Connect with us

La zi

436 de copii internați în Căminul Spital Plătăreşti din Călărași au murit în perioada comunistă. Dosarul anchetei, la Parchetul General

Peste 15.000 de copii care erau internați în căminele-spital sau orfelinatele din România au pierit în timpul perioadei comuniste. Conform celei mai recente investigații, s-a descoperit că peste 400 dintre acești copii și-au găsit sfârșitul în căminul-spital Plătărești din Călărași. Aici, peste opt sute de copii au fost plasați, iar cei care au supraviețuit au fost tratați într-un mod inuman de către cei responsabili cu îngrijirea lor.

Dintre toate lagărele lui Ceaușescu documentate până acum de cercetătorii de la IICCMER, căminul-spital nr. 4 de la Plătărești (jud. Călărași) iese în evidență sub multe aspecte. A fost instituția destinată asistaților considerați “de lux” – copii proveniți din familii privilegiate.

Acesta este locul care lasă în urmă o imagine fidelă a sistemului – copii ținuți în condiții de frig extrem până la deces, cu aprovizionare insuficientă de hrană, iar cei responsabili erau intimidați și sancționați dacă îndrăzneau să reclame lipsurile.

Căminul de la Plătărești este și locul în care istoricii-anchetatori au descoperit cel mai bogat material documentar, oferindu-le posibilitatea de a contura trăsăturile unui regim care, prin deciziile luate la nivel înalt, dar și prin acțiunile fiecărui angajat în parte, a condamnat la moarte copii cu diferite grade de handicap, neglijați și lăsați în voia sorții.

Advertisement

„După ce mâncau, îi băga infirmiera într-un colț, unii în alții așa, și punea două-trei pături pe ei și, suflând unii în alții, să încălzeau”
Fănica Ivanov, fostă infirmieră-șefă cămin Plătărești (sursa: Europa Libera / România)

Copii înghesuiți unul peste altul, într-un colț de încăpere, cu mâinile și picioarele degerate, acoperiți cu cearșafuri și pături ude, imposibil de uscat. Se încălzesc suflând unul spre celălalt – este imaginea copiilor cu deficiențe psihice sau fizice, ajunși în căminele spital din România anilor 80. Scena este descrisă de Fănica Ivanov, fostă infirmeră-șefă în secția de minori a spitalului-cămin din Plătărești, de la doar 20 de kilometri de București, notează Europa Libera.

Una dintre cele mai grave probleme legate de viaţa în Căminul spital nr. 4 Plătărești era frigul. Atunci când în întreaga Românie caloriferele erau reci, iar românii inventau tot felul de metode de a se încălzi, în spitalele-cămin nimeni nu se chinuia să inoveze ceva pentru copiii nimănui.

În căminul de la Plătărești, în iernile grele din anii ’80, erau 7-8 grade în calorifere.

„Ai grijă de ei, că ei îți dau de mâncare”

La o aruncătură de băț de București, într-o comună ce numără în prezent aproape 4.000 de locuitori, exista în perioada premergătoare Revoluției din ’89 o clădire destinată găzduirii a 881 de copii cu dizabilități severe. Dintre acești copii, 436 au pierit în circumstanțe considerate, după mai bine de 30 de ani, suspecte.

Deși autoritățile au renunțat la spitalul pentru copii puțin timp după 1989, secția pentru adulți a continuat să funcționeze până acum câțiva ani. Închiderea căminului a adus un sentiment de regret în sat. Mulți dintre locuitori au beneficiat de pe urma activității „Spitalului de nebuni” din zonă. Unii au fost angajați acolo, în timp ce alții își vindeau animalele sau produsele agricole către spital, care avea nevoie de ele.

Advertisement

Spitalul pentru adulți a fost construit în anii ’60 în clădirile insalubre care fuseseră parte a unei mănăstiri din secolul al XVII-lea și care găzduise o închisoare politică pentru femei în primii ani ai regimului comunist.

În 1978, odată cu construirea unei noi clădiri, la Plătărești s-a inaugurat și o secție dedicată copiilor, în special celor proveniți din București.

Fănica Ivanov a fost angajată ca infirmieră la spitalul din Plătărești din 1975. În 1978, s-a transferat la secția de copii și, în scurt timp, a devenit infirmieră-șefă. A continuat să lucreze acolo până în 1995, când s-a pensionat.

