Connect with us

Știri

VIDEO. Nicolae Rîjnoveanu: Asociația Comunelor trebuie să reprezinte interesele primarilor și demnitarilor locali

Published

on

Primarul comunei Roseți, Nicolae Rîjnoveanu, a participat la evenimentul anual al Asociației Comunelor din România, unde a reușit să se facă remarcat prin poziția sa. În cadrul unui interviu acordat CălărașiPRESS.ro, edilul social-democrat a recunoscut fără a evita, adevăratele motive pentru care participă de fiecare dată. Spune că participă la acesta din interesul de a învăța din experiența colegilor și pentru a promova noutatea. Cu toate acestea, el a fost dezamăgit de unele intervenții ale colegilor săi care discutau despre probleme vechi și care nu au evoluat în timp, cum ar fi punerea în posesie. Rîjnoveanu consideră că, în prezent, există multe alte probleme pe care trebuie să le abordeze primarii, deoarece au trecut deja 4-5 legi care nu au rezolvat problemele vechi.

Cu toate acestea, el a fost plăcut surprins să constate că Asociația Comunelor din România se ocupă și de drepturile primarilor și a celor care conduc soarta localităților. El a văzut această asociație ca fiind o formă de reprezentare pentru primari și oamenii lor și a încercat să-i încurajeze pe colegii săi să ia o inițiativă și să lanseze câte un candidat pentru o funcție de parlamentar. Cu toate acestea, Nicolae Rîjnoveanu a subliniat că nu doresc să facă politică în cadrul asociației.

Ați participat în cadrul Asociației Comunelor în perioada 5-8 februarie, care a fost experiența de acolo?

Ca să vă spun cinstit, eu m-am exteriorizat și am spus câtorva colegi de acolo – întotdeauna vin la Asociația Comunelor din interesul de a mai învăța ceva din experiența colegilor. Eu întotdeauna caut să promovez noutatea. În cazul în care unul dintre colegi a reușit să facă ceva pozitiv în comuna lui și care poate fi realizat și în localitatea noastră, sunt într-adevăr receptiv și caut să rezolv această problemă. De data asta, deziluzia mea a fost totală, mai ales cu privire la intervențiile unor colegi care vorbeau de punere în posesie, să nu zic de lipsă de documentație, adică plan urbanistic general, carte funciară sau plan parcelar, nu știu. Eu am depășit de mult timp această fază. Suntem la atâția de ani de la Legea 18 și încă mai discutăm de punere în posesie. Se poate una ca asta? Eu m-am dus acolo să aud altceva, alte probleme, noutăți. Eu nu am venit să aud istorie, am depășit faza asta. Noi acum trebuie să evoluăm, suntem în 2023, nu?
Au trecut 4-5 legi pe lângă noi și nu s-a rezolvat treaba… nu mai vorbesc. Sunt și la noi mici probleme, dar acestea mici. A fost faza de interviu cu planul cadastral definitiv, nu au venit să-și facă acte de proprietate pe suprafața de sub casă. Au fost și probleme într-adevăr, dar în baza a două declarații de martor și a unui plan de amplasament al curții era rezolvată. Au fost foarte mulți care au înțeles treaba. Sunt situații și la noi, dar nu sunt multe. Eu ce aud din altă parte mă îngrozește.

Ceea ce m-a surprins plăcut este că la nivel de asociație a comunelor se urmăresc inclusiv drepturile primarilor, a demnitarilor de la localități, a celor care conduce soarta unor localități. Nimeni nu face calculul. De exemplu, în localitatea Roseți sunt 6500 de locuitori. Oare câte regimente, oare un general de armată o avea acest efectiv de militari – 6500? Nu are, cred că unui general nu-i vine mai mult decât unui pluton. Cum de au salariile alea? Cum de ies la 48 de ani la pensie? N-o să înțeleg. E o discrepanță mare în tot ceea ce se numește venitul pentru munca depusă.

