Connect with us

La zi

Zilierii români plătiți mai bine ca în străinătate. Județul în care se câștigă 100 de euro pe zi

Published

on

Urmăriți știrile Călărașipress.ro pe Whatsapp

Într-un județ agricol din estul țării, muncitorii zilieri câștigă mai mult la culesul cireșelor decât ar câștiga la culesul căpșunilor în Spania. În plin sezon al fructelor românești, producătorii sunt dispuși să plătească până la 100 de euro pe zi pentru a atrage lucrători zilieri.

În localitatea Huși, județul Vaslui, zilierii câștigă 100 de euro pe zi de muncă, o sumă comparabilă cu cea plătită de spanioli pentru culegătorii de căpșuni. Totuși, muncitorii trebuie să culeagă cât mai multe fructe, plata fiind făcută în funcție de numărul de găleți adunate.

Un zilier a relatat că el și soția sa câștigă 1.000 de lei, echivalentul a aproximativ 200 de euro, pentru o zi de muncă. Muncesc în livada din Huși timp de trei-patru luni pe an, iar banii le sunt suficienți pentru a acoperi cheltuielile pe tot parcursul anului.

“Culeg cu soția mea împreună câte 90-100 de găleți pe zi. Duc acasă până în 1.000 de lei zilnic. Și în România se câștigă foarte bine. În străinătate am lucrat 12 ani, dar era mai greu ca aici. Câștigam 35 de euro pe zi, aici 100 de euro pe zi. Așa era munca plătită în Grecia când lucram acolo. Le spun tuturor care lucrează afară să se întoarcă în România că e mai bine de 1.000 de ori. Acolo ești sclav. Aici ești respectat. Am 40 de ani și de șapte ani nu mai plec la muncă în afară” a relatat Nicu pentru vremeanoua.ro.

Un tânăr întors recent din străinătate a declarat că preferă să muncească în România, unde câștigă la fel de bine și se bucură de confortul de a fi acasă.

„Eu culeg 40 de găleți și câștig 400 de lei pe zi. Împreună cu soția facem cam 600-700 de lei, depinde cât tragem. În străinătate, câștigam 100 de euro, dar aici e mai bine, la cireșe. În primul rând ești acasă”, a spus tânărul, conform aceleiași surse.

Proprietarul livezii de 30 de hectare este mulțumit atât de recoltă, cât și de muncitorii săi. Cireșele sunt vândute direct de la fermă la prețul de 8 lei pe kilogram, din care 1,42 lei acoperă costul culesului. Cu toate acestea, pe piață, prețurile ajung la 15-20 de lei pe kilogram din cauza adaosurilor comercianților.

„De la noi din fermă cireșele se vând cu 8 lei/kg, dar nu prea avem clienți. Nu mai merg cireșele la piață ca în trecut. Vin și cumpără câte 300 de kilograme pe zi. Când îi întrebi de ce așa puțin, spun că nu mai este forță de cumpărare la români. Noi le mai dăm la industrie sau în rețelele de hipermarketuri. De oamenii din livadă sunt foarte mulțumit. Culeg cu spor și își dau interesul. Am cam 90-100 de oameni pe zi, mulți din Vetrișoaia”, a explicat fermierul pentru vremeanoua.ro.

Advertisement

 

La zi

ECOAQUA Călărași pregătită pentru intervenții în timpul codului portocaliu de vreme severă

Published

on

În contextul avertizărilor meteorologice emise pentru județul Călărași, care includ un Cod Portocaliu de ploi torențiale și vânt puternic în perioada 29-30 septembrie 2024, ECOAQUA Călărași anunță că este pregătită să intervină rapid pentru a gestiona acumulările de apă și situațiile de urgență.

Conform prognozelor, cantitățile de apă vor ajunge la 50-90 l/mp, iar izolat pot depăși 100 l/mp, creând riscul de inundații în diferite părți ale orașului. În acest context, ECOAQUA a mobilizat echipe de intervenție care vor acționa în regim de urgență pentru a preveni și a reduce impactul inundațiilor asupra locuitorilor și infrastructurii.

„Echipele noastre sunt pregătite să intervină în cel mai scurt timp posibil pentru a evacua apa acumulată și a gestiona toate situațiile care apar din cauza precipitațiilor abundente”, a declarat reprezentantul ECOAQUA Călărași.

ECOAQUA colaborează strâns cu Primăria Călărași și alte autorități locale pentru a asigura o coordonare eficientă a eforturilor de intervenție. Operatorul a pus la dispoziție echipe care vor monitoriza în permanență situația și vor răspunde rapid oricăror solicitări venite din partea cetățenilor.