La vârsta de 81 de ani, Fănica își amintește multe dintre evenimentele din cămin. Desigur, recunoaște neajunsurile sistemului, dar nu le percepe ca pe niște greșeli majore. Știau ce probleme existau, însă „așa funcționa atunci”. Personalul depunea eforturi considerabile pentru a-i trata pe asistați cu umanitate, susține Fănica, împreună cu foștii ei colegi. Cu resursele pe care le aveau, încercau să asigure îngrijirea adecvată. „Aveți grijă de ei, că ei vă dau de mâncare”, le spusese primul director al instituției. Acest cuvânt i-a rămas întipărit în minte Fănicei. Desigur, recunoaște că unele dintre ororile trăite de copii erau reale, dar erau acceptate ca parte a sistemului de atunci.

Frigul

Frigul a fost sursa principală a ratei crescute a deceselor de la Plătărești. Jumatate dintre cei 881 de copii internați aici din 1978 și până în 1990 au murit – 203 au trecute în certificatele de deces cauzele: bronho-pneumonie sau pneumonie, scrie Europa Libera.

Plătărești – notă privitoare la lipsa combustibilului

Menţionăm că afecţiunile neuropsihice foarte avansate, mai ales la copii tratați în unitatea noastră, solicită în primul rând asigurarea de spaţii călduroase necesare ţinerii în viaţă a copiilor care, deşi sunt între 3 -18 ani, cântăresc 15-20kg, foarte mulţi fiind imobilizaţi.

Advertisement

În concluzie dorim să vă învederăm că toate cazurile de la copii nu pot supravieţui fără căldura corespunzătoare în saloane, fără condiţii de igienă corespunzătoare şi fără hrana necesară – toate acestea realizându-se numai cu ajutorul energiei termice.

Nu exagerăm, dar suntem pe deplin conştienţi că niciunul din copiii internaţi în unitatea noastră nu pot supravieţui 24 de ore fără căldură şi hrană. De aceea se impune ca în sezonul rece stocul pe care îl putem depozita, de 60 tone, să fie permanent asigurat, pentru a evita lipsa de combustibil din cauza eventualelor înzăpeziri ale şoselei, care leagă pe o distanţă de 20k comunitatea de Depozitul Peco Titan.

Notă a conducerii spitalului, directorul Gheorghiu Panait către Ministerul Aprovizionării – 7 octombrie 1983.

Gheorghiu Panait, directorul Căminului Plătărești din anii 80, a trimis numeroase memorii către Ministerul Aprovizionării – spunea în scrisori că drumul Bucureşti – Plătăreşti (circa 20 de km) este deseori blocat de zăpezi și că spitalul nu are cum să se aprovizioneze.

Din cauza lipsei de căldură – spune fostul director într-una dintre scrisori – „copiii prezentau degerături ale extremităţilor şi ajungeau să moară «pur şi simplu din cauza frigului»”, pentru că „din cauza cotelor mici de combustibil uşor ce ni se repartizează lunar, temperatura în saloane nu poate depăşi 7-8 grade, iar spălarea lenjeriei se face foarte greu şi mai ales uscarea (spălătoria fiind complet mecanizată) fapt ce ne obligă să-i învelim cu lenjerie umezită care determină diferite boli care până la urmă duc la decese.” (sursa: Memoriu Gherorghiu Panait către Ministerul Aprovizionării, 23 decembrie 1985)

Advertisement

Niciunul dintre copii nu avea la dispoziţie suficiente schimburi; majoritatea erau ţinuţi mai mult dezbrăcaţi. De altfel, lipsa hainelor este un element comun găsit în toate spitalele cercetate pînă acum de Institutul de Investigare a Crimelor Comunismului (IICCMER).

Situaţia se agravează în a doua jumătate a anilor ’80, când măsura raţionalizării consumului de gaze naturale şi energie electrică prevede o diminuare a consumului cu 30%.

Aceasta a presupus oprirea curentului electric pe timpul zilei între orele 07:00 şi 18:00. Nimeni, spuneau autoritățile comuniste, nu avea voie să folosească surse alternative de încălzire – reşouri şi calorifere electrice.

Directorul Centrului Plătărești, Gheorghiu Panait, spune, în 1985: atunci „când proiectul de buget a fost întocmit, temperatura medie în saloane era stabilită prin lege la 22 grade Celsius, astăzi este stabilită la 18 grade Celsius, ceea ce înseamnă o reducere a temperaturii la 18 grade Celsius, ceea ce înseamnă o reducere a temperaturii medii cu 20%, procent cu care normal trebuia să se producă şi cota anuală de combustibil. Din calcul rezultă că cota a fost redusă cu 50% , neexistând corespondenţa legală dintre cotă şi temperatură, la care se mai adaugă şi temperaturile foarte scăzute care s-au înregistrat în ultima vreme”. (sursa: Memoriu Gherorghiu Panait către Ministerul Aprovizionării, 23 decembrie 1985)

Insuficienţa combustibilului a fost constantă şi cu atât mai gravă spre finele regimului comunist, iar eforturile conducerii căminului au întâmpinat adeseori obtuzitatea, dezinteresul, indolenţa, lipsa de empatie a celor care ar fi putut să amelioreze condiţiile inumane de trai din cămin – afirmă cercetătorii IICCMER.

Advertisement

Într-o notă scrisă pe memoriul adresat Ministerului Aprovizionării, directorul Panait Gheorghiu menţionează că „în ziua de 23.12.1985 m-am prezentat la C. PECO Tov. ing Ionaşcu din partea tovarăşei Degeratu MACT şi nici nu m-a primit pe poartă”.

Nota directorului de la Plătărești pentru lipsa combustibilului

„Unitatea adăposteşte 250 de copii, ponderea cea mai mare fiind (a celor- n.r.) permanent imobilizaţi într-un pat gatoşi (care făceau pe ei- n.r.), cu echipament şi cazarmament limitat de un barem care încă nu este adaptat nevoilor speciale ale acestui tip de bolnavi. Frigul intens care s-a instalat şi se menţine în iarna aceasta a scăzut substanţial rezistenţa bolnavilor noştri, favorizând îmbolnăviri grave, urmate multe de decesul bolnavilor.”

Printre cei care au ajuns la Plătărești au fost copii de generali, ingineri, actori sau pictori. Toți aveau deficiențe și nu erau „bine-văzuți” de sistemul care considera că nu corespund cerințelor. Mai mult, partidul comunist român avea nevoie de oameni ai muncii activi, iar un copil cu probleme însemna concedii medicale și extragerea părinților din câmpul muncii – ceva total inacceptabil pentru regim, scrie Europa Libera.

Pe 29 februarie 1978, ora 14:30, a fost internat primul minor la secția de copii. Era Luiza Bugeac, în vârstă de 17 ani, născută în București pe 30 mai 1960. Diagnosticul ei: leuconevraxită și debilitate mintală, boli care necesitau tratament continuu.

Motivul internării a fost că „provenea dintr-o familie numeroasă care ridică probleme de ordin sanitar”.

Advertisement

Căminul s-a umplut repede. Numai în primii doi ani de funcționare, secţia de minori de la Căminul nr. 4 Plătărești a fost populată până la capacitate maximă. Până în 1990 numărul celor internaţi a fost constant peste capacitate. Suprapopularea a fost o problemă constantă până în 1990, în pofida ratei foarte mari a deceselor. Încă din 1979, în urma unui control al Centrului Sanitar Antiepidemic Ilfov, s-a constatat că în fiecare salon stau câte 15-20 de copii, cei mai mulţi câte doi într-un pat.

Anual, numărul mediu al copiilor internați în cămin a fost de aproximativ 200, cu un vârf de 212, în 1989.

Din datele cumulate privind numărul de internări, se poate avansa un număr total de 881 de minori internaţi în Căminul-spital nr. 4 Plătăreşti în perioada 1978-1990. Lipsesc datele privind internările pentru prima jumătate a anului 1991, însă cel mai probabil în această perioadă nu s-au mai făcut internări, întrucât secţia urma să fie mutată.

 

Anii ’90 au adus în România jurnaliști din întreaga lume, șocați de imaginile cu căminele de copii ajunse în ziare, reviste și la televiziuni. Printre cei care au ajuns la Plătărești a fost și ziaristul român Mihai Tatulici, care lucra atunci la TVR.

Advertisement

Jurnalistul a filmat în mai multe rânduri cum erau ținuți copiii în condiții mizere, dezbrăcați și legați de pat.

