Connect with us

Știri

VIDEO. Comuna Curcani și indiferența primarului Aurică Gazu față de cele patru familii rămase fără casă din cauza unor incendii

Patru familii au rămas pe drumuri în urma a trei incendii devastatoare ce au avut loc în Curcani,  o localitate călărășeană înconjurată de gunoi, indiferență și tupeu din partea autorităților locale, total iresponsabile. Plimbări în Delta Dunării pe banii statului, ghirlande luminoase închiriate pentru sume colosale și probleme cu iz penal, prin asta descriu cetățenii localitatea condusă de primarul social-democrat Aurică Gazu.

Trei incendii devastatoare au pus la pământ patru locuințe în ultimele cinci luni. Familiile afectate de nenorocire au fost nevoite să apeleze la rude și mila oamenilor din localitate, primăria nu s-a implicat sub nici o formă motivând că nu există posibilitate legală în acest sens.

Instituția Prefectului Județului Călărași a aflat despre toată această situație în urma mai multor intrvenții pe care un consilier local le-a făcut pentru a trezi la realitate administrația care pare că doarme.

După suferința trăită în clipele cele mai grele, a  doua lovitură pentru cele patru familii vine chiar din partea primarului Aurică Gazu. Consilierii locali ai PNL susțin că edilul din Curcani nu s-a obosit să sprijine niciuna dintre familii.

Potrivit surselor noastre, la Consiliul Județean Călărași ar fi înaintate mai multe documente prin care se solicită sprijinirea familiilor afectate de incendii.

Vasile Traian cunoscut în sat  drept “Bebe”, tată a doi copii, are 34 de ani și a trăit cele mai negre clipe în noaptea de 29 decembrie 2021, când și-a văzut agoniseala distrusă de flăcările unui incendiu pornit la locuința vecină. Focul a fost nemilos. Tot ce mai are acum sunt cateva fotografii păstrate în telefon pe care le prezintă prefectului de Călărași Valentin Barbu.

Advertisement

Pana la venirea pompierilor, vecinii au încercat să stingă incendiul cu furtunul din grădină și găleți cu apă. Flăcările au atins câțiva metri înalțime Intervenția pompierilor a fost complicată din cauza hidranților care nu funcționau. Prefectul spune că situația e gravă și va solicita controale riguroase.

https://calarasipress.ro/video-incendiu-devastator-in-comuna-curcani-patru-autospeciale-isu-se-lupta-cu-flacarile/

Singurul ajutor pe care l-a primimit Bebe a fost din partea unui consilier din Curcani, Popa Bogdan și alte câteva persoane care îi sunt alături în aceste clipe grele.

Prefectura Călărași a emis o Hotărâre în Comitetul Județean pentru Situații de Urgență prin care cele 4 familii afectate de incendiile nemiloase să poată beneficia de sprijin financiar din partea autorităților publice locale în regim de urgență pentru a-și putea reface locuințele.

Rămase fără casă, cele patru familii și-au petrecut Sărbătorile de iarnă prin vecini și rude. În tot acest timp, primarul PSD Aurică Gazu nu s-a arătat prea interesat de problemele celor patru familii, motiv pentru care, în luna octombrie a anului 2021, au fost achiziționate minunatele ghirlande la o valoare imensă. Nici mai mult nici mai puțin de 130.000 lei, adică un miliard trei sute de milioane lei vechi au costat aceste ghirlande, închiriate de la o firmă tot din Călărași.

Advertisement

Contactat pentru un punct de vedere, surprins de solicitarea noastră, primarul Aurică Gazu își găsește cu greu cuvintele pentru a ne oferi o explicație: 

  • Bună dimineața, domn’ primar!
  •  Să trăiți!
  • Vreau să vă întreb despre cele patru familii din localitate care au rămas locuință în urma incendiilor. Întrebarea este, dacă a existat vreo implicare din partea Primăriei Curcani pentru ajutorarea acestora?
  • Cum să nu fie? Altfel cine a trimis dosarele la judet.. ? Nu Primăria?
  • Ce dosare?
  • Dosarele pentru cele patru case care au ars, nu asta m-ați întrebat?
  • Ba da, despre problema celor patru familii vreau să vă întreb. Dar Primăria cum a fost implicată? Dacă oamenii au benenficiat de vreun sprijin financiar?
  • Și un sprijin financiar de la noi ca persoane, ca angajați. Neavând bugetul nu am avut cum să ajutăm. Nu s-a putut.
  • Nu există nicio lege în sensul ăsta?
  • Pai dacă nu există buget, cum să-i ajutăm?
  • Am înțeles!
  • …[neiteligibil] … de acum un an, dar…ăăă… dacă nu s-a votat bugetul, n-avem cum să aprobăm.
  • Nici pentru familia care a rămas fără casă în decembrie, când ați cumpărat ghiralndele acelea de un miliard trei sute lei?
  • Păi alea au fost…ăăăă….nu le-am închiriat pe alea!
  • Mă rog, ați închiriat serviciile.
  • Aaâă! Ați scris la ziar, domnu’ Cojocaru, știu!
  • Nu ați închiriat serviciile acelea?
  • Da! 
  • Nu era nevoie de Consiliul Local la momentul acela…
  • Cum adică nu era nevoie?
  • Maa-mă-întrebați, mă întrebați, ca să, cu… ocolișuri, sau spuneți că nu ne-am implicat?