Pentru a raporta acumulări de apă sau alte probleme legate de infrastructura de apă și canalizare, cetățenii sunt rugați să contacteze echipele ECOAQUA la numărul de telefon 0732 334 950. Operatorul încurajează locuitorii să semnaleze orice situație de urgență, pentru a asigura o intervenție promptă și eficientă.

Continue Reading

La zi

Pompierii călărășeni au intervenit în localitățile afectate de viituri din județul Galați

Published

on

pompieri calaraseni la viituri

În urma viiturilor devastatoare care au lovit mai multe localități din județul Galați și Vaslui, pompierii călărășeni s-au mobilizat pentru a oferi ajutor locuitorilor afectați. 

„Felicitări… Pare o poză de grup obișnuită! Dar spune mult mai mult de atât! Fiecare dintre băieții noștri a muncit mult în aceste zile pentru oamenii din Galați, care au fost loviți de natura dezlănțuită, după ce viiturile au izbit cu toată forța case, gospodării și tot ce au mai prins în cale! Este o poză de final de misiune! Salvatorii călărăşeni au satisfacția că au pus umărul și au ajutat pentru revenirea la starea de normalitate a unor comunități! Se întorc acasă cu mulțumirea unei alte misiuni duse la bun sfârșit! Felicitări băieți! Oamenii știu că se pot baza pe voi oricând, pentru că le-ați câștigat încrederea prin faptele voastre!”, a transmis Inspectoratul pentru Situații de Urgență (ISU) Călărași pe rețelele de socializare.

Mobilizați imediat după ce a fost confirmată necesitatea unei intervenții în județul Galați, pompierii călărășeni au participat la operațiuni complexe de salvare și protecție, îndepărtând apa din locuințe, evacuând gospodăriile afectate și asigurând protecția infrastructurii locale. Misiunea lor s-a încheiat cu succes, iar aceștia se întorc acasă cu satisfacția că au contribuit la restabilirea normalității în comunitățile afectate de inundații.

Felicitări salvatorilor călărășeni pentru încă o misiune dusă la bun sfârșit!

Continue Reading

La zi

Ministrul Mediului, Mircea Fechet, prezent în județul Călărași: Au fost demarate lucrări pentru consolidarea digurilor

Published

on

Luni, 23 septembrie 2024, ministrul Mediului, Apelor și Pădurilor, Mircea Fechet, a efectuat o vizită de lucru în județul Călărași, concentrându-se asupra riscurilor crescute de inundații în această zonă. Însoțit de prefectul județului, Valentin Deculescu, și de specialiști ai Apelor Române și ai Departamentului pentru Situații de Urgență, ministrul Fechet a vizitat unul dintre punctele critice din zona Borcea, unde se desfășoară lucrări esențiale pentru prevenirea inundațiilor.

Prefectul Valentin Deculescu a subliniat importanța acestei acțiuni: ”În cursul serii de luni, am revenit la unul dintre punctele critice ale județului Călărași, mai precis pe digul de apărare din zona Borcea, unde se efectuează lucrări provizorii de dublare a digului pentru prevenirea inundațiilor. L-am avut alături pe Mircea Fechet, Ministrul Mediului, Apelor și Pădurilor, care monitorizează constant, alături de specialiști ai Apelor Române și reprezentanți ai Departamentului pentru Situații de Urgență, zonele cu riscuri mari de inundații. În contextul în care debitul Dunării crește este normal să fim în alertă, iar măsurile proactive sunt esențiale în aceste zile. Județul Călărași este pregătit să facă față unor eventuale crize cauzate de inundații și pot să spun că vor fi luate toate măsurile necesare pentru gestionarea cu operativitate a tuturor posibilelor situații. Premergător acestor măsuri am solicitat instituțiilor cu atribuții să fie pregătite cu materialele necesare, mijloace și echipe de intervenție pentru a acționa în cazul în care situația o va impune”, a precizat prefectul Valentin Deculescu într-o postare pe pagina oficială a Instituției Prefectului Județul Călărași.

Lucrările de dublare a digului, desfășurate pe o lungime de 350 de metri, sunt realizate în regie proprie de Apele Române, filiala SGA Călărași, și reprezintă o primă etapă înaintea construirii unui nou dig, menit să ofere o linie de apărare consolidată pentru această zonă. Autoritățile locale au fost deja mobilizate pentru a se asigura că materialele necesare și echipele de intervenție sunt pregătite în caz de urgență.

Continue Reading

Cele mai vizualizate