După 30 de ani, Mihai Tatulici și alți jurnaliști occidentali au devenit martori în dosarul întocmit de Institutul de Investigare a Crimelor Comunismului. În baza acestor declarații și a documentelor strânse din arhivele de la Călărași, istoricii au reușit să pună cap la cap întreaga istorie a ceea ce s-a întâmplat la Plătărești.

După 34 de ani, ei trimit, în decembrie 2023, Parchetului General, un denunț de 120 de pagini cu mărturii și probe care demonstrează, spun istoricii-anchetatori, exterminarea unei categorii sociale lipsite de apărare. Un sistem pus la punct de statul comunist și întreținut și de oamenii simpli care au lucrat în cămin.

În perioada de funcționare, între februarie 1978-iunie 1991, Căminul Spital nr. 4 Plătărești a fost condus de doi directori, Gheorghiu Panait (februarie 1978-iunie 1986) și Ioana Melinte (iulie 1986 – iulie 1991).

Gheorghiu Panait, primul director, a lăsat mărturii scrise despre ceea ce se întâmpla de fapt în spital. Documentele lui sunt probe esențiale 30 de ani mai târziu. El a plecat la spitalul de la Bălăceanca în urma unui scandal cu unul dintre angajați. Între timp, a murit.

Advertisement

Despre cealaltă directoare, Ioana Melinte, anchetatorii au date că ar fi în viață.

Din cei 436 de minori decedați la Plătărești, un număr de 208 au decedat în perioada în care la conducerea Căminului-spital nr. 4 Plătăreşti s-a aflat Ioana Melinte, în calitate de medic-director. În această funcţie, prin acţiuni şi inacţiuni sistematice, a contribuit la decesul celor 208 minori, la care se adaugă aproximativ 160 de minori decedaţi în perioada în care aceasta a activat ca medic principal neuropsihiatru la secţia pentru minori a Căminului-spital”, se arată în denunțul IICCMER.

În cimitirul din Plătărești mai există, pe alocuri, crucile copiilor morți în spitalul-cămin.
În cimitirul din Plătărești mai există, pe alocuri, crucile copiilor morți în spitalul-cămin.

La acuzațiile de neglijență în tratarea bolnavilor se mai adaugă una.

Mai putem afirma, fără dubiu, faptul că o bună parte din mâncarea destinată beneficiarilor era sustrasă în mod constant de către angajaţii centrului, de multe ori cu complicitatea conducerii. Pot fi invocate aici sancţiunile aplicate angajaţilor, prezente în dări de seama sau dosarele personale”, se mai arată în documentul trimis de IICCMER la Parchetul General.

Practica a fost surprinsă mai ales în primii ani de după 1990, atunci când bunuri sosite ca ajutoare umanitare din țară sau din Occident au fost furate efectiv de către personalul centrului – „dovadă” – spune IICCMER – „sunt atât mărturiile ataşate, cât şi dosarele de furt întocmite şi condamnările în instanţă”.

Pe lista lungă a istoricilor sunt numele tuturor angajaților de la Plătărești de la înființare până la închidere. Unii au murit, alții sunt încă în viață, dar nu înțeleg care ar mai fi rolul lor după atâta vreme. Au ascultat ordinele și au respectat legile. Așa cum erau ele atunci.

Advertisement

Continuarea materialului poate fi citită AICI.

La zi

Adjunctul Biroului de Operațiuni Speciale din cadrul IPJ Argeș, a fost reținut

Iancu Costinel, comisar-șef și adjunct al Biroului de Operațiuni Speciale din cadrul Inspectoratului de Poliție Județean (IPJ) Argeș, a fost reținut pe 2 iulie 2025, pentru 24 de ore, de procurorii Direcției Naționale Anticorupție (DNA) – Serviciul Teritorial Pitești. Acesta este cercetat pentru trei infracțiuni de șantaj în formă continuată, folosirea informațiilor nepublice în scopul obținerii de foloase necuvenite și divulgarea de informații secrete de serviciu sau nepublice, în formă continuată. În același dosar, un alt ofițer de poliție, Pascu Bogdan Robert, angajat al IPJ Argeș, este cercetat pentru șantaj în formă continuată.