Puteți asculta continuarea discuției în minutele de mai jos.

Interpelat în ședința ordinară a Consiliului Local Curcani, desfășurată în luna decembrie 2021, primarul Gazu îi răspunde unui consilier local care a ridicat problema  familiilor rămase fără adăpost în urma nefericitelor evenimente.

Edilul Aurică Gazu spune că a depus o parte din documente pentru două case afectate de incendii, însă răspunderea privind sprijinirea persoanelor a declinat-o către Consiliul Județean și Prefectura Călărași motivând că aceste instuții trebuie să facă primul pas.

Ședințele Consiliului Local din Curcani sunt realizate în mare taină. Primarul și secretara refuză prezența presei, iar consilierii locali se zbat să stopeze cheltuirea banilor publici fără cumpătare. Respectiva ședință a fost înregistrată audio. Secretara din Primăria Curcani, Ileana Dayan, le-a interzis consilierilor prezenți în ședință să înregistreze desfășurarea ședinței, faptă ilegală din punctul acesteia de vedere. Înainte să lucreze în Primăria Curcani, Ileana Dayan a fost condamnată la pușcărie, cu suspendare, pentru săvârșirea mai multor infracțiuni constatate de organele penale intru-un dosar în care era implicat un fost operator de telefonie din România.

Advertisement

Primarul Gazu din Curcani susține că a solicitat Consiliului Județean Călărași sprin pentru cele patru familii. Am solicitat, în scris, un punct de vedere din partea CJ Călărași, pentru a vedea câtă implicare a arătat primarul Gazu.

UPDATE! 

În săptămâna în care prefectul județului de Călărași a vizitat și discutat cu cele patru familii afectate de incendii, primarul a reușit să trimită, după aproximativ 5 luni de zile, documente pentru ca cetățenii să fie sprijiniți financiar de instituțiile statului… Primăria Curcani a trimis o adresă către Consiliul Județean Călărași, instituție care, la rândul ei, hârtiile au fost trimise către Prefectură!  

HIDRANȚII NEFUNCȚIONALI DIN CURCANI, ÎN RESPONSABILITATEA PRIMĂRIEI!

Tot în adresa  formulată și înainntată Prefecturii Călărași, redacția Călărași PRESS a solicitat o explicație clară privind responsabilitatea hidranților nefuncționali din localitatea Curcani, care au pus îngreunat intervenția pompierilor pentru lichidarea incendiului produs la una dintre locuințe. Răspunsul oferit de Instituția Prefectului a confirmat situația descrisă de noi.

 

Advertisement

Știri

Discuții despre reorganizarea circulației în zona Liceului Agricol: consilierii semnalează probleme de proiectare

În ședința Consiliului Local Călărași din 26 iunie 2026, consilierul local AUR, Iulian Neagu, a adus în discuție dificultățile de circulație generate de proiectarea rutieră în zona liceului agricol. Acesta a descris o situație concretă: un șofer care încearcă să iasă din parcarea liceului și să vireze stânga către strada Garajului nu ar avea această opțiune directă, din cauza configurației benzii unice și a semnalizării din intersecție.

Reacția administrației locale

Primarul Marius Dulce a explicat că soluția este ca șoferii să folosească banda dedicată transportului public, deoarece „nu li se spune nimic” celor care fac acest lucru în prezent. Totuși, a admis că nu este o soluție ideală, ci una de compromis în contextul actual al proiectului.

În continuare, edilul a precizat că actuala proiectare a fost realizată în colaborare cu Poliția Rutieră și Comisia de Siguranță a Circulației, respectând toate standardele în vigoare. A admis că, în anumite puncte, traseele sunt mai complicate, dar acestea sunt rezultatul unor cerințe tehnice impuse în cadrul proiectului.

