Connect with us

Știri

Trezirea! Pensia specială – drept sau obligație?

Published

on

Hai să ne înțelegem!
Conform legislației în vigoare, indemnizația pentru limita de vârstă acordată parlamentarilor, cunoscută si sub denumirea de “pensia specială a parlamentarilor”, se acordă DOAR la cerere.
 
Astfel, în conformitate cu art. 48 indice 1 din Legea 357/2015, alin. 10 📷 “Cererea pentru acordarea indemnizației pentru limită de vârstă se depune la Secretariatul General al Camerei Deputaților sau la Senat, după caz”.
 
Mai mult, în conformitate cu prevederile art. 49 alin. 4 din Lege nr. 96/2006 (Statutul Deputaților şi Senatorilor): 📷 “Pentru mandate incomplete, indemnizația pentru limită de vârstă se calculează proporțional cu perioada de mandat efectiv exercitată, dar nu mai puțin de un mandat parlamentar.”
 
Cu alte cuvinte, orice persoană care a avut calitatea de deputat sau senator va primi pensie specială, iar în cazul în care demnitatea a fost exercitată mai puțin de un mandat întreg, indemnizația va fi calculată pentru toată perioada de 4 ani. În ceea ce privește normele metodologice privind statutul parlamentarilor (art. 1 alin. 2 litera c) la o simplă analiză juridică se observă că aceste norme metodologice sunt în contradicție cu legea (deci sunt nelegale). Orice viitor jurist știe că normele metodologice au valoare de act normativ administrativ (secundar) şi sunt inferioare legii care este act normativ primar. În consecință, normele metodologice nu pot modifica legea şi nu pot restrânge aplicarea pensiilor speciale atât la demisionari cât şi la supleanți.
 
CONCLUZIE. Dacă NU există cerere, NU există indemnizație (“pensie speciala”) pentru simplul motiv că aceste pensii sunt un drept, nu o obligație și se acordă DOAR l.a cerere.
 
Văd că astăzi suntem mințiți la televizor și pe rețelele de socializare că demisionează unii și alții și astfel “renunță” la acest drept.
În plus, în mai 2020, când CCR a picat legea privind eliminarea pensiilor speciale, s-a profitat de ocazie să se declare neconstituțională legea privind eliminarea pensiilor speciale, întrucât a fost scrisă prost, “exact ca să pice la Curtea Constituțională”.
 
Cred că suntem destul de mințiți și de fraieriți de on-line și media, însă dacă există persoane care să ne explice cum stă treaba, poate înțelegem că mai avem nevoie doar de pâine, circ politic deja fac ei.
Să votam pe 6 decembrie, este foarte important și mai ales să avem grijă cu cine, cu PROfesioniști sau cu circari!
 

Advertisement
Click to comment

Leave a Reply

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *