză și două în curs de așteptare pentru asfaltare. Aceste proiecte însumează 44 km. de asfalt, toate drumurile de interior ale localității vor fi asfaltate. Mai avem drumul 203, drumul care leagă DJ303 cu DJ403, drum care se află în execuție, aparținând de Consiliul Județean, odată cu încălzirea vremii se va turna covorul asfaltic. La această dată se lucrează la proiectul tehnic al căminului cultural din satul Sultana. Lucrăm la Biserică, acolo fiind sistate lucrările din cauza vremii.

Advertisement

Lucrăm la obținerea avizelor pentru demolare și expertiza tehnică pentru sediul primăriei. Actualul sediu al primăriei va fi demolat și va fi construit unul nou.

Locația provizorie unde vă vor putea găsi cetățenii, unde va fi?

Primarul Iancu Mugurel: Lângă actuala primărie, în clădirea învecinată. Ne vom muta pentru a putea continua activitatea primăriei.

Avem un proiect de modernizare, eficientizare și reabilitare termică a grădiniței cu program normal Nr. 1 Mânăstirea, un proiect care se va desfășura pe fondul de mediu. Avem depus la CNI sala de sport care se va construi în curtea liceului tehnologic „Matei Basarab”, pentru care se lucrează, de asemenea, la obținerea avizelor și a SF-ului.

Suntem într-un stadiu destul de avansat și sperăm să putem duce la bun sfârșit introducerea gazelor în comuna Mânăstirea. Chiar așteptăm săptămâna viitoare vești bune și calde de la Ministere.

Astea sunt proiectele care la această dată se află în derulare sau în implementare. De asemenea, continuă și suntem într-un stadiu foarte bun și aproape de finalizarea proiectului POCU, în urma căruia vor fi multe acțiuni sociale – analize medicale, lucrări stomatologice, vom procura pentru 250 de familii aragazuri, frigidere, mașini de spălat, pentru elevi vor fi acordate echipamente sportive și rechizite. Lucrăm într-un ritm intens și sperăm ca rezultatele muncii celor din primărie să fie vizibile.

Advertisement

Care a fost cea mai mare ambiție a dumneavoastră în 2020?

Primarul Iancu Mugurel: Cea mai mare ambiție a mea în 2020 nu a fost să câștig primăria, a fost să pun pe picioare proiectul cu Biserica. Și ați reușit. Am reușit, acum suntem într-un mic impas dar o să trecem și peste aceasta cu brio. Proiectul meu de suflet rămâne Biserică. În momentul în care văd Biserica conform proiectului tehnic pot spune că misiunea mea ca primar a fost îndeplinită.

Parcul din proximitatea primăriei a fost pus la punct, renovat, modernizat.

Primarul Iancu Mugurel: Parcul a fost pus la punct, a fost dat în folosință, la fel și terenul sintetic pe care tinerii desfășoară activități sportive. Sperăm ca pandemia să treacă pentru a putea desfășura activități și proiecte sportive pe terenul sintetic. De asemenea, sperăm să înceapă activitatea la Asociația Județeană de Fotbal pentru a putea ne mișca în continuare, noi la Mânăstirea mâncăm fotbal pe pâine.

Un mesaj pentru locuitorii comunei Mânăstirea?

Să fie sănătoși, să fie buni, să respecte măsurile de protecție privind COVID-19, și să pună toți umărul ca împreună să schimbăm fața localității.

Advertisement

Advertisement
Click to comment

Leave a Reply

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Actualitate

Programul magazinelor în minivacanța de 1 mai

Published

on

Urmăriți știrile Călărașipress.ro pe Whatsapp

Programul lanțurilor de supermarketuri și al centrelor comerciale, inclusiv mall-uri, suferă modificări în timpul minivacanței de 1 Mai și a Paștelui. Cu toate acestea, majoritatea sunt deschise pentru clienți până aproape de sărbătorile pascale.

Conform Codului Muncii, 1 Mai este recunoscută ca sărbătoare legală, oferind astfel multor angajați români câteva zile libere. În contextul în care Paștele ortodox este pe 5 mai, urmează o minivacanță de 6 zile pentru români: 1 Mai – Miercuri (Ziua Muncii); 2 mai – joi, zi liberă (punte în 2024); 3 mai – Vinerea Mare; 5 mai – Prima zi de Paște; 6 mai – Luni, a doua zi de Paște.