Poziția consilierului

Consilierul Neagu a exprimat nemulțumirea față de modul în care a fost gândită circulația, sugerând că soluțiile actuale creează dificultăți pentru șoferi și că proiectul putea fi adaptat mai bine la realitățile din teren: „Este o problemă clară,” a spus el, adăugând că reorganizarea traficului a generat confuzie.

Advertisement

Discuția a reflectat tensiunea dintre cerințele tehnice ale proiectelor finanțate european și așteptările utilizatorilor finali — în acest caz, conducătorii auto. Nu s-au formulat concluzii oficiale privind o eventuală modificare a traseului sau revizuirea intersecției, dar subiectul rămâne deschis în contextul mai larg al reorganizării traficului în municipiul Călărași.

Continue Reading

Știri

„Plătim apă ca la Paris, dar bem din țevi de pe vremea lui Ceaușescu!” – Proiectul EcoAqua a încins spiritele în Consiliul Local

320 de milioane de euro și o întrebare simplă: cine plătește nota?

Într-o ședință care a explodat în tensiune, consilierul USR Costin Mirescu a lansat acuzații grele privind proiectul gigant cu EcoAqua: „Ne obligă să plătim tarife din ce în ce mai mari pentru apă! E cea mai scumpă utilitate din Călărași!”

Proiectul despre care vorbim valorează peste 320 de milioane de euro și are ca scop modernizarea rețelelor de apă și canalizare din municipiu. Dar întrebarea care a aprins scânteia este simplă: Merită să scumpești apa pentru un oraș care abia își permite să plătească facturile de acum?

Primarul Dulce: „E o șansă unică. Nu mai vedem banii ăștia în 150 de ani!”

Edilul a încercat să calmeze spiritele, dar a turnat și el gaz pe foc cu cifre dure: „Bugetul de investiții al primăriei e cam 2 milioane pe an. Cu banii ăștia, ce faceți în 150 de ani? Niciodată nu mai vedem 320 de milioane!”

În opinia primarului, dacă municipiul Călărași nu profită de această finanțare masivă, orașul va rămâne cu țevi ruginite și cartiere fără apă și canalizare.

Advertisement

Mirescu nu se lasă: „Apa e mai scumpă decât curentul!”

Consilierul USR a fost necruțător: „La mine în casă, apa e mai scumpă decât electricitatea. Plătim cât pentru un abonament premium și bem apă care vine prin rețele din anii ’80!”

Mai mult, a citat chiar declarații ale conducerii EcoAqua, care ar fi recunoscut că există obligații contractuale de majorare a tarifelor, impuse prin finanțarea europeană.

Primarul: „Nu sunt avocatul lor, dar avem rețele de schimbat!”

Primarul a admis că nu cunoaște toate detaliile contractuale, dar a apărat investiția: „Avem 40-50 de kilometri de rețele vechi. Sunt cartiere întregi care n-au apă cum trebuie. Dacă nu facem acum, când o facem?”

În același timp, a spus clar că nu este de acord cu scumpirea apei, dar a recunoscut că unele lucruri sunt impuse „de sus”.

Scena s-a transformat într-un ping-pong verbal între nevoia de modernizare și efectele concrete asupra portofelului cetățeanului. Într-un oraș în care oamenii se plâng deja de facturi uriașe, vestea că ar putea plăti mai mult pentru apă a devenit picătura care umple paharul.

Advertisement

Continue Reading

Știri

A început BiblioVacanța la Biblioteca Județeană Călărași! Copiii descoperă magia verii prin joc și lectură

📚 Biblioteca Județeană „Alexandru Odobescu” Călărași a dat startul oficial programului estival destinat celor mici – BiblioVacanța, o inițiativă care îmbină lectura cu distracția, socializarea și creativitatea.

În această săptămână, porțile bibliotecii s-au deschis pentru elevii din ciclul primar și micii adolescenți care vor să își petreacă vacanța într-un mod plăcut și educativ. Prin jocuri interactive, activități de lectură și ateliere de socializare, copiii au ocazia să își facă noi prieteni, să descopere povești fascinante și să-și dezvolte imaginația.

📖 „Ne cunoaștem și ne împrietenim prin joc și lectură” – acesta este mesajul central al săptămânii inaugurale, care promite zâmbete, curiozitate și învățare prin metode nonformale.

Programul BiblioVacanța se va desfășura pe toată perioada verii, oferind săptămânal activități dedicate diferitelor grupe de vârstă. Biblioteca își propune astfel să fie nu doar un spațiu al cărților, ci și un punct de întâlnire pentru tineri, unde învățarea devine o aventură.

Advertisement

📌 Participarea este gratuită, iar înscrierile se pot face direct la sediul bibliotecii.

Continue Reading