Comuna Roseți din județul Călărași are mulți apicultori înregistrați care se bucură de baza meliferă oferită de zonă.
– Domnul primar, vorbiți-mi despre apicultorii din localitatea Roseți, care așa cum știm, au venit din toată țara să se bucure de ceea ce le puteți oferi aici. 🐝
Nicolae Rîjnoveanu: “Nu noi, ce le poate oferi suprafața agricolă de la noi. E vorba de baza meliferă. Eu nu vă ascund că o perioadă și eu am fost apicultor, pe timpul lui Ceaușescu vreau să spun, am idee și știu despre ce e vorba. Nu am avut puțini stupi, am avut. Sunt oameni care vin la noi de dinainte de Revoluție. Vin oamenii pentru că baza meliferă aici este foarte bună și mai ales în baltă. În baltă, într-adevăr, baza meliferă se mențină până toamna târziu. Asta înseamnă că intră în iarnă cu familii puternice de albine. Anul ăsta nu a fost prea bun, cu toate că nu au fost precipitații multe pe iarnă, nu prea a fost bun. Vă spun, a fost o primăvară dificilă și dacă intrăm puțin în tehnologie, apicultorul știe foarte bine că nu a avut cules de primăvară. Atunci este culesul când păstura pentru puiet atunci se adună, mai ales de la floarea de pomi fructiferi și de la salcâmi. În perioada aceasta nu a fost un cules prea bun. Acum toată lumea este interesată de culesul de rapiță, iar au fost puține probleme în zonă, dar culesul de floarea soarelui într-adevăr este bun, chiar dacă cultura de floarea soarelui este compromisă aproape jumătate din cauza secetei.”
Câți apicultori sunt în zonă?
“Nu știu câți sunt, dar am semnat pentru vreo 12 stupiri pe raza comunei Roseți, mai ales în baltă. Profit de această ocazie să vă spun că avem câțiva apicultori la nivel de comună care au peste 100 de stupi de albine. Au stupine bine întemeiate și de la ei știu că din iarnă au ieșit foarte greu, au avut foarte multe pierderi. Acum profită de acest cules ca să le și înmulțească, adică să creeze nuclee. Vorbesc în termenii unui apicultor pentru că știu situația. Oamenii apreciază această zonă pentru albine și văd că și la nivelul comunei noastre mulți cetățeni s-au luat de apicultură. Nu e un lucru rău, de fapt e o sursă de venit și foarte serioasă.” – declară pentru Călărași PRESS, Nicolae Rîjnoveanu, primarul comunei Roseți.
Dima Vasile este apicultor și are 75 de stupi. Este venit tocmai din Argeș și spune că zona Călărășiului are una dintre cele mai bune baze melifere.
-Sunteți venit din Argeș în Călărași?
Apicultor: -Da, vin aici de 30 de ani.
-Ce vă atrage la zonă?
Apicultor: -Baza meliferă. Am lucrat în sivicultură și mă ocup în timpul liber de stupira. Am 100 și ceva de stupi și vin cu patrula cu 75.