Miercuri, de Ziua Mondială a Mediului, președintele Klaus Iohannis a subliniat că deșertificarea și seceta, agravate de schimbările climatice, reprezintă provocări semnificative la nivel global, cu impact și asupra teritoriului României.
Tema abordată la Ziua Mondială a Mediului 2024 se concentrează pe regenerarea terenurilor, combaterea deșertificării și consolidarea rezilienței la secetă, două provocări majore în contextul schimbărilor climatice.
„Marcarea pe 5 iunie a Zilei Mondiale a Mediului aduce în atenţia publică importanţa acestei tematici vitale şi are menirea de a mobiliza milioane de oameni din întreaga lume, instituţii publice, actori non-guvernamentali şi economici pentru a acţiona în vederea protejării mediului. Ziua Mediului 2024 se centrează pe readucerea în stare bună a terenurilor, pe combaterea deşertificării şi pe creşterea rezilienţei la secetă. Amplificate de schimbările climatice, deşertificarea şi seceta sunt provocări pentru întreaga lume, afectând inclusiv România”, spune Klaus Iohannis, conform apuseni.info.
Deșertificarea are un impact negativ asupra ecosistemelor, productivității terenurilor agricole și calității vieții oamenilor, subminând securitatea alimentară, economia și mediul înconjurător.
“Potrivit ONU, la nivel global, numărul şi durata secetelor au crescut cu 29% faţă de anul 2000, iar dacă nu se iau măsuri urgente, seceta ar putea afecta peste trei sferturi din populaţia lumii până în 2050. Degradarea terenurilor are un impact direct asupra veniturilor şi a sănătăţii oamenilor. O treime din teritoriul României şi 40% din suprafaţa agricolă se află în zone care prezintă risc de deşertificare. Deşertificarea influenţează negativ ecosistemele, productivitatea terenurilor agricole şi nivelul de trai al oamenilor, în special al celor deja vulnerabili, punând în pericol deopotrivă securitatea alimentară, economia şi mediul înconjurător” transmite președintele României.
Ce măsuri au fost implementate în România
De asemenea, șeful statului a reamintit că, în ultimii ani, țara noastră a implementat, cu sprijinul fondurilor europene, măsuri pentru protejarea pădurilor, extinderea suprafețelor împădurite și adoptarea practicilor agricole durabile.
“Prin Programul Naţional de Redresare şi Rezilienţă au loc activităţi de împădurire a terenurilor degradate şi nisipoase şi de reconstrucţie a habitatelor forestiere. Atenţia în procesul de împădurire trebuie acordată în special judeţelor cu deficit de pădure, terenurilor degradate şi zonelor expuse unui risc suplimentar de deşertificare în contextul schimbărilor climatice. Sunt foarte importante dezvoltarea pădurilor urbane şi refacerea inelelor verzi din jurul marilor oraşe, care se confruntă cu un grad sporit de poluare a aerului”, a subliniat Iohannis, potrivit stirileprotv.ro.
Planul Național de Redresare și Reziliență al României (PNRR) este conceput pentru a promova dezvoltarea țării, susținând adaptabilitatea în fața crizelor, în contextul refacerii post-COVID-19 și facilitând exploatarea potențialului de creștere economică prin reforme semnificative și investiții esențiale.
Președintele a subliniat importanța acordată județelor care suferă de deficit de pădure, terenurilor degradate și zonelor expuse riscului de deșertificare în contextul schimbărilor climatice. De asemenea, el a evidențiat necesitatea dezvoltării pădurilor urbane și a refacerii zonelor verzi în jurul marilor orașe, care se confruntă cu niveluri ridicate de poluare a aerului.
În aceeași ordine de idei, președintele a îndemnat instituțiile publice, actorii economici și societatea civilă să sprijine creșterea nivelului de ambiție în privința împăduririi, refacerii terenurilor, combaterii deșertificării și gestionării secetei.
“Măsurile bune luate în România în ultimii ani trebuie extinse, iar implementarea lor, accelerată. Bunăstarea şi calitatea vieţii noastre sunt strâns legate de mediul în care trăim. Doar lucrând împreună, cu hotărâre, putem reduce degradarea mediului şi putem contribui la dezvoltarea durabilă prezentă şi viitoare!”, a mai transmis Iohannis, scrie sursa menționată anterior.