Unitățile sanitare, cele de alimentație publică și alte sectoare cu activitate continuă vor rămâne deschise. Magazinele vor fi deschise, dar este posibil ca programul lor să fie redus în comparație cu zilele obișnuite.

Lanțurile mari de magazine din țară vor lucra după următorul program:

Advertisement

În perioada Săptămânii Mari, hipermarketurile Kaufland își vor prelungi programul de funcționare, cu ora de deschidere între 06:30 și 09:00, variind în funcție de locație, iar ora de închidere va fi între 21:30 și 23:00.

De asemenea, clienții Kaufland România pot să-și comande produsele online, cu livrare rapidă la domiciliu, folosind platformele Glovo și Tazz by eMAG.

Lidl a comunicat că magazinele sale vor funcționa în mod normal în Săptămâna Patimilor, de luni până vineri. Astfel, cei care doresc să facă cumpărături la Lidl pe 1 mai o pot face la fel ca într-o zi obișnuită de lucru, de obicei între 07:00 și 22:00 (programul poate varia în funcție de magazin).

Toate magazinele Carrefour sunt deschise pe 1 mai. Unele funcționează conform programului obișnuit, în timp ce altele, au un program prelungit cu o oră, până la 23:00, comparativ cu ora obișnuită de închidere, 22:00. Pentru a verifica programul magazinului preferat, accesează site-ul retailerului, carrefour.ro, și selectează unitatea în care obișnuiești să faci cumpărături!

În ziua de 1 mai, supermarketurile Penny își mențin programul obișnuit de funcționare, de obicei între 07:00 și 22:00. Astfel, clienții Penny pot face cumpărături fără probleme chiar și în Ziua Muncii.

Pe 1 mai, toate magazinele din rețeaua Mega Image rămân deschise, urmând programul obișnuit al unei zile lucrătoare.

Advertisement

Magazinele Profi funcționează cu program normal în ziua de 1 mai. Pentru a afla detalii despre programul magazinului preferat, poți consulta site-ul oficial al retailerului, profi.ro.

Magazinele Selgros își mențin programul de funcționare obișnuit, între orele 06:00 și 21:00, de luni, 29 aprilie, până vineri, 3 mai.

Metro își menține programul obișnuit de funcționare pentru 1 Mai, magazinele fiind deschise între orele 06:00 și 21:00.

În ceea ce privește magazinele Jumbo, acestea sunt deschise în fiecare zi, de luni până duminică, între orele 10:00 și 21:00. Nu s-au făcut anunțuri privind modificări ale programului pentru 1 Mai, astfel că se presupune că se va menține orarul obișnuit.

 

 

Advertisement

Continue Reading

Actualitate

Cel mai mare obiectiv industrial din România a primit acordul de mediu. Proiectul va fi finalizat până în 2026

Published

on

Agenția Națională pentru Protecția Mediului (ANPM) a anunțat că noua Centrală de la Mintia, cea mai mare unitate industrială din România, a primit acordul de mediu.

Cu o capacitate de producție de 1.700 MW, acest proiect este considerat cel mai mare obiectiv industrial din România de la Revoluție, până în prezent. Investiția estimată la 1,4 miliarde de euro urmează să fie finalizată până în anul 2026.

”Agenţia pentru Protecţia Mediului Hunedoara (APM) a emis Acord de Mediu, pentru construirea noii centrale electrice pe gaz de la Mintia, din judeţul Hunedoara, considerată cel mai mare obiectiv industrial din România, având în vedere investiţia estimată la 1,4 miliarde de euro, care ar urma să fie realizată până în anul 2026”, anunţă ANPM, conform news.ro.

Potrivit președintelui Agenției Naționale pentru Protecția Mediului, Laurențiu Alexandru Păştinaru, noua centrală va produce energie electrică într-un mod mai prietenos cu mediul, având emisii foarte reduse de pulberi PM 10 și PM 2,5, cu un impact minim asupra mediului. De asemenea, oxizii de sulf, care erau prezenți în emisiile centralei anterioare, nu mai fac parte din proiectul nou, conform documentelor care au stat la baza acordului. Potrivit APM Hunedoara, care a gestionat procesul de protecție a mediului, prima turbină va fi instalată în centrală până la sfârșitul lunii mai.

