Connect with us

Știri

Semnificația istorică a zilei de 22 mai

Published

on

IATĂ CE S-A ÎNTÂMPLAT ÎN ACEASTĂ ZI:

1455 – Războiul celor Două Roze: în prima bătălie de la St Albans, Richard, Duce de York îl învinge și capturează pe regele Henric al VI-lea al Angliei.

1807 – Un mare juriu îl acuză pe vicepreședintele Statelor Unite, Aaron Burr, de trădare. In Constituția Statelor Unite se spune ca acuzația de trădare poate să fie admisa dacă este dovedită printr-un act fățiș si de mărturia a cel puțin doi oameni. Întrucât la audieri nu s-au prezentat doi martori, Burr a fost achitat la 1 septembrie, în ciuda influentei politice exercitate de Administrația Jefferson.

1809 – În bătălia de la Aspern-Lessing de lângă Viena, armatele conduse de Napoleon sunt pentru prima dată respinse de către o armată străină, armata austriacă, aflata sub comanda Arhiducelui Carol, care le-a împiedicat sa traverseze Dunărea.

Advertisement

1813 – S-a născut genialul compozitor german Richard Wagner (d. 13 februarie 1883). Richard Wagner este unul dintre cei mai mari compozitori din secolul al nouăsprezecelea. Influența lui Wagner în muzică, în special în lumea operei a fost imensă.

1848 – S-a constituit Comitetul revoluționar din Valahia, compus din Ion Ghica, Nicolae Bălcescu, Constantin Bălcescu, Al. C. Golescu (Negru), C. A. Rosetti, Dumitru Brătianu, Ion C. Brătianu, Cezar Boliac (Albu), Radu Golescu, Ion Heliade Rădulescu și Ion Cîmpineanu.

1858 – Începe Conferința reprezentanților celor șapte puteri de la Paris, privind organizarea Principatelor Române La 22 mai 1858, stil nou (10 mai 1858, stil vechi) începe Conferința reprezentanților celor șapte puteri (Marea Britanie, Franța, Austria, Prusia, Rusia, Turcia, Regatul Sardiniei) de la Paris, privind organizarea Principatelor Române.

1859 – S-a născut Sir Arthur Conan Doyle, scriitor englez, creatorul detectivului Sherlock Holmes. Celebrul autor s-a născut la Edinburg din părinti irlandezi si a studiat la o școală iezuită.

1859 – Regele Francisc al II-lea urmează în Regatul celor Două Sicilii tatălui său Ferdinand al II-lea.

Advertisement

1865 – La Viena, s-a încheiat o Convenție romano-austriacă privind reglementarea serviciului telegrafic.

1879 – Parlamentul ungar a votat o lege școlară care viza maghiarizarea forțată a națiunilor asuprite, prevedea obligativitatea predării limbii maghiare in toate școlile elementare din teritoriile anexate de Ungaria, inclusiv în școlile confesionale române.

1885 – A încetat din viață scriitorul francez Victor Hugo.

1892 – Dr. Washington Sheffield , un dentist din Statele Unite, a inventat tubul de pastă de dinți. Acest tub era făcut dintr-un metal ușor, până la acea data pasta de dinți fiind vândută în borcane de sticlă.

1893 – S-a născut omul politic si economistul roman Armand Călinescu.

Advertisement

1900 – Și-a început activitatea agenția de știri Associated Press.

1918 – Regele Ferdinand I al României a vizitat localitățile Tighina, Cetatea Albă, Arciz, Bolgrad și Reni, din Basarabia reunificate cu România. După vizita sa la Hotin, Bălți și Chișinău, regele Ferdinand I al României a vizitat localitățile Tighina, Cetatea Albă, Arciz, Bolgrad și Reni, recent reunificate cu România. După vizitarea orașului Reni, monarhul s-a îndreptat spre București.

1919 – Intervenția Armatei României în Pocuția – La 22 mai 1919, M.C.G. ordonă generalului Petala din Bucovina și C.T.T. ca divizia a 8-a a Armatei Române să treacă frontiera bucovineană și să înainteze între Nistru și munții Carpați până la linia Nadvorna – Otânia – Niezviska, iar grupul de nord transilvănean să pună stăpânire pe linia de comunicații ce lega Colomeea de Sighetu Marmației. Ordinul s-a executat în ziua de 24 mai.

1924 – S-a născut cântărețul, actorul si compozitorul francez de origine armeană, Charles Aznavour.

1937 – La Sofia, a fost încheiată o Convenție între România și Bulgaria, referitoare la exploatarea liniilor regulate de comunicanții aeriene.

Advertisement

1939 – Germania și Italia semnează „Pactul de Otel”.

1942 – Mexicul intră in cel de-al doilea război mondial de partea Aliaților.

1947 – Preşedintele american Harry S. Truman a promulgat legea prin care S.U.A. a acordat un ajutor financiar și militar Turciei si Greciei de 400 de milioane de dolari, în scopul stopării răspândirii comunismului în Europa.

1948 – Guvernul Petru Groza i-a retras cetățenia regelui Mihai I, precum si altor membri ai familiei regale. Aceștia și-au recăpătat cetățenia romana abia în 1997.

1957 – La București, in Republica Populară România, se stinge din viată George Bacovia, scriitor român format la școala simbolismului literar francez.

Advertisement

1960 – Un cutremur cu o magnitudine de 9.5 grade pe scara Richter, a lovit sudul statului Chile. Acesta este cel mai puternic cutremur înregistrat.

1990 – Yemenul de Nord și cel de Sud s-au unit și au format Republica Yemen.

1990 – Microsoft lansează sistemul de operare Windows 3.0.

1992 – Tinerele state independente Bosnia-Herțegovina, Croația si Slovenia se alătură Organizației Națiunilor Unite.

2004 – În capitala Spaniei, Madrid, are loc căsătoria dintre printul Felipe și jurnalista Letizia Ortiz Rocasolano.

Advertisement

2005 – Jurnaliștii romani Marie Jeanne Ion, Sorin Mişcoci şi Ovidiu Ohanesian răpiți în 28 martie, și ținuți ostatici 55 de zile în Irak, au fost eliberați de răpitori pe 22 mai.

2021 – Laserul de la Măgurele nu a fost inclus în proiectul european de cercetare ELI.