Connect with us

Actualitate

Trenurile Soarelui au fost puse în mișcare! Ce orașe vor avea curse directe spre mare

Published

on

Începând cu 14 iunie 2024, toate trenurile vor duce la Marea Neagră! CFR Călători lansează programul estival de transport “Trenurile Soarelui”. Turiștii vor avea la dispoziție 30 de trenuri care vor asigura zilnic legături directe din întreaga țară către stațiunile de la Marea Neagră și Delta Dunării, până la data de 8 septembrie 2024.

”Acest sezon estival va dura până pe 7-9 septembrie. Demarează 14-15 iunie și se finalizează la 7-8 septembrie. Trenuri sunt pentru toată lumea. Sunt mai multe decât anul trecut, sunt 6 perechi de trenuri în plus față de anul trecut”  a declarat Ada Meseșan, purtător de cuvânt CFR Călători, conform euronews.ro.

Pe durata verii, toate regiunile țării vor fi conectate cu cele mai populare destinații de vacanță de pe litoralul românesc. CFR Călători oferă posibilitatea de a călători fie cu trenurile directe din orașe precum Arad, Deva, Timișoara Nord, Reșița Nord, Oradea, Satu Mare, Baia Mare, Cluj Napoca, Târgu Mureș, Brașov, Suceava, Iași, Galați și Buzău, fie printr-o conexiune rapidă din București Nord, folosind trenurile care circulă la intervale de 1-2 ore pe ruta București Nord – Constanța și retur.

Astfel, timp de trei luni:

Advertisement
  • 30 de trenuri directe (15 dus/15 întors, inclusiv ramurile aferente), dintre care 14 trenuri (7 dus/7 întors) vor avea ca destinație/plecare Mangalia.
  • 36 de trenuri (18 dus/18 întors) vor asigura legătura Capitalei cu litoralul și retur: 15 perechi din București Nord (din care 9 perechi vor trece și prin București Băneasa), 2 perechi numai din București Băneasa și 1 pereche din București Obor.
  •  Pentru călătoria spre Delta Dunării, începând cu 15 iunie 2024, trenurile IR 1981/R 8653 și R 8656/IR 1982 vor asigura zilnic legătura directă București Nord – Tulcea Oraș și retur pe întreaga durată a sezonului. De asemenea, la Medgidia va fi asigurată zilnic conexiunea spre Tulcea Oraș și retur cu trenuri dinspre Capitală sau Constanța.

”Suntem într-o situație fericită, mergem pe o linie modernizată și cu un tren modernizat. Mi-aș dori să se poată acest lucru peste tot în România, măcar este un început” a transmis Sorin Grindeanu, ministrul transporturilor, potrivit aceleiași surse.

Durata călătoriei pe ruta București – Constanța este de aproximativ 2 ore și 20 de minute, un timp dificil de egalat de alte mijloace terestre de transport, din centrul Bucureștiului până în centrul Constanței.

În ceea ce privește prețurile, un bilet la clasa a doua pe ruta București-Constanța costă 78 de lei, iar la clasa întâi, prețul este de 115 lei.

De asemenea, călătorii pot beneficia de diverse reduceri: 10% reducere la cumpărarea unui bilet dus-întors, până la 10% reducere pentru achiziționarea anticipată, și 25% reducere cu cardul TrenPlus. Elevii călătoresc gratuit, iar studenții beneficiază de o reducere de 90% pentru vagoanele de clasa a doua.

Trenurile Soarelui vor circula până la data de 8 septembrie 2024. CFR recomandă achiziționarea din timp a biletelor, anticipând o cerere mare și trenuri aglomerate.

Advertisement

Actualitate

Servicii publice mai eficiente în Călărași prin Sistemul Informatic Integrat pentru Emiterea Actelor de Stare Civilă! SIIEASC ajunge în toate localitățile din județ până la finalul lunii iulie

Published

on

By

Județul Călărași face un pas semnificativ în direcția modernizării prin extinderea Sistemului Informatic Integrat pentru Emiterea Actelor de Stare Civilă (SIIEASC). Această inițiativă se concentrează pe digitalizarea fluxurilor de înregistrare a nașterilor și deceselor, precum și pe transcrierea actelor de stare civilă, și include, acum, și comuna Vâlcelele.

Într-o eră în care eficiența și accesibilitatea serviciilor publice sunt esențiale, Direcția Comunitară de Evidență a Persoanelor a județului Călărași joacă un rol crucial în implementarea SIIEASC. Sistemul este deja funcțional în 18 localități, inclusiv Călărași, Oltenița, Budești și Lehliu-Gară. Până la sfârșitul lunii iulie 2024, toate unitățile administrativ-teritoriale din județ urmează să adopte acest sistem.

Introducerea SIIEASC în județul Călărași vine cu multiple beneficii. În primul rând, simplifică și eficientizează procesul de emitere a actelor de stare civilă, reducând timpul de așteptare pentru cetățeni. De asemenea, permite obținerea documentelor atât în format fizic, cât și electronic, aducând un plus de comoditate și accesibilitate.

Un exemplu concret al eficienței acestui sistem este experiența președintelui Consiliului Județean Călărași, Vasile Iliuță. În calitate de cetățean al județului, el a beneficiat recent de serviciile SIIEASC, obținând un duplicat al certificatului de naștere atât în format fizic, cât și electronic.

Advertisement

Digitalizarea serviciilor publice în județul Călărași reflectă o tendință mai largă de modernizare administrativă, necesară într-o societate din ce în ce mai dependentă de tehnologie. Această inițiativă nu doar că îmbunătățește eficiența administrativă, dar și crește transparența și accesibilitatea serviciilor publice pentru cetățeni.

„SIIEASC (Sistemul Informatic Integrat pentru Emiterea Actelor de Stare Civilă) se extinde la nivelul județului Călărași pentru fluxurile de înregistrare a nașterilor și a deceselor precum și pentru transcrierea actelor de stare civilă (naștere și deces) și în comuna Vâlcelele.

Astfel, datorită acțiunilor specifice ale Direcției Comunitare de Evidență a Persoanelor a județului Călărași, SIIEASC a devenit funcțional în 18 localități (Călărași, Oltenița, Budești, Lehliu-Gară, Fundulea, Modelu, Roseți, Unirea, Jegălia, Borcea, Cuza-Vodă, Grădiștea, Dorobanțu, Mânăstirea, Chiselet, Spanțov, Ulmeni și Vâlcelele), urmând ca până la 31.Iulie.2024, toate UAT-urile din județul Călărași să inițieze fluxurile menționate mai sus.

Președintele Consiliului Județean Călărași Vasile ILIUȚĂ, în calitate de cetățean al județului Călărași, a beneficiat astăzi de serviciile oferite de acest sistem, obținând un duplicat al Certificatului de Naștere atât în format fizic cât și în format electronic”, se arată într-o postare publicată pe Facebook vineri, 21 iunie, de către Consiliul Județean Călărași.

Așadar, extinderea SIIEASC în județul Călărași este un exemplu de bună practică în domeniul digitalizării serviciilor publice. Prin implementarea acestui sistem, autoritățile locale demonstrează un angajament puternic față de modernizarea și îmbunătățirea relației dintre administrație și cetățeni, aducând județul Călărași mai aproape de standardele unei administrații publice moderne și eficiente.

Advertisement

Continue Reading

Actualitate

Un nou sens giratoriu în municipiul Călărași

Published

on

Foto: Facebook.com/ Info (Trafic) Călărași

Începând de astăzi, 21 iunie a.c., intersecția străzilor Prelungirea București cu Variantă Nord și DN3 D (Siderca) a fost reglementată prin amenajarea acesteia sub forma unui SENS GIRATORIU, prioritatea de trecere a autovehiculelor fiind instituită prin înlocuirea vechilor indicatoare și instalarea unora noi, conform cărora vehiculele care circulă în interiorul intersecției au prioritate față de cele care urmează să pătrundă în aceasta.

