Urmăriți știrile Călărașipress.ro pe Whatsapp
Sâmbătă, pe data de 11 mai, călărășenii sunt așteptați la Muzeul Municipal Călărași pentru a lua parte la expoziția „Istorie și simbol, cea dintâi Lojă Masonică sibiană”, prezentată de Muzeul Național Brukenthal, din Sibiu.
În cadrul unui interviu acordat în exclusivitate pentru Călărași PRESS, Directorul Muzeului Municipal Călărași, Florin Rădulescu, a făcut câteva dezvăluiri despre această expoziție și a subliniat că este o ocazie unică pentru cetățeni de a intra atât de profund în istoria masoneriei și a curentului iluminist.
„Este prima ocazie, pentru călărășeni, de a vizita o expoziție mai deosebită. Este vorba de istoria primei loje masonice din Sibiu, o lojă înființată în 1767, susținută, la un moment dat, de Samuel von Brukenthal”, a spus Florin Rădulescu.
Expoziția „Istorie și simbol, cea dintâi Lojă Masonică sibiană”, curatoriată de dr. Raluca Maria Frîncu și Alexandru Constantin Chituță va aduce în atenția vizitatorilor mai bine de 60 de obiecte masonice de patrimoniu, care datează din secolele XVIII și XIX.
În acest sens, directorul Muzeului Municipal Călărași a enumerat câteva obiecte care vor fi prezentate în cadrul expoziției: „Obiectele care vor fi în expoziție provin de la Muzeul Brukenthal, sunt obiecte donate sau achiziționate în ultimii 200 de ani. Veți vedea artefacte folosite în interiorul masoneriei, obiecte gen: compas, echer, urnă de vot, sabie de consacrare”.
Loja masonică sibiană, cunoscută sub denumirea „Loja Sf. Andrei”, și-a desfășurat activitatea în cea de-a doua jumătate a secolului al XVIII-lea. Aceasta a fost fondată în anul 1767 de nouă studenți sași, care, la rândul lor, și-au terminat studiile în cadrul centrelor Dresda, Erlagen, Jena și Tubingen, care găzduiau loje masonice de renume, la acea vreme.
Respectiva lojă a desfășurat activități în domeniul cultural, concentrându-se pe ramuri ale literaturii și publicismului. Membrii ei se focusau pe elaborarea de lucrări centrate pe geografia și istoria Transilvaniei.
„Este o expoziție care a început să fie vizibilă încă de anul trecut, realizată cu sprijinul Marii Loje Naționale din România și o expoziție inedită, care poate fi văzută și în Noaptea Muzeelor.
Vă așteptăm sâmbătă, pe 11 mai, la ora 10:00 și, pentru că ne dorim să fiți în număr cât mai mare și la vernisaj și la Noaptea Muzeelor, vă mai spun despre un eveniment care va avea loc pe 24 mai, la ora 17:00: Lansarea cărții călărășencei Luminița Velciu, despre Grupul Coral Song”, a mai declarat Florin Rădulescu, în cadrul interviului.