Connect with us

Știri

VIDEO. Primarul Nicolae Rîjnoveanu, despre stadiul proiectelor din localitate. Iată ce îndem face edilul privind valul 4 al pandemiei

Published

on

Primarul comunei Roseți, Nicolae Rîjnoveanu, vorbește într-un interviu realizat astăzi, 29.09.2021, despre proiectele terminate și despre cele încă aflate în execuție sau în planificare. În toate aceste planuri sunt luate în vedere un dispensar, o grădiniță, rețeaua de distribuție de apă, gaze, canalizare și energie electrică, cât și planul de lotizare pentru acordarea de terenuri tinerilor căsătoriți. Despre școlile comunei, primarul menționează că prin finalizarea proiectului de modernizare a reușit să aducă învățământul local la nivelul Uniunii Europene, iar din perspectiva educației sanitare, Nicolae Rîjnoveanu își îndeamnă cetățenii să respecte regulile pentru combaterea CoronaVirus și să se vaccineze.

Nicolae Rîjnoveanu: “Pot să vă spun că lucrarea cu școlile este terminată, deci am reușit să definitivăm lucrarea și la timp, chiar înainte de termen cu aproape 2 luni. O să o recepționăm cât de curând, pentru asta aștept din partea executantului să-mi trimită o adresă prin care solicită recepția lucrărilor.
Lucrarea pe care o avem pe PNDL de modernizare rețea de apă și canalizare, și extindere rețea canalizare, este în execuție. În noiembrie ar trebui să se termine execuția, se lucrează bine, au fost probleme ca peste tot cu pandemia, știți foarte bine prin ce am trecut. Cele două proiecte pe care le avem sunt în execuție, e vorba de dispensar și de grădiniță. Proiectul privind execuția rețelei de distribuție gaze este aproape definitivat și este depus deja la Ministerul Mediului. Ni s-a mai cerut niște completări, le-am făcut, așteptăm de fapt să se evalueze și să ne cheme, poate, la contract. Săptămâna viitoare o să începem lucrarea de execuție a sălii de sport. Tot săptămâna viitoare și execuția lucrării terenului de minifotbal. Sala de sport va fi amplasată în curtea școlii, iar terenul de antrenament este lângă baza sportivă pe care o avem.

Am semnat contractul cu FDE pentru extinderea rețelei de distribuție energie electrică în planul ăsta de lotizare unde o să acordăm teren pentru construcții de locuințe tinerilor căsătoriți și care fac obiectul Legii 15. S-a stabilit, am luat contact cu proiectantul, iar proiectul este în execuție. Noi am semnat că suntem de acord cu coparticiparea a jumătate din sumă – cea totală fiind de aproximativ 1.600.000 de lei. Până în primăvară trebuie neapărat să facem două artere de apă acolo, în așa fel încât atunci când vom acorda tinerilor locuri de casă să existe toate utilitățile de bază.
Am mai solicitat și dorim să depunem și pe proiectul de mediu pentru valoarea de 4.000.000 de lei în ceea ce constă etapa 3 la canalizare, o extindere. Acolo lucrările vor fi mult mai greoaie pentru faptul că trebuie să leg lucrarea care se execută de sistemul de canalizare, trebuie să mai facem încă un modul la stația de epurare. Sunt multe de făcut, dar ne întindem cât ne ține plapuma. Trebuie să ținem cont și de capacitatea de muncă a corpului de specialitate a primarului.

Sunteți un primar de notorietate și un om cu experiență în administrație. Despre proiectul municipiului Călărași în parteneriat cu județul Călărași privind realizarea podului peste brațul Borcea, ce ne puteți spune?

