Connect with us

Știri

Scenariile Băncii Mondiale pentru România: Impozit de 20% pentru salariile mari și facilități pentru familiile cu mulți copii, criticate de antreprenori și consultanți fiscali

Published

on

Am obținut informații noi din Scenariile Băncii Mondiale referitoare la viitoarele măsuri fiscale pe care Guvernul României le-ar putea adopta în 2024, iar acestea nu sunt deloc bine primite de antreprenori și cetățenii de rând. Conform primului scenariu, salariile de până la 4.000 de lei ar putea fi impozitate cu 10%, iar cele care depășesc acest prag ar urma să suporte un impozit de 20%. De asemenea, planul include facilități pentru familiile numeroase, precum majorarea alocațiilor pentru cei care au mai mulți copii și reducerea impozitelor pentru familiile cu venituri între 12.000 și 60.000 de lei anual, potrivit sursasigura.ro

Consultantul fiscal Veronica Duțu susține că măsurile anunțate vor afecta cel mai mult românii cu venituri mici. „Impozitul de 20% este exagerat de mare, mai ales pentru România, unde cel mai ridicat impozit pe venit a fost de 16%. Această schimbare va avea un impact negativ asupra economiilor personale ale românilor”, a declarat ea pentru B1 TV. Duțu mai subliniază că, deși există deduceri fiscale pentru cheltuielile cu educația sau cultura, este necesară o impozitare progresivă, care să protejeze veniturile mici. Ea a adăugat că povara fiscală pe muncă în România este foarte mare, ajungând la aproape 50%, ceea ce afectează în special persoanele cu salarii modeste. „Dacă se aplică un impozit de 45% pe un salariu mare, de exemplu 3.000 de euro, suma rămasă ar fi rezonabilă. Dar dacă aplicăm același procent unui salariu minim, oamenii abia mai pot face față cheltuielilor”, a avertizat consultantul, scrie sursasigura.ro

Advertisement

România se numără printre țările cu cea mai mare povară fiscală asupra angajaților, conform datelor Organizației pentru Cooperare Economică și Dezvoltare (OECD). Țara se află pe locul șase din 37 de economii analizate, cu contribuțiile sociale reprezentând 37,5% din totalul veniturilor fiscale, mult peste media de 24,3% din OECD. Această diferență arată o presiune fiscală considerabilă asupra veniturilor salariale din România.

Datele oferite de Blocul Național Sindical (BNS) indică faptul că în 2023, sumele colectate din contribuțiile sociale au fost de patru ori mai mari decât cele din impozitele pe salarii, de 5,5 ori mai mari decât veniturile din impozitul pe profit și de 1,5 ori mai mari decât totalul încasărilor din TVA. Această structură fiscală pune o povară disproporționată pe umerii angajaților și accentuează inegalitățile economice, diminuând puterea de cumpărare a acestora.

Chiar dacă România are o cotă de impozitare a veniturilor de doar 10%, acest lucru este înșelător din cauza nivelului ridicat al contribuțiilor sociale. Conform unui studiu BNS, un angajat român cu un salariu mediu brut rămâne cu un venit net de 1.009 euro, comparativ cu 1.246,4 euro în Polonia, deși Polonia are cote de impozitare mai ridicate (0%, 12% și 32%). Această diferență de 23,5% reflectă faptul că, în ciuda impozitării mai ridicate, angajații polonezi rămân cu mai mulți bani.

Advertisement

Scenariile Băncii Mondiale prevăd și introducerea unui nou impozit pe proprietate în funcție de valoarea de piață, începând cu 2025. Totodată, este propusă eliminarea tuturor facilităților fiscale pentru anumite categorii de angajați, precum cei din construcții și agricultură. Alte măsuri vizează scutirea de la plata contribuției de sănătate pentru cei cu salarii minime și aplicarea unei singure cote de TVA. O surpriză neplăcută pentru antreprenori ar putea fi majorarea impozitului pe dividende de la 8% la 10%.

„Impozitarea capitalului în România este foarte redusă comparativ cu alte țări din UE”, a explicat Veronica Duțu, adăugând că o creștere a impozitului pe dividende ar putea avea un impact negativ asupra veniturilor statului. „Când impozitul pe dividende a scăzut la 5%, încasările la buget au crescut. Dacă acum se va ridica la 10%, ne putem aștepta la o scădere a acestor venituri”, a spus ea, scrie sursasigura.ro

Consultantul fiscal a criticat și ideea introducerii unei cote unice de TVA, care ar putea afecta industria HoReCa, un sector deja lovit de pandemie. „Mărirea TVA-ului la 19% pentru restaurante, hoteluri și catering va avea consecințe grave. Această industrie ar putea suferi închideri masive, afectând nu doar afacerile, ci și consumatorii”, a avertizat Duțu.

