Connect with us

Știri

Semnificația istorică a zilei de 22 mai

IATĂ CE S-A ÎNTÂMPLAT ÎN ACEASTĂ ZI:

1455 – Războiul celor Două Roze: în prima bătălie de la St Albans, Richard, Duce de York îl învinge și capturează pe regele Henric al VI-lea al Angliei.

1807 – Un mare juriu îl acuză pe vicepreședintele Statelor Unite, Aaron Burr, de trădare. In Constituția Statelor Unite se spune ca acuzația de trădare poate să fie admisa dacă este dovedită printr-un act fățiș si de mărturia a cel puțin doi oameni. Întrucât la audieri nu s-au prezentat doi martori, Burr a fost achitat la 1 septembrie, în ciuda influentei politice exercitate de Administrația Jefferson.

1809 – În bătălia de la Aspern-Lessing de lângă Viena, armatele conduse de Napoleon sunt pentru prima dată respinse de către o armată străină, armata austriacă, aflata sub comanda Arhiducelui Carol, care le-a împiedicat sa traverseze Dunărea.

Advertisement

1813 – S-a născut genialul compozitor german Richard Wagner (d. 13 februarie 1883). Richard Wagner este unul dintre cei mai mari compozitori din secolul al nouăsprezecelea. Influența lui Wagner în muzică, în special în lumea operei a fost imensă.

1848 – S-a constituit Comitetul revoluționar din Valahia, compus din Ion Ghica, Nicolae Bălcescu, Constantin Bălcescu, Al. C. Golescu (Negru), C. A. Rosetti, Dumitru Brătianu, Ion C. Brătianu, Cezar Boliac (Albu), Radu Golescu, Ion Heliade Rădulescu și Ion Cîmpineanu.

1858 – Începe Conferința reprezentanților celor șapte puteri de la Paris, privind organizarea Principatelor Române La 22 mai 1858, stil nou (10 mai 1858, stil vechi) începe Conferința reprezentanților celor șapte puteri (Marea Britanie, Franța, Austria, Prusia, Rusia, Turcia, Regatul Sardiniei) de la Paris, privind organizarea Principatelor Române.

1859 – S-a născut Sir Arthur Conan Doyle, scriitor englez, creatorul detectivului Sherlock Holmes. Celebrul autor s-a născut la Edinburg din părinti irlandezi si a studiat la o școală iezuită.

1859 – Regele Francisc al II-lea urmează în Regatul celor Două Sicilii tatălui său Ferdinand al II-lea.

Advertisement

1865 – La Viena, s-a încheiat o Convenție romano-austriacă privind reglementarea serviciului telegrafic.

1879 – Parlamentul ungar a votat o lege școlară care viza maghiarizarea forțată a națiunilor asuprite, prevedea obligativitatea predării limbii maghiare in toate școlile elementare din teritoriile anexate de Ungaria, inclusiv în școlile confesionale române.

1885 – A încetat din viață scriitorul francez Victor Hugo.

1892 – Dr. Washington Sheffield , un dentist din Statele Unite, a inventat tubul de pastă de dinți. Acest tub era făcut dintr-un metal ușor, până la acea data pasta de dinți fiind vândută în borcane de sticlă.

1893 – S-a născut omul politic si economistul roman Armand Călinescu.

Advertisement

1900 – Și-a început activitatea agenția de știri Associated Press.

1918 – Regele Ferdinand I al României a vizitat localitățile Tighina, Cetatea Albă, Arciz, Bolgrad și Reni, din Basarabia reunificate cu România. După vizita sa la Hotin, Bălți și Chișinău, regele Ferdinand I al României a vizitat localitățile Tighina, Cetatea Albă, Arciz, Bolgrad și Reni, recent reunificate cu România. După vizitarea orașului Reni, monarhul s-a îndreptat spre București.

1919 – Intervenția Armatei României în Pocuția – La 22 mai 1919, M.C.G. ordonă generalului Petala din Bucovina și C.T.T. ca divizia a 8-a a Armatei Române să treacă frontiera bucovineană și să înainteze între Nistru și munții Carpați până la linia Nadvorna – Otânia – Niezviska, iar grupul de nord transilvănean să pună stăpânire pe linia de comunicații ce lega Colomeea de Sighetu Marmației. Ordinul s-a executat în ziua de 24 mai.

1924 – S-a născut cântărețul, actorul si compozitorul francez de origine armeană, Charles Aznavour.

1937 – La Sofia, a fost încheiată o Convenție între România și Bulgaria, referitoare la exploatarea liniilor regulate de comunicanții aeriene.

Advertisement

1939 – Germania și Italia semnează „Pactul de Otel”.

1942 – Mexicul intră in cel de-al doilea război mondial de partea Aliaților.

1947 – Preşedintele american Harry S. Truman a promulgat legea prin care S.U.A. a acordat un ajutor financiar și militar Turciei si Greciei de 400 de milioane de dolari, în scopul stopării răspândirii comunismului în Europa.

1948 – Guvernul Petru Groza i-a retras cetățenia regelui Mihai I, precum si altor membri ai familiei regale. Aceștia și-au recăpătat cetățenia romana abia în 1997.

1957 – La București, in Republica Populară România, se stinge din viată George Bacovia, scriitor român format la școala simbolismului literar francez.

Advertisement

1960 – Un cutremur cu o magnitudine de 9.5 grade pe scara Richter, a lovit sudul statului Chile. Acesta este cel mai puternic cutremur înregistrat.

1990 – Yemenul de Nord și cel de Sud s-au unit și au format Republica Yemen.

1990 – Microsoft lansează sistemul de operare Windows 3.0.

1992 – Tinerele state independente Bosnia-Herțegovina, Croația si Slovenia se alătură Organizației Națiunilor Unite.

2004 – În capitala Spaniei, Madrid, are loc căsătoria dintre printul Felipe și jurnalista Letizia Ortiz Rocasolano.

Advertisement

2005 – Jurnaliștii romani Marie Jeanne Ion, Sorin Mişcoci şi Ovidiu Ohanesian răpiți în 28 martie, și ținuți ostatici 55 de zile în Irak, au fost eliberați de răpitori pe 22 mai.

2021 – Laserul de la Măgurele nu a fost inclus în proiectul european de cercetare ELI.

Advertisement

Știri

Conferință de presă la Instituția Prefectului Călărași: transparență și teme de interes pentru comunitate

Serviciile de pașapoarte și permise ar putea fi mutate în Palatul Prefectural din Călărași. Prefectul Laurențiu State: „Este o variantă pe care o analizăm serios”

Instituția Prefectului – Județul Călărași, condusă de prefectul Laurențiu State, anunță organizarea conferinței de presă lunare, vineri, 20 iunie 2025, începând cu ora 10:00, în sala de ședințe a instituției.

Evenimentul fusese inițial programat anterior, dar a fost reprogramat din cauza activităților intense legate de organizarea celor două tururi de alegeri. Conducerea Prefecturii transmite că această conferință marchează reluarea dialogului direct și constant cu presa și cetățenii, în spiritul transparenței instituționale.

Temele anunțate pentru discuție includ:

  • Situația actuală a fondului funciar în județ
  • Proiecte de dezvoltare durabilă și investiții în infrastructura educațională
  • Sprijinirea și dezvoltarea activităților sportive
  • Implementarea noului model de carte de identitate de către Serviciul Public Comunitar de Evidență a Persoanelor
  • Rezultatele ședințelor tehnice desfășurate în cadrul Prefecturii
  • Deplasările prefectului și ale echipei în teritoriu
  • Confirmarea calității apelor de îmbăiere din zonele publice, conform notificărilor primite de la DSV
  • Alte subiecte de interes public pentru județ

La conferință vor participa, alături de prefectul Laurențiu State, și Cristian Dumitrescu – inspector-șef al Inspectoratului de Poliție Județean Călărași, precum și Doinița Nicolae – director executiv al Agenției Județene pentru Ocuparea Forței de Muncă (AJOFM) Călărași.

Advertisement
Continue Reading

Știri

Deputatul PSD Ion Samoilă demontează informațiile false despre măsurile fiscale propuse de partid: „Protejăm cetățenii și economia, nu luăm din veniturile celor vulnerabili!”

Deputatul călărășean Ion Samoilă a transmis un mesaj ferm cu privire la speculațiile apărute recent în spațiul public referitoare la măsurile fiscale discutate de Partidul Social Democrat. Acesta a subliniat că PSD nu a propus nicio măsură care să afecteze veniturile populației cu salarii sau pensii mici, ci, dimpotrivă, susține politici menite să protejeze cetățenii și economia României.

„Se vehiculează informații eronate despre presupuse măsuri propuse de PSD în discuțiile de la Palatul Cotroceni. Adevărul este cu totul altul”, afirmă deputatul Ion Samoilă.

În acest sens, parlamentarul călărășean a clarificat că PSD NU a propus:

  • introducerea unei taxe pe tranzacțiile bancare;
  • extinderea CASS sau creșterea impozitului pe venit;
  • oprirea investițiilor în autostrăzi și proiecte de infrastructură;
  • majorarea TVA-ului general sau a cotei speciale pentru alimente și medicamente;
  • anularea facilităților fiscale pentru persoanele vulnerabile;
  • scăderea subvențiilor din agricultură;
  • creșterea accizelor la carburanți.

În schimb, măsurile susținute de PSD vizează:

  • reducerea cheltuielilor publice prin comasarea unor instituții și eliminarea sporurilor nejustificate;
  • introducerea unei taxe de solidaritate pentru veniturile mari și foarte mari, inclusiv pensii speciale;
  • promovarea impozitării progresive după finalizarea digitalizării ANAF;
  • stimularea economiei, pentru menținerea creșterii economice și a veniturilor bugetare.

„Partidul Social Democrat va continua să protejeze interesele cetățenilor și să susțină dezvoltarea economică durabilă a României, prin măsuri echilibrate, responsabile și orientate spre echitate socială și eficiență fiscală”, a conchis deputatul Ion Samoilă.

Advertisement
Continue Reading

Știri

Deputatul Ion Samoilă, în mijlocul seniorilor din Călărași: „Respectul nu se votează, se câștigă!”

Bucurie și emoție la Palatul Parlamentului! Deputatul PSD Ion Samoilă a fost astăzi gazda unui eveniment cu totul special — întâlnirea cu seniorii din județul Călărași, veniți să vadă „cu ochii lor” cum arată locul în care se iau deciziile pentru România.

Alături de senatoarea social-democrată Daniela Mihai, Samoilă a deschis larg ușile instituției și sufletul pentru cei care, spune el, „ne-au lăsat o moștenire de muncă, demnitate și onoare”.

„Echipa Iliuță îi respectă și îi onorează pe cei care, cu pricepere și dăruire, ne-au fost predecesori în dezvoltarea județului. Să fie sănătoși și îi mai așteptăm!”, a transmis senatoarea Daniela Mihai într-o postare emoționantă.

Ion Samoilă nu este genul de parlamentar care stă în birou, spun seniorii. Cu o activitate tot mai vizibilă în teritoriu, deputatul călărășean își asumă rolul de punte între cetățeni și instituțiile statului. Vizita seniorilor nu a fost doar un gest de curtoazie, ci un semnal clar că vocea comunității trebuie să se audă în Parlament.

Evenimentul recent vine la scurt timp după ce cei doi parlamentari au participat la comemorarea Zilei Veteranilor de Război.

Advertisement

Continue Reading