Nicolae Rîjnoveanu: E vorba de planul ăsta de urbanism de funcționare zonal pentru municipiu și pentru județ. Eu pot să vă spun că am fost prezent la ambele întâlniri, pe consiliu și pe municipiu, pentru că sunt direct interesat. Mai ales la municipiu fac parte din acest plan care pe linia de la noi se întinde până la inclusiv Dichiseni și este neapărat nevoie. Noi suntem una dintre localitățile care asigurăm forță de muncă în județul Călărași și trebuie neapărat să dezvoltăm această zonă – infrastructură de transport. Sunt ferm convins că aici trebuie avut în vedere potențialul de care dispunem pe tot ce se numește locuri de muncă, infrastructură în jurul municipiul. Trebuie să avem în vedere și dezvoltarea localității din toate punctele de vedere, pentru că e vorba de bani aici, dar noi suntem legați foarte mult de municipiu. Eu am fost de acord cu acest plan și am semnat pentru el.

STANDARDELE EDUCAȚIEI ÎN COMUNA ROSEȚI, MENȚINUTE LA NIVEL EUROPEAN

Nicolae Rîjnoveanu: Condițiile învățământului sunt apropriate de cele din Uniunea Europeană, ca să fie clar. Nu știu exact ce este în Uniunea Europeană, dar din ceea ce citesc. Pot să spun că la ora actuală sunt condiții extraordinare pentru învățământ prin lucrările care s-au executat. Realizările au fost pe măsură, un executant foarte bun. Sunt ferm convins că elevii se vor bucura de condițiile create și sunt sigur că își vor aminti cu plăcere de condițiile în care au învățat la școala Roseți. Mai am probleme cu preșcolarii, daca reușim să facem și grădinița…. Aproape am făcut și dispensarul, suntem pe cale să realizăm tot ce trebuia să fac în comuna Roseți.
Profit de această ocazie să le transmit tuturor locuitorilor să respecte măsurile care se iau cu privire la această pandemie, întrucât ne-am apropriat și noi de incidența de 1 la nivel de comună. La ora actuală, 29.09.2021, ies 2 din carantină, sunt 4 oameni care sunt izolați. Îi rog pe toți să respecte măsurile transmise prin lege, este în folosul fiecăruia dintre noi și este benefic. Eu unul o să fiu foarte atent ca aceste reguli să fie respectate și voi căuta pe cât este posibil ca incidența la nivel de Roseți să fie menținută sub 1. Mai mult de atât nu știu ce aș putea să fac.

Cum vedeți campania de vaccinare a valului 4?
Nicolae Rîjnoveanu: O văd benefică. Dacă stau să mă gândesc, trebuie să fii nebun ca cineva să-ți pună ceva la dispoziție gratuit și tu să nu te folosești. Înseamnă că ești pur și simplu criminal. Indiferent de ce s-ar spune, este o măsură care trebuie luată și respectată de toți. Prin faptul că m-am vaccinat îmi arăt respectul față de cetățeni, tot la fel și ei trebuie să mă respecte. Vin în contact zilnic cu poate 20-30 de oameni. Înțeleg că toți avem drepturi, dar avem și obligații.

Continue Reading
Click to comment

Leave a Reply

Adresa ta de email nu va fi publicată.

Știri

Ecoaqua Călărași a început reabilitarea rețelei de canalizare menajeră a blocurilor N28 / N29

Published

on

Începând cu data de miercuri, 26 mai a.c., operatorul ECOAQUA S.A. CĂLĂRAȘI a început reabilitarea rețelei de canalizare menajeră aferentă blocurilor N28 – N29 din municipiul Călărași.

Vă reamintim că operatorul ECOAQUA demarează o campanie de informare

Operatorul ECOAQUA S.A. Călărași demarează o campanie de informare și de conștientizare către toți consumatorii cu privire la modul inconștient și nepăsător de aruncare a deșeurilor în rețeaua de canalizare.