Advertisement

În contextul economic actual, este de văzut cum va reuși guvernul să găsească un echilibru între necesitățile bugetare și menținerea unui sistem fiscal care să nu sufoce economia și să asigure o protecție adecvată pentru categoriile vulnerabile.

Advertisement
Advertisement

Știri

Bancnota de 20 de lei cu Ecaterina Teodoroiu devine o raritate. Românii o vând pe bani grei colecționarilor

Published

on

Sursa: observatornews.ro

Bancnota de 20 de lei, prima din istoria modernă care ilustrează chipul unei femei, devine din ce în ce mai valoroasă atât ca aspect, cât și ca preț. Multe persoane o consideră o raritate și o păstrează acasă sau o vând colecționarilor pentru sume de mii de lei. Între timp, comercianții se plâng de o criză de monede, afirmând că abia au cu ce să dea restul. 

Colecționarii sunt dispuși să cheltuie mii de lei pentru un singur exemplar. Cea mai valoroasă bancnotă de 20 de lei se vinde cu 5.800 de lei, iar aceștia speră să le păstreze pentru a obține profit din vânzarea ulterioară.

Advertisement

“Sunt rare pentru că le păstrează acasă, nu sunt în circulaţie şi asta îţi dă impresia că le găseşti rar şi atunci când o găseşti o pui deoparte ceea ce creează raritate pentru alţii. Colecţionezi bancnote care au o raritate foarte mare, care au o valoare investiţională foarte mare” spune Adrian Asoltanie, consultant financiar, potrivit observatornews.ro.

Bancnota cu Ecaterina Teodoroiu, tânăra care a luptat și a murit în Primul Război Mondial, a fost emisă acum trei ani. Banca Națională a pus în circulație 40 de milioane de exemplare, însă puțini români o utilizează; unii așteaptă să se îmbogățească din vânzarea acesteia.

Între timp, comercianții se plâng că nu mai au monede cu care să ofere rest.

Advertisement

“Moneda aproape că n-o găsim pe piaţă. Suntem obligaţi să căutăm firme care gestionează tonomate de cafea, aparate care vând diverse chestii cu fise şi să-i rugăm să ne aducă moneda, pentru că băncile nu ne pot oferi atâta monedă câtă avem noi nevoie şi dacă ne oferă, ne oferă contracost, contra unui comision de schimb. Cerem 10.000 de lei monedă şi primim 9800”, transmite Feliciu Paraschiv, preşedintee Asociaţiei Comercianţilor Mici şi Mijlocii, conform aceleiași surse.

Banca Națională a emis monede în patru valori diferite. Mulți comercianți se plâng că aproape nimeni nu mai folosește monedele de un ban și de cinci bani, iar cele de 10 și 50 de bani sunt considerate rarități.

 

Advertisement

 

 

Advertisement
Continue Reading

Știri

Ofertă unică de călătorie lansată de TAROM: bilete cu tarife de la 23 de euro pentru zborurile într-un singur sens

Published

on

Compania TAROM a anunțat luni, printr-un comunicat transmis agerpres.ro, că pune în vânzare bilete de avion la tarife începând de la 23 de euro pentru zborurile într-un singur sens pe toate rutele interne, în perioada 21-23 octombrie.

Oferta este valabilă pentru zborurile operate de TAROM pentru călătorii începând cu 18 noiembrie.

Advertisement

“Aşadar, săptămâna poate începe cu o alegere bună scurtând distanţa şi călătorind în Romania de la 23 euro pentru un zbor într-un singur sens (dinspre destinaţiile interne spre Bucureşti), 47 euro (dinspre Bucureşti către destinaţiile interne), respectiv 69 euro pentru un zbor dus-întors”, menţionează TAROM.

Tariful include toate taxele, un bagaj de mână de opt kg, iar toţi pasagerii beneficiază de check-in gratuit.

Oportunitatea este ideală pentru cei care își doresc să călătorească rapid și eficient în interiorul țării, reducând distanțele dintre marile orașe.

