În cea de-a doua zi a „Saptamanii prevenirii criminalități”, aproximativ 50 de elevi au fost oaspeți ai polițiștilor rutieri, totodată, în liceele din județ, polițiștii de prevenire a criminalității împreună cu reprezentanții Centrului de Prevenire, Evaluare și Consiliere Antidrog Călărași au desfășurat acțiuni comune de prevenire a consumului de substanțe psihoactive.
Săptămâna prevenirii criminalității a continuat și astăzi în județul Călărași cu întâlniri ale politiștilor cu elevii în unitățile de învățământ, discuțiile interactive au făcut parte din activităţile propuse de poliţişti, tema abordată fiind prevenirea victimizării minorilor.
Alături de copii au fost prezenți polițiștii de prevenire a criminalității și cei din cadrul structurilor de ordine publică și rutieră, care, pe lângă dezbaterile punctuale cu elevii, le-au prezentat materiale video referitoare la prevenirea victimizării minorilor.
Temele abordate și prezentate liceenilor au fost consumul de droguri, traficul de persoane și criminalitatea informatică, fiecare situație în parte a fost discutată detaliat, astfel încât tinerii să înțeleagă exact ce trebuie să facă pentru a preveni o serie de evenimente în urma cărora pot deveni victime ale persoanelor rău intenționate.
Oamenii legii au fost alături și de copiii din Centrul de Primire în Regim de Urgenţă „Sf. Maria” Călăraşi, au discutat aspecte legate de riscurile la care aceştia se expun atunci când părăsesc centrele de plasament, fără încuviinţarea profesorului supraveghetor, consecinţele psiho-socio-juridice ale consumului de substanțe psihoactive sau ale comportamentului deviant, dar și despre importanța respectării regulilor de circulație.
Recomandări adresate tinerilor
– Fiți prudenți în a oferi persoanelor cunoscute pe Internet informaţii personale despre tine sau familia ta, cum ar fi: numele, vârsta, CNP-ul, numărul de telefon, fotografii personale, adresa, şcoala la care înveţi; dacă anumite persoane insistă să afle aceste detalii, anunţă-ţi imediat părinţi, căci este foarte probabil că au intenţii necurate;
– Prietenii din mediul online trebuie sa fie doar persoane pe care le cunoaşteţi în realitate. Nu accepta niciodată să te întâlneşti direct cu o persoană pe care ai cunoscut-o pe Internet; oamenii pot fi foarte diferiţi de ceea ce au pretins că sunt şi astfel poţi deveni victima traficului de persoane şi a altor întâmplări tragice.
– Manifestați atenție în utilizarea rețelelor de socializare. Este de preferat să restricţionaţi accesul la acestea, astfel încât să poată fi vizualizate dor de către prieteni;
– În cazul în care primeşti pe e-mail mesaje de la persoane necunoscute, nu le deschide; de asemenea, nu accesa link-uri sau ataşamente primite odată cu astfel de mesaje;
– În cazul în care o persoană cu care comunici pe internet te jigneşte, te ameninţă, îţi transmite mesaje cu tentă sexuală, îţi cere să îi trimiţi poze nud cu tine sau îţi trimite poze cu conţinut pornografic, te îndeamnă să consumi alcool ori droguri, anunţă-ţi părinţii sau fă o sesizare pe unul din site-urile specializate;
– Cere ajutorul, în orice situaţie, persoanelor în care ai încredere, părinţi, profesori sau prieteni apropiați.