Ca în fiecare an, în data de 9 mai este sărbătorită Ziua Europei, sub egida „unitate în diversitate”. În acest context, stând sub semnul diversității, ca urmare a parcursului istoric, pentru românii de pretutindeni, această dată are o triplă semnificație simbolică, şi anume, Ziua Independenței, când România devine stat de sine stătător, Ziua Victoriei, care marchează sfârşitul celui de Al Doilea Război Mondial şi înfrângerea Germaniei naziste și, nu în ultimul rând, Ziua Europei.
Pentru marcarea acestor trei importante evenimente, elevii Şcolii Gimnaziale ,,Iancu Rosetti”, îndrumaţi de profesorii coordonatori Grigoriu Diana şi Gheorghe Liliana, au organizat o activitate extracurriculară constând în prezentări PPT, privind tripla semnificaţie a zilei de 9 mai, intonarea Imnului Europei, confecționarea de postere de prezentare a Zilei Europei, realizate de elevii clasei a VI a-A.
La sfârşitul acţiunii cultural educative, Felea Daniel, directorul instituției, a mulţumit elevilor şi profesorilor implicaţi, adăugând un îndemn de respect pentru istorie şi înaintaşi afirmând că ,,Un popor care nu-şi cunoaşte istoria,este ca un copil care nu-şi cunoaşte părinţii”. Unitatea şi diversitatea Europei înseamnă progres. Uniunea Europeana este o organizație a țărilor europene dedicată creșterii integrării economice și întăririi cooperării între state. Uniunea Europeană are sediul în Bruxelles, Belgia.
În fiecare an, se serbează acum Ziua Uniunii Europene, pentru a marca istorica declaraţie de la 9 mai 1950 a ministrului francez de externe Robert Schuman, prin care propunea un plan de colaborare economică între Franţa şi Germania, pentru eliminarea rivalităţilor seculare dintre cele două state. Decizia de a sărbătorii Ziua Europei a fost luată de Consiliul European de la Milano, în 1985, declaraţia Schuman stând la baza amplului proces de construcţie a unei Europe unite.
Ulterior, la acest complex proiect de construcţie europeană s-au alăturat Irlanda, Marea Britanie şi Danemarca (1973), Grecia (1981), Spania şi Portugalia (1986), Suedia, Austria şi Finlanda (1995), iar la 1 mai 2004, noi zece state: Cehia, Ciprul, Estonia, Letonia, Lituania, Malta, Slovacia, Slovenia, Polonia şi Ungaria şi la 1 ianuarie 2007 Bulgaria şi România. Uniunea Europeană are în prezent 28 de state membre.