Connect with us

Știri

VIDEO. Nicolae Rîjnoveanu: Asociația Comunelor trebuie să reprezinte interesele primarilor și demnitarilor locali

Published

on

Primarul comunei Roseți, Nicolae Rîjnoveanu, a participat la evenimentul anual al Asociației Comunelor din România, unde a reușit să se facă remarcat prin poziția sa. În cadrul unui interviu acordat CălărașiPRESS.ro, edilul social-democrat a recunoscut fără a evita, adevăratele motive pentru care participă de fiecare dată. Spune că participă la acesta din interesul de a învăța din experiența colegilor și pentru a promova noutatea. Cu toate acestea, el a fost dezamăgit de unele intervenții ale colegilor săi care discutau despre probleme vechi și care nu au evoluat în timp, cum ar fi punerea în posesie. Rîjnoveanu consideră că, în prezent, există multe alte probleme pe care trebuie să le abordeze primarii, deoarece au trecut deja 4-5 legi care nu au rezolvat problemele vechi.

Cu toate acestea, el a fost plăcut surprins să constate că Asociația Comunelor din România se ocupă și de drepturile primarilor și a celor care conduc soarta localităților. El a văzut această asociație ca fiind o formă de reprezentare pentru primari și oamenii lor și a încercat să-i încurajeze pe colegii săi să ia o inițiativă și să lanseze câte un candidat pentru o funcție de parlamentar. Cu toate acestea, Nicolae Rîjnoveanu a subliniat că nu doresc să facă politică în cadrul asociației.

Ați participat în cadrul Asociației Comunelor în perioada 5-8 februarie, care a fost experiența de acolo?

Ca să vă spun cinstit, eu m-am exteriorizat și am spus câtorva colegi de acolo – întotdeauna vin la Asociația Comunelor din interesul de a mai învăța ceva din experiența colegilor. Eu întotdeauna caut să promovez noutatea. În cazul în care unul dintre colegi a reușit să facă ceva pozitiv în comuna lui și care poate fi realizat și în localitatea noastră, sunt într-adevăr receptiv și caut să rezolv această problemă. De data asta, deziluzia mea a fost totală, mai ales cu privire la intervențiile unor colegi care vorbeau de punere în posesie, să nu zic de lipsă de documentație, adică plan urbanistic general, carte funciară sau plan parcelar, nu știu. Eu am depășit de mult timp această fază. Suntem la atâția de ani de la Legea 18 și încă mai discutăm de punere în posesie. Se poate una ca asta? Eu m-am dus acolo să aud altceva, alte probleme, noutăți. Eu nu am venit să aud istorie, am depășit faza asta. Noi acum trebuie să evoluăm, suntem în 2023, nu?
Au trecut 4-5 legi pe lângă noi și nu s-a rezolvat treaba… nu mai vorbesc. Sunt și la noi mici probleme, dar acestea mici. A fost faza de interviu cu planul cadastral definitiv, nu au venit să-și facă acte de proprietate pe suprafața de sub casă. Au fost și probleme într-adevăr, dar în baza a două declarații de martor și a unui plan de amplasament al curții era rezolvată. Au fost foarte mulți care au înțeles treaba. Sunt situații și la noi, dar nu sunt multe. Eu ce aud din altă parte mă îngrozește.

Ceea ce m-a surprins plăcut este că la nivel de asociație a comunelor se urmăresc inclusiv drepturile primarilor, a demnitarilor de la localități, a celor care conduce soarta unor localități. Nimeni nu face calculul. De exemplu, în localitatea Roseți sunt 6500 de locuitori. Oare câte regimente, oare un general de armată o avea acest efectiv de militari – 6500? Nu are, cred că unui general nu-i vine mai mult decât unui pluton. Cum de au salariile alea? Cum de ies la 48 de ani la pensie? N-o să înțeleg. E o discrepanță mare în tot ceea ce se numește venitul pentru munca depusă.

Advertisement

Primarul Roseți propune crearea unui grup de parlamentari pentru a susține problemele comunităților locale

Cel puțin, am văzut de data asta că Asociația Comunelor se ocupă și de drepturile acestor oameni. Eu am mai spus-o, văd această asociație drept cineva care ne reprezintă și nu mai suntem singuri în fața furtunii. Suntem toți cuplați acolo și ar trebui să ne spunem punctul de vedere. Eu am intervenit de câte ori am putut ca la nivel de județ să luăm o inițiativă, toți primarii, și să lansăm câte un candidat pentru o funcție de parlamentar, ca acolo în Parlament să se formeze un grup de rezistență din partea noastră. Bineînțeles că pe cel pe care l-am propune l-am susține să ia parlamentarele pentru a ne susține cu toate problemele noastre acolo sus. Eu cel puțin am venit cu această inițiativă, dar noi am promis că nu facem politică în această asociație. Suntem determinați să o facem, pentru că văd că alegi demnitarul și nu mai dă pe la tine 4 ani. Nu se poate așa ceva!