Detalii ale acuzațiilor:

  • Perioada ianuarie 2022 – aprilie 2024: Iancu Costinel ar fi exercitat acte de constrângere asupra lui Mihai Dragoș, directorul general al companiei Fildas Trading Pitești, care deține lanțul de farmacii Catena. Scopul era obținerea de foloase necuvenite, inclusiv promovarea unei persoane din familia lui Iancu într-un post de conducere bine remunerat în cadrul grupului farmaceutic, prelungirea contractului de muncă al acesteia, stabilirea unui program de lucru preferențial și mutarea într-o locație mai convenabilă.
  • Perioada 2020 – 2023: Iancu ar fi șantajat o altă persoană cu funcție de conducere din același grup farmaceutic pentru a obține bunuri și produse farmaceutice din depozitele companiei.
  • Martie 2023: Iancu ar fi divulgat directorului general al Fildas Trading date confidențiale dintr-un dosar penal, inclusiv informații despre măsuri de supraveghere tehnică, pentru a obține foloase necuvenite pentru o rudă angajată în companie.
  • Perioada 2023 – 2024: Iancu ar fi furnizat informații nepublice din trei dosare penale privind posibile infracțiuni de corupție, inclusiv despre un subordonat al directorului general.
  • Ianuarie 2022 – mai 2022: Împreună cu Pascu Bogdan Robert, Iancu ar fi constrâns același director general, invocând un presupus dosar penal pentru fapte de corupție, pentru a obține 120.000 de euro, două telefoane iPhone 13 și un autoturism BMW.

Continue Reading

La zi

Atenționare de la ISU Călărași: Cod Galben de caniculă și disconfort termic în județ

Inspectoratul pentru Situații de Urgență (ISU) Călărași a transmis o avertizare meteorologică de Cod Galben valabilă în intervalul 04 iulie, ora 10:00 – 05 iulie, ora 10:00, pentru județul Călărași.

Potrivit autorităților, în această perioadă sunt prognozate temperaturi deosebit de ridicate, între 33 și 38 de grade Celsius, iar disconfortul termic va fi accentuat. Indicele temperatură-umezeală (ITU) va atinge sau chiar va depăși ușor pragul critic de 80 de unități, ceea ce poate afecta starea de sănătate a populației.

Minimele termice pe timpul nopții vor rămâne ridicate, situându-se între 16 și 21 de grade Celsius, ceea ce nu va permite o răcorire eficientă a aerului.

Recomandări generale:

Advertisement
  • Evitați expunerea prelungită la soare între orele 11:00 și 18:00.

  • Consumați lichide în mod regulat, evitați băuturile alcoolice și cele cu cofeină.

  • Purtați haine lejere, de culoare deschisă și acoperiți-vă capul cu pălării sau șepci.

  • Nu lăsați copiii sau animalele de companie în autoturisme parcate la soare.

ISU Călărași rămâne în alertă și recomandă populației să urmărească informările oficiale și să adopte măsuri preventive pentru a evita incidentele cauzate de caniculă.

Continue Reading

Fapt Divers

Sabethes cyaneus – Asasinul strălucitor al lumii insectelor

Sabethes cyaneus, un țânțar din familia Culicidae, este o specie fascinantă care combină o estetică uluitoare cu un rol ecologic complex și uneori periculos. Găsit predominant în pădurile tropicale umede din America Centrală și de Sud, în țări precum Brazilia, Panama, Costa Rica și Columbia, acest țânțar este renumit pentru aspectul său de neuitat, dar și pentru comportamentul său intrigant. Iată o explorare mai detaliată a trăsăturilor, comportamentului și impactului său:

Aspect și caracteristici fizice

Sabethes cyaneus este una dintre cele mai spectaculoase insecte din lume datorită culorilor sale irizante. Corpul său, de aproximativ 4-6 mm lungime, strălucește în nuanțe metalice de albastru, verde și auriu, reflectând lumina în funcție de unghi. Ceea ce îl face cu adevărat unic sunt „periuțele” sau solzii lungi și păroși de pe picioarele mijlocii, care seamănă cu niște pene decorative. Aceste structuri sunt mai pronunțate la masculi și joacă un rol esențial în comunicarea vizuală și în ritualurile de împerechere.

Antenele lor sunt, de asemenea, distinctive: masculii au antene mai lungi și mai stufoase, folosite pentru a detecta feromonii emiși de femele. Femelele, în schimb, au antene mai scurte, dar sunt mai bine echipate pentru a localiza surse de sânge datorită receptorilor lor olfactivi extrem de sensibili.