Pe primele locuri printre cauzele care determină colmatarea/înfundarea sistemului de canalizare sunt 𝐧𝐞𝐫𝐞𝐬𝐩𝐞𝐜𝐭𝐚𝐫𝐞𝐚 𝐫𝐞𝐠𝐮𝐥𝐢𝐥𝐨𝐫 𝐞𝐥𝐞𝐦𝐞𝐧𝐭𝐚𝐫𝐞 𝐝𝐞 𝐮𝐭𝐢𝐥𝐢𝐳𝐚𝐫𝐞 𝐚𝐥 𝐬𝐢𝐬𝐭𝐞𝐦𝐮𝐥𝐮𝐢 𝐝𝐞 𝐜𝐚𝐧𝐚𝐥𝐢𝐳𝐚𝐫𝐞. Din nefericire pentru noi, cât și pentru dumneavoastră, acest lucru duce la refularea sistemului de canalizare inclusiv în imobile.

Continue Reading

Știri

UPDATE/ GRUPARE INFRACȚIONALĂ SPECIALIZATĂ ÎN CONTRABANDĂ CU BIJUTERII DIN AUR, DESTRUCTURATĂ

Published

on

În urma celor peste 200 de percheziții, efectuate, la data de 25 mai a.c., de Poliția Română, prin Inspectoratul de Poliție Județean Călărași, împreună cu procurorii D.I.I.C.O.T. – B.T. Călăraşi, au fost ridicate peste 21 de kg de bijuterii din aur în valoare de aproximativ 5.000.000 de euro , 147.293 de lei, 19.327 de euro, 765 de dolari, 89.580 de lire turcești și 10 lire sterline, 3 autoturisme, un pistol cu bile din cauciuc, deținut fără autorizație, 1.860 de țigarete, 192 de articole vestimentare purtând însemnele unor mărci identice sau similare cu o marcă înregistrată pe teritoriul național și 22 de parfumuri de diferite mărci.

De asemenea, au fost puse în executare 28 de mandate de aducere, iar în urma audierilor, a fost dispusă reținerea a 8 persoane, pentru 24 de ore, urmând a fi prezentate, în cursul zilei de astăzi, judecătorului de drepturi și libertăți, cu propunere de arestare preventivă, pentru 30 de zile. Totodată, față de 4 persoane a fost luată măsura controlului judiciar, pentru 60 de zile.

Reamintim că, la data de 25 mai 2022, Poliția Română, prin Inspectoratul de Poliție Județean Călărași, împreună cu procurorii D.I.I.C.O.T. – B.T. Călăraşi, au efectuat peste 200 de percheziții domiciliare, în județele Alba, Argeș, Bacău, Bihor, Bistrița-Năsăud, Botoșani, Brașov, Mehedinți, Maramureș, Mureș, Neamț, Prahova, Sălaj, Sibiu, Suceava, Vaslui, Vâlcea și Vrancea, precum și în municipiul București, în cadrul unei acțiuni care a vizat destructurarea unui grup infracţional organizat specializat în săvârșirea infracțiunii de contrabandă cu aur.

Începând cu luna iulie 2021, a fost constituit un grup infracțional organizat, care a acționat până în luna mai 2022, în scopul comiterii infracțiunii de contrabandă cu bijuterii din aur provenite din Turcia.

Astfel, profitând de experiența lor acumulată în domeniu (în calitate de deținători ai unei societăți comerciale cu profil amanet în mun. Medgidia, județul Constanța), liderii grupului infracțional organizat au sesizat potențialul uriaș de obținere a unor câștiguri ilicite, prin introducerea în țară, prin punctele de trecere a frontierei, a unor cantități mari (de ordinul kilogramelor) de bijuterii din aur, eludând astfel plata taxelor prevăzute de lege (TVA și taxe vamale).

În vederea minimizării riscurilor, membrii grupului infracțional organizat se deplasau în Turcia unde vizualizau marfa de contrabandă, negociau cantitățile și prețurile, aceasta fiind expediată, prin intermediul altor autocare decât cele cu care călătoreau aceștia. În acest scop, membrii grupului infracțional organizat au stabilit relații cu șoferi de încredere, care, în schimbul unor sume de bani, au fost de acord să disimuleze coletele cu aur în autocarele conduse de ei.

