În ziua de 30 ianuarie a.c., polițiști de prevenire a criminalității și cei de ordine publică din cadrul Inspectoratului de Poliție Județean Călărași au desfășurat activități educativ – preventive, în mediul urban și rural.
La aceste activități au fost prezenți, atât elevii claselor I – IV, cât și părinții acestora, polițiștii încercând în primul rând să-i informeze despre consecințele violenței și delincvenței juvenile.
Discuțiile s-au referit și la prevederile noului Cod Penal despre răspunderea penală a minorilor, oamenii legii explicându-le, pe înțelesul elevilor, care sunt elementele constitutive ale infracțiunii, contravenției și cum ar trebui să pună în practică sfaturile utile transmise.
Tinerii au fost încurajați să adopte un comportament pro-social, să manifeste o atitudine tolerantă pentru ca situațiile conflictuale să nu degenereze în acte de violență, și să respecte normele prevăzute în regulamentul școlar.
Demersurile de conștientizare și informare a elevilor vor fi continuate de polițiști și în perioada următoare, în școlile din județ.
Pentru a evita producerea unor situații neplăcute, recomandările preventive ale polițiștilor au fost:
Fiți atenți atunci când vă alegeți prietenii. Evitați compania persoanelor
violente, delincvente și conflictuale;
Nu vă lăsați influențați de ceilalți. Analizați singuri riscurile la care vă expuneți pe baza educației primite;
Învățați să spuneți „NU” atunci când considerați că este cazul. Trebuie să aveți tăria să vă susțineți părerile;
Atrageți atenția prietenilor asupra consecințelor comiterii de fapte antisociale;
Respingeți propunerile cunoscuților de a participa la anumite „distracții”: consum de alcool, jocuri de noroc, distrugeri, violențe verbale și fizice;
Nu încercați să rezolvați un conflict prin violență. Apelați la sprijinul celor care vă pot ajuta: părinți, profesori, polițiști.
Recomandări pentru părinți
Pentru prevenirea implicării minorilor în comiterea de fapte antisociale, vă recomandăm:
Fiți fermi cu copilul dumneavoastră, dar nu agresivi;
Interesați-vă permanent de situația lui școlară;
Încercați să-i cunoașteți și să vă apropiați de prietenii lui și de familiile acestora;
Distribuiți-i sarcini clare în desfășurarea vieții de familie care să-i dezvolte simțul responsabilității și al utilității;
Asigurați în familie un climat afectiv, de bună înțelegere;
Atunci când observați o schimbare negativă în comportamentul copilului, motivați-l pentru rezolvarea în comun a problemei cu care se confruntă;
Când situația pare a scăpa de sub control, adresați-vă celor care vă pot fi de ajutor (profesori, poliție, organizații neguvernamentale, asociații de tineret), care vă pot sfătui și sprijini în rezolvarea problemelor.