IATĂ CE S-A ÎNTÂMPLAT ÎN ACEASTĂ ZI :
845 – Parisul este ocupat in urma unui raid al vikingilor conduși probabil de Ragnar Lodbrok, care primește o răscumpărare uriașă în schimbul plecării din oraș.În secolul al 9-lea, orașul a fost in mod repetat atacat de vikingi, care au navigat pe Sena cu un mare număr de nave. În 885-886, au asediat Parisul timp de un an, și au încercat din nou în 887 și in 889, dar nu au putut să cucerească orașul.
1472 – S-a născut artistul italian Fra Bartolomeo.
1566 – Jean Parisot de Valette, Marele Maestru al Ordinului Suveran Militar de Malta, pune piatra de temelie a fortăreței La Valletta, capitala Maltei.
1661 – Se stinge din viată la Constantinopol, Vasile Lupu, domnitorul Moldovei, ctitor al bisericii Trei Ierarhi din Iași.
1776 – Înființarea Teatrului Bolșoi la Moscova, în timpul țarinei Ecaterina II.
1791 – A fost trimis Curții imperiale Habsburgice de la Viena, ”Supplex Libellus Valachorum”, primul program politic național al romanilor din Transilvania.
1848 – Revoluția Română din 1848 – A fost emisă Petițiunea Proclamațiune la Iași, redactată de Vasile Alecsandri.
1853 – Războiul Crimeii (1853 – 1856). Marea Britanie, Franța, Sardinia si Turcia au declarat război Rusiei.
1868 – S-a născut Maxim Gorki, scriitor rus.
1882 – În Franța, școala devine obligatorie.
1888 – S-a născut dramaturgul român Alexandru Kirițescu.
1910 – Pionierul francez al aviației Henri Fabre devine prima persoană care zboară cu un hidroavion, după decolarea de pe o pistă de apă lângă Martigues, Franța.
1915 – În București, la Ateneu a avut loc prima audiție a Simfoniei a II-a de George Enescu, dirijată de compozitor.
1923 – A fost promulgată prin decret regal Constituția României Mari, votată de Parlamentul României la 26 martie 1923, una dintre cele mai avansate și democratice constituții din Europa acelui timp.
1936 – S-a născut la Arequipa (in Peru), scriitorul si politicianul peruan, Mario Vargas Llosa.
1939 – Cucerirea Madridului de către generalul naționalist Francesco Franco, a încheiat războiului civil din Spania.
1947 – A fost creată Comisia Economică ONU pentru Europa.
1948 – În Republica Populară Română au avut loc primele alegeri parlamentare de după instaurarea puterii comuniste. Alegerile au fost câștigate de către Frontul Național Democrat cu 93,22% din voturile exprimate.
1959 – Consiliul de Stat al Republicii Populare Chineze dizolva guvernul Tibetului.
1964 – A început să emită Radio Carolina, primul post de radio-pirat, amplasat pe o platforma maritima in apele internaționale din apropierea coastei de sud-est a Angliei.
1974 – Marea Adunare Naționala (parlamentul RSR) a instituit funcția de președinte al României comuniste si l-a ales in aceasta funcție pe secretarul general al PCR, Nicolae Ceaușescu, care devine astfel primul președinte al României.
1979 – S-a produs un accident la centrala nucleara Three Mile Island (Pennsylvania), cauzat de o defecțiune a sistemului de răcire ce a condus la supraîncălzirea miezului reactorului.
1983 – Consiliul de Stat al României a adoptat Decretul privind declararea animalelor, înstrăinarea și tăierea bovinelor și cabalinelor, prin care se interzice crescătorilor de animale sub amenințarea unor pedepse aspre cu închisoarea, sacrificarea acestora pentru consumul propriu. În același an Consiliul de Stat a adoptat Decretul privind regimul aparatelor de multiplicat, materialelor necesare reproducerii scrierilor și al mașinilor de scris, prin care se introduce controlul polițienesc asupra folosirii acestor aparate.
1994 – A murit la Paris marele dramaturg francez de origine romană Eugen Ionesco, pionier al teatrului absurdului.
2005 – Trei ziariști români au fost răpiți în Irak: reporterul Marie Jeanne Ion și cameramanul Sorin Dumitru Mișcoci, de la Prima TV, și reporterul Ovidiu Ohanesian, de la cotidianul „România Liberă”.