Connect with us

Știri

VIDEO. Marius Dulce: Asigurarea finanțării este crucială pentru finalizarea proiectelor din Călărași

Published

on

Primarul municipiului Călărași, Marius Dulce, a prezentat recent detalii despre proiectele de dezvoltare a orașului în cadrul unei conferințe de presă. Printre proiectele prezentate, se află cele pentru care au fost depuse aplicații pentru finanțare din fonduri nerambursabile. Pentru a se asigura că aceste proiecte vor fi finalizate până la termenul limită, respectiv 31 decembrie, este necesară o muncă intensă și o atenție deosebită.

„La începutul acestui mandat, precum și referitor la cele pentru care au fost depuse în continuare aplicații, solicităm finanțări din fonduri nerambursabile, mecanismul este același. Anume, funcționează mecanismul rambursării sumelor folosite în cadrul proiectele pentru a plăti servicii, lucrări, diverse elemente care sunt menționate în proiecte, în contractele de finanțare. Regula este că întâi beneficiarul, în situația de față mun. Călărași, trebuie să achite în baza documentelor justificative serviciile sau lucrările furnizate, respectiv prestate, urmând ca aceste sume, de fapt cele care sunt eligibile, să fie solicitate finanțatorului în baza unor cereri de rambursare. Verificarea se face în teren, după care în funcție de concluziile verificării, autoritatea de management aprobă aceste sume pentru a fi rambursare beneficiarului. Este evident că sumele despre care discutăm în situația noastră, vorbim despre 24 de proiecte în implementare din Programul Operațional Regional 2014-2020 și care sunt cu miza finalizării lor până la 31 decembrie, acest an, înseamnă o sumă foarte mare care trebuie antrenată în vederea asigurării acestor plăți.” a precizat Marius Dulce.

Pentru a se asigura sustenabilitatea proiectelor, constructorii și furnizorii primesc contravaloarea serviciilor sau lucrărilor prestate la timp, este necesară o sumă mare de bani care trebuie antrenată în vederea asigurării acestor plăți. Din acest motiv, primăria a contractat împrumuturi pentru a asigura un cash flow adecvat și a nu îngreuna bugetul local. Împrumuturile au fost dimensionate astfel încât să permită asigurarea plăților în proiecte fără a afecta negativ celelalte activități inițiate din bugetul local.

„Avem tot interesul ca nici constructorii, nici furnizorii să nu intre târziu în posesia contravalorii serviciilor sau lucrărilor prestate. De asemenea, avem constrângeri prin contractele încheiate cu ei odată cu depunerea situațiilor de plată, depunerea facturilor. Conform contractului ești obligat ca într-un anumit interval de timp să și asiguri plata, deci pentru asta ai nevoie de bani la dispoziție. Banii nu pot fi asigurați numai din resursa proprie, din bugetul local, și atunci a fost necesară fundamentarea și contractarea unor împrumuturi care să asigure în primul rând acest cash flow. Împrumuturile au luat în calcul bineînțeles ritmicitatea cu care se realizează aceste rambursări și în felul acesta ele au fost dimensionate astfel încât, zicem noi, vom reuși să asigurăm plățile în proiecte fără a îngreuna foarte mult bugetul local. Colegii de la economic bineînțeles că au fost implicați în dimensionarea împrumuturilor, iar acestea nu grevează într-un mod negativ asupra celorlalte activități care se inițiază din bugetul local.” 

Marius Dulce a subliniat importanța finalizării proiectelor în termen și a precizat că autoritățile locale fac tot posibilul să asigure buna desfășurare a acestora. Pentru a se asigura că proiectele vor fi finalizate la timp, se lucrează intens la fiecare dintre ele, iar autoritățile locale monitorizează îndeaproape evoluția lor. În cele din urmă, Marius Dulce a subliniat că dezvoltarea orașului Călărași este o prioritate.

Știri

Reprezentanții CJ Călărași au vizitat Centrul TUMO din Armenia

Published

on

Mihăiță Beștea, vicepreședintele Consiliului Județean Călărași și managerul public din cadrul aceleiași instituții, Marius Fulga, au efectuat o vizită de lucru în Armenia, la Consiliul Regional Shirak. Deplasare a avut ca prim scop cunoașterea  Centrului TUMO , unul dintre cele mai moderne sisteme de educație extrașcolară, născut în Erevan – Armenia și dezvoltat rapid în cele mai mari capitale ale lumii.

„În această săptămână am efectuat o vizită în Armenia, alături de Managerul Public, domnul Marius Fulga, în calitate de reprezentanți ai județului Călărași.
Acestă deplasare a fost o oportunitate excelentă de a învăța mai multe despre sistemul TUMO, unul dintre cele mai inovatoare și eficiente sisteme de educație extrascolară din lume.
TUMO este un concept inovativ despre libertatea, creativitatea și puterea de decizie a tinerilor. Într-un sistem bazat pe autoinvatare și colaborare, acesta oferă tinerilor posibilitatea de a învăța despre tehnologie, artă și design într-un mod interactiv și inovator. Este un concept care are potențialul de a revoluționa sistemul educațional și de a transforma modul în care tinerii învață în întreaga lume.
Sprijinit de Ambasadorul Republicii Armenia în România, Excelența Sa Sergey Minasyan, am avut o întâlnire la Consiliul Regional Shirak, cu guvernatorul adjunct al provinciei, unde am discutat despre modul în care județul Călărași și regiunea Shirak ar putea colabora pentru a dezvolta mediul de afaceri și cel administrativ.
Vreau să mulțumesc persoanelor care ne-au ghidat în această vizită – Excelența Sa Sergey Minasyan, Ambasadorul Republicii Armenia în România, și Aldei Ciceu, care ne-au ajutat să obținem o perspectivă unică și valoroasă asupra sistemului TUMO și asupra posibilităților de colaborare cu regiunea Shirak.
Această deplasare ne-a oferit oportunitatea de a învăța, de a cunoaște și de a ne conecta cu altă cultură și cu alte persoane care împărtășesc valorile noastre de inovație și progres. Sunt convins că aceste experiențe vor fi utile pentru dezvoltarea județului nostru!” -scrie Mihăiță Beștea, vicepreședintele Consiliului Județean Călărași într-o postare pe o rețea de socializare.
Continue Reading