Primarul Roseți propune crearea unui grup de parlamentari pentru a susține problemele comunităților locale

Cel puțin, am văzut de data asta că Asociația Comunelor se ocupă și de drepturile acestor oameni. Eu am mai spus-o, văd această asociație drept cineva care ne reprezintă și nu mai suntem singuri în fața furtunii. Suntem toți cuplați acolo și ar trebui să ne spunem punctul de vedere. Eu am intervenit de câte ori am putut ca la nivel de județ să luăm o inițiativă, toți primarii, și să lansăm câte un candidat pentru o funcție de parlamentar, ca acolo în Parlament să se formeze un grup de rezistență din partea noastră. Bineînțeles că pe cel pe care l-am propune l-am susține să ia parlamentarele pentru a ne susține cu toate problemele noastre acolo sus. Eu cel puțin am venit cu această inițiativă, dar noi am promis că nu facem politică în această asociație. Suntem determinați să o facem, pentru că văd că alegi demnitarul și nu mai dă pe la tine 4 ani. Nu se poate așa ceva!

Aș vrea să spun ultima frază, cu privire la anumite probleme pe care le avem. Apreciez inițiativa Consiliului Județean de a căuta să promoveze acel proiect cu dotarea pentru școli. Au luat inițiativa ca la nivel de CJ să promoveze această treabă atât pentru unitățile școlare din Călărași, cât și pentru câteva localități din județ. E mare lucru pentru faptul că ei au o direcție foarte bună pusă la punct, care poate promova și susține acest program, iar noi suntem limitați cu timpul. Au făcut o treabă bună și îi apreciez colectivul care promovează acest proiect.

Știri

Reprezentanții CJ Călărași au vizitat Centrul TUMO din Armenia

Published

on

Mihăiță Beștea, vicepreședintele Consiliului Județean Călărași și managerul public din cadrul aceleiași instituții, Marius Fulga, au efectuat o vizită de lucru în Armenia, la Consiliul Regional Shirak. Deplasare a avut ca prim scop cunoașterea  Centrului TUMO , unul dintre cele mai moderne sisteme de educație extrașcolară, născut în Erevan – Armenia și dezvoltat rapid în cele mai mari capitale ale lumii.

„În această săptămână am efectuat o vizită în Armenia, alături de Managerul Public, domnul Marius Fulga, în calitate de reprezentanți ai județului Călărași.
Acestă deplasare a fost o oportunitate excelentă de a învăța mai multe despre sistemul TUMO, unul dintre cele mai inovatoare și eficiente sisteme de educație extrascolară din lume.
TUMO este un concept inovativ despre libertatea, creativitatea și puterea de decizie a tinerilor. Într-un sistem bazat pe autoinvatare și colaborare, acesta oferă tinerilor posibilitatea de a învăța despre tehnologie, artă și design într-un mod interactiv și inovator. Este un concept care are potențialul de a revoluționa sistemul educațional și de a transforma modul în care tinerii învață în întreaga lume.
Sprijinit de Ambasadorul Republicii Armenia în România, Excelența Sa Sergey Minasyan, am avut o întâlnire la Consiliul Regional Shirak, cu guvernatorul adjunct al provinciei, unde am discutat despre modul în care județul Călărași și regiunea Shirak ar putea colabora pentru a dezvolta mediul de afaceri și cel administrativ.
Vreau să mulțumesc persoanelor care ne-au ghidat în această vizită – Excelența Sa Sergey Minasyan, Ambasadorul Republicii Armenia în România, și Aldei Ciceu, care ne-au ajutat să obținem o perspectivă unică și valoroasă asupra sistemului TUMO și asupra posibilităților de colaborare cu regiunea Shirak.
Această deplasare ne-a oferit oportunitatea de a învăța, de a cunoaște și de a ne conecta cu altă cultură și cu alte persoane care împărtășesc valorile noastre de inovație și progres. Sunt convins că aceste experiențe vor fi utile pentru dezvoltarea județului nostru!” -scrie Mihăiță Beștea, vicepreședintele Consiliului Județean Călărași într-o postare pe o rețea de socializare.
Continue Reading

Știri

Ora Pământului 2023, la Călărași

Published

on

În data de 25 martie 2023, Primăria Municipiului Călăraşi va marca cea de-a 17-a ediție a Earth Hour™ (Ora Pământului), o acțiune voluntară de mediu care este considerată cea mai mare din istorie. Participanții din întreaga lume, inclusiv oameni, instituții și companii, vor stinge lumina timp de o oră, oferind astfel o contribuție importantă în susținerea planetei noastre.

În municipiul nostru, invitația de a stinge lumina între 20:30 și 21:30 este însoțită de o invitație mai amplă de a ne schimba modul de a relaționa cu mediul. Operatorii economici din zonă sunt, de asemenea, invitați să participe la acest eveniment prin stingerea luminilor la sedii și la punctele de lucru.

Început în 2007, când 2 milioane de oameni și peste 2.100 de companii din Sydney au participat, Earth Hour a devenit o mișcare globală în 2008, cu peste 100 de milioane de oameni din mai mult de 30 de țări ale lumii care s-au alăturat. Scopul este de a sublinia preocuparea pentru schimbarea accelerată a climei, care reprezintă una dintre cele mai mari probleme actuale.

Continue Reading

Știri

Marșul pentru viață 2023, la Călărași

Published

on

𝐌𝐚𝐫𝐬̧𝐮𝐥 𝐩𝐞𝐧𝐭𝐫𝐮 𝐯𝐢𝐚𝐭̧𝐚̆ 𝟐𝟎𝟐𝟑 „𝑉𝑖𝑖𝑡𝑜𝑟𝑢𝑙 𝑒𝑠𝑡𝑒 𝑃𝑅𝑂 – 𝑉𝐼𝐴𝑇̧𝐴̆!” | Sâmbătă, 25 martie, ora 14.00
Cu arhiereasca binecuvântare a Preasfinţitului Părinte VINCENŢIU, Episcopul Sloboziei şi Călăraşilor, Protopopiatul Călărași, în colaborare cu Primăria Municipiului Călărași şi Inspectoratul Şcolar Judeţean Călăraşi, va organiza 𝐌𝐚𝐫𝐬̧𝐮𝐥 𝐩𝐞𝐧𝐭𝐫𝐮 𝐯𝐢𝐚𝐭̧𝐚̆ 𝟐𝟎𝟐𝟑 „𝑉𝑖𝑖𝑡𝑜𝑟𝑢𝑙 𝑒𝑠𝑡𝑒 𝑃𝑅𝑂 – 𝑉𝐼𝐴𝑇̧𝐴̆!”
Evenimentul, la care vor participa copii, părinţi şi profesori de religie, se va desfășura la Biserica Sfinţii Împăraţi Constantin şi Elena – Volna din Municipiul Călăraşi. Participanții vor purta pancarte cu mesaje PRO VIAȚĂ.
Mesajele evenimentului sunt:
– Familia creștină – prefigurează chipul Sfintei Treimi – așa cum Sfânta Treime este Una, la fel și familia creștină, legată prin iubire, formează un singur întreg în duh și iubire: tatăl nu trăiește pentru sine, ci pentru soție și copii, soția pentru soț și copii, iar copiii sunt nedespărțiți cu sufletul de părinți;
– Icoana cu Buna Vestire – este icoana zămislirii de la Duhul Sfânt a Fiului lui Dumnezeu în pântecele Preacuratei Fecioare, reprezintă vestea cea bună a mântuirii noastre, bucuria împlinirii promisiunii Vechiului Testament, prin Întruparea Izbăvitorului lumii.
𝐏𝐫𝐨𝐠𝐫𝐚𝐦𝐮𝐥 𝐜𝐮𝐥𝐭𝐮𝐫𝐚𝐥 𝐜𝐮𝐩𝐫𝐢𝐧𝐝𝐞:
– Oficierea unei slujbe Te Deum;
– Concert dedicat vieţii şi mamei, susţinut de către grupul catehetic al Parohiei Naşterea Sfântului Ioan Botezătorul, grupul catehetic ,,Îngeraşii”, al parohiei Mircea Vodă şi Grupul Laetitia Angelorum, al Şcolii Gimnaziale Mihai Viteazul din Călăraşi;
– Atelier de desene pe asfalt pentru copii – ,,Desenează pe asfalt bucuria pentru viață”;
– Plantarea unui copac şi flori în curtea bisericii, în memoria copiilor nenăscuţi;
– O poveste pentru suflet. Copiii, coordonaţi de către profesorii de religie, vor recita poezii şi eseuri despre viaţă şi dragostea mamei.
Continue Reading

Cele mai accesate articole