Connect with us

La zi

Șoferii care conduc sub influența alcoolului sau a drogurilor riscă să rămână fără permis timp de 10 ani. Legea a fost adoptată

Published

on

Camera Deputaților a adoptat astăzi, 14 mai, proiectul de lege inițiat de senatorul PSD Robert Cazanciuc, conform căruia șoferii depistați în stare de ebrietate sau sub influența drogurilor la volan vor fi privați de permisul auto timp de 10 ani.

Mai precis, conform legii, judecătorii au posibilitatea să suspende permisul de conducere pentru șoferii depistați la volan cu o alcoolemie mai mare de 0,8 g/l sau sub influența drogurilor, pe o perioadă de până la zece ani.

Proiectul de lege, adoptat în unanimitate, vizează reglementarea unor acte normative în domeniul prevenirii și combaterii traficului și consumului ilicit de droguri și alte substanțe psihoactive, cu scopul de a îmbunătăți cadrul legislativ în acest domeniu.

Advertisement

„Practic, din momentul promulgării şi intrării în vigoare, oricine este depistat în trafic, la volan, conducând sub influenţa alcoolului sau a substanţelor psihoactive, va primi, pe lângă condamnare şi interdicţia de a mai conduce un vehicul până la 10 ani”, a explicat Robert Cazanciuc pe pagina personală de Facebook.

Legea adoptată în Parlament va intra în vigoare după ce va fi promulgată de către președintele Klaus Iohannis.

„10 ani fără permis auto pentru cei care sunt prinşi băuţi sau drogaţi la volan. Iniţiativa mea legislativă a primit, astăzi, votul final la Camera Deputaţilor, fiind adoptată cu unanimitate, respectiv 256 de voturi „pentru”.  Mulţumesc preşedintelui Camerei  şi colegilor deputaţi pentru dezbaterile consistente şi votul de astăzi. Pe 11 decembrie anul trecut, proiectul legislativ care modifică prevederile articolului 66 din Codul Penal a fost votat cu majoritate în Senat. Practic, din momentul promulgării şi intrării în vigoare, oricine este depistat în trafic, la volan, conducând sub influenţa alcoolului sau a substanţelor psihoactive, va primi, pe lângă condamnare şi interdicţia de a mai conduce un vehicul până la 10 ani” a adăugat Cazanciuc în postarea de pe Facebook.

În plus, în cazul în care șoferii aflați sub influența drogurilor sau alcoolului provoacă un accident rutier în care victimele pierd viața, pedeapsa poate fi o condamnare la închisoare între 15 și 25 de ani.

Advertisement

România este clasată pe primele locuri în Europa, privind numărul de accidente rutiere

Statisticile prezentate atât de Poliția Rutieră, cât și de companiile de asigurări, confirmă că România menține un trist record în Europa în ceea ce privește accidentele rutiere. Conform Uniunii Naționale a Societăților de Asigurare și Reasigurare din România, numărul acestora este de două ori mai mare decât în țările vecine și aproape dublu în comparație cu Bulgaria.

Potrivit lui Claudiu Sofron, Specialist în Asigurări Auto, majoritatea accidentelor rutiere înregistrate în țară au avut loc pe drumurile naționale. Totuși, este remarcabil faptul că cele mai grave accidente, cu consecințe fatale, au loc pe autostrăzile din România.

„Peste 30% din accidentele care s-au produs, grave, mă refer, au fost pre drumurile naționale. Este o problemă nu doar de infrastructură. Trebuie să ne gândim și la faptul că accidentele sunt produse de oameni. Cele mai multe accidente se întâmplă în luna august, pentru că atunci lumea pleacă în vacanță. Și cele mai multe accidente, tot la fel, cu urmări grave sunt produse în luna octombrie. Pentru că se întorc studenții la facultate. Putem să observăm din datele publice ale poliției că 4 din 10 accidente care se întâmplă, sunt din cauza tinerilor cu vârste între 18 și 24 de ani și cu experiență la volan mai mică de 5 ani. Nu conștientizează pericolul. Din păcate, în România au loc peste 1.000 de accidente rutiere. Un accident la 80 de secunde”, declară Claudiu Sofron, conform digi24.ro.

Advertisement

Claudiu Sofron subliniază că accidentele grave au la bază trei factori principali: viteza neadaptată, încălcările regulilor de circulație ale pietonilor și cele ale bicicliștilor.

 

 

Advertisement