in , ,

VIDEO. Primarul Iancu Mugurel, despre prioritățile anului 2021

În localitatea Mânăstirea au început alte lucrări importante. Ambițiile și dorințele primarul social-democrat sunt mari. Aflat la cel de-al treilea mandat, edilul este la fel de hotărât să facă treabă pentru a demonstra că localitatea Mânăstirea se dezvoltă.

Fondurile europene accesate de Primăria Mânăstirea cumulează o valoare de aproximativ 14 milioane euro, iar localitatea se clasează pe poziția trei în fruntea județelor călărășene care au obținut cele mai multe fonduri. Proiectele finanțate prin fonduri europene se află în diferite stadii. 

CĂMINUL CULTURAL REABILITAT PRIN C.N.I.

Primăria Mânăstirea a demarat în anul 2015 proiectul de reabilitarea al Căminului Cultural din localitate. Documentația și cererea de reabilitare au fost depuse la Compania Națională de Investiții. În anul 2016 s-au obținut avizele și SF-ul. Nenorocirea a apărut odată cu creșterea prețurilor standard de cost, prin abrogarea vechilor standarde necesitând alt proiect tehnic și alte avize. Astfel proiectul tehnic nou va intra curând la reavizare, iar după obținerea acceptului CNI urmând a se efectua achiziția lucrărilor.

DESPRE APA CURENTĂ DIN LOCALITATEA MÂNĂSTIREA

2.50 lei/mc – prețul apei din rețeaua publică, iar tot atât costă și canalizarea.  Adică la jumătate de preț față de prețul apei din municipiul Călărași. Erau disponibile trei variante pentru a aduce acest preț în localitate. S-a înființat o societate pentru gospodărirea apelor, având Consiliul Local acționar unic și administrată de un fost consilier local. Până în prezent s-au realizat 8 kilometri de canalizare. Un proiect de extindere a rețelei există, iar acesta va fi implementat în toată localitatea.

Analizand raportul primarului Iancu Marian Mugurel pe anul 2019, se observă o actvitate intensă în administrația publică locală. În ciuda faptului că bugetul local este mic, conducerea primăriei a făcut eforturi pentru a se gospodării. Edilul recunoaște că nu administrează o localitatea bogată, dar spune că a reușit să mulțumească cetățenii de fiecare dată când aceștia au avut nevoie de ajutor. Bugetul primăriei este de 54 milioane lei, iar încasările din taxe și impozite sunt de 18 milioane. Doar indemnizațiile persoanelor cu handicap sunt de 25 milioane lei. Salariile persoanlului din primărie este uneori asigurat cu dificultate.

ASFALTARE ÎN TOATE SATELE DIN MÂNĂSTIREA

Comuna Mânăstirea are trei sate aparținătoare. Acestea au nevoie de asfaltare urgentă, iar proiectele au fost depuse de peste 2 ani. Mai multe procese în instanță au încurcat demararea acestor proiecte importante pentru localitate. Ministerul Dezvoltării a respins un proiect din cauza specificațiilor tehnice incorecte pentru o stradă. În prezent, un alt proiect de asfaltare a fost depus, finanțarea urmând a se efectua prin FDI, contractul fiind semnat în luna septembrie. Primăria Mânăstirea are depuse 4 cereri pentru asfaltare a străzilor prin PNDL II.

Biserica „Sf. Dumitru și Sf. Nestor” din Mânăstirea va fi reabilitată

Biserica „Sf. Dumitru și Sf. Nestor” urmează să fie reabilitată. Proiectul prevede consolidarea monumentului instoric, restaurarea și conservarea acestuia. Lucrările vor începe în următoarea perioadă. Modernizarea drumurilor, extinderea și modernizarea iluminatului sunt în derulare. În 2019 sunt bifate ca realizate reabilitarea termică a școlii din Sultana, continuarea cadastrării generale. Preocupările pentru integrarea, dezvoltarea, educația și inițiativa cetățenilor fac parte dintr-un proiect I.D.E.I. 272 persoane au beneficiat gratis de cursuri de calificare profesională ca agent curățenie, lucrător în alimentația publică.

Primarul Iancu Mugurel: Dacă timpul ne permite, într-o săptămână sau mai devreme o să înceapă efectiv lucrările la canalizare. E semnat ordinul de începere al lucrărilor, s-au adus materialele și acum așteptăm ca bunul Dumnezeu să țină cu noi pentru a putea începe.  Avem promisiuni de la constructor că în maxim 3 luni de zile va termina această acțiune, după care va urma amplasarea stației de epurare și punerea în funcțiune a sistemului de canalizare.

