Connect with us

Știri

VIDEO. Scandal la Sohatu: Acuzații de cheltuieli nejustificate. Consilierul Valentin Popa face un denunț public

Published

on

În cadrul unei ședințe ordinare desfășurate la Consiliul Județean Călărași pe data de 28 noiembrie 2023, consilierul județean Valentin Popa a făcut public un denunț  împotriva primarului liberal Cătălin Iordache din Sohatu. Popa susține că primarul folosește sume de bani nejustificate pentru diferite achiziții și lucrări despre care spune ca sunt de proastă calitate.

Valentin Popa spune că într-un un parc din satul Progresul al comunei Sohatu, unde s-au investit aproximativ 200.000 de euro de-a lungul mai multor ani, se prezintă în prezent într-o stare de degradare avansată. El a subliniat că locul de joacă din parc este în lucru, iar tartanul montat acum un an a fost demontat, fapt interpretat de consilier ca posibilă spălare de bani publici.

Pentru că acesta a sesizat în mod public mai multe aspecte ce conturează derapaje ale primarului liberal Cătălin Iordache din Sohatul, ne-am deplasat la locul cu pricina și l-a rugat pe consilierul județean să ne explice în detaliu despre ce este vorba.

De asemenea, consilierul a adus în atenție presupuse nereguli legate de achiziționarea băncilor pentru parc, suspectând că acestea au fost cumpărate la prețuri exagerate de la o primărie din Capitală. Valentin Popa a subliniat că aspectul actual al băncilor ridică serioase suspiciuni privind modul în care au fost cheltuiți banii comunității.

Tot în localitatea Sohatu, consilierul județean arată că există lucrări de modernizare a rețelei de apă curentă, în valoare de 3 milioane de euro, pe care primarul ales-o facă cu o firmă condusă de un PSD-ist, un fost vicepreședinte de consiliu județean din Călărași, Ștefan Ion. Tot consilierul Popa susține că firma este una care contractează salariați fără experiență în domeniul acestor lucrări iar calitatea este îndoielnică. Trecem de aces șantier și ajungem în centrul localității.

  • Contactat pentru un punct de vedere, reprezentantul MEDI SRL, responsabil de executarea lucrărilor de reabilitare și înființare a sistemului de apă-canal din comuna Sohatu și satele aparținătoare, Ștefan Ion, afirmă că proiectul a fost atribuit prin licitație publică, conform prevederilor legale. În ceea ce privește acuzația formulată de consilierul județean Valentin Popa, care îl acuză că a angajat personal fără pregătire profesională, administratorul societății a subliniat:
  • “Am ales între a angaja muncitori din Bangladesh, din Arabia, de nu știu unde, muncitori de-ai locului, muncitori necalificați, rețineți. Decât să aducem din altă parte, a fost o rugăminte a primarului, să pot folosi oameni din comună. Dacă am greșit cu asta, asta e. Ca român, eu zic că am făcut bine ce am făcut. Am înțeles că acuză (n.n. consilierul județean Popa Valentin) firma mea ia lucrări peste lucrări. Eu lucrez de peste 45 de ani în alimentație cu apă/canalizare. Uzina de apă din Călărași a fost condusă de mine din ‘78. Asta am învățat, asta fac. Am mai înțeles că iau lucrare după lucrare. Sunt vreo 50 și ceva de lucrări scoase pe PNI – Anghel Saligny- în județ. Nu pot să le iau eu pe toate, câteva am luat și eu prin licitație, cum spun legile din România” – a precizat Ștefan Ion, reprezentantul companiei.

Pentru că o comunitate care se respectă trebuie să aibă o primărie frumoasă, la Sohatu, primarul a achiziționat serviciile unei firme pentru a planta gazon și mai mulți arbuști în interiorul curții primăriei, carel-ar fi costat pe edil undeva 42.000 lei.

  • -Bună ziua! Domnu’ Șerban Marin?
  • -Da, Șerban la telefon!

