Connect with us

Știri

Jegălia: Pregătiri intense pentru noul an școlar, turism în localitate și activități cultural-artistice

Published

on

Primarul localității Jegălia Vasile Aurel este om ocupat, care mai tot timpul încearcă să rezolve câte o problemă pe care o identifică prin comună. La prima oră a dimineții se afla într-o ședință cu consilierii. Apoi a verificat repede documentația de pe birou ce aștepta să fie semnată sau avizată. Primarul ne spune că așa trebuie să înceapă o zi productivă, eficiență maximă de la prima oră a dimineții.

“Oamenii nu trebuie să aștepte semnătura mea” – spune Vasile Aurel. Primarul și-a prezentat un consilier care a modernizat Centrul medical de la Găldău pe cheltuiala sa și a realizat și un mic loc de joacă. Oamenii apreciază activitatea primarului, pentru că rezultatele muncii lui, ale echipei sale se văd peste tot cu ochiul liber.

Primarul Vasile AurelȘi în acest an, săptămâna trecută domnul prefect și dl. director Bogdan Lucian au verificat starea a 4 instituții de învățământ din Jegălia, constatând că sunt cele mai dotate și pregătite din județ pentru începerea anului școlar. La Grădinița de la Jegălia finalizăm mici reparații la etaj, unde sunt mici crăpături. Grădinița de la Gâldău am dat ieri ordin de demolare. Firma ce a căștigat licitația va începe reconstrucția clădirii. Oricum ar fi fost copiii i-am fi transferat aici la noi, avem transport asigurat și am vorbit și cu părinții. Toți primarii privim cu atenție către copii, viitorul localităților noastre. Mâine vom perfecta participarea noastră cu Asociația Comunelor din România. Participăm printr-o baladă și un cântec popular, pe grupe și categorii dar și Ansamblul Grâușorul Bărăganului. Avem planificate și în acest an o sumedenie de activități sportive, cultural-artistice. Dacă vorbim despre evoluția comunei este lipsa copiilor, depopularea copiilor. Aveam 680 copii. Acum începem anul școlar cu 360 copii de la grădinițe la clasa a VIII-a.

Îi ajutăm pe tineri conform legii prin acordarea de locuri de case, dar aceștia pot ocupa și casele părăsite, depopulate. Problema se discută altfel: Guvernul nu a reușit să oprească această migrație a românilor. Peste 5 mil de români au plecat în alte țări cu cărciumă, cu preot cu tot…

Privind lucrările de canalizare, RAJA are un proiect de 10,5 mil euro. Resursa de apă are 2 puțuri. Acum se lucrează la denisiparea celor 2 puțuri de la Gâldău. Se lucrează la stația de apă. Partea de transport, canalizare și epurare suntem în stadiul de contestații cca. 2-3 luni. Ar trebui să se înceapă lucrările.

Advertisement

Am oferit cazare la muncitori, sunt serioși și lucrează cu bun simț. Nu vor afecta lucrările de asfaltare, pentru că avem spațiu asigurat pentru a introduce tubulatura. Mai avem 7,5 km asfalt de finalizat, dar firma care a executat a intrat în insolvență din luna ianuarie. Și acum mai avem utilaje pe raza comunei. Am ridicat lucrarea azi în SICAP și așteptăm terminarea lucrărilor. Mai avem 8 km prin programul de suveranitate si avem 2 contestații. Un ultim proiect de 34 mil euro drumuri agricole, 6,5 km a fost eligibil dar nu are finanțare. Avem o promisiune de la ministrul finanțelor de finanțare prin împrumut bancar.

La Centrul medical avem semnate contracte cu mai mulți medici. 3 medici sunt din Călărași Enache Georgiana – specialist diabetolog, dr Paris/O.R.L., dr Topologeanu/Analize medicale, fizioterapie și kineto-terapie. Avem probleme pentru încadrare la cardiologie, pediatrie, neurologie, ginecologie. Am găsit medici din Fetești. La Călărași nu pot veni pentru că au grad de ocupare foarte mare. Acum am obținut promisiune pentru metode legale de încadrare, undeva la 15 septembrie. .Sunt mulți pacienți care au fost nevoiți să facă naveta din această zonă, mai ales pentru probleme de diabet, care necesită toate alte consultări medicale de specialitate.Cabinetele sunt dotate, avem și un proiect european de dotare.
La ora actuală, împreună cu localitatea Roseți, Unirea, Dichiseni ne-am asociat și am făcut fiecare un proiect pentru a realiza alimentarea cu gaze. Avem aprobări de la firma de distribuție și se lucrează la proiect. Au fost probeme la ridicarea topo, dar s-au aprobat. Stația de compost de grajd s-a aprobat. Este a 3-a din România din acest tip de proiect, proiectarea va dura 3 luni iar execuția și dotarea o va realiza Ministerul Apelor. Suntem în faza de avizare pentru teren de sport prin C.N.I. la Gâldău. Nu e o localitate mică, are 1.500 locuitori, aproape cât Dichiseni sau Vâlcelele. Acolo a luat foc biserica și nimeni nu ne-a ajutat. Noi am reconstruit-o, după ce slujba timp de 1 an s-a realizat la Caminul Cultural.

Prosperitatea noastră se datorează muncii oamenilor, fermierilor, dotărilor și cunoștințelor lor. Fermierii sunt tineri și au reușit să obțină producții bune de grâu peste 6000 kg/ ha la floarea soarelui, peste 4000 kg/ha, la orz sau porumb promițător. Așteptăm ploaia. Odată cu amenajarea suprafețelor de teren și crescătorii de animale au prosperat. Trebuie să ne orientăm la pescuit, pentru că pescarii au tras barca pe mal. Statul trebuie să-i ajute a spus primarul dând soluții către dezvoltarea turistică. Avem nevoie de orientarea strategiei pentru a aduce tinerii înapoi acasă în satele noastre.” – declară în cadrul interviului primarul din Jegălia, Vasile Aurel

Advertisement
Click to comment

Leave a Reply

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Știri

Competiția internațională Călărași Cup – powered by Ecoaqua, real succes. Miodrag Belodedici a rămas impresionat

Published

on

Urmăriți știrile Călărașipress.ro pe Whatsapp

În municipiul Călărași, pasiunea pentru fotbal și dorința de a încuraja tinerii sportivi au fost celebrate într-un eveniment de excepție organizat de operatorul regional de apă și canalizare, ECOAQUA SA, sub îndrumarea directorului Eduard Grama, împreună cu Consiliul Județean Călărași și Primăria municipiului Călărași. Aceștia au fost gazdele “Călărași CUP”, unul dintre cele mai așteptate evenimente sportive din zonă.

Miodrag Belodedici, o legendă a fotbalului, a fost invitat de seamă la acest eveniment pentru a împărtăși din experiența sa și pentru a inspira noile generații de fotbaliști aspiranți. Părinții celor mici s-au declarat încântați de inițiativa autorităților locale de a susține astfel de evenimente, recunoscând importanța mișcării sportive și a sănătății încă de la o vârstă fragedă.

Organizatorii evenimentului au oferit tuturor participanților medalii, diplome și cadouri, subliniind astfel aprecierea pentru eforturile și talentul fiecărui jucător. “Călărași CUP” a fost nu doar un prilej de competiție, ci și un moment de comunitate și încurajare pentru viitorul fotbalului în regiune.

Continue Reading

Știri

Accident grav pe A2, zona Fundulea. Un tir ucrainean s-a răsturnat după ce a lovit parametrul dintre sensuri

Published

on

Urmăriți știrile Călărașipress.ro pe Whatsapp

Centrul INFOTRAFIC din Inspectoratul General al Poliţiei Române informează că pe autostrada A2 București-Constanța, la kilometrul 32+300 de metri, pe sensul spre litoral, în zona localității Fundulea, județul Călărași, un autotren înmatriculat în Ucraina a impactat parapetul median și s-a răsturnat pe partea carosabilă. Incidentul s-a petrecut în jurul orei 13:55.

În urma impactului, sunt scurgeri de carburant pe suprafața de rulare. Nu au rezultat persoane rănite.

Traficul rutier este oprit pe ambele sensuri de mers, circulându-se doar pe banda de urgență. Se estimează reluarea normală a circulației în 45-60 de minute.

Continue Reading

Știri

Pericol în parcul comunei Borcea! TSD acuză primăria de neglijență și ignoranță

Published

on

By

Urmăriți știrile Călărașipress.ro pe Whatsapp

În inima comunei Borcea, din județul Călărași, se află un parc care, în loc să fie o oază de relaxare și bucurie pentru locuitori, s-a transformat într-un loc periculos. În urmă cu două zile, Tineretul Social Democrat (TSD) Borcea a făcut public un apel disperat cu privire la situația alarmantă din parc, atrăgând atenția asupra pericolelor iminente cu care se confruntă comunitatea, în special copiii.

Lucrările rapide și neglijente au lăsat în urmă un peisaj plin de riscuri pentru trecători. Potecile din parc, construite peste șanțuri, reprezintă un pericol evident pentru cei care nu sunt atenți sau pentru copiii care aleargă buimăciți și neatenți. Lipsa dalelor de pe potecile deteriorate reprezintă un real pericol, iar incidentele pot avea consecințe grave.

În plus, locul de joacă pentru micuți, menit să fie un loc de distracție și siguranță, s-a transformat într-un mediu înfricoșător. Stâlpii care susțin leagănele sunt într-o stare precară, întrucât s-au transformat rapid în obiecte ascuțite care pot răni grav copiii nevinovați.

Conform celor de la TSD Borcea, autoritățile locale ignoră în mod repetat avertismentele și semnalele de alarmă, întrucât, în respectivul parc, organizează evenimente publice pentru cei mici, fără a lua măsuri pentru a le pune acestora la dispoziție un loc de joacă sigur.

„Pericolul din parc! Datorită lucrărilor bine făcute și pe repede înainte, această problemă persistă și acum, după ani buni.

Aflat lângă primărie, în ochii edilului și ai consilierilor , trecând ignoranți peste acest pericol, organizează evenimente publice pentru copii”, au transmis reprezentanții TSD Borcea, pe pagina de Facebook a organizației.

Imaginile publicate pe Facebook arată că este necesară o intervenție urgentă pentru reparații și pentru a implementa măsuri de siguranță adecvate, astfel încât tragediile să poată fi prevenite în viitor.

Advertisement

Continue Reading

Cele mai vizualizate