Primarul comunei Roseți, Nicolae Rîjnoveanu, a participat la evenimentul anual al Asociației Comunelor din România, unde a reușit să se facă remarcat prin poziția sa. În cadrul unui interviu acordat CălărașiPRESS.ro, edilul social-democrat a recunoscut fără a evita, adevăratele motive pentru care participă de fiecare dată. Spune că participă la acesta din interesul de a învăța din experiența colegilor și pentru a promova noutatea. Cu toate acestea, el a fost dezamăgit de unele intervenții ale colegilor săi care discutau despre probleme vechi și care nu au evoluat în timp, cum ar fi punerea în posesie. Rîjnoveanu consideră că, în prezent, există multe alte probleme pe care trebuie să le abordeze primarii, deoarece au trecut deja 4-5 legi care nu au rezolvat problemele vechi.
Cu toate acestea, el a fost plăcut surprins să constate că Asociația Comunelor din România se ocupă și de drepturile primarilor și a celor care conduc soarta localităților. El a văzut această asociație ca fiind o formă de reprezentare pentru primari și oamenii lor și a încercat să-i încurajeze pe colegii săi să ia o inițiativă și să lanseze câte un candidat pentru o funcție de parlamentar. Cu toate acestea, Nicolae Rîjnoveanu a subliniat că nu doresc să facă politică în cadrul asociației.
Ați participat în cadrul Asociației Comunelor în perioada 5-8 februarie, care a fost experiența de acolo?
Ca să vă spun cinstit, eu m-am exteriorizat și am spus câtorva colegi de acolo – întotdeauna vin la Asociația Comunelor din interesul de a mai învăța ceva din experiența colegilor. Eu întotdeauna caut să promovez noutatea. În cazul în care unul dintre colegi a reușit să facă ceva pozitiv în comuna lui și care poate fi realizat și în localitatea noastră, sunt într-adevăr receptiv și caut să rezolv această problemă. De data asta, deziluzia mea a fost totală, mai ales cu privire la intervențiile unor colegi care vorbeau de punere în posesie, să nu zic de lipsă de documentație, adică plan urbanistic general, carte funciară sau plan parcelar, nu știu. Eu am depășit de mult timp această fază. Suntem la atâția de ani de la Legea 18 și încă mai discutăm de punere în posesie. Se poate una ca asta? Eu m-am dus acolo să aud altceva, alte probleme, noutăți. Eu nu am venit să aud istorie, am depășit faza asta. Noi acum trebuie să evoluăm, suntem în 2023, nu?
Au trecut 4-5 legi pe lângă noi și nu s-a rezolvat treaba… nu mai vorbesc. Sunt și la noi mici probleme, dar acestea mici. A fost faza de interviu cu planul cadastral definitiv, nu au venit să-și facă acte de proprietate pe suprafața de sub casă. Au fost și probleme într-adevăr, dar în baza a două declarații de martor și a unui plan de amplasament al curții era rezolvată. Au fost foarte mulți care au înțeles treaba. Sunt situații și la noi, dar nu sunt multe. Eu ce aud din altă parte mă îngrozește.
Ceea ce m-a surprins plăcut este că la nivel de asociație a comunelor se urmăresc inclusiv drepturile primarilor, a demnitarilor de la localități, a celor care conduce soarta unor localități. Nimeni nu face calculul. De exemplu, în localitatea Roseți sunt 6500 de locuitori. Oare câte regimente, oare un general de armată o avea acest efectiv de militari – 6500? Nu are, cred că unui general nu-i vine mai mult decât unui pluton. Cum de au salariile alea? Cum de ies la 48 de ani la pensie? N-o să înțeleg. E o discrepanță mare în tot ceea ce se numește venitul pentru munca depusă.
Primarul Roseți propune crearea unui grup de parlamentari pentru a susține problemele comunităților locale
Cel puțin, am văzut de data asta că Asociația Comunelor se ocupă și de drepturile acestor oameni. Eu am mai spus-o, văd această asociație drept cineva care ne reprezintă și nu mai suntem singuri în fața furtunii. Suntem toți cuplați acolo și ar trebui să ne spunem punctul de vedere. Eu am intervenit de câte ori am putut ca la nivel de județ să luăm o inițiativă, toți primarii, și să lansăm câte un candidat pentru o funcție de parlamentar, ca acolo în Parlament să se formeze un grup de rezistență din partea noastră. Bineînțeles că pe cel pe care l-am propune l-am susține să ia parlamentarele pentru a ne susține cu toate problemele noastre acolo sus. Eu cel puțin am venit cu această inițiativă, dar noi am promis că nu facem politică în această asociație. Suntem determinați să o facem, pentru că văd că alegi demnitarul și nu mai dă pe la tine 4 ani. Nu se poate așa ceva!
Aș vrea să spun ultima frază, cu privire la anumite probleme pe care le avem. Apreciez inițiativa Consiliului Județean de a căuta să promoveze acel proiect cu dotarea pentru școli. Au luat inițiativa ca la nivel de CJ să promoveze această treabă atât pentru unitățile școlare din Călărași, cât și pentru câteva localități din județ. E mare lucru pentru faptul că ei au o direcție foarte bună pusă la punct, care poate promova și susține acest program, iar noi suntem limitați cu timpul. Au făcut o treabă bună și îi apreciez colectivul care promovează acest proiect.