Connect with us

La zi

Semnificația istorică a zilei de 28 martie.

IATĂ CE S-A ÎNTÂMPLAT ÎN ACEASTĂ ZI :

845 – Parisul este ocupat in urma unui raid al vikingilor conduși probabil de Ragnar Lodbrok, care primește o răscumpărare uriașă în schimbul plecării din oraș.În secolul al 9-lea, orașul a fost in mod repetat atacat de vikingi, care au navigat pe Sena cu un mare număr de nave. În 885-886, au asediat Parisul timp de un an, și au încercat din nou în 887 și in 889, dar nu au putut să cucerească orașul.

1472 – S-a născut artistul italian Fra Bartolomeo.

1566 – Jean Parisot de Valette, Marele Maestru al Ordinului Suveran Militar de Malta, pune piatra de temelie a fortăreței La Valletta, capitala Maltei.

Advertisement

1661 – Se stinge din viată la Constantinopol, Vasile Lupu, domnitorul Moldovei, ctitor al bisericii Trei Ierarhi din Iași.

1776 – Înființarea Teatrului Bolșoi la Moscova, în timpul țarinei Ecaterina II.

1791 – A fost trimis Curții imperiale Habsburgice de la Viena, ”Supplex Libellus Valachorum”, primul program politic național al romanilor din Transilvania.

1848 – Revoluția Română din 1848 – A fost emisă Petițiunea Proclamațiune la Iași, redactată de Vasile Alecsandri.

1853 – Războiul Crimeii (1853 – 1856). Marea Britanie, Franța, Sardinia si Turcia au declarat război Rusiei.

Advertisement

1868 – S-a născut Maxim Gorki, scriitor rus.

1882 – În Franța, școala devine obligatorie.

1888 – S-a născut dramaturgul român Alexandru Kirițescu.

1910 – Pionierul francez al aviației Henri Fabre devine prima persoană care zboară cu un hidroavion, după decolarea de pe o pistă de apă lângă Martigues, Franța.

1915 – În București, la Ateneu a avut loc prima audiție a Simfoniei a II-a de George Enescu, dirijată de compozitor.

Advertisement

1923 – A fost promulgată prin decret regal Constituția României Mari, votată de Parlamentul României la 26 martie 1923, una dintre cele mai avansate și democratice constituții din Europa acelui timp.

1936 – S-a născut la Arequipa (in Peru), scriitorul si politicianul peruan, Mario Vargas Llosa.

1939 – Cucerirea Madridului de către generalul naționalist Francesco Franco, a încheiat războiului civil din Spania.

1947 – A fost creată Comisia Economică ONU pentru Europa.

1948 – În Republica Populară Română au avut loc primele alegeri parlamentare de după instaurarea puterii comuniste. Alegerile au fost câștigate de către Frontul Național Democrat cu 93,22% din voturile exprimate.

Advertisement

1959 – Consiliul de Stat al Republicii Populare Chineze dizolva guvernul Tibetului.

1964 – A început să emită Radio Carolina, primul post de radio-pirat, amplasat pe o platforma maritima in apele internaționale din apropierea coastei de sud-est a Angliei.

1974 – Marea Adunare Naționala (parlamentul RSR) a instituit funcția de președinte al României comuniste si l-a ales in aceasta funcție pe secretarul general al PCR, Nicolae Ceaușescu, care devine astfel primul președinte al României.

1979 – S-a produs un accident la centrala nucleara Three Mile Island (Pennsylvania), cauzat de o defecțiune a sistemului de răcire ce a condus la supraîncălzirea miezului reactorului.

1983 – Consiliul de Stat al României a adoptat Decretul privind declararea animalelor, înstrăinarea și tăierea bovinelor și cabalinelor, prin care se interzice crescătorilor de animale sub amenințarea unor pedepse aspre cu închisoarea, sacrificarea acestora pentru consumul propriu. În același an Consiliul de Stat a adoptat Decretul privind regimul aparatelor de multiplicat, materialelor necesare reproducerii scrierilor și al mașinilor de scris, prin care se introduce controlul polițienesc asupra folosirii acestor aparate.

Advertisement

1994 – A murit la Paris marele dramaturg francez de origine romană Eugen Ionesco, pionier al teatrului absurdului.

2005 – Trei ziariști români au fost răpiți în Irak: reporterul Marie Jeanne Ion și cameramanul Sorin Dumitru Mișcoci, de la Prima TV, și reporterul Ovidiu Ohanesian, de la cotidianul „România Liberă”.

 

Advertisement

La zi

Bani serioși pentru crescătorii de animale! APIA a virat peste 2,48 milioane lei pentru fermieri

APIA dă drumul la bani! Crescătorii de animale care au cerut sprijin pentru ameliorarea raselor au primit, în total, peste 2,48 milioane lei – o sumă uriașă care intră direct în conturile fermierilor, pentru munca făcută în luna aprilie 2025.

Banii vin din bugetul de stat, prin Ministerul Agriculturii, și au fost virați prin centrele județene APIA. Conform comunicatului oficial, sprijinul a fost acordat în baza OUG 61/2023, actul normativ care reglementează ajutoarele pentru sectorul zootehnic.

💰 2.484.480,12 lei – exact atât a plătit statul pentru serviciile de selecție și ameliorare genetică în sectorul animalelor.

📌 Fermierii au de ce să răsufle ușurați: banii promiși au venit, iar APIA anunță că rămâne aproape de agricultori.

Advertisement

Continue Reading

La zi

Selly lansează VALIZA.RO, agenție de turism pentru Generația Z

Cazare accesibilă, verificată și conectată cu marile evenimente din România

Selly anunță lansarea VALIZA.RO, o nouă platformă online de turism, creată special pentru a oferi tinerilor acces la cazare sigură și accesibilă în România, cu un start dedicat festivalului Beach, Please! 2026, scrie Kissfm.ro

Proiectul, aflat în lucru de peste un an, își propune să schimbe modul în care tinerii își rezervă vacanțele sau cazarea pentru festivaluri, oferind prețuri competitive, garanții reale și sprijin dedicat clienților și hotelierilor locali.

Start pe litoral, extindere națională până la finalul anului

În prima fază, VALIZA.RO va lista exclusiv cazări de pe litoralul românesc, în special din Costinești și stațiunile apropiate, pentru perioada Beach, Please! 2026. Platforma se va lansa oficial săptămâna viitoare, simultan cu punerea în vânzare a biletelor pentru ediția din 2026 a festivalului.

Advertisement

Până la finalul anului, VALIZA.RO va deveni o platformă disponibilă pe tot parcursul anului, acoperind toate regiunile turistice din România, de la munte la deltă, și de la orașe culturale până la campinguri izolate în natură.

„VALIZA.RO este un proiect în care cred sută la sută. Am muncit peste un an la acest proiect și știu că va rezolva o problemă reală: lipsa ofertelor de cazare sigure și avantajoase pentru cei care vor să-și organizeze din timp vacanțele sau participarea la evenimente mari. Și da, dacă îți iei bilet la Beach, Please! 2026, primești automat reducere la cazare prin VALIZA – e un win-win pentru toată lumea.” — Andrei Șelaru, fondator VALIZA.RO

Continue Reading

La zi

Călărași: Cota Dunării scade accelerat. Brațul Borcea, tot mai puțin navigabil

Nivelul Dunării în dreptul municipiului Călărași este în continuă scădere, atrag atenția autoritățile portuare, care avertizează că, în lipsa unor precipitații semnificative, cotele ar putea atinge niveluri critice.

Astăzi, cota la Călărași este minus 84, a scăzut cu 6 centimetri, iar tendința este de scădere și în perioada următoare”, a declarat Căpitanul Anghel Constantin, șeful Căpităniei Portului Călărași, pentru canalsud.ro

În acest moment, navigația în zona de jurisdicție a Căpităniei Călărași se desfășoară în condiții normale, inclusiv pe rutele operate de bacuri între Chiciu și Ostrov. Cu toate acestea, autoritățile urmăresc cu atenție evoluția cotelor, în special în contextul creșterii traficului pe timpul verii.

Bacurile funcționează normal. Nu s-a modificat programul. Vor fi luate decizii împreună cu armatorii doar dacă apa va coborî spre minus 120–140 cm”, a precizat căpitanul portului pentru sursa citată.

Advertisement

Și bacurile care asigură legătura cu malul bulgăresc circulă în continuare, însă rămâne de văzut dacă nivelul apei va afecta rampele de îmbarcare pentru vehiculele de mare tonaj.

În ceea ce privește navigația comercială, situația este mai complicată. Din cauza adâncimilor insuficiente, multe dintre navele încărcate ocolesc sectorul Călărași, preferând rute alternative.

Se navigă mai mult pe relația Bala–Borcea, ca să ajungă la Cernavodă și de acolo pe canalul Dunăre–Marea Neagră. Pe Dunăre, mai trec doar nave cu pescaj mic, până în 90 cm, și goale”, au transmis autoritățile.

Pentru a preveni blocajele, Căpitănia Portului Călărași recomandă transportatorilor să adapteze traseele și să evite rutele cu adâncimi reduse. „Noi le recomandăm, din punct de vedere al navigației, să folosească ruta Bala–Borcea”, a adăugat căpitanul Anghel Constantin.

Advertisement
Continue Reading