Connect with us

Știri

Toate evenimentele din luna octombrie ce vor avea loc în Călărași

Luna octombrie aduce multe evenimente pentru municipiul Călărași.  Începând chiar de joi (05.10.2023), va avea loc „Marea Dictare!”, un eveniment organizat de Biblioteca Județeană „Alexandru Odobescu” ce va începe la ora 16:30, sau Festivalul Mediteraneean care aduce fructele de mare la Călărași, vinerea aceasta (06.10.2023). 

Iată lista completă a evenimentelor de luna aceasta din Călărași: 

05.10.2023 – „Marea Dictare!” 

Biblioteca Județeană “Alexandru Odobescu” vă invită joi, 05 octombrie 2023, începând cu ora 16.30, în fața sediului central din strada 1 Decembrie 1918, pentru a sărbători împreună Ziua Mondială a Educației. Evenimentul „Marea Dictare!” își propune să aducă în prim-plan frumusețea limbii române printr-un exercițiu de scriere după dictare cu scriitoarea Stela Anghel. 

Advertisement

Participarea se face pe bază de înscriere prealabilă prin completarea formularului disponibil online la următorul link:

https://docs.google.com/…/1FAIpQLSeLpWN953n1sR…/viewform sau telefonic, la 0242/316757.

Materialele necesare vor fi puse la dispoziție de către organizatori.

Termen de înscriere – joi, 05.10.2023, ora 12.00. 

06-08.10.2023 – Festivalul Mediteraneean cu fructe de mare la Călărași

Advertisement

Festivalul Mediteraneean aduce în parcarea Kaufland Călărași un eveniment culinar dedicat fructelor de mare și deliciilor turcești: creveți, scoici, calamar, caracatiță, pui de baltă, homari, king crab sau baclava cu nucă, fistic, vișine, ciocolată, și rahatul turcesc. 

Programul zilnic: 11:00 – 21:00. 

07.10.2023 –  Vizitator în orașul meu, ediția a doua 

Florin Rădulescu, directorul Muzeului Municipal Călărași organizează a doua ediție a „Vizitator în orașul meu”, prin care își propune să readucă la lumină povești despre clădiri, oameni și despre comunitatea călărășeană.

„În acest tur, în care ghidul vostru voi fi eu – Florin Rădulescu, vom vizita câteva clădiri reprezentative din zonă, clădiri în care ați intrat sau ați intrat mai rar, cel puțin în ultimii 10 ani. Este vorba despre Primăria Veche, Poșta Veche, Cinematograful Victoria și Turnul de apă. Vă aștept cu plăcere sâmbătă, 7 octombrie la ora 10.00. Să nu uitați! Să aveți lanterne la voi”. 

Advertisement

08.10.2023 – Semimaraton ASCălărași 

Alergarea de Sâmbătă” Călărași și-a început povestea în anul 2016 și a devenit o tradiție ca, în fiecare sâmbătă, doritorii de sport să alerge 5 km în parc.

Scopul competiției este de a promova sportul în municipiul Călărași, precum și în țară, și de a ajuta copiii în dificultate cu boli neurologice grave, pe cei cu dizabilități, dar și copiii cu risc crescut de abandon familial și școlar, proveniți din familii dezavantajate socio-economic.

Curse Semimaraton ASCălărași: 

– 400/800m, cursele copiilor.

Advertisement

– 3km, cursa populară (aici vor concura și copiii între 14-17 ani).

– 5km, cursa preferată a grupului ASCălărași)

– 10km, o probă iubită de mulți alergători.

– 21km, proba regină din data de 15 octombrie.

Bilete puteți găsi la  www.alergareadesambata.ro 

Advertisement

11.10.2023 – Soț de vânzare 

„Soț de vânzare” este piesa de teatru după Mihail Zadarnov, cu Maria Radu, Ana Odagiu și Marius Gilea. 

Oxana (o tânără modernă până în vârful unghiilor, frumușică, ușor naivă, dar extrem de determinată, îi propune Elenei Vladimirovna (nevastă de profesie, trecută de prima tinerețe, cu „look” și inițiată în metehnele vieții) o afacere pe cât de indecentă, pe atât de inedită: un contract de vânzare-cumpărare am mult doritului ei soț contra tentantei sume de „douăj’ de mii. 

Evenimentul va avea loc în Sala „Barbu Știrbei”, iar biletele pot fi achiziționate online de la 

https://www.ticketstore.ro/ro/bilete/4084/sot-de-vanzare-calarasi-casa-de-cultura-sala-barbu-stirbei-calarasi-11-octombrie-2023?fbclid=IwAR3b2t2xwjA0fxpKzEoMn7t6SVvO-lqmIZL9elI3eWJmuCUaK64H2ITMByM 

Advertisement

sau

Bilete Călărași: Soț de vânzare – 11 oct, ora 19:00 – Centrul Judetean de Cultura Calarasi – iaBilet.ro.

12-14.10.2023 – Tenaris Cinelatino

O întreagă lume a filmelor bune te așteaptă din 12 în 14 octombrie la Călărași! Festivalul Tenaris Cinelatino, oferit comunității de TenarisSilcotub, aduce împreună drame, comedii și filme de aventură, precum și filme special alese pentru copii și familie. Premiere din România și din America Latină, toate cu povești ce merită văzute, așteaptă să le descoperi alături de familie și prieteni.

Intrarea este liberă la toate proiecțiile din program.

Advertisement

17.10.2023 – CSS Călărași – CSS Medgidia B/Juniori 3 

Pe 17 octombrie 2023, de la ora 14:00, la Sala Polivalentă Ion C. Neagu, va avea loc meciul de handbal la cateogria juniori dintre CSS Călărași și CSS Medigidia. 

18.10.2023 – Străini în Noapte cu Florin Piersic

„Străini în Noapte” este un spectacol ce se clasează și în prezent pe primele poziții în topul preferințelor iubitorilor de teatru, regizată de maestrul Radu Beligan. Protagoniștii sunt Florin Piersic și Medeea Marinescu. 

În piesa „Strâini în noapte”, Florin Piersic joacă rolul lui Pierre, un bărbat în floarea vârstei care după o noapte petrecută într-un bar este condus acasă de Julietta (Medeea Marinescu), o femeie frumoasă și tânără. 

Advertisement

Biletele pot fi achiziționate la: Straini in noapte – Calarasi, 18 octombrie 2023, Casa de Cultura – Sala Barbu Stirbei, Calarasi (ticketstore.ro).

23.10.2023 – „Ce avem noi aici?” cu Carmen Tănase, Marius Manole și Maria Obretin

Se ia o mamă foarte posesivă de băiat (Carmen Tănase), se adaugă băiatul timid, ascultător, dar cu mici derapaje (Marius Manole), se picură niște femeie superbă, singură și disperată (Maria Obretin) și ai deja o comedie care dezarmează și pe cel mai ursuz spectator. 

Comedia „Ce avem noi aici?” de Lia Bugnar, cu Carmen Tănase, Marius Manole și Maria Obretin va avea loc pe 23 octombrie 2023, ora 19:00, în Sala „Barbu Știrbei”.

Biletele pot fi achiziționate online la: Ce avem noi aici? – Calarasi, 23 octombrie 2023, Casa de Cultura – Sala Barbu Stirbei, Calarasi (ticketstore.ro).

Advertisement

26.10.2023 – Spectacol Folcloric Extraordinar „Petrece Românește” 

La sfârșitul lunii, în Sala „Barbu Știrbei”, începând cu ora 18:00, va avea loc spectacolul folcloric „Petrece Românește”, unde vor fi prezenți Daniela Condurache, Gelu Voicu și Taraful din Teleorman, Ileana Laceanu, Viorica Nica și Marius Brutaru. 

Biletele se pot achiziționa doar online de pe Spectacol Folcloric Extraordinar ”PETRECE ROMÂNEȘTE” – Calarasi, 26 octombrie 2023, Casa de Cultura – Sala Barbu Stirbei, Calarasi (ticketstore.ro)

28.10.2023 – Buricul Pământului – un one man show cu Doru Octavian Dumitru

“Cred cu tot sufletul și bazat pe toată experiența mea profesională de până acum, în puterea vindecătoare a comediei. Cred că abilitatea de a râde inteligent rămâne cea mai dinamică formă de terapie pentru desprinderea din ghearele durerii, a tristeții și a stresului. Pentru mine, alături de credință și educație, râsul rămâne cea mai plăcută și pură formă de rezistență și purificare a spiritului uman”, spune Doru Octavian Dumitru. 

Advertisement

Spectacolul va avea loc la Sala „Barbu Știrbei” și va începe de la ora 19:00. 

Biletele se pot achiziționa de la sediul Centrului Județean de Cultură și Creație Călărași și online de pe Doru Octavian Dumitru – Buricul Pamantului 2 – Calarasi, 28 octombrie 2023, Casa de Cultura – Sala Barbu Stirbei, Calarasi (ticketstore.ro)

 

Advertisement

Știri

Păianjenul Săgeată – minunea colorată a naturii

Micrathena sagittata, cunoscută popular ca păianjenul în formă de săgeată, este o specie de păianjen din familia Araneidae, renumită pentru aspectul său distinctiv și comportamentul fascinant. Această specie este răspândită în principal în America de Nord, în special în zonele împădurite și grădinile din estul Statelor Unite, până în America Centrală.

Păianjenul Micrathena sagittata are un dimorfism sexual pronunțat. Femelele sunt mai mari, având un abdomen triunghiular, asemănător unei săgeți, în culori vii – de obicei galben, roșu și negru – și spini proeminenți pe margini. Acești spini nu doar că oferă un aspect unic, ci pot descuraja și prădătorii. Lungimea corpului femelelor variază între 7 și 10 mm. În contrast, masculii sunt mult mai mici, de aproximativ 4-5 mm, cu un abdomen mai plat și mai puțin colorat, lipsit de spini.

Micrathena sagittata este un păianjen țesător de pânză, construind pânze orbiculare (circulare) în zone cu vegetație densă, de obicei la înălțimi joase. Pânza sa este folosită pentru a captura insecte mici, care constituie principala sursă de hrană. Femelele sunt sedentare, petrecând mult timp în centrul pânzei, în timp ce masculii sunt mai mobili, căutând femele pentru împerechere.

Reproducerea are loc în sezonul cald, iar femelele depun ouă într-un sac de mătase bine protejat. După împerechere, masculii pot deveni victime ale femelelor, un comportament frecvent la păianjeni, cunoscut sub forma de canibalism sexual.

Advertisement

Acești păianjeni preferă habitatele umede și umbroase, cum ar fi pădurile de foioase, marginile pădurilor sau grădinile. Sunt activi în lunile de vară, iar pânzele lor pot fi observate frecvent dimineața, când roua le face mai vizibile.

Micrathena sagittata joacă un rol important în ecosistem, contribuind la controlul populațiilor de insecte. Deși nu este agresivă față de oameni și mușcătura sa nu este periculoasă, aspectul său neobișnuit poate atrage atenția sau poate speria observatorii neavizați.

Curiozități

  • Forma abdomenului femelei este atât de distinctivă încât este adesea comparată cu o săgeată sau un vârf de lance, de unde și denumirea comună.
  • Spre deosebire de alte specii de păianjeni, Micrathena sagittata este activă doar în timpul zilei, pânza fiind reconstruită zilnic.

Acest păianjen fascinant, deși mic, este un exemplu remarcabil al diversității și adaptării în lumea insectelor și arahnidelor, captând interesul biologilor și al iubitorilor de natură deopotrivă.

Continue Reading

Știri

Adevărul despre centralele de apartament: Diana Buzoianu spulberă miturile legate de interdicțiile UE

Ministrul Mediului, Diana Buzoianu, a dezmințit zvonurile privind o presupusă interdicție a Uniunii Europene asupra centralelor de apartament. Într-o declarație recentă, aceasta a subliniat că nicio reglementare europeană nu împiedică instalarea sau utilizarea centralelor termice individuale. Buzoianu a îndemnat cetățenii să se informeze din surse oficiale pentru a evita confuziile generate de informații neverificate. Această clarificare vine în contextul în care preocupările legate de eficiența energetică și tranziția verde sunt intens discutate la nivel european. Ministrul a adăugat că România sprijină măsurile de reducere a emisiilor, dar acestea nu implică interzicerea centralelor de apartament. În schimb, se promovează soluții sustenabile, cum ar fi modernizarea sistemelor de încălzire, pentru a crește eficiența energetică. Cetățenii sunt încurajați să acceseze programele guvernamentale de finanțare pentru astfel de îmbunătățiri.

Continue Reading

Știri

Semnificația istorică a zilei de 20 iulie

IATĂ CE S-A ÎNTÂMPLAT ÎN ACEASTĂ ZI:

356 i.Hr – S-a născut Alexandru cel Mare, regele Macedoniei, unul dintre marii comandanți militari ai omenirii, fondator al unuia dintre cele mai mari imperii din istorie.

802 – Carol cel Mare primește cadou de la califul Harun al-Rashid, la Aachen, elefantul Abul Abbas, împreună cu alte daruri.

1031 – A murit Regele Robert al II-lea al Franței.

Advertisement

1402 – Sultanul otoman Baiazid I a fost înfrânt in Bătălia de la Ankara și făcut prizonier de Timur lenk, împăratul imperiului Timurid.

1514 – În urma înfrângerii răscoalei țărănești din Transilvania, Gheorghe Doja, conducătorul răscoalei,  a fost torturat pe un tron încins și executat din ordinul lui Ioan Zapolya.

1707 – S-a încheiat a doua domnie a lui Antioh Cantemir in Tara Moldovei. A început a doua domnie a lui Mihai Racoviță.

1810 – Populația din Bogotá, Columbia, declară independența față de Spania.

1848 – Manifestație de protest pe câmpia de la Filaret („Câmpia Libertății”) din București, împotriva încălcării teritoriului Țării Romanești de către armata otomană (20 iulie/1 august).

Advertisement

1871 – Teritoriul British Columbia se alătură Confederației Canadiene.

1877 – A început Asediul Plevnei (20 iulie – 10 decembrie 1877), parte din Războiul Ruso-Turc din 1877-1878.

1896 – A apărut ziarul „Liga Ortodoxă”, sub conducerea lui Alexandru Macedonski. In paginile acestei publicații au debutat Tudor Arghezi și Gala Galaction.

1903 – Ford Motor Company produce prima sa mașină, Quadriciclul.

1927 – A decedat Ferdinand I, rege al României.

Advertisement

1927 – La vârsta de numai cinci ani, Mihai I devine regele Românilor, în urma morții regelui Ferdinand I.

1936 – A fost semnată Convenția de la Montreux în Elveția, prin care Turcia este autorizata sa fortifice strâmtorile Bosfor si Dardanele, cu obligația de a garanta in timp de pace, trecerea liberă a tuturor navelor.

1940 – Danemarca părăsește Liga Națiunilor.

1944 – Al doilea război mondial – Adolf Hitler supraviețuiește complotului de la 20 iulie, in care s-a încercat asasinarea sa de către Claus von Stauffenberg.

1944 – La Bombay în India, autoritățile anunță o epidemie de holeră care a ucis 34.000 de oameni în trei luni.

Advertisement

1949 – Israelul și Siria semnează un armistițiu, care pune capăt la nouăsprezece luni de război.

1951 – Regele Abdullah I al Iordaniei este asasinat de un palestinian, în timp ce participa la rugăciunile de vineri într-o moschee din Ierusalim.

1952 – Are loc ceremonia de deschidere a celei de-a XV-a ediții a Jocurilor Olimpice la Helsinki, Finlanda.

1960 – În Ceylon, astăzi Sri Lanka, Sirimavo Bandaranaike este aleasă prima femeie prim-ministru.

1969  –  Astronauții americani Neil Armstrong și Edwin “Buzz” Aldrin devin primii oameni care pășesc pe Lună, în timpul misiunii Apollo 11.

Advertisement

1973 – A murit actorul americano-chinez Bruce Lee, specialist în arte marțiale.

1974 – Mii de soldați turci au invadat Ciprul după eșuarea discuțiilor din capitala greacă, Atena, dintre Turcia si Grecia.

1976 – Nava spatială americană „Viking–1″ a atins suprafața planetei Marte.

1977 – Agenția Centrală de Informații a S.U.A, a dezvăluit in baza Legii Freedom of Information Act, că a făcut experimente vizând controlul minții.

1980 – Consiliul de Securitate al Organizației Națiunilor Unite votează că statele membre al O.N.U. nu ar trebui să recunoască Ierusalimul drept capitala a Israelului.

Advertisement

1983 – A avut loc vizita oficială de prietenie a lui Nicolae Ceaușescu în Republica Zambia.

1989 – Diplomatul Mircea Răceanu a fost condamnat la moarte. A fost arestat la data de 31 ianuarie 1989 pentru colaborarea cu serviciile secrete americane. A fost judecat și condamnat la moarte la 20 iulie 1989, pentru trădare și spionaj și achitat 11 ani mai târziu. Aceasta a fost ultima pedeapsă capitală pronunțată în perioada comunistă. Totuși, trei luni mai târziu, Nicolae Ceaușescu îi comută pedeapsa la 20 de ani închisoare.

1992 – Václav Havel demisionează din funcția de președinte al Cehoslovaciei.

1999 – Miscarea Falun Gong este interzisă în Republica Populară Chineză, și urmează o represiune pe scară largă împotriva aderenților săi.

2021 – NASA a anunțat că a reparat telescopul spațial Hubble.

Advertisement

Continue Reading