Connect with us

Breaking News

Un MiG 21 LanceR s-a prăbușit în județul Constanța. Elicopterul plecat în căutare s-a prăbușit si el / Șapte morți în elicopter/ Pilotul avionului, găsit decedat

O aeronavă MiG 21 LanceR din dotarea Bazei 86 Aeriene, care executa o misiune de patrulare aeriană deasupra Dobrogei, a pierdut legătura radio cu turnul de control, iar la ora 20.03 a dispărut de pe radar, într-o zonă cuprinsă între localitățile Cogealac si Gura Dobrogei. Elicopterul plecat în căutare a dispărut și el de pe radar. Cele două aeronave s-au prăbușit, a confirmat pentru HotNews.ro ministrul Apărării, Vasile Dîncu. Cei șapte militari de la bordul elicopterului au murit. Inițial s-a comunicat că erau doar cinci militari în elicopter.

UPDATE Pilotul MiG-ului a fost găsit decedat

02:05 Căpitanul Costinel Iosif Niță, pilotul avionului MiG-21 LanceR prăbuşit miercuri, în judeţul Constanța, şi-a pierdut viaţa, anunță MApN. Pilotul avea 31 de ani, era căsătorit şi nu avea copii. Din anul 2014, îndeplinea funcţia de pilot în cadrul Escadrilei 861 Aviație Luptă în Baza 86 Aeriană de la Borcea. Acumulase peste 570 de ore de zbor, din care aproximativ 420 pe MiG-21 LanceR.

00:42 Pilotul avionului MiG-21 LanceR ar fi reușit să se catapulteze, potrivit Digi 24 care citează surse din armată.

Advertisement

23:49 A fost identificat locul prăbușirii avionului MiG-21 Lancer. Epava avionului a fost găsită la câțiva kilometri distanță de locul prăbușirii elicopterului. Momentan nu există informații cu privire la starea pilotului și dacă acesta ar fi reușit să se catapulteze sau nu. Din primele informații acesta nu ar fi fost găsit la locul epavei.

23:47 Cine sunt cei șapte militari care au murit în elicopterul IAR 330 Puma prăbușit la Constanța

23:34 Președintele Klaus Iohannis a transmis mesaje de condoleanțe familiilor militarilor morți după ce elicopterul în care se aflau s-a prăbușit.

23:10 Ministrul Apărării, Vasile Dîncu, a transmis condoleanțe familiilor militarilor morți în accident, precizând că operațiunea de căutare a pilotului MiG-ului continuă.

Imagini cu posibilul moment al prăbușirii MIGului / Cum arată zona unde s-a prăbușit elicopterul

23:00 Imagini surprinse de pe o cameră de supraveghere din județul Constanța se poate observa o explozie ce ar putea fi momentul prăbușirii aeronavei MiG-21. Ceasul de pe camera de supraveghere indică 19:53, în condițiile în are avionul decolase la circa 19:50 de pe baza de la Mihail Kogălniceanu, iar MApN susține că s-a pierdut contactul radar în jurul orei 20:03. Imaginile nu au fost fost confirmate deocamdată, iar MApN nu a oferit alte informații decât că pilotul avionului în este căutat.

Advertisement

video

Avionul MiG-21 LanceR s-a pierdut de pe radara la câteva minute după decolare / Elicopterul IAR-330 Puma, trimis în căutare s-a prăbușit

22:39Câte avioane de vânătoare MiG-21 LanceR mai are România, câte s-au prăbușit până acum, cât sunt de vechi și de ce vor mai fi ținute în serviciu încă o vreme bună

22:32Comunicat MApN: Cei cinci membri ai echipajului elicopterului IAR 330-Puma, decolat, miercuri, 2 martie, în jurul orei 20.21, în misiune de căutare-salvare, au fost găsiți decedați zona localității Gura Dobrogei, la aproximativ 11 km de aerodrom. În continuare, se desfășoară operațiuni de căutare-salvare în cazul pilotului aeronavei MiG 21 LanceR. UPDATE: În elicopter erau în total 7 persoane, cinci militari și doi salvatori din partea Forțelor Navale.

22:22Imagini de la fața locului cu operațiunea de căutare:

video

Advertisement

Ultima transmisie a pilotului de pe elicopter

22:05Ministrul Apărării, Vasile Dîncu, a declarat pentru HotNews că toate cele cinci persoane din elicopter au murit. Pilotul MiG-ului este în continuare căutat.

21:50Pilotul elicopterului raportase condiții de vreme nefavorabilă și primise ordin să se întoarcă la bază. Ultima poziție cunoscută a elicopterului, care avea la bord un echipaj format din cinci militari, este zona localității Gura Dobrogei, la aproximativ 11 km de aerodrom.

Potrivit MApN, nu se cunoaște starea echipajului sau a aeronavei. Și în acest caz s-au declanșat operațiunile de căutare-salvare.

21:45Și elicopterul plecat în căutare a dispărut de pe radar, anunță MApN. „Elicopterul IAR 330-Puma, decolat, miercuri, 2 martie, în jurul orei 20.21, în misiune de căutare-salvare a aeronavei Mig 21 LanceR, a pierdut legătura radio cu turnul de control și a dispărut de pe radar în jurul orei 20.44”, se precizează în comunicat.

21:26Avionul MiG 21 decolase de pe Baza 57 Aeriană Mihail Kogălniceanu în jurul orei 19.50. Nu sunt date, la acest moment, despre starea pilotului și a aeronavei.

Advertisement

Potrivit MApN, au fost declanșate de urgență operațiunile de căutare-salvare. Un elicopter IAR-330 Puma a decolat de urgență spre zona posibilului impact, iar echipajele de intervenție ale ISU Dobrogea au pornit, de asemenea, spre această zonă.

sursa hotnews.ro

Ministerul Apararii Nationale, Romania , despre pilotul  Costinel Iosif Niță

Căpitanul Costinel Iosif Niță, pilotul avionului MiG-21 LanceR prăbuşit miercuri, 2 martie, în judeţul Constanța, şi-a pierdut viaţa.

Pilotul avea 31 de ani, era căsătorit şi nu avea copii. Din anul 2014, îndeplinea funcţia de pilot în cadrul Escadrilei 861 Aviație Luptă în Baza 86 Aeriană de la Borcea. Acumulase peste 570 de ore de zbor, din care aproximativ 420 pe MiG-21 LanceR.

O comisie a Statului Major al Forţelor Aeriene și Parchetul Militar de pe lângă Tribunalul Militar Constanța continuă cercetarea împrejurărilor în care s-a produs accidentul.

Advertisement

Conducerea Ministerului Apărării îşi exprimă regretul pentru tragicul accident şi este alături de familia îndoliată a căpitanului Costinel Iosif Niță, căzut la datorie.

Joi, 3 martie, în toate unităţile militare din țară și în cele dislocate în afara teritoriului național vor fi organizate ceremonii militare și religioase de comemorare pentru militarii căzuți la datorie.

Aeronava prăbușită în apropiere de localitatea Cogealac, într-o zonă nelocuită, făcea parte dintr-o formație de două avioane MiG-21 LanceR care executa misiuni de patrulare aeriană deasupra Dobrogei.

Legătura radio a turnului de control cu aeronava prăbușită a fost pierdută la ora 20.00, iar la ora 20.03 a dispărut de pe radar, într-o zonă cuprinsă între localitățile Cogealac și Gura Dobrogei.

Toate aeronavele de tipul celor implicate în catastrofele aviatice din seara zilei de 2 martie, MiG-21 LanceR, respectiv IAR 330 Puma, au fost consemnate la sol până la elucidarea cauzelor producerii prăbușirilor.

Advertisement

 

Breaking News

Pantera din Giurgiu: urmele unui mister nerezolvat

În dimineața zilei de 30 iunie 2025, un apel la 112 a alertat autoritățile din Giurgiu cu privire la posibila prezență a unei pantere negre în cartierul Istru, o zonă rezidențială de la marginea municipiului. Apelantul susținea că a observat un animal de mari dimensiuni, cu aspect exotic, asemănător unei feline sălbatice. Jandarmeria Giurgiu a intervenit prompt, dar, în ciuda verificărilor, nu a găsit urme, excremente sau alte indicii care să confirme existența animalului.

Echipajele au rămas în zonă până la ora 09:00, extinzând monitorizarea și în cartierele învecinate.Cu o zi înainte, pe 29 iunie, un alt apel la 112, primit la ora 15:55, semnala urme suspecte de animal sălbatic în localitatea Puieni, județul Giurgiu. Apelantul sugera că acestea ar putea aparține unei pantere negre, posibil cea semnalată recent în Bulgaria. Poliția s-a deplasat la fața locului, dar nici de această dată nu au fost găsite dovezi concrete.Povestea panterei negre a început să capete amploare în Bulgaria, unde animalul ar fi fost observat inițial în zona orașului Șumen, apoi în apropiere de Ruse, aproape de granița cu România.

Autoritățile bulgare au căutat felina timp de peste o săptămână, fără succes, suspectând că ar fi putut scăpa dintr-o grădină zoologică privată sau că ar fi fost eliberată ilegal. În Bulgaria, au fost instalate capcane și momeli, iar accesul în Parcul Natural Platoul Șumen a fost restricționat.În România, Jandarmeria Giurgiu continuă investigațiile, colaborând cu Garda de Mediu și Direcția Sanitar-Veterinară. Cetățenii sunt îndemnați să sune la 112 dacă observă un animal periculos, să nu intervină singuri și să transmită autorităților orice imagini sau dovezi relevante.

Deși nu există confirmări oficiale, autoritățile tratează situația cu seriozitate, având în vedere pericolul pe care l-ar reprezenta o astfel de felină într-o zonă urbană.Pantera neagră, o variație melanistică a leopardului sau jaguarului, nu este nativă Europei, iar prezența sa în Giurgiu ar fi un eveniment extrem de rar, probabil legat de o evadare sau eliberare ilegală. În timp ce internetul s-a umplut de glume și speculații, autoritățile îndeamnă la prudență, iar localnicii rămân în alertă, așteptând clarificări.Până în prezent, „pantera de la Giurgiu” rămâne mai degrabă un mister, fără dovezi concrete care să confirme existența sa. Ancheta continuă, iar autoritățile din România și Bulgaria colaborează pentru a elucida acest caz neobișnuit.

Advertisement

Continue Reading

Breaking News

Incendiu în trenul săgeata albastră în gara Golești

 epitesti.ro
Pe 30 iunie 2025, o garnitură de tren Săgeata Albastră, care opera pe ruta Pitești–București, a luat foc în Gara Golești, județul Argeș, în timp ce staționa. În tren se aflau aproximativ 90 de pasageri, care au reușit să se autoevacueze în siguranță, fără a fi raportate victime. Incidentul a provocat panică, dar datorită intervenției rapide a pasagerilor și a autorităților, situația nu s-a agravat.

Inspectoratul pentru Situații de Urgență (ISU) Argeș a mobilizat un dispozitiv complex pentru stingerea incendiului, care se manifesta la unul dintre vagoane. Au fost trimise:

  • Trei autospeciale de stingere cu apă și spumă;
  • Două echipaje SMURD;
  • O autospecială pentru transportul victimelor în caz de incidente colective;
  • O autospecială de descarcerare grea.

Pompierii au acționat prompt pentru a localiza și lichida focul, asigurând totodată măsurile de siguranță în zonă. Purtătorul de cuvânt al ISU Argeș a subliniat importanța intervenției rapide și a cooperării pasagerilor, care au rămas calmi în timpul evacuării.

Cauza incendiului nu a fost încă stabilită oficial, urmând a fi determinată în urma unei anchete de specialitate. Incidentul ridică din nou semne de întrebare cu privire la starea tehnică a trenurilor Săgeata Albastră, care au mai fost implicate în alte evenimente similare în trecut. De exemplu, în 2022, un incendiu a izbucnit la locomotiva unui tren în aceeași gară, iar în 2023, un tren Săgeata Albastră a luat foc în gara Bârnova, Iași.

Advertisement
Continue Reading

Breaking News

Incendiu devastator pe A1, lângă București: fum toxic și alertă RO-Alert în mai multe localități!

Un incendiu de proporții a izbucnit duminică, 29 iunie 2025, la o hală situată în incinta unui parc logistic de pe Autostrada A1, la kilometrul 23, în apropiere de București. Flăcările s-au manifestat cu degajări intense de fum, afectând atât acoperișul, inclusiv panourile fotovoltaice, cât și interiorul depozitului. Pentru stingerea incendiului, pompierii din cadrul Detașamentului Bolintin Deal, Detașamentul Giurgiu, Secției Mihăilești și ISU București-Ilfov intervin cu 12 autospeciale de stingere, două autospeciale pentru intervenții la înălțime, o autospecială cu instalație de hidroperforare, două cisterne, o autospecială de descarcerare, o ambulanță SMURD și o autospecială cu roboți. Datorită degajărilor mari de fum, autoritățile au emis un mesaj RO-Alert pentru a avertiza populația din localitățile din jur, recomandându-se evitarea zonei și luarea măsurilor de protecție. Cauza incendiului nu a fost încă stabilită.

Continue Reading