Connect with us

Știri

Tiruri cu destinația TenerisSilcotub și Remat Călărași, blocate la frontieră după control

Published

on

Poliţiştii de frontieră din cadrul Sectorului Poliţiei de Frontieră Călăraşi – Punctul de Trecere a Frontierei Călăraşi, împreună cu comisari din cadrul Gărzii de Mediu Călăraşi, au descoperit, în urma efectuării controlului a patru  ansambluri  rutiere, cantitatea de 102 tone, deşeuri din șpan – oțel, pentru care şoferii nu posedau documente de transfer conform prevederilor legale. 

În dimineața zilei de joi, 14 iulie a.c.,  patru ansambluri rutiere, dintre care trei ale TenerisSilcotub Călărași și unul de la Remat, încărcate cu șpan – oțel, au fost oprite în Punctul de Trecere a Frontierei Călăraşi pe sensul de intrare în țară, pentru un control specific.

Cele patru camioane erau conduse de patru bărbați de naționalitate bulgară, cu vârste cuprinse între 27  și 58 de ani.

Existând unele suspiciuni cu privire la legalitatea transporturilor sus – menţionate, poliţiştii de frontieră au solicitat sprijinului reprezentanţilor Gărzii de Mediu – Comisariatul Judeţean Călăraşi.

Advertisement

În urma verificărilor efectuate, s-a constatat că în fiecare mijloc de transport  se aflau cantitățile de 26.400 kg, 25.660 kg, 25.800 kg, respectiv 23.840 kg deşeuri din șpan – oțel, încărcate din Bulgaria şi aveau ca destinaţie aceeași societate comercială din România.

Procedând la verificarea documentelor de transfer, s-a constatat faptul că acestea sunt incomplete, nefiind astfel respectate prevederile legale în vigoare. În consecință, autorităţile competente nu au permis accesul celor patru mijloace de transport pe teritoriul României.

Cele patru camioane se află și în acest moment blocate la granița cu România.

Contactat pentru un punct de vedere, Alexandru Vasile, comisarul-șef al Gărzii de Mediu Călărași a explicat că legislația transporturilor s-a modificat în urmă cu aproximativ o lună iar controalele sunt mult mai riguroase, efectuate cu mare atenție. Cât despre cazurile ansambluri rutiere blocate în Punctul de Trecere a Frontierei Călăraşi, șeful Gărzii de Mediul Călărași a spus că operatorii economici nu aveau marfa înregistrată în ROAFM, noul registru impus de Administrația Fondului pentru Mediu care impune tuturor operatorilor economici să raporteze toate transporturile de deșeuri și ambalaje.

“Nu este vorba despre un transport ilegal, ci despre o trecere fără a avea documentele actualizate, marfa celor patru camioane nu a fost raportată în ROAFM, registrul care sprijină autoritățile pentru acuratețea controalelor desfășurate. Cele patru camioane se vor înregistra în sistem și își vor putea continua drumul fără probleme.” – a declarat, pentru Călărași PRESS, Alexandru Vasile, comisarul-șef al GNM Călărași.

Advertisement

Ordinul nr. 1736/2022 – Firmele care introduc în țară deșeuri pentru valorificare vor trebui să se înregistreze și să raporteze în Registrul ROAFM

O dată cu Ordinul nr. 1647/2022 pentru aprobarea Normelor metodologice privind controlul transferurilor de deşeuri publicat în Monitorul Oficial, în data de 28 iunie 2022, a fost publicat și Ordinul nr. 1736/2022 privind aprobarea Procedurii de înregistrare, raportare şi declarare a operatorilor economici care introduc deşeuri în ţară pentru a fi valorificate.

Principala noutate adusă de Ordinul 1736/2022 este înființarea Registrului ROAFM – Registru de înregistrare a deşeurilor introduse în România în scopul valorificării. (art. 1 din Anexa Procedurii de înregistrare)

Art. 4. – (1) Cererea de înregistrare în Registrul ROAFM se transmite în platforma SIATD gestionată de Administraţia Fondului pentru Mediu, după transmiterea şi aprobarea cererii de înrolare în sistemul SIATD conform prevederilor  din Instrucţiunile de utilizare a aplicaţiei informatice Sistemul informatic de asigurare a trasabilităţii deşeurilor (SIATD), în vederea monitorizării şi verificării corectitudinii tranzacţiilor cu deşeuri de ambalaje în sistemul răspunderii extinse a producătorului, aprobate prin Ordinul nr. 1595/2020.

(2) Operatorii economici înrolaţi în platforma SIATD pot adera la Registrul ROAFM prin transmiterea cererii de înregistrare în Registrul ROAFM.

