Connect with us

Actualitate

COMUNICAT DE PRESĂ – CONFERINȚĂ ÎNCHIDERE PROIECT ”PROCOMUNITATE

Published

on

COMUNICAT DE PRESĂ – CONFERINȚĂ ÎNCHIDERE PROIECT ”PROCOMUNITATE – Intervenții integrate la nivelul comunității marginalizate Vlad Țepeș, pentru reducerea numărului de persoane aflate în sărăcie și pentru incluziunea lor socială”

Primăria Comunei Vlad Țepeș a organizat Conferința de închidere a Proiectului ”PROCOMUNITATE – Intervenții integrate la nivelul comunității marginalizate Vlad Țepeș, pentru reducerea numărului de persoane aflate în sărăcie și pentru incluziunea lor socială” – POCU/20/4/2/102686, implementat în parteneriat cu Școala Gimnazială nr. 1 din Vlad Țepeș.

✅ Unul dintre obiectivele specifice ale proiectului PROCOMUNITATE a fost creșterea accesului și participării la educație a 560 membri ai comunității marginalizate (non-romă), prin implementarea de programe specializate, integrate, adaptate nevoilor specifice comunității, peste 730 de persoane fiind înscrise până la finalul proiectului în Grupul Țintă.

Pentru acest obiectiv au fost propuse și implementate cu succes următoarele activități:

SA 1.1. CLUBUL COPIILOR
▶ 60 de copii din grupul țintă cu vârste cuprinse între 2-6 ani au beneficiat de servicii de de integrare în învățământul formal (preșcolar și primar)
▶ toți cei 60 de copii din grupul țintă au beneficiat de kituri materiale de învățare, jocuri și jucării educaționale (cărți educative cu povești, cărți senzoriale educative, instrumente de scris și colorat, jocuri educative și/sau de dexteritate etc.)

Advertisement

SA 1.2. ȘCOALA PĂRINȚILOR
▶ 84 de părinți împreună cu 100 de copii au beneficiat de 24 de activități de consiliere parentală. La fiecare activitate, cei 84 de părinți au beneficiat de servicii de catering.
▶ Cei 100 de copii din grupul țintă au beneficiat de kituri de îmbrăcăminte și încălțăminte precum și de pachete de igienă și nutriție. De asemenea, elevii cu vârste cuprinse între 6-15 ani au beneficiat de rechizite școlare.
▶ 40 de copii din grupul țintă au fost premiați cu câte o bicicletă.

SA 1.3. ȘCOALĂ DUPĂ ȘCOALĂ
▶ Școala Gimnazială din Vlad Țepeș a fost acreditată pentru programul Școală după Școală (SDS).
▶ 17 școlari înscriși în ciclul primar și gimnazial au beneficiat de activitățile programului SDS în cursul anului 2018-2019 și alți 34 de școlari în cursul anului 2019-2020.

SA 1.4. CERCUL DE CAPACITATE
▶ 60 de școlari, clasele a VII-a și a VIII-a, au beneficiat de cercuri de pregătire în vederea promovării examenului de capacitate.
▶ toți cei 60 de copii din grupul țintă au beneficiat de kituri educaționale (culegeri, rechizite etc.).
▶ 8 dintre elevii cu medii bune au beneficiat de premii constând în laptop-uri de înaltă performanță.

SA 1.5. ȘCOALA DE VARĂ
▶ 80 de elevi din ciclul gimnazial și liceal au beneficiat de o tabăra gratuită la munte (transport, cazare și 3 mese/zi). În cadrul taberelor, cei 80 de copii au beneficiat de servicii de remediere comportamentală și aptitudinală, socializare, pentru copii și tineri (inclusiv servicii de orientare în carieră).

SA 1.6. BACALAUREAT
▶ 24 de elevi din clasele a XI-a și a XII-a au beneficiat de servicii de pregătire în vederea promovării examenului de Bacalaureat. Elevii au beneficiat de kit-uri de rechizite școlare precum și de servicii de catering (excepție făcând cei din sesiunea 2020, care au beneficiat de pregătire online).
▶ 8 dintre elevii cu medii bune au beneficiat de premii constând în laptop-uri de înaltă performanță.