 

  • – Vreau să vărbim despre lucrările executate în curtea Primăriei Sohatu.
  • – Lăsă-le dracu, tată! Auzi? N-ai gasit pe nimeni să spui c-am făcut lucrări … pai eu merg cu tine unde vrei… și la Timișoara și la Constanța… la DIICOT și la DNA…

 

  • -Voiam să vă întreb când au fost începute lucrările și cât au durat?
  • -Mă, tată, du-te și întrabă-i pe ăilalți, nu pe mine…

 

  • -Ați platat arbuști de tuia și montat gazon.
  • -S-a uscat (n.n. tuia), ai vazut că s-a uscat? Tuie.
  • -De ce s-a uscat?
  • – Pai dacă m-am c***t la rădăcină și am pus acolo…! Se numește material și trebuie să de c***i jos, vorbesc serios…

Aceeași firmă s-ar fi oferit ca de 1 decembrie, în semn de respect pentru tradiție, să ofere o masă festivă cu fasole și ciolan celor din zonă. Până la chermeză, încercăm să-l contactam telefonic pe reprezentantul societății pentru a discuta despre proiectul executat în fața primăriei. Dacă inițiat spunea că este bucuros de telefonul nostru, în doar cateva secunde atitudinea acestuia se schimbă radical și spune că nu e treaba nimănui ce lucrări a executat acesta din bani publici.

Am vrut să stăm de vorbă cu primarul localității Sohatu, Cătălin Iordache, însă acesta nu a fost de găsit în primărie, iar noi am fost întâmpinat de o doamna viceprimar, care ne-a recomandat că cel în măsură pentru a discuta aceste subiecte este chiar primarul. Insistențele noastre nu l-au convins pe edil să ne ofere explicații care să clarifice afirmațiile consilierrului județean Valentin Popa.

Știri

85% dintre pensionarii din Călărași primesc de la 1 septembrie pensii mărite, însă unii rămân cu neclarități. Ce spune conducerea Casei Județene de Pensii Călărași

Published

on

Conducerea Casei Județene de Pensii (CJP) Călărași a anunțat, pe 6 septembrie 2023, că toate deciziile de pensie recalculate au fost puse în plată de la începutul lunii septembrie. În cadrul unei conferințe de presă, directoarea executivă a instituției, Tatiana Zaharia, a precizat că recalcularea a afectat aproximativ 57.491 de dosare, iar majoritatea pensionarilor din județ au înregistrat creșteri ale veniturilor. Pentru 8.347 dintre aceștia, procesul de recalculare nu a adus nicio mărire. La conferință a mai fost prezentă și Elena Dincă, directoarea adjunctă a CJP Călărași. 

Potrivit directoarei CJP Călărași, 85% dintre pensionari au beneficiat de creșteri ale pensiilor, iar 3.500 dintre aceștia au depășit pragul de 1.281 de lei, ieșind astfel din indemnizația socială. Cu toate acestea, în cazul a 8.347 de dosare s-a înregistrat o scădere a cuantumului pensiei, însă aceasta este doar pe hârtie, fără a afecta pensiile aflate în plată. Aproximativ 14.000 de pensionari din județ continuă să primească indemnizația socială, care reprezintă diferența dintre pensia de contributivitate și pensia minimă garantată de 1.281 de lei.

„Din 1 septembrie, toate deciziile recalculate au fost puse în plată. La nivelul județului Călărași, în urma recalculării, un procent de aproape 85% din dosare au înregistrat creșteri. Tot datorită recalculării drepturilor de pensie, din 1 septembrie, au ieșit din indemnizația socială 3.500 de pensionari, deci au depășit pragul de 1.281 de lei”, a declarat Tatiana Zaharia. 

Indemnizația socială pentru pensionari, cunoscută în trecut drept pensia socială minimă garantată, este o măsură adoptată de statul român în 2009 pentru reducerea sărăciei și îmbunătățirea standardului de viață al populației, acordată pensionarilor sistemului public de pensii ale căror venituri din pensii sunt sub nivelul stabilit prin lege. „Acea pensie minimă garantată se aplică tuturor pensionarilor, indiferent de data deschiderii drepturilor de pensie”, mai explică Tatiana Zaharia. În 2024, nivelul veniturilor care permit acordarea acestei indemnizații este de 1.281 lei, potrivit legii. 

Neclaritățile pensionarilor 

Cu toate acestea, procesul de recalculare a generat neclarități pentru unii pensionari. Mai mult de 1.100 dintre aceștia au solicitat clarificări legate de stabilirea stagiului de cotizare sau cuantumul pensiei. Aproximativ 200 dintre ei au depus cereri scrise pentru a primi răspunsuri oficiale. „Neclaritățile fac referire la perioada necontributivă, perioada asimilată sau la neluarea în calcul al sporului suplimentar privind activitatea desfășurată în grupe superioare de muncă”, arată directoarea executivă. 

Directoarea executivă adjunctă a CJP Călărași, Elena Dincă, a precizat că, în urma procesului de recalculare, deși unele pensii au înregistrat scăderi pe hârtie, nicio pensie aflată în plată nu va scădea efectiv. 

„La nivelul județului Călărași, am avut, în perioada de recalculare, 57.491 de dosare. Din acestea, avem o scădere la un număr de 8.347 de dosare, care reprezintă 14,52%, iar creștere până în 25% la un număr de 24.199 de dosare, creștere între 50% și 75% pentru 5.496 de dosare, creștere între 75% și 100% pentru 429 de dosare, iar creștere de 100% pentru 45 de dosare. Sunt pensii care au scădere, dar doar pe decizie, ca și cuantum, însă nicio pensie aflată în plată nu scade”, a punctat Elena Dincă în cadrul conferinței. 

În proiectul de lege se precizează că nicio pensie în plată nu va scădea, chiar dacă în urma recalculării va rezulta o sumă mai mică decât cea aflată deja în plată. În aceste cazuri, valoarea pensiei va rămâne egală cu cea primită înaintea recalculării.

Pensiile ar trebui să ajungă în principiu în prima jumătate a lunii septembrie. Casa Națională de Pensii Publice (CNPP) a anunțat că primele pensii vor sosi însă prin Poșta Română, începând cu data de luni, 2 septembrie. Pe card, pensiile ar trebui să fie virate joi, 12 septembrie.

Advertisement

Continue Reading

Actualitate

Cod galben de inundații! Ce județe sunt vizate

Published

on

Hidrologii au emis o avertizare cod galben pentru râurile din județele Vaslui, Bacău, Galați, Vrancea, Tulcea și Constanța, unde există riscul depășirii cotelor de atenție și al inundațiilor locale. Avertizarea este valabilă până vineri seara.

Institutul Național de Hidrologie și Gospodărire a Apelor (INHGA) a emis joi o avertizare Cod galben, bazată pe situația hidrometeorologică actuală și prognoza pentru următoarele 24 de ore. Avertizarea va începe joi la ora 23:00 și va fi valabilă până vineri la ora 18:00.

„Acesta va afecta anumite sectoare de râuri din bazinele hidrografice Prut şi Siret, în judeţele: Vaslui, Bacău, Galaţi şi Vrancea, râurile din judeţul Tulcea şi cele din jumătatea de nord a judeţului Constanţa, unde sunt posibile depăşiri ale cotelor de atenţie. Atenţionarea hidrologică vizează în principal fenomenele de scurgeri importante pe versanţi, torenţi şi pâraie şi viituri rapide pe râurile mici, cu posibile efecte de inundaţii locale”, au transmis hidrologii, scrie news.ro.

 

Continue Reading

Actualitate

Structura anului universitar 2024-2025. Când vor începe studenții facultatea

Published

on

În anul universitar 2024-2025, majoritatea facultăților din România vor începe cursurile luni, 30 septembrie.

Spre deosebire de liceeni, care încep cursurile mai devreme, pe 9 septembrie, studenții nu vor beneficia de vacanța de toamnă, urmând să intre în vacanță abia sâmbătă, 21 decembrie, când începe vacanța de iarnă sau cea de sărbători.

La fel ca elevii, studenții vor avea vacanța de iarnă între 21 decembrie 2024 și 7 ianuarie 2025, pentru a acoperi zilele libere de Crăciun, Anul Nou, Bobotează și Sfântul Ioan Botezătorul. Cursurile vor fi reluate miercuri, 8 ianuarie 2025.

Structura anului universitar 2024-2025 prevede cursuri în următoarele perioade: 30 septembrie 2024 – 20 decembrie 2024, 8 ianuarie 2025 – 21 ianuarie 2025 și 24 februarie 2025 – 30 mai 2025. Vacanța de iarnă este programată între 21 decembrie 2024 și 7 ianuarie 2025, iar vacanța intersemestrială va avea loc între 12 și 23 februarie 2025. Examenele pentru semestrul I sunt prevăzute între 22 ianuarie și 11 februarie 2025, iar cele de final de an universitar între 31 mai și 20 iunie 2025.

Desigur, structura anului universitar 2024-2025 poate fi modificată pentru studenții din anii terminali, care în mod obișnuit trebuie să finalizeze mai devreme anul universitar pentru a putea susține examenul de licență sau disertație.

 

 

Continue Reading

Cele mai vizualizate