Știri

Ora Pământului 2023, la Călărași

Published

on

În data de 25 martie 2023, Primăria Municipiului Călăraşi va marca cea de-a 17-a ediție a Earth Hour™ (Ora Pământului), o acțiune voluntară de mediu care este considerată cea mai mare din istorie. Participanții din întreaga lume, inclusiv oameni, instituții și companii, vor stinge lumina timp de o oră, oferind astfel o contribuție importantă în susținerea planetei noastre.

În municipiul nostru, invitația de a stinge lumina între 20:30 și 21:30 este însoțită de o invitație mai amplă de a ne schimba modul de a relaționa cu mediul. Operatorii economici din zonă sunt, de asemenea, invitați să participe la acest eveniment prin stingerea luminilor la sedii și la punctele de lucru.

Început în 2007, când 2 milioane de oameni și peste 2.100 de companii din Sydney au participat, Earth Hour a devenit o mișcare globală în 2008, cu peste 100 de milioane de oameni din mai mult de 30 de țări ale lumii care s-au alăturat. Scopul este de a sublinia preocuparea pentru schimbarea accelerată a climei, care reprezintă una dintre cele mai mari probleme actuale.

Continue Reading

Știri

Marșul pentru viață 2023, la Călărași

Published

on

𝐌𝐚𝐫𝐬̧𝐮𝐥 𝐩𝐞𝐧𝐭𝐫𝐮 𝐯𝐢𝐚𝐭̧𝐚̆ 𝟐𝟎𝟐𝟑 „𝑉𝑖𝑖𝑡𝑜𝑟𝑢𝑙 𝑒𝑠𝑡𝑒 𝑃𝑅𝑂 – 𝑉𝐼𝐴𝑇̧𝐴̆!” | Sâmbătă, 25 martie, ora 14.00
Cu arhiereasca binecuvântare a Preasfinţitului Părinte VINCENŢIU, Episcopul Sloboziei şi Călăraşilor, Protopopiatul Călărași, în colaborare cu Primăria Municipiului Călărași şi Inspectoratul Şcolar Judeţean Călăraşi, va organiza 𝐌𝐚𝐫𝐬̧𝐮𝐥 𝐩𝐞𝐧𝐭𝐫𝐮 𝐯𝐢𝐚𝐭̧𝐚̆ 𝟐𝟎𝟐𝟑 „𝑉𝑖𝑖𝑡𝑜𝑟𝑢𝑙 𝑒𝑠𝑡𝑒 𝑃𝑅𝑂 – 𝑉𝐼𝐴𝑇̧𝐴̆!”
Evenimentul, la care vor participa copii, părinţi şi profesori de religie, se va desfășura la Biserica Sfinţii Împăraţi Constantin şi Elena – Volna din Municipiul Călăraşi. Participanții vor purta pancarte cu mesaje PRO VIAȚĂ.
Mesajele evenimentului sunt:
– Familia creștină – prefigurează chipul Sfintei Treimi – așa cum Sfânta Treime este Una, la fel și familia creștină, legată prin iubire, formează un singur întreg în duh și iubire: tatăl nu trăiește pentru sine, ci pentru soție și copii, soția pentru soț și copii, iar copiii sunt nedespărțiți cu sufletul de părinți;
– Icoana cu Buna Vestire – este icoana zămislirii de la Duhul Sfânt a Fiului lui Dumnezeu în pântecele Preacuratei Fecioare, reprezintă vestea cea bună a mântuirii noastre, bucuria împlinirii promisiunii Vechiului Testament, prin Întruparea Izbăvitorului lumii.
𝐏𝐫𝐨𝐠𝐫𝐚𝐦𝐮𝐥 𝐜𝐮𝐥𝐭𝐮𝐫𝐚𝐥 𝐜𝐮𝐩𝐫𝐢𝐧𝐝𝐞:
– Oficierea unei slujbe Te Deum;
– Concert dedicat vieţii şi mamei, susţinut de către grupul catehetic al Parohiei Naşterea Sfântului Ioan Botezătorul, grupul catehetic ,,Îngeraşii”, al parohiei Mircea Vodă şi Grupul Laetitia Angelorum, al Şcolii Gimnaziale Mihai Viteazul din Călăraşi;
– Atelier de desene pe asfalt pentru copii – ,,Desenează pe asfalt bucuria pentru viață”;
– Plantarea unui copac şi flori în curtea bisericii, în memoria copiilor nenăscuţi;
– O poveste pentru suflet. Copiii, coordonaţi de către profesorii de religie, vor recita poezii şi eseuri despre viaţă şi dragostea mamei.
Continue Reading

Cele mai accesate articole