Advertisement

(3) Pentru transmiterea cererii de înregistrare în Registrul ROAFM prin mijloace electronice de transmitere la distanţă, operatorii economici utilizează platforma SIATD existentă pe site-ul Administraţiei Fondului pentru Mediu, www.afm.ro.

În procedura de înregistrare în cadrul anexelor 1-4 se găsesc toate informațiile necesare pentru înregistrarea în noul registru ROAFM:

 • Anexa Nr. 1 – Cerere de înregistrare în Registrul ROAFM
 • Anexa Nr. 2 – Instrucțiuni de înregistrare în Registrul ROAFM
 • Anexa Nr. 3 – Modelul şi conţinutul Registrului ROAFM
 • Anexa Nr. 4 – Instrucțiuni de raportare şi declarare în Registrul ROAFM

Puteți consulta Ordinul nr. 1736/2022 aici.

Știri

Flexibilitate în căutarea unui loc de muncă: Cum să te adaptezi la schimbările de pe piața muncii

Published

on

Experții de la agregatorul de joburi Jooble îți oferă 7 strategii eficiente care te vor ajuta să te adaptezi la schimbările de pe piața locurilor de muncă

În ultimii ani, piața muncii din România, la fel ca și cele din alte țări ale Uniunii Europene, a suferit numeroase schimbări importante, impulsionate de factori precum digitalizarea, progresul tehnologic și globalizarea. Aceste transformări au influențat și piața de locuri de muncă din Brașov. Unele joburi au început să piardă din popularitate, cum ar fi muncitori necalificați în producție, casieri în retail sau lucrători în tipografii. Pe de altă parte, a crescut semnificativ oferta de locuri de muncă pentru farmaciști, dezvoltatori de software, ingineri electrici și mecanici, specialiști în marketing digital, sau personal în turism și ospitalitate.

Astfel, este important să știi cum să te adaptezi la aceste schimbări, pentru a îți asigura un loc de muncă stabil, bine plătit și cu oportunități de avansare. Ne-am consultat cu experții de la agregatorul de locuri de muncă Jooble, pentru a îți oferi următoarele strategii pe care le poți adopta, pentru a rămâne competitiv și flexibil în căutările tale de joburi:

 • Dezvoltă-ți competențele

Pentru a fi competitiv pe piață, trebuie să investești în dezvoltarea continuă a propriilor competențe. Poți să înveți abilități noi și să le perfecționezi pe cele existente participând la diverse cursuri online, workshop-uri și conferințe. Platformele educaționale online precum Coursera, Udemy sau LinkedIn Learning oferă o sumedenie de cursuri care te pot ajuta să rămâi la curent cu ultimele tendințe din domeniul tău.

De asemenea, obținerea de certificări recunoscute în industrie este un mod foarte bun de a îți spori atractivitatea în fața angajatorilor. Aceste certificări le vor confirma că deții cunoștințele și abilitățile necesare pentru a excela în pozițiile la care aplici.

 • Fă cât mai mult networking

Dacă reușești să îți construiești o rețea de contacte profesionale, îți vei deschide multe uși către oportunități de angajare. Participă la cât mai multe evenimente de networking, aderă la grupuri profesionale și asociații din domeniul tău și folosește platformele online pentru a îți extinde rețeaua de contacte.

Mai mult, un profil de LinkedIn complet și actualizat, cu o fotografie profesională și o descriere clară a experienței și a competențelor tale, poate atrage atenția recrutorilor și îți poate facilita stabilirea conexiunilor profesionale.

Advertisement
 • Fii adaptabil și flexibil

Pentru a te adapta la schimbările permanente de pe piața muncii, este important să fii deschis la diferite tipuri de joburi și contracte de muncă. Fii dispus să iei în considerare oferte de muncă temporare, part-time sau chiar proiecte de freelancing. Aceste oportunități îți pot oferi experiențe inedite și pot duce ulterior la angajări permanente.

Lucrul remote a devenit din ce în ce mai popular, oferind flexibilitate și oportunitatea de a lucra pentru companii din alte orașe sau chiar țări. Familiarizează-te cu instrumentele de colaborare la distanță și dezvoltă abilitățile necesare pentru munca de la distanță, pentru a fi pregătit pentru aceste oportunități.

 • Pregătește-te serios pentru interviuri

O pregătire temeinică pentru interviuri îți va spori șansele să îi impresionezi pe angajatorii potențiali. Exersează răspunsurile tale la întrebări și pregătește exemple concrete care să îți confirme competențele și realizările. Simularea unui interviu cu un prieten sau cu o rudă te poate ajuta să capeți încredere în sine și să îți cizelezi răspunsurile.

De asemenea, informează-te despre companiile la care aplici, studiind valorile și cerințele acestora, pentru a îți adapta răspunsurile în consecință.

