Primarul municipiului Călărași, Marius Dulce, a prezentat recent detalii despre proiectele de dezvoltare a orașului în cadrul unei conferințe de presă. Printre proiectele prezentate, se află cele pentru care au fost depuse aplicații pentru finanțare din fonduri nerambursabile. Pentru a se asigura că aceste proiecte vor fi finalizate până la termenul limită, respectiv 31 decembrie, este necesară o muncă intensă și o atenție deosebită.
“La începutul acestui mandat, precum și referitor la cele pentru care au fost depuse în continuare aplicații, solicităm finanțări din fonduri nerambursabile, mecanismul este același. Anume, funcționează mecanismul rambursării sumelor folosite în cadrul proiectele pentru a plăti servicii, lucrări, diverse elemente care sunt menționate în proiecte, în contractele de finanțare. Regula este că întâi beneficiarul, în situația de față mun. Călărași, trebuie să achite în baza documentelor justificative serviciile sau lucrările furnizate, respectiv prestate, urmând ca aceste sume, de fapt cele care sunt eligibile, să fie solicitate finanțatorului în baza unor cereri de rambursare. Verificarea se face în teren, după care în funcție de concluziile verificării, autoritatea de management aprobă aceste sume pentru a fi rambursare beneficiarului. Este evident că sumele despre care discutăm în situația noastră, vorbim despre 24 de proiecte în implementare din Programul Operațional Regional 2014-2020 și care sunt cu miza finalizării lor până la 31 decembrie, acest an, înseamnă o sumă foarte mare care trebuie antrenată în vederea asigurării acestor plăți.” a precizat Marius Dulce.
Pentru a se asigura sustenabilitatea proiectelor, constructorii și furnizorii primesc contravaloarea serviciilor sau lucrărilor prestate la timp, este necesară o sumă mare de bani care trebuie antrenată în vederea asigurării acestor plăți. Din acest motiv, primăria a contractat împrumuturi pentru a asigura un cash flow adecvat și a nu îngreuna bugetul local. Împrumuturile au fost dimensionate astfel încât să permită asigurarea plăților în proiecte fără a afecta negativ celelalte activități inițiate din bugetul local.
“Avem tot interesul ca nici constructorii, nici furnizorii să nu intre târziu în posesia contravalorii serviciilor sau lucrărilor prestate. De asemenea, avem constrângeri prin contractele încheiate cu ei odată cu depunerea situațiilor de plată, depunerea facturilor. Conform contractului ești obligat ca într-un anumit interval de timp să și asiguri plata, deci pentru asta ai nevoie de bani la dispoziție. Banii nu pot fi asigurați numai din resursa proprie, din bugetul local, și atunci a fost necesară fundamentarea și contractarea unor împrumuturi care să asigure în primul rând acest cash flow. Împrumuturile au luat în calcul bineînțeles ritmicitatea cu care se realizează aceste rambursări și în felul acesta ele au fost dimensionate astfel încât, zicem noi, vom reuși să asigurăm plățile în proiecte fără a îngreuna foarte mult bugetul local. Colegii de la economic bineînțeles că au fost implicați în dimensionarea împrumuturilor, iar acestea nu grevează într-un mod negativ asupra celorlalte activități care se inițiază din bugetul local.”
Marius Dulce a subliniat importanța finalizării proiectelor în termen și a precizat că autoritățile locale fac tot posibilul să asigure buna desfășurare a acestora. Pentru a se asigura că proiectele vor fi finalizate la timp, se lucrează intens la fiecare dintre ele, iar autoritățile locale monitorizează îndeaproape evoluția lor. În cele din urmă, Marius Dulce a subliniat că dezvoltarea orașului Călărași este o prioritate.