CMF 11240017
L-am intervievat astăzi pe Samoilă Ion, candidat PSD la alegerile parlamentare, un politician cunoscut în județul nostru, promotor al reindustrializării și al unui sprijin sporit pentru sectorul privat.
Domnule Samoilă, pentru început, ați putea să ne împărtășiți viziunea generală pentru viitorul economiei națiunii noastre, în special când vine vorba de echilibrarea creșterii industriei cu sustenabilitatea?
Samoilă Ion: Viitorul economiei noastre trebuie să fie construit pe o creștere durabilă.. Trebuie să îmbrățișăm noile tehnologii și inovația pentru a ne impulsiona industria, asigurându-ne în același timp că aceste progrese se aliniază cu obiectivele sociale și cele de mediu. Avem nevoie de investiții în energie regenerabilă, tehnologii verzi și practici de producție durabile. Prin promovarea unei economii echitabile, putem să creștem și producția industrială, cu un impact redus asupra mediului.
Creșterea industrială a fost întotdeauna crucială pentru expansiunea economică. Cum intenționați să susțineți industriile noastre interne pentru a rămâne competitive pe scena globală?
S.I.: Industria are nevoie de un ecosistem care să o susțină, care să aibă acces la tehnologie de ultimă oră, o forță de muncă calificată și infrastructură. Trebuie pus accentul și pe stimularea cercetării și dezvoltării în sectoare cheie – producție, tehnologie și asistență medicală. În plus, trebuie să reducem birocrația care împiedică adesea sectorul privat să se extindă. Întărirea relațiilor comerciale cu parteneri-cheie va ajuta, de asemenea, să ne asigurăm că produsele și serviciile noastre ajung pe piețe mai extinse. Îmi doresc să aducem și la Călărași investitori mari, care să creeze locuri de muncă și astfel să ne bucurăm de dezvoltare.
Comerțul și piețele globale joacă un rol semnificativ în creșterea economică. Cum plănuiți să consolidați poziția județului și al țării noastre în comerțul internațional?
S.I.: Comerțul global este crucial, am putut vedea cât de fragile pot fi lanțurile de aprovizionare, mai ales în timpul crizelor precum pandemia. Pentru a ne consolida poziția, trebuie să ne diversificăm relațiile comerciale și să investim în lanțuri de aprovizionare locale reziliente. Aceasta înseamnă consolidarea acordurilor noastre comerciale cu țări care împărtășesc valorile noastre economice, concentrându-ne totodată pe relocarea industriilor esențiale precum cea farmaceutică, producția de tehnologie și producția de energie. De asemenea, trebuie să investim în digitalizarea proceselor comerciale pentru a face comerțul mai fluid și mai sigur. Iar la Călărași, având în vedere caracterul agricol al județului, mi-aș dori să avem posibilitatea să transformăm materia primă venită de pe câmpurile noastre în produs finit. Nu trebuie să inventăm noi roata, ne putem inspira de la țările europene care reușesc să facă acest lucru.
CMF 11240017