Connect with us

Știri

“Tradiții și basme românești…” 24 – 25 februarie

Published

on

Centrul Cultural Județean Călărași demarează o serie de acțiuni de promovare a culturii tradiționale, concretizate în proiecte, ateliere, spectacole, șezători, întâlniri cu bătrânii satelor etc, concentrate pe zona rurală a Călărașiului.

Astfel, în perioada 24 – 25 februarie 2017 ( perioada cunoscută prin Sărbătoarea Dragobetelui, Lăsatul secului, obiceiul Urlaliei, a jocului Cucilor) se va desfășura proiectul „Tradiții și basme românești…”, cu următoarele obiective:

24 februarie:

Advertisement
  • Transmiterea către copii a unor cunoștințe despre îndeletniciri, care, în societatea modernă, s-au diluat și își pierd, pe zi ce trece, din reprezentare: cusutul pe material special ( în puncte), țesut, pictură pe vase de pământ – ateliere ce se vor desfășura în foaierul Centrului Cultural Județean Călărași.
  • Târgul de mărțișor, confecționare, expunere pe panouri și șevalete, în foaierul C.C.J.Călărași – Palatul Copiilor Călărași, Biblioteca Județeană „Alexandru Odobescu”, Muzeul Dunării de Jos.
  • Promovarea și creșterea gradului de conștientizare în rândul celor mici, a mentalităților sănătoase, specifice oamenilor simpli, din zonele rurale, a sfaturilor și pildelor bătrânilor. Astfel, prin prezentarea spectacolului „ Dănilă Prepeleac”, micii spectatori vor avea parte de un spectacol special adaptat după îndrăgitul basm popular, cu caracter moralizator, unde, în această punere în scenă, intrarea în lumea dracilor apare sub forma unui vis al personajului. Dănilă nu se îmbogăţeşte peste noapte, ci învaţă că totul se câştigă prin muncă şi onestitate. De asemenea, vor descoperi tradiţii şi obiceiuri vechi, vor afla cum se făcea negoţul la târg, limbajul vechi negustoresc, dansul caprei, al ursului, al dracilor, totul pe ritmuri populare, adaptate vremurilor moderne.
  • Proiectul își propune să constituie un beneficiu și un plus educativ, în sensul pildelor moralizatoare, dar și privitor la cunoașterea tradițiilor, și pentru copiii cu posibilități reduse sau cazuri sociale . De aceea, ni se vor alatura copii din D.G.A.S.P.C. Călărași ( Centrul de Primire în Regim de Urgenţă „Sf. Maria” ), dar și din mediul rural ( copii din Școala Gimnazială Dragoș Vodă ).

25 februarie:

–   Concentrarea acțiunilor pe zona rurală, acțiune în parteneriat cu Școala Gimnazială nr.1

din comuna Dragoș Vodă, Primăria Dragoș Vodă, Parohia „Sfinții Constantin și Elena”

Dragoș Vodă:

  • expoziție de fotografii reprezentând obiceiuri de Dragobete,
  • expoziție de obiecte / unelte de lucru al câmpului sau gospodărești, completată de povestea unui obiect tradițional, prezentată de Muzeul Dunării de Jos Călărași,
  • program folcloric susținut de Ansamblul folcloric „Bărăganul” al C.C.J. Călărași, de formația de copii de dansuri populare „Voiniceii” a Școlii gimnaziale nr.1;
  • reînvierea obiceiului Urlaliei și a Cucilor, prin realizarea acestora într-un spațiu exterior ( strigături specifice, aruncatul în foc al încălțămintei uzate, dansul măștilor/cucilor) împreună cu elevii din comună și cu grupul de copii al Palatului Copiilor Călărași

( măști, dans);

  • invitați: preotul din comună pentru a povesti copiilor despre obiceiurile de Lăsatul secului, bătrâni pentru a povesti despre obiceiurile culinare.

Parteneri principali:

  • Biblioteca Județeană „Alexandru Odobescu”
  • Palatul Copiilor Călărași
  • Muzeul Dunării de Jos Călărași
  • Școala gimnazială nr.1 Dragoș Vodă
  • Direcția Generală de Asistență Socială și Protecție a Copilului Călărași
  • Primaria Dragoș Vodă

Manager,

Isabella GROSU

Advertisement

Advertisement
Click to comment

Leave a Reply

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *