Connect with us

Știri

Tiruri cu destinația TenerisSilcotub și Remat Călărași, blocate la frontieră după control

Published

on

Poliţiştii de frontieră din cadrul Sectorului Poliţiei de Frontieră Călăraşi – Punctul de Trecere a Frontierei Călăraşi, împreună cu comisari din cadrul Gărzii de Mediu Călăraşi, au descoperit, în urma efectuării controlului a patru  ansambluri  rutiere, cantitatea de 102 tone, deşeuri din șpan – oțel, pentru care şoferii nu posedau documente de transfer conform prevederilor legale. 

În dimineața zilei de joi, 14 iulie a.c.,  patru ansambluri rutiere, dintre care trei ale TenerisSilcotub Călărași și unul de la Remat, încărcate cu șpan – oțel, au fost oprite în Punctul de Trecere a Frontierei Călăraşi pe sensul de intrare în țară, pentru un control specific.

Cele patru camioane erau conduse de patru bărbați de naționalitate bulgară, cu vârste cuprinse între 27  și 58 de ani.

Advertisement

Existând unele suspiciuni cu privire la legalitatea transporturilor sus – menţionate, poliţiştii de frontieră au solicitat sprijinului reprezentanţilor Gărzii de Mediu – Comisariatul Judeţean Călăraşi.

În urma verificărilor efectuate, s-a constatat că în fiecare mijloc de transport  se aflau cantitățile de 26.400 kg, 25.660 kg, 25.800 kg, respectiv 23.840 kg deşeuri din șpan – oțel, încărcate din Bulgaria şi aveau ca destinaţie aceeași societate comercială din România.

Procedând la verificarea documentelor de transfer, s-a constatat faptul că acestea sunt incomplete, nefiind astfel respectate prevederile legale în vigoare. În consecință, autorităţile competente nu au permis accesul celor patru mijloace de transport pe teritoriul României.

Cele patru camioane se află și în acest moment blocate la granița cu România.

Advertisement

Contactat pentru un punct de vedere, Alexandru Vasile, comisarul-șef al Gărzii de Mediu Călărași a explicat că legislația transporturilor s-a modificat în urmă cu aproximativ o lună iar controalele sunt mult mai riguroase, efectuate cu mare atenție. Cât despre cazurile ansambluri rutiere blocate în Punctul de Trecere a Frontierei Călăraşi, șeful Gărzii de Mediul Călărași a spus că operatorii economici nu aveau marfa înregistrată în ROAFM, noul registru impus de Administrația Fondului pentru Mediu care impune tuturor operatorilor economici să raporteze toate transporturile de deșeuri și ambalaje.

“Nu este vorba despre un transport ilegal, ci despre o trecere fără a avea documentele actualizate, marfa celor patru camioane nu a fost raportată în ROAFM, registrul care sprijină autoritățile pentru acuratețea controalelor desfășurate. Cele patru camioane se vor înregistra în sistem și își vor putea continua drumul fără probleme.” – a declarat, pentru Călărași PRESS, Alexandru Vasile, comisarul-șef al GNM Călărași.

Ordinul nr. 1736/2022 – Firmele care introduc în țară deșeuri pentru valorificare vor trebui să se înregistreze și să raporteze în Registrul ROAFM

O dată cu Ordinul nr. 1647/2022 pentru aprobarea Normelor metodologice privind controlul transferurilor de deşeuri publicat în Monitorul Oficial, în data de 28 iunie 2022, a fost publicat și Ordinul nr. 1736/2022 privind aprobarea Procedurii de înregistrare, raportare şi declarare a operatorilor economici care introduc deşeuri în ţară pentru a fi valorificate.

Advertisement

Principala noutate adusă de Ordinul 1736/2022 este înființarea Registrului ROAFM – Registru de înregistrare a deşeurilor introduse în România în scopul valorificării. (art. 1 din Anexa Procedurii de înregistrare)

Art. 4. – (1) Cererea de înregistrare în Registrul ROAFM se transmite în platforma SIATD gestionată de Administraţia Fondului pentru Mediu, după transmiterea şi aprobarea cererii de înrolare în sistemul SIATD conform prevederilor  din Instrucţiunile de utilizare a aplicaţiei informatice Sistemul informatic de asigurare a trasabilităţii deşeurilor (SIATD), în vederea monitorizării şi verificării corectitudinii tranzacţiilor cu deşeuri de ambalaje în sistemul răspunderii extinse a producătorului, aprobate prin Ordinul nr. 1595/2020.

(2) Operatorii economici înrolaţi în platforma SIATD pot adera la Registrul ROAFM prin transmiterea cererii de înregistrare în Registrul ROAFM.

(3) Pentru transmiterea cererii de înregistrare în Registrul ROAFM prin mijloace electronice de transmitere la distanţă, operatorii economici utilizează platforma SIATD existentă pe site-ul Administraţiei Fondului pentru Mediu, www.afm.ro.

Advertisement

În procedura de înregistrare în cadrul anexelor 1-4 se găsesc toate informațiile necesare pentru înregistrarea în noul registru ROAFM:

  • Anexa Nr. 1 – Cerere de înregistrare în Registrul ROAFM
  • Anexa Nr. 2 – Instrucțiuni de înregistrare în Registrul ROAFM
  • Anexa Nr. 3 – Modelul şi conţinutul Registrului ROAFM
  • Anexa Nr. 4 – Instrucțiuni de raportare şi declarare în Registrul ROAFM

Puteți consulta Ordinul nr. 1736/2022 aici.