Recomandăm șoferilor să respecte semnificația indicatoarelor rutiere, să circule cu viteză redusă și cu atenție.

Continue Reading

Actualitate

Restricții de trafic pe drumurile publice din cauza caniculei. Ce zone sunt vizate

Published

on

Compania Națională de Administrare a Infrastructurii Rutiere (CNAIR) anunță că, în perioada 21-24 iunie 2024, între orele 10:00 și 20:00, vor fi impuse restricții de tonaj pe anumite sectoare de autostrăzi, drumuri expres și drumuri naționale din cauza temperaturilor extreme (33-37 grade Celsius). Astfel, circulația vehiculelor cu masa totală maximă autorizată de peste 7,5 tone va fi interzisă în 21 de județe.

Potrivit CNAIR, restricțiile de tonaj vor afecta sectoarele de autostrăzi, drumurile expres și drumurile naționale în următoarele date și intervale orare:

  •  21.06.2024, între 10:00 – 20:00: Giurgiu, Teleorman, Dolj, Olt, Timiș, Caraș-Severin, Arad, Hunedoara, Alba, Sibiu, Brașov și Covasna.
  •  22.06.2024, între 10:00 – 20:00: Ilfov, Giurgiu, Argeș, Dâmbovița, Teleorman, Dolj, Vâlcea, Mehedinți, Gorj, Olt, Timiș, Caraș-Severin, Arad și Hunedoara.
  •  23.06.2024, între 10:00 – 20:00: Ilfov, Prahova, Giurgiu, Argeș, Dâmbovița, Teleorman, Dolj, Vâlcea, Mehedinți, Gorj, Olt, Caraș-Severin, Ialomița și Călărași.
  • 24.06.2024, între 10:00 – 20:00: Ilfov, Giurgiu, Argeș, Dâmbovița, Teleorman, Dolj, Vâlcea, Mehedinți, Gorj, Olt, Caraș-Severin, Ialomița și Călărași.

Măsura este implementată pentru a preveni deteriorarea infrastructurii cauzată de traficul greu și pentru a evita deformările majore ireversibile, care ar putea compromite stabilitatea straturilor rutiere.

Conform CNAIR Potrivit companiei, măsurile adoptate de CNAIR sunt dispuse în baza prevederilor articolului 44, alineatele 2 și 3, din Ordonanța de Guvern nr. 43/1997 privind regimul drumurilor, cu modificările și completările ulterioare. Aceste prevederi permit administratorului drumului să interzică temporar circulația vehiculelor cu masa totală maximă autorizată mai mare de 7,5 tone pe drumurile naționale din județele afectate de codul portocaliu, cu excepțiile:

  • transporturilor de persoane;
  • transporturilor de animale vii şi de produse perisabile de origine animală şi vegetală;
  • vehicule care participă la intervenţii în caz de forţă majoră;
  • transporturi funerare;
  • transporturi poştale;
  • transporturi de echipamente de prim ajutor;
  • transporturi pentru distribuire de carburanţi;
  • transporturi de mărfuri sub temperatură controlată;
  • transporturi pentru tractări vehicule avariate;
  • transporturi pentru distribuirea de apă şi hrană în zonele calamitate;
  • transporturi cu vehicule specializate destinate prin construcţie salubrizării;
  • transporturi apă îmbuteliată; transporturi produse provenite din exploatări agricole;
  • transporturi militare implicate în exerciţii multinaţionale.

Specialiștii precizează faptul că, în funcție de evoluția condițiilor meteorologice, restricțiile pot fi ridicate, menținute sau prelungite.

 

Advertisement

Continue Reading

Cele mai vizualizate