Comportament și ecologie

Sabethes cyaneus este un țânțar diurn, ceea ce îl diferențiază de mulți alți țânțari care sunt activi noaptea. Preferă mediile umede și umbroase ale pădurilor tropicale, unde se ascunde în vegetația deasă sau în apropierea apelor stătătoare, necesare pentru reproducere. Femelele depun ouăle în mici rezervoare de apă, cum ar fi cavitățile din copaci, bambusul tăiat sau alte recipiente naturale care rețin apa de ploaie.

Advertisement

Hrănirea: Ca majoritatea țânțarilor, masculii Sabethes cyaneus se hrănesc exclusiv cu nectar și alte surse de zaharuri din plante, contribuind la polenizarea anumitor specii de flori. Femelele, însă, au nevoie de sânge pentru a produce ouă, ceea ce le transformă în „asasini” eficienți. Ele pot înțepa mamifere, păsări și chiar reptile, folosindu-și trompa lungă și ascuțită pentru a extrage sânge. Procesul este rapid și discret, dar poate avea consecințe grave, deoarece Sabethes cyaneus este un vector cunoscut pentru transmiterea unor boli tropicale, cum ar fi febra galbenă, dengue și, potențial, virusul Zika.

Ritualul de împerechere: Unul dintre cele mai fascinante aspecte ale comportamentului Sabethes cyaneus este dansul de împerechere. Masculii și femelele se angajează într-un zbor sincronizat, în care își flutură picioarele decorate pentru a atrage atenția partenerului. Aceste „periuțe” nu sunt doar ornamentale; ele amplifică semnalele vizuale și pot produce vibrații subtile care sporesc atractivitatea. Acest spectacol aerian este o demonstrație rară de grație în lumea insectelor.

Rolul ecologic și impactul asupra sănătății

Sabethes cyaneus joacă un rol dublu în ecosistem. Pe de o parte, masculii contribuie la polenizarea plantelor, fiind o parte importantă a lanțului trofic în pădurile tropicale. Pe de altă parte, femelele, prin capacitatea lor de a transmite boli, reprezintă o amenințare pentru sănătatea umană și animală. Deși nu sunt la fel de răspândite ca țânțarii din genul Aedes sau Anopheles, Sabethes cyaneus pot contribui la răspândirea agenților patogeni în regiunile tropicale, mai ales în zonele rurale sau slab monitorizate.

Interes științific și cultural

Dincolo de rolul lor biologic, țânțarii Sabethes cyaneus au captat atenția cercetătorilor și fotografilor datorită frumuseții lor neobișnuite. Fotografiile macro ale acestor insecte, care evidențiază culorile lor vibrante și detaliile „periuțelor”, sunt adesea folosite pentru a ilustra diversitatea uimitoare a lumii insectelor. În știință, această specie este studiată pentru a înțelege mai bine mecanismele de transmitere a bolilor și comportamentul reproductiv al țânțarilor.

În cultura populară, Sabethes cyaneus este uneori numit „țânțarul balerină” datorită mișcărilor sale grațioase și aspectului elegant. Cu toate acestea, frumusețea sa ascunde o natură letală, ceea ce îl face un simbol al contrastului dintre aparență și realitate.

Advertisement

Amenințări și conservare

Deși Sabethes cyaneus nu este o specie pe cale de dispariție, habitatul său natural – pădurile tropicale – este amenințat de defrișări și schimbări climatice. Pierderea acestor ecosisteme ar putea afecta populațiile acestei specii, dar și echilibrul ecologic al regiunilor în care trăiește. În același timp, controlul populațiilor de țânțari pentru a preveni bolile tropicale poate avea un impact asupra speciei, deși măsurile sunt de obicei îndreptate către țânțarii mai comuni, precum Aedes aegypti.

Sabethes cyaneus este mai mult decât o insectă frumos colorată; este un exemplu remarcabil al complexității naturii. Cu aspectul său de bijuterie vie, dansurile sale aeriene și rolul său de vector al bolilor, acest țânțar întruchipează un paradox: un „asasin strălucitor” care fascinează și amenință deopotrivă. În pădurile tropicale, unde frumusețea și pericolul se întâlnesc, Sabethes cyaneus rămâne un simbol al armoniei și al contradicțiilor din lumea naturală.

Continue Reading