Advertisement

Continue Reading

Știri

O ploaie de meteori va fi vizibilă pe cer în această noapte. Fenomenul astronomic Orionidele 2024 poate fi observat și în România

Published

on

În noaptea de 21 spre 22 octombrie 2024, Orionidele vor oferi un spectacol ceresc, cu până la 30 de meteori pe oră. Acest fenomen poate fi admirat pe tot parcursul nopții cu ochiul liber, fără a fi necesar un echipament special.Orionidele poartă această denumire deoarece provin din constelația Orion.
Orionidele pot fi observate după miezul nopții până aproape de răsăritul Soarelui. Acest eveniment astronomic este vizibil din majoritatea regiunilor țării, însă cel mai bine se vede din zonele rurale sau departe de sursele intense de lumină artificială.
de meteori Orionide are loc anual între octombrie și noiembrie, când Pământul trece printr-o zonă bogată în particule de praf cosmic. Aceste particule provin de la asteroizi și comete, iar în cazul Orionidelor, ele sunt resturi lăsate de celebra cometă Halley, care orbitează Soarele o dată la 76 de ani. Pământul traversează această regiune de două ori pe an.
Deși par să provină din aceeași direcție, meteorii pot apărea în orice parte a cerului, fără o direcție preferențială, explică specialiștii.
„Pe lângă calitatea de a fi spectaculoase, stelele căzătoare mai au un plus: se văd (numai) cu ochiul liber! Nu aveți nevoie de instrumente astronomice pentru a-i observa.Vă trebuie totuși puțină răbdare, îmbrăcăminte groasă şi cer senin. În serile când se produc maximele curenților de meteori, ieșiți afara la ora indicată, așezați-vă confortabil pe un șezlong sau pătură și așteptați, privind pe cer. Așteptați 15 minute pentru ca ochiul să se acomodeze cu întunericul şi……nu vor trece nici 5-10 minute și veți vedea stelele căzătoare, în funcție de intensitatea maximului! Astfel sunteți exact unde trebuie pentru a observa stelele căzătoare”, explică Observatorul Astronomic „Amiral Vasile Urseanu”, conform adevarul.ro.
Curenți de meteori ușor observabili
În fiecare an avem parte de câțiva curenți de meteori semnificativi, ale căror denumiri provin de la constelația în care se află radiantul. Cele mai bune momente pentru a observa un număr mare de meteori sunt în preajma maximului curentului.

Anul debutează cu Quadrantidele, un curent de meteori al cărui radiant se află în constelația Bootes, lângă Carul Mare. Maximul acestui curent are loc pe 3 sau 4 ianuarie, și este unul dintre cei mai puternici curenți de meteori, cu un ritm de 100 până la 140 de meteori pe oră. Meteorii din acest curent sunt deosebit de strălucitori și foarte rapizi.

Lunile februarie și martie nu sunt favorabile pentru observarea meteorilor, deoarece nu există curenți bogați în această perioadă.

Odată cu venirea primăverii, meteoriții revin în prim-plan, începând din aprilie. Curentul de meteori Lyride atinge maximul între 20 și 22 aprilie, când pot fi văzuți aproximativ 20 de meteori pe oră din constelația Lyra, lângă steaua strălucitoare Vega. Ocazional, Lyridele oferă surprize, cu erupții de până la 100 de meteori pe oră.

Advertisement

Urmează curentul de meteori eta-Aquaride, cu maximul pe 5 sau 6 mai, care poate fi observat în condiții favorabile, deoarece nopțile sunt mai calde. În această perioadă, se pot vedea între 40 și 85 de meteori pe oră, aceștia fiind deosebit de interesanți deoarece provin din faimoasa cometă Halley.

În luna iunie, șansele de a vedea mulți meteori sunt reduse, însă situația se schimbă începând cu mijlocul lunii iulie.

A doua jumătate a lunii iulie este foarte bogată în meteori, cu mai mulți curenți activi, având radianți apropiați în constelațiile Aquarius și Capricornus. În fiecare seară, pot fi observați între 15 și 30 de meteori pe oră.

Advertisement

În luna august, pe 11, 12 sau 13, are loc maximul curentului de meteori Perseide, cel mai cunoscut dintre toate. Acest curent produce între 50 și 80 de meteori pe oră, deși în unii ani activitatea poate fi chiar mai intensă.

Luna septembrie este una liniștită în privința meteorilor, însă în octombrie devine activ un curent important: Orionidele.

Între 21 și 22 octombrie, Orionidele pot produce până la 30 de meteori pe oră, toate provenind din fragmentele lăsate de cometa Halley.

Advertisement

Leonidele ating maximul între 16 și 18 noiembrie, cu o activitate de 10-15 meteori pe oră. Între 1998 și 2002, acest curent a fost deosebit de activ, datorită trecerii cometei Tempel-Tuttle la periheliu.

În decembrie, apare Geminidele, poate cel mai spectaculos curent de meteori, cu un maxim de 60-80 de meteori pe oră, mulți dintre ei fiind extrem de strălucitori (bolizi). Maximul se înregistrează în jurul datei de 13 decembrie.

Ultimul curent meteoric al anului este Ursidele, cu un maxim pe 22 sau 23 decembrie, când se pot vedea 5-10 meteori pe oră. Ocazional, acest curent oferă surprize, cu erupții de până la 100 de meteori pe oră.

Advertisement

Continue Reading

Cele mai vizualizate