Primarul comunei Roseți, Nicolae Rîjnoveanu, vorbește într-un interviu realizat astăzi, 29.09.2021, despre proiectele terminate și despre cele încă aflate în execuție sau în planificare. În toate aceste planuri sunt luate în vedere un dispensar, o grădiniță, rețeaua de distribuție de apă, gaze, canalizare și energie electrică, cât și planul de lotizare pentru acordarea de terenuri tinerilor căsătoriți. Despre școlile comunei, primarul menționează că prin finalizarea proiectului de modernizare a reușit să aducă învățământul local la nivelul Uniunii Europene, iar din perspectiva educației sanitare, Nicolae Rîjnoveanu își îndeamnă cetățenii să respecte regulile pentru combaterea CoronaVirus și să se vaccineze.
https://youtu.be/Bh9rmvpOmPU
Nicolae Rîjnoveanu: “Pot să vă spun că lucrarea cu școlile este terminată, deci am reușit să definitivăm lucrarea și la timp, chiar înainte de termen cu aproape 2 luni. O să o recepționăm cât de curând, pentru asta aștept din partea executantului să-mi trimită o adresă prin care solicită recepția lucrărilor.
Lucrarea pe care o avem pe PNDL de modernizare rețea de apă și canalizare, și extindere rețea canalizare, este în execuție. În noiembrie ar trebui să se termine execuția, se lucrează bine, au fost probleme ca peste tot cu pandemia, știți foarte bine prin ce am trecut. Cele două proiecte pe care le avem sunt în execuție, e vorba de dispensar și de grădiniță. Proiectul privind execuția rețelei de distribuție gaze este aproape definitivat și este depus deja la Ministerul Mediului. Ni s-a mai cerut niște completări, le-am făcut, așteptăm de fapt să se evalueze și să ne cheme, poate, la contract. Săptămâna viitoare o să începem lucrarea de execuție a sălii de sport. Tot săptămâna viitoare și execuția lucrării terenului de minifotbal. Sala de sport va fi amplasată în curtea școlii, iar terenul de antrenament este lângă baza sportivă pe care o avem.
Am semnat contractul cu FDE pentru extinderea rețelei de distribuție energie electrică în planul ăsta de lotizare unde o să acordăm teren pentru construcții de locuințe tinerilor căsătoriți și care fac obiectul Legii 15. S-a stabilit, am luat contact cu proiectantul, iar proiectul este în execuție. Noi am semnat că suntem de acord cu coparticiparea a jumătate din sumă – cea totală fiind de aproximativ 1.600.000 de lei. Până în primăvară trebuie neapărat să facem două artere de apă acolo, în așa fel încât atunci când vom acorda tinerilor locuri de casă să existe toate utilitățile de bază.
Am mai solicitat și dorim să depunem și pe proiectul de mediu pentru valoarea de 4.000.000 de lei în ceea ce constă etapa 3 la canalizare, o extindere. Acolo lucrările vor fi mult mai greoaie pentru faptul că trebuie să leg lucrarea care se execută de sistemul de canalizare, trebuie să mai facem încă un modul la stația de epurare. Sunt multe de făcut, dar ne întindem cât ne ține plapuma. Trebuie să ținem cont și de capacitatea de muncă a corpului de specialitate a primarului.
Sunteți un primar de notorietate și un om cu experiență în administrație. Despre proiectul municipiului Călărași în parteneriat cu județul Călărași privind realizarea podului peste brațul Borcea, ce ne puteți spune?
Nicolae Rîjnoveanu: E vorba de planul ăsta de urbanism de funcționare zonal pentru municipiu și pentru județ. Eu pot să vă spun că am fost prezent la ambele întâlniri, pe consiliu și pe municipiu, pentru că sunt direct interesat. Mai ales la municipiu fac parte din acest plan care pe linia de la noi se întinde până la inclusiv Dichiseni și este neapărat nevoie. Noi suntem una dintre localitățile care asigurăm forță de muncă în județul Călărași și trebuie neapărat să dezvoltăm această zonă – infrastructură de transport. Sunt ferm convins că aici trebuie avut în vedere potențialul de care dispunem pe tot ce se numește locuri de muncă, infrastructură în jurul municipiul. Trebuie să avem în vedere și dezvoltarea localității din toate punctele de vedere, pentru că e vorba de bani aici, dar noi suntem legați foarte mult de municipiu. Eu am fost de acord cu acest plan și am semnat pentru el.
STANDARDELE EDUCAȚIEI ÎN COMUNA ROSEȚI, MENȚINUTE LA NIVEL EUROPEAN
Nicolae Rîjnoveanu: Condițiile învățământului sunt apropriate de cele din Uniunea Europeană, ca să fie clar. Nu știu exact ce este în Uniunea Europeană, dar din ceea ce citesc. Pot să spun că la ora actuală sunt condiții extraordinare pentru învățământ prin lucrările care s-au executat. Realizările au fost pe măsură, un executant foarte bun. Sunt ferm convins că elevii se vor bucura de condițiile create și sunt sigur că își vor aminti cu plăcere de condițiile în care au învățat la școala Roseți. Mai am probleme cu preșcolarii, daca reușim să facem și grădinița…. Aproape am făcut și dispensarul, suntem pe cale să realizăm tot ce trebuia să fac în comuna Roseți.
Profit de această ocazie să le transmit tuturor locuitorilor să respecte măsurile care se iau cu privire la această pandemie, întrucât ne-am apropriat și noi de incidența de 1 la nivel de comună. La ora actuală, 29.09.2021, ies 2 din carantină, sunt 4 oameni care sunt izolați. Îi rog pe toți să respecte măsurile transmise prin lege, este în folosul fiecăruia dintre noi și este benefic. Eu unul o să fiu foarte atent ca aceste reguli să fie respectate și voi căuta pe cât este posibil ca incidența la nivel de Roseți să fie menținută sub 1. Mai mult de atât nu știu ce aș putea să fac.
Cum vedeți campania de vaccinare a valului 4?
Nicolae Rîjnoveanu: O văd benefică. Dacă stau să mă gândesc, trebuie să fii nebun ca cineva să-ți pună ceva la dispoziție gratuit și tu să nu te folosești. Înseamnă că ești pur și simplu criminal. Indiferent de ce s-ar spune, este o măsură care trebuie luată și respectată de toți. Prin faptul că m-am vaccinat îmi arăt respectul față de cetățeni, tot la fel și ei trebuie să mă respecte. Vin în contact zilnic cu poate 20-30 de oameni. Înțeleg că toți avem drepturi, dar avem și obligații.