Aș vrea să spun ultima frază, cu privire la anumite probleme pe care le avem. Apreciez inițiativa Consiliului Județean de a căuta să promoveze acel proiect cu dotarea pentru școli. Au luat inițiativa ca la nivel de CJ să promoveze această treabă atât pentru unitățile școlare din Călărași, cât și pentru câteva localități din județ. E mare lucru pentru faptul că ei au o direcție foarte bună pusă la punct, care poate promova și susține acest program, iar noi suntem limitați cu timpul. Au făcut o treabă bună și îi apreciez colectivul care promovează acest proiect.

Știri

Centrul Regional pentru Formare Profesională a Adulților organizează două programe de formare. Cum te poți înscrie

Published

on

Sursă foto: freepik

Centrul Regional de Formare Profesională a Adulților (CRFPA) Călărași va organiza două programe de formare gratuite. Unul intitulat „Competențe antreprenoriale, financiare și juridice” de 72 de ore, și un alt curs de inițiere numit „Operator introducere, prelucrare, validare date”. 

Înscrierea se face la sediul CRFPA de pe strada Sloboziei, Nr. 4 bis sau prin 0242.313.353/crfpacl@anofm.gov.ro.  

Continue Reading

Știri

ISU Călărași demarează campania „Detector pentru viață”. 500 de detectoare de fum și monoxid de carbon vor fi montate în locuințele călărășenilor

Published

on

ISU Călărași demarează campania „Detector pentru viață”, ce își propune să informeze cetățenii despre prevenirea situațiilor de urgență în cazul incendiilor. În acest sens, 375 de detectoare de fum și 125 de detectoare de monoxid de carbon au fost distribuite subunităților de intervenție din Călărași, Oltenița, Lehliu Gară și Dragalina pentru a putea fi montate în casele călărășenilor. 

Astăzi, 18 aprilie 2024, pompierii montează aceste detectoare în câteva locuințe din comuna Roseți, iar ulterior campania se va extinde în alte 25 de localități, printre care Unirea, Jegălia, Plătărești, Chiselet, Spanțov și Lehliu, în funcție de statisticile privind incendiile de locuințe, scrie Opinia de Călărași

Pe lângă montarea dispozitivelor, salvatorii vor instrui familiile beneficiare cu privire la modul de utilizare și întreținere a detectoarelor și vor distribui materiale informative despre prevenirea incendiilor și riscurile intoxicării cu monoxid de carbon.

Adrian Păduraru, inspectorul șef al ISU Călărași, menționează că județul nostru face parte din cele cu un număr mare de incendii de locuințe. Deși nu pe un loc fruntaș, în județul Călărași au loc multe incendii de locuințe, mai ales în zone sau localități cu o populație defavorizată din punct de vedere economic, mai precizează acesta.

„Aceste detectoare pot salva vieți. Avem tragicul eveniment din Prahova, unde inclusiv o viață a unei fete din Călărași a fost luată. Această campanie are menirea de a încerca să nu mai avem astfel de evenimente sau dacă se produc, persoanele să nu mai fie surprinse în incendiu. Dacă există un detector și o alarmare, atunci posibilitatea ca persoanele respective să fie surprinse va tinde spre zero”, a spus inspectorul șef al ISU Călărași, colonel Adrian Păduraru, într-o conferință de presă. 

Advertisement

Citește aici mai multe despre incendiul devastator din Prahova în care a murit o tânără din Călărași. 

Campania națională vizează instalarea gratuită a 7.500 detectoare de fum și 2.500 detectoare de monoxid de carbon în locuințe particulare din 20 de județe. Peste 6.600 de incendii la locuințe (în medie 18 pe zi), au avut loc anul trecut în România, iar 1.125 de persoane au fost afectate. 268 dintre acestea și-au pierdut viața, transmite ISU Călărași într-un comunicat.

Campania a fost lansată de Departamentul pentru Situații de Urgență, Inspectoratul General pentru Situații de Urgență, E.ON și Delgaz Grid la începutul acestui an, în cadrul parteneriatului „Împreună pentru viață”.

Continue Reading

Știri

Primăria Municipiului Călărași realizează al doilea tratament pentru combaterea bolilor vegetației

Published

on

Primăria Municipiului Călărași anunță că în perioada 24 – 26 aprilie 2024, între orele 21:00 – 5:00, se vor efectua tratamente pentru combaterea tuturor bolilor și dăunătorilor vegetației de aliniament, gardurilor vii, a pomilor și arbuștilor ornamentali ai municipiului Călărași. 

Perioada tratamentelor poate fi modificată în funcție de condițiile meteorologice. 

Substanțele active ale produselor utilizate pentru tratamentele în aliniament sunt deltametrin şi cupru, acestea fiind omologate de Comisia Națională a produselor de protecție a plantelor.

Administrația locală a mai efectuat tratamente de acest gen și în perioada 15 – 17 aprilie.

Advertisement
Continue Reading

Cele mai vizualizate