Din judeţul Constanţa, municipiile Constanţa şi Medgidia, s-au efectuat în mod constant numeroase curse cu autocarul către Turcia, fiind introduse în țară de către membrii grupului, săptămânal, uneori de mai multe ori pe săptămână, colete cu aur în vederea comercializării la negru.

Grupul infracțional organizat a avut o activitate infracțională intensă, dezvoltând o adevărată rețea de distribuție de bijuterii de aur, folosind în acest scop multe alte persoane dispuse să ia parte la aceste activități ilicite, în schimbul obținerii de venituri ilegale generoase.

Pe parcursul urmăririi penale, au fost depistate două transporturi efectuate în septembrie 2019 și februarie 2022, fiind indisponibilizată cantitatea de aproximativ 2,3 kilograme de bijuterii din aur.

De asemenea, din cercetările efectuate în cauză a rezultat faptul că membrii grupului infracțional organizat au desfășurat activități de camată, aceştia acționând cu precădere pe raza orașului Medgidia și a localităților limitrofe din județul Constanța. Astfel, aceștia au acordat ca îndeletnicire diverse sume de bani cu titlu de împrumut, în vederea perceperii de dobânzi lunare, operațiunile derulându-se în afara cadrului legal ce reglementează condițiile în care își pot desfășura activitățile entitățile financiare nebancare, fiind folosită în acest scop casa de amanet de pe raza Municipiului Medgidia.

Banii proveniți din infracțiunile de contrabandă, camătă, evaziune fiscală și punerea în circulație a unui produs purtând o marcă identică sau similară cu o marcă înregistrată pentru produse identice sau similare, au fost investiți în imobile sau schimbați și transferați în scopul ascunderii și al disimulării originii ilicite al acestora.

Toți membrii aflați în eșaloanele superioare ale grupării dețin autoturisme de lux, imobile, bani în conturi, se deplasează constant în vacanțe de lux, etalând un mod de viață opulent, existând o disproporție vădită între veniturile obținute în mod legal și stilul de viață afișat.

Activitatea de urmărire penală a fost efectuată cu sprijinul ofiţerilor de poliţie judiciară din cadrul Inspectoratului de Poliție Județean Călărași și al polițiștilor de frontieră din cadrul I.G.P.F. – Garda de Coastă.

La activități, au participat polițiști din cadrul I.G.P.R. – Direcția de Investigare a Criminalității Economice (rol de coordonare), I.G.P.F. – Garda de Coastă, D.C.C.O., structurilor de combatere a criminalității organizate din țară, structurilor de investigații criminale, luptători din cadrul Serviciului pentru Intervenții și Acțiuni Speciale și SAS, precum și jandarmi din cadrul Inspectoratului General al Jandarmeriei Române.

Suportul de specialitate a fost asigurat de către Direcția Operațiuni Speciale.

Facem precizarea că, pe parcursul întregului proces penal, persoanele cercetate beneficiază de drepturile și garanțiile procesuale prevăzute de Codul de procedură penală, precum și de prezumția de nevinovăție.

Continue Reading

Știri

Cod galben: descărcări electrice și intensificări ale vântului, în județul Călărași

Published

on

COD GALBEN – Instabilitate atmosferica accentuata, descarcari electrice, intensificari ale vantului, vijelii, 55-75 km/h, averse torentiale si izolat grindina, 15-20 l/mp, izolat 30 l/mp. Interval 26.05.2022 orele 13:00-20:00. ISU Calarasi

Continue Reading

Tendințe

Copyright © 2022 CalarasiPRESS.

error: Conținutul site-ului Călărași PRESS este protejat de dreputuri de autor. Toate dreputile rezervate către © Cătălin COJOCARU. Pentru preluare informațiilor și a conținutului, ne puteți contacta la 0735.128.255 sau la catalin@calarasipress.ro