Pe data de 3 martie se încheie perioada de depunere a ofertelor pentru execuție la căminul cultural. După aproape șase ani de zile am ajuns și la acest stadiu. Avem toate avizele și autorizațiile, mai trebuie desemnat câștigătorul și semnat ordinul de începere a lucrărilor.

Printre alte activități, avem patru proiecte depuse prin Compania Națională de Investiții (CNI), două aprobate prin fișa sinteză și două în curs de așteptare pentru asfaltare. Aceste proiecte însumează 44 km. de asfalt, toate drumurile de interior ale localității vor fi asfaltate. Mai avem drumul 203, drumul care leagă DJ303 cu DJ403, drum care se află în execuție, aparținând de Consiliul Județean, odată cu încălzirea vremii se va turna covorul asfaltic. La această dată se lucrează la proiectul tehnic al căminului cultural din satul Sultana. Lucrăm la Biserică, acolo fiind sistate lucrările din cauza vremii.

Lucrăm la obținerea avizelor pentru demolare și expertiza tehnică pentru sediul primăriei. Actualul sediu al primăriei va fi demolat și va fi construit unul nou.

Locația provizorie unde vă vor putea găsi cetățenii, unde va fi?

Primarul Iancu Mugurel: Lângă actuala primărie, în clădirea învecinată. Ne vom muta pentru a putea continua activitatea primăriei.

Avem un proiect de modernizare, eficientizare și reabilitare termică a grădiniței cu program normal Nr. 1 Mânăstirea, un proiect care se va desfășura pe fondul de mediu. Avem depus la CNI sala de sport care se va construi în curtea liceului tehnologic „Matei Basarab”, pentru care se lucrează, de asemenea, la obținerea avizelor și a SF-ului.

Suntem într-un stadiu destul de avansat și sperăm să putem duce la bun sfârșit introducerea gazelor în comuna Mânăstirea. Chiar așteptăm săptămâna viitoare vești bune și calde de la Ministere.

Astea sunt proiectele care la această dată se află în derulare sau în implementare. De asemenea, continuă și suntem într-un stadiu foarte bun și aproape de finalizarea proiectului POCU, în urma căruia vor fi multe acțiuni sociale – analize medicale, lucrări stomatologice, vom procura pentru 250 de familii aragazuri, frigidere, mașini de spălat, pentru elevi vor fi acordate echipamente sportive și rechizite. Lucrăm într-un ritm intens și sperăm ca rezultatele muncii celor din primărie să fie vizibile.

Care a fost cea mai mare ambiție a dumneavoastră în 2020?

Primarul Iancu Mugurel: Cea mai mare ambiție a mea în 2020 nu a fost să câștig primăria, a fost să pun pe picioare proiectul cu Biserica. Și ați reușit. Am reușit, acum suntem într-un mic impas dar o să trecem și peste aceasta cu brio. Proiectul meu de suflet rămâne Biserică. În momentul în care văd Biserica conform proiectului tehnic pot spune că misiunea mea ca primar a fost îndeplinită.

Parcul din proximitatea primăriei a fost pus la punct, renovat, modernizat.

Primarul Iancu Mugurel: Parcul a fost pus la punct, a fost dat în folosință, la fel și terenul sintetic pe care tinerii desfășoară activități sportive. Sperăm ca pandemia să treacă pentru a putea desfășura activități și proiecte sportive pe terenul sintetic. De asemenea, sperăm să înceapă activitatea la Asociația Județeană de Fotbal pentru a putea ne mișca în continuare, noi la Mânăstirea mâncăm fotbal pe pâine.

Un mesaj pentru locuitorii comunei Mânăstirea?

Să fie sănătoși, să fie buni, să respecte măsurile de protecție privind COVID-19, și să pună toți umărul ca împreună să schimbăm fața localității.

3 3 votes
Article Rating

What do you think?

0 points
Upvote Downvote

Total votes: 0

Upvotes: 0

Upvotes percentage: 0.000000%

Downvotes: 0

Downvotes percentage: 0.000000%

Subscribe
Notify of
guest
0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments

Anunţ public privind depunerea solicitării de emitere a acordului de mediu

Călărași/ Restaurantele, cafenelele și barurile pot rămâne deschise până la ora 23, capacitate permisă 50%