Reprezentanta APM Hunedoara, Georgeta Barabaș, a subliniat că noua centrală va aduce beneficii zonei, în primul rând datorită schimbării combustibilului din cărbune în gaz metan. Chiar dacă gazul metan are și el un impact asupra schimbărilor climatice, eliminarea altor poluanți precum praful și oxizii de sulf va contribui la reducerea problemelor. Procesul de autorizare a implicat consultări și cu Ungaria și Serbia, ambele țări susținând proiectul. Ceremonia de înmânare a Acordului de Mediu a avut loc în prezența prefectului județului, Doris Visirin, și a reprezentanților companiei Mass Global Energy, deținătoarea actuală a Termocentralei Mintia.

Advertisement

 

Continue Reading

Actualitate

Ce fac românii de 1 mai. Sondaj INSCOP

Published

on

Urmăriți știrile Călărașipress.ro pe Whatsapp

Conform unui sondaj realizat de INSCOP, pentru news.ro,  peste 65% dintre români aleg să-și petreacă ziua de 1 Mai acasă, alături de familie. Mai puțin de 4% dintre respondenți optează să meargă la mare de 1 Mai.

INSCOP Research a efectuat un sondaj de opinie la cererea Agenției de presă News.ro pentru a afla cum își petrec romănii ziua de 1 mai. Datele au fost colectate între 12 și 20 aprilie, folosind metoda CATI (interviuri telefonice), prin intermediul unui chestionar, aplicat numărului de 1.100 de respondenți.

În ziua de 1 Mai, potrivit sondajului, aproximativ 65,6% dintre români aleg să-și petreacă timpul acasă, alături de familie, în timp ce 12,5% preferă să facă excursii și doar 3,4% optează pentru o zi la mare. Circa 4,3% afirmă că aleg să facă altceva, în timp ce 13,5% declară că nu sărbătoresc această zi. Un procent de 0,8% dintre cei intervievați nu au răspuns sau nu au știut ce să declare.

Persoanele în vârstă de peste 60 de ani, inactivii pasivi, locuitorii din regiunea Sud Muntenia și cei cu venituri modeste sunt mai predispuși să-și petreacă ziua de 1 Mai acasă, alături de familie. În același timp, persoanele cu venituri ridicate și cele din regiunea Centru sunt mult mai înclinate să opteze pentru excursii în această zi. Totuși, cei cu venituri ridicate și cei cu locuri de muncă de tip guler gri sunt mai predispuși să nu sărbătorească 1 Mai.

Advertisement

Ce semnificație are 1 Mai, Ziua Internațională a Muncii

La 1 mai 1886, sute de mii de manifestanți au protestat în Statele Unite ale Americii, cea mai mare demonstrație având loc în Chicago, unde s-au adunat 90.000 de persoane , dintre care 40.000 erau în grevă. Ca rezultat, aproximativ 35.000 de muncitori au obținut dreptul la o zi de muncă de 8 ore, fără a avea salariile reduse.

Totuși, ziua de 1 mai a devenit cunoscută la nivel global, trei zile mai târziu, datorită unor incidente violente din Piața Haymarket din Chicago, unde peste 65.000 de greviști au intrat în conflict cu poliția, provocând numeroase victime.

În 1888, la convenția Federației Americane a Muncii, s-a hotărât ca de 1 mai 1890 să fie organizate manifestații și greve pentru reducerea zilei de muncă la opt ore. În același an, social-democrații afiliați Internaționalei a II-a au stabilit la Paris ca 1 mai să fie Ziua Internațională a Muncitorilor.

În România, Ziua Muncii a fost celebrată pentru prima dată în 1890. În perioada comunistă, ca și în alte țări socialiste, această sărbătoare a fost caracterizată de manifestări propagandistice. După revoluția din decembrie 1989, 1 Mai a fost sărbătorită anual prin evenimente sociale în aer liber, fără festivități propagandistice.

Printre țările care sărbătoresc Ziua Muncii se numără: Germania, Belgia, Croația, Turcia, Grecia, Italia, Spania, Israel, Canada, India, Suedia, Filipine, Mexic, Peru, Hong Kong și altele.

Advertisement

Continue Reading

Cele mai vizualizate