SA 1.7. A DOUA ȘANSĂ
▶ Școala Gimnazială din Vlad Țepeș a fost acreditată pentru programul Școală după Școală (SDS).
▶ 20 DE PERSOANE DIN Grupul Țintă au beneficiat de programul “ A DOUA ȘANSĂ”

Advertisement

✅ Un alt obiectiv specific al Proiectului PROCOMUNITATE a fost dezvoltarea mediului economic și social al comunității marginalizate (non-rome) din Vlad Ţepeş.
Pentru acest obiectiv au fost propuse și implementate cu succes următoarele activități:

SA 2.1. CARIERA – Organizarea și livrarea de sesiuni individuale și de grup de informare, orientare și consiliere profesională.
▶ 350 persoane au beneficiat de informare și orientare profesioanală (individuală și de grup) și au beneficiat de servicii de catering;
▶ 323 persoane au beneficiat de consiliere profesioanală (individuală și de grup) și au beneficiat de servicii de catering.

SA 2.2. “COMPETENȚE CHEIE” – Organizarea și livrarea de cursuri de competențe cheie.
▶ 308 persoane au beneficiat de un curs de competențe cheie, dintre următoarele tipuri de curs: Competențe sociale și civice, Competențe de baza în matematică, știință, tehnologie, Competențe de comunicare în limba maternă, Competențe de a învăța.

SA 2.3. “FORMAREA” – Organizarea și livrarea de servicii de formare profesională a adulților (calificare/perfecționare/specializare) din grupul țintă.
▶ 140 persoane au beneficiat de un curs de calificare profesională de nivel 2 (360 ore), dintre următoarele tipuri de curs: Frizer, Manichiurist-Pedichiurist, Îngrijitoare bătrâni la domiciliu. Cursanții au beneficiat de subvenții în valoare de până la 1800 lei și au obinut certificate de calificare profesională.
▶ 112 persoane au beneficiat de un curs de calificare de nivel 3 (720 ore), dintre următoarele tipuri de curs: Comerciant mărfuri alimentare,Bucătar, Ospătar. Cursatii au beneficiat de subvenții în valoare de până la 3600 lei și au obinut certificate de calificare profesională.
▶ 128 persoane au beneficiat de un curs de specializare/perfecționare, dintre următoarele tipuri de curs: Lucrător social, Agent vânzări, Comunicare în Limba Engleză și Competențe digitale. Cursatii au obinut certificate de absolvire

SA2.4. “MEDIEREA” – Organizarea și livrarea serviciului de mediere pe piață muncii către grupul țintă
▶ 214 persoane au beneficiat de mediere pe piață muncii.
▶ 3 târguri de joburi organizate în Vlad Țepeș la care au participat 150 de persoane.
▶ 3 firme care au făcut dovada angajării Grupului Țintă, au primit subvenții.
▶ peste 100 de persoane au fost angajate, proiectul PROCOMUNITATE propunându-și un număr de 84 de persoane.

SA 3.1. FORMARE ANTREPRENOR
▶ 46 de persoane au urmat un curs de competențe antreprenoriale acreditat ANC.
▶ 37 de persoane s-au înscris pentru a beneficia de consultanță pentru realizarea unui plan de afaceri
▶ 35 de persoane au participat la concursul de selecție planuri de afaceri.

Advertisement

SA 3.2. ”CONCURS ANTREPRENOR”
▶ 13 planuri de afaceri au primit finanțare în valoare de 25.000 de mii de euro.

SA 3.3. “ANTREPRENOR”
▶ 13 antreprenori au beneficiat de servicii de consultanță și mentoring pentru menținerea și dezvoltarea afacerii.
▶ peste 36 de contracte de muncă individuale, au fost încheiate în cadrul celor 13 entități juridice nou înființate.

✅ Totodată printre obiectivele specifice ale proiectului se numără și Înfiinţarea Centrului Multifuncțional de Asistență Integrată (CMAI) din Vlad Țepeș și punerea în funcțiune a acestuia. În cadrul CMAI au fost acreditate 10 servicii sociale prin AJPIS Călărași și furnizate de personal calificat în domeniu.

▶ Peste 680 de persoane au beneficiat de un serviciu medical – prevenție și intervenție stomatologică și de cel puțin 1 serviciu social acreditat.
▶ Centrul de zi pentru consiliere și sprijin pentru părinți și copii – 229 persoane înscrise.
▶ Centrul de zi de integrare/reintegrare socială – 68 persoane înscrise.
▶ Centrul de zi de asistență și recuperare pentru persoane vârstnice – 21 persoane înscrise.
▶ Centrul de suport pentru situații de urgență/de criză – 67 persoane înscrise.
▶ Centrul de consiliere pentru prevenirea și combaterea violenței în familie – 1 persoane înscrise.
▶ Serviciul de asistență comunitară pentru persoane aflate în situații de nevoie – 84 persoane înscrise.
▶ Centrul de zi de consiliere și informare – 139 persoane înscrise.
▶ Unitate de îngrijire la domiciliu pentru persoane vârstnice – 19 persoane înscrise.
▶ Centrul de zi de socializare și petrecerea timpului liber (CLUB) pentru persoane vârstnice – 34 persoane înscrise.
▶ Centrul de zi pentru monitorizare,asistență și sprijin al femeii gravide – 1 persoană înscrisă.

▶ 1 campanie de conștientizare și promovare a Centrului Multifuncțional de Asistență Integrată a fost desfășurată pe toată perioada de implementare a proiectului prin dezvoltarea unui website de prezentare a serviciilor, difuzarea de spoturi radio timp de 3 luni, realizarea de postări și advertoriale pe platformele de socializare, întâlniri cu posibili beneficiari și diseminarea de materiale de informare și publicitate.

✅ Creșterea gradului de siguranță a 50 de familii ce fac parte din comunitatea marginalizată (non-rome) Vlad Ţepeş, prin îmbunătăţirea condițiilor de locuire și asigurarea de asistență juridică (acolo unde este cazul) pentru reglementarea actelor de identitate și/sau proprietate, a fost un alt obiectiv al proiectului PROCOMUNITATE, unde au fost implementate cu succes următoarele subactivități:

Advertisement

SA 5.1. EVALUARE LOCUINȚE
▶ 109 de locuințe ale persoanelor din GT au fost evaluate pentru selecția de intervenție.

SA 5.2. SELECȚIE ȘI INTERVENȚIE LOCUINȚE
▶ 48 de locuințe au fost reabilitate (igienizare, reparații, extindere etc.)

SA 6.1. IDENTIFICARE NEVOI REGLEMENTARE ACTE
▶ 20 de gospodării au fost identificate pentru reglementarea de acte.
▶ 5 proprietăți au actele reglementate.

✅ Un ultim obiectiv al proiectului PROCOMUNITATE, a fost identificarea, dezvoltarea și consolidarea de parteneriate, în vederea rezolvării problemelor comunității, prin metode inovative susținute de resurse locale, a problemelor comunității, inclusiv integrarea cu alte inițiative locale/comunitare, precum și implicarea activă/voluntară a membrilor comunității pentru implementarea bunelor practici introduse de proiect.
Au fost propuse și implementate cu succes următoarele activități:

SA7.1. PARTENERIATE
▶ 16 contracte de parteneriat
▶ dezvoltarea unei platfome centru de angajare.

SA7.2 VOLUNTARIAT
▶ 20 de voluntari au participat gratuit la o tabără la munte unde au beneficiat de un curs de dezvoltare comunitară.
▶ 1 campanie de conștientizare a dezvoltării comunitare a fost realizată cu succes.
▶ 8 seminarii tematice – rolul și importanța voluntariatului.
▶ Înfințarea unui Comitet de Inovare Comunitară (CIC).
▶ 87 contracte de voluntariat.

Advertisement

Proiectul PROCOMUNITATE s-a derulat pe o perioadă de 36 de luni și a fost cofinanțat din Fondul Social European prin Programul Operațional Capital Uman 2014-2020, având o valoare totală de 17.919.617,69 lei, din care contribuția Uniunii Europene 17.601.172,72 lei.

PROCOMUNITATE a fost demarat în 2017 și pe toată perioada celor 36 de luni de implementare și-a atins obiectivul pentru care a fost realizat și anume implementarea de măsuri integrate, multi-sectoriale, în comuna Vlad Țepeș, județul Călărași, pentru reducerea numărului de persoane aflate în sărăcie și pentru incluziunea lor socială, inserția pe piața muncii și îmbunătățirea calității vieții.

Ne bucurăm că ați acceptat această provocare alături de noi și dorim să mulțumim pe această cale, tuturor celor care au crezut în noi și au participat la activitățile noastre, pentru că doar împreună am putut desfășura cu succes tot ceea ce ne-am propus prin Proiectul PROCOMUNITATE, voi ați fost alături de noi, iar noi ne-am ținut toate promisiunile!

Multă sănătate!
Echipa de Proiect PROCOMUNITATE
#procomunitate #primariaVladTepes #calarasi #proiecte #fonduriEUropene #POCU #MisiuneÎndeplinită

Advertisement
Advertisement
Click to comment

Leave a Reply

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Actualitate

Răsturnare de situație în scandalul sexual de la școala din Jegălia! Profesorii dau vina pe un joc politic. Ce declarații face directoarea

Published

on

scoala jegalia

Într-o intervenție exclusivă pentru Calarasipress.ro, directoarea Școlii Gimnaziale Nr. 1 din Jegălia, Cristina Dumitru, a oferit primele declarații în legătură cu cazul presupusul abuz sexual raportat în unitatea de învățământ pe care aceasta o conduce. În spatele tuturor acuzațiilor, surse din rândul profesorilor spun că este o miză politică toată această situație, dat fiind faptul că suntem în zona electorală.

Directoarea a subliniat că situația a fost tratată cu maximă seriozitate imediat ce a fost adusă la cunoștința instituției. Odată ce un angajat al școlii a surprins doi elevi în grupul sanitar, s-a procedat în conformitate cu procedurile legale. Părinții elevilor implicați au fost imediat informați, iar autoritățile au fost contactate, inclusiv poliția și Direcția Generală pentru Potecția Copilului (DGASPC).

În al doilea rând, Cristina Dumitru a respins cu fermitate afirmațiile conform cărora s-ar fi încercat “mușamalizarea” cazului sau că ar exista o cameră de supraveghere în toaleta școlii. De asemenea, a subliniat că nicio propunere de a plăti pe cineva pentru a păstra tăcerea nu a fost făcută, negând vehement acuzațiile de denigrare aduse școlii.

Directoarea a adăugat că Școala Nr. 1 din Jegălia nu a fost niciodată implicată într-o astfel de situație și că, în general, nu s-au înregistrat incidente grave de violență în instituție. Mai mult decât atât, rezultatele testelor solicitate în cadrul anchetei încă nu sunt disponibile, ceea ce arată lipsa de probe concrete în sprijinul afirmațiilor făcute în articolul menționat.

Implicat în subiect, cu sau fără voia lui, a fost și primarul liberal al comunei Jegălia, Vasile Aurel, a respins vehement informațiile prezentate în presă, considerându-le o insultă la adresa comunității și o încercare de denigrare a conducerii școlii și a primăriei. “Primarul comunei Jegălia nu a fost solicitat în acest caz, nu era de competența dumnealui și nici vorbă de ,,mușamalizare”, cum se arată în articol.”

Advertisement

Acesta a subliniat că situația menționată pare a fi o speculație fără temei și că afirmațiile privind existența camerelor de supraveghere în toalete sunt complet absurde și nefondate.

Directoarea Cristina Dumitru a subliniat că ancheta este încă în desfășurare și că nu s-a ajuns la un punct de vedere final. Cu toate acestea, școala a luat toate măsurile necesare pentru a colabora cu autoritățile și pentru a clarifica situația în cel mai scurt timp posibil.

Continue Reading

Actualitate

Programul magazinelor în minivacanța de 1 mai

Published

on

Urmăriți știrile Călărașipress.ro pe Whatsapp

Programul lanțurilor de supermarketuri și al centrelor comerciale, inclusiv mall-uri, suferă modificări în timpul minivacanței de 1 Mai și a Paștelui. Cu toate acestea, majoritatea sunt deschise pentru clienți până aproape de sărbătorile pascale.

Conform Codului Muncii, 1 Mai este recunoscută ca sărbătoare legală, oferind astfel multor angajați români câteva zile libere. În contextul în care Paștele ortodox este pe 5 mai, urmează o minivacanță de 6 zile pentru români: 1 Mai – Miercuri (Ziua Muncii); 2 mai – joi, zi liberă (punte în 2024); 3 mai – Vinerea Mare; 5 mai – Prima zi de Paște; 6 mai – Luni, a doua zi de Paște.

Unitățile sanitare, cele de alimentație publică și alte sectoare cu activitate continuă vor rămâne deschise. Magazinele vor fi deschise, dar este posibil ca programul lor să fie redus în comparație cu zilele obișnuite.

Lanțurile mari de magazine din țară vor lucra după următorul program:

Advertisement

În perioada Săptămânii Mari, hipermarketurile Kaufland își vor prelungi programul de funcționare, cu ora de deschidere între 06:30 și 09:00, variind în funcție de locație, iar ora de închidere va fi între 21:30 și 23:00.

De asemenea, clienții Kaufland România pot să-și comande produsele online, cu livrare rapidă la domiciliu, folosind platformele Glovo și Tazz by eMAG.

Lidl a comunicat că magazinele sale vor funcționa în mod normal în Săptămâna Patimilor, de luni până vineri. Astfel, cei care doresc să facă cumpărături la Lidl pe 1 mai o pot face la fel ca într-o zi obișnuită de lucru, de obicei între 07:00 și 22:00 (programul poate varia în funcție de magazin).

Toate magazinele Carrefour sunt deschise pe 1 mai. Unele funcționează conform programului obișnuit, în timp ce altele, au un program prelungit cu o oră, până la 23:00, comparativ cu ora obișnuită de închidere, 22:00. Pentru a verifica programul magazinului preferat, accesează site-ul retailerului, carrefour.ro, și selectează unitatea în care obișnuiești să faci cumpărături!

În ziua de 1 mai, supermarketurile Penny își mențin programul obișnuit de funcționare, de obicei între 07:00 și 22:00. Astfel, clienții Penny pot face cumpărături fără probleme chiar și în Ziua Muncii.

Pe 1 mai, toate magazinele din rețeaua Mega Image rămân deschise, urmând programul obișnuit al unei zile lucrătoare.

Advertisement

Magazinele Profi funcționează cu program normal în ziua de 1 mai. Pentru a afla detalii despre programul magazinului preferat, poți consulta site-ul oficial al retailerului, profi.ro.

Magazinele Selgros își mențin programul de funcționare obișnuit, între orele 06:00 și 21:00, de luni, 29 aprilie, până vineri, 3 mai.

Metro își menține programul obișnuit de funcționare pentru 1 Mai, magazinele fiind deschise între orele 06:00 și 21:00.

În ceea ce privește magazinele Jumbo, acestea sunt deschise în fiecare zi, de luni până duminică, între orele 10:00 și 21:00. Nu s-au făcut anunțuri privind modificări ale programului pentru 1 Mai, astfel că se presupune că se va menține orarul obișnuit.

 

 

Advertisement

Continue Reading

Actualitate

Cel mai mare obiectiv industrial din România a primit acordul de mediu. Proiectul va fi finalizat până în 2026

Published

on

Agenția Națională pentru Protecția Mediului (ANPM) a anunțat că noua Centrală de la Mintia, cea mai mare unitate industrială din România, a primit acordul de mediu.

Cu o capacitate de producție de 1.700 MW, acest proiect este considerat cel mai mare obiectiv industrial din România de la Revoluție, până în prezent. Investiția estimată la 1,4 miliarde de euro urmează să fie finalizată până în anul 2026.

”Agenţia pentru Protecţia Mediului Hunedoara (APM) a emis Acord de Mediu, pentru construirea noii centrale electrice pe gaz de la Mintia, din judeţul Hunedoara, considerată cel mai mare obiectiv industrial din România, având în vedere investiţia estimată la 1,4 miliarde de euro, care ar urma să fie realizată până în anul 2026”, anunţă ANPM, conform news.ro.

Potrivit președintelui Agenției Naționale pentru Protecția Mediului, Laurențiu Alexandru Păştinaru, noua centrală va produce energie electrică într-un mod mai prietenos cu mediul, având emisii foarte reduse de pulberi PM 10 și PM 2,5, cu un impact minim asupra mediului. De asemenea, oxizii de sulf, care erau prezenți în emisiile centralei anterioare, nu mai fac parte din proiectul nou, conform documentelor care au stat la baza acordului. Potrivit APM Hunedoara, care a gestionat procesul de protecție a mediului, prima turbină va fi instalată în centrală până la sfârșitul lunii mai.

Reprezentanta APM Hunedoara, Georgeta Barabaș, a subliniat că noua centrală va aduce beneficii zonei, în primul rând datorită schimbării combustibilului din cărbune în gaz metan. Chiar dacă gazul metan are și el un impact asupra schimbărilor climatice, eliminarea altor poluanți precum praful și oxizii de sulf va contribui la reducerea problemelor. Procesul de autorizare a implicat consultări și cu Ungaria și Serbia, ambele țări susținând proiectul. Ceremonia de înmânare a Acordului de Mediu a avut loc în prezența prefectului județului, Doris Visirin, și a reprezentanților companiei Mass Global Energy, deținătoarea actuală a Termocentralei Mintia.

Advertisement

 

Continue Reading

Cele mai vizualizate