Deputatul PSD, Dumitru Coarnă este singurul parlamentar călărășean care a votat moțiunea simplă a USR împotriva actualului ministru al Energiei, Virgil Popescu. Parlamentarul de Călărași a explicat în conferința de presă motivul pentru care s-a poziționat împotriva ministrului. Iată ce spune Coarnă:
“Traversăm o perioadă extrem de complicată din perspectivă energetică, o criză majoră. În opinia mea, prețul este majorat artificial, criza este provocată de către ministrul în funcție, Dan Virgil Popescu. Este în această funcție din 2019 la zi, deci este ministru în continuitate.
Eu am analizat activitatea domnului ministru și am constatat niște lucruri, 2017-2018, și mergem pe RomGaz care este capital de stat, ca să înțelegeți. RomGaz-ul producea undeva la 110.000 de mW/oră pe an și noi consumam pe acolo, 115.000. Acum am ajuns să producem 86.000 de mW/oră pe an, adică am diminuat producția cu aproape 20 de procente din exploatare. În investiții, practic, a făcut un alt lucru. A reușit să închidă majoritatea firmelor de foraj din România. Nu a rezultat nicio traversare de investiții, deși România este bogată în această privință. Omul nu a făcut nimic, practic prin această atitudine a reușit să închidă firmele cu această obligativitate de foraj. Acum, știu eu, dacă vrem să forăm la Călărași, trebuie să venim cu o firmă străina.
M-am uitat puțin pe declarația de avere a domnului Popescu. Ce să vezi? Acțiuni OMV. Soția, 8 stații OMV. Vizită la Azerbaidjan, ce să vezi? În delegația României, directorul OMV. Piața speculativă, cine crește pe piață? OMV. 1.500.000 de euro din această criză provocată artificial. Știți cu câți euro iese astăzi gaz din România? Cu 10 euro mW/oră și îl vindem cu 300 de euro. Tot timpul ni s-a spus că domnule ANL, rușii. Nu, exclus. ANL, sigur, are partea de vină, dar nu este proprietar al RomGaz.
Problema de fond că a făcut această speculă a pieței de energiei, diminuând producția de energie în mod deliberat și a creat în piață spații altor entități private. Foarte bine că sunt, dar a creat această posibilitate a speculei și a îmbogățit fără just temei. O să vedeți că efectul a început deja să apară, capacitățile de producție din mediul privat vor fi închise din două motive simple. Avem majorarea de preț la energie și la materie primă, dacă eu sunt peste materia primă și energie, clar că ce trebuie să fac eu, investitor, să diminuez locurile de muncă, să majorez prețul la produsul finit sau să închid.
Am devenit specialist în energie, chiar dacă nu sunt. Am mers la sursa zero și am vorbit cu oameni care m-au luminat și pe mine. Am purtat discuții cu mediul de afaceri, cu sindicate, cu patronate. Toată lumea pe termen scurt sau mediu oferă două soluții: 1. Aleg reglementarea, adică revin la piața reglementară, obligatoriu, și 2: dezvoltarea unor investiții în energie. În zona electrică putem să facem un mix energetic, pentru că acolo avem producători apă, eoliană, cărbune și nucleară electrică, diferite surse de alimentare. Aici se creează un deficit pe piață, pentru că Hidroelectrica creează curent electric cu un cost mic și se creează canibalism pe piața energiei. Soluția este una singura: Hidroelectrica, care are foarte muți bani acum, să cumpere din piață, sunt 4-5 unități pe care Hidroelectrica poate să le cumpere, are bani să le transforme în gaze din cărbuni pentru a crea un preț de echilibru pe piață. Fiind proprietatea Hidroelectrica, am energie cu apă cu gaze și cărbune și atunci fac un mix energetic, produc un preț mediu și elimin și canibalismul din piața energiei.
În opinia mea, ceea ce se întâmplă acum, pas cu pas ne îndreptăm spre faliment, atât în zona publică, cât și privată.”