 • Monitorizează tendințele din industrie

Pentru a rămâne competitiv pe piața muncii, este important să fii la curent cu toate tendințele noi din domeniul tău. Citirea publicațiilor de specialitate, abonarea la reviste și newslettere de profil, precum și participarea la seminare web și conferințe te pot ajuta să fii la curent cu schimbările și să identifici oportunitățile noi.

 • Fii flexibil geografic

În anumite situații, poate fi necesar să te relochezi pentru noul tău loc de muncă. Astfel, flexibilitatea geografică îți poate deschide noi oportunități și poate reprezenta un mare avantaj pentru angajatorii care caută candidați dispuși să se mute. În plus, posibilitatea de lucru remote îți permite să colaborezi cu companii din alte regiuni sau țări, fără a fi nevoie să te relochezi fizic.

 • Dezvoltă-ți abilitățile soft

Pe lângă competențele tehnice, cele ”soft” sunt din ce în ce mai apreciate de angajatori. Acestea includ comunicarea eficientă, munca în echipă, adaptabilitatea și gestionarea timpului. Dezvoltarea acestor abilități poate face diferența între a fi doar un candidat bun și a fi candidatul ideal pentru job.

Continue Reading

Știri

ISU Călărași scoate la concurs un post de ofițer specialist II. Ce trebuie să faci ca să te angajezi

Published

on

Inspectoratul pentru Situații de Urgență al Județului Călărași scoate la concurs cu încadrare directă un post de Ofițer specialist II – Comunicații și Tehnologia Informației. Data limită de depunere a dosarului este 12 iulie 2024, ora 14:00. Proba de concurs se va desfășura pe 29 iulie, iar pentru a fi declarat „admis”, candidații trebuie să obțină minim nota 7. 

Potrivit cerințelor postului, candidatul potrivit trebuie să aibă studii superioare în matematică, fizică sau informatică. Pentru a ajunge la proba de concurs, persoanele interesate trebuie mai întâi să efectueze o examinare medicală și una psihologică. 

Mai multe detalii pe site-ul Ministerului Afacerilor Interne

Advertisement
Continue Reading

Știri

CNAIR impune restricții de trafic în județul Călărași din cauza temperaturilor extreme

Published

on

sursă imagine: pixabay

Având în vedere avertizările meteorologice privind înregistrarea de temperaturi ridicate, emise de Administrația Națională de Meteorologie, Compania Națională de Administrare a Infrastructurii Rutiere a instituit restricții de circulație pentru autovehiculele cu masa totală maximă autorizată mai mare de 7,5 tone. Restricțiile de circulație pentru județul Călărași sunt valabile în zilele de 23 și 24 iunie 2024, în intervalul orar 10:00 – 20:00, pe sectoarele de drum național, drumuri expres și autostrăzi.

Măsurile adoptate de CNAIR sunt dispuse în baza prevederilor articolului 44 alin.2 și 3 al Ordonanței de Guvern nr. 43/1997 privind regimul drumurilor, cu modificările și completările ulterioare, potrivit cărora administratorul drumului poate interzice temporar circulația vehiculelor cu masa totală maximă autorizată mai mare de 7,5 tone, drumurile naționale din județele afectate de codul portocaliu, cu excepția:

 •       transporturilor de persoane;
 •       transporturilor de animale vii și de produse perisabile de origine animală și vegetală;
 •       vehicule care participă la intervenții în caz de forță majoră;
 •       transporturi funerare;
 •       transporturi poștale;
 •       transporturi de echipamente de prim ajutor;
 •       transporturi pentru distribuire de carburanți;
 •       transporturi de mărfuri sub temperatură controlată;
 •       transporturi pentru tractări vehicule avariate;
 •       transporturi pentru distribuirea de apă și hrană în zonele calamitate;
 •       transporturi cu vehicule specializate destinate prin construcție salubrizării;
 •       transporturi apă îmbuteliată;
 •       transporturi produse provenite din exploatări agricole;
 •       transporturi militare implicate în exerciții multinaționale.

De asemenea, vor fi exceptate utilajele proprii ale CNAIR, cât și utilajele închiriate de la firmele cu care CNAIR are contracte de lucrări în derulare.

Polițiștii rutieri din cadrul Inspectoratului de Poliție Județean Călărași recomandă parcarea vehiculelor vizate de restricții, pe cât posibil, în parcări amenajate, astfel încât să nu fie afectată desfășurarea circulației în condiții normale a celorlalți participanți la traficul rutier. 

Administrația Națională de Meteorologie a emis o avertizare de cod portocaliu de caniculă în județul Călărași pentru data de 23 iunie 2024. Meteorologii precizează că e vorba de un val de căldură persistent și intens, caniculă și disconfort termic accentuat, iar temperaturile se vor apropia de 40 de grade. 

Advertisement

Continue